Jump to content
IGNORED

Stigli i frilenseri na red.

Kundera

Recommended Posts

Posted

nemoj vishe, oterace nas, treba da se pritajimo :hihi:

sent from bubamoto

Posted

Cenim da ce se ovaj put organizovati poslovicno neorganizovani Srbi i da ce ovaj izuzetak pokazati koliko niste u pravu :fantom:

Posted (edited)
14 minutes ago, gospa buba said:

nemoj vishe, oterace nas, treba da se pritajimo :hihi:

:D 

Sto je najgore, nisam se zezao, uz svu opasnost polivanja crvenim :D: u Bretanji sam imao prilike da vidim kako radi kooperativa, tada najveci proizvodjac riblje hrane, one za ribnjake i sa njom povezana ribarska flota za ulov ribe/sirovine...

A i ovde sam imao prilike da gvirnem, sticajem okolnosti, u poslovanje prokazenih zanatskih zadruga: ako krene, a to zavisi - kao i u svakom poslu - od ljudi, kreativnetm mogucnosti su - tvrdim - cak i u Srbiji ogromne...

Par pametnih momaka bi moglo cuda da napravi, sto je najbolje sa prakticno 0 dinara ulaganja...

I da velikim delom resi i probleme o kojima se ovde prica...

E, sad... :D 

Edit: sada se prisetih: mislim da je Reiffeisen ili kako се vec ta banka tacno zove, svojevremeno bila kooperativna/zadruzna, ako jos uvek nije podlegla globalizaciji i мерџовању :sleep:

Edited by namenski
Posted
2 hours ago, laser lotus said:

A kad se pogleda malo bolje ispostavi se da za Njemacku uopste ne racunaju penziono jer kao samozaposleni nisi u obavezi da ga placas.

U obavezi si da placas, ali su neke grupe zanimanja pod nekim uslovima oslobodjene placanja penzionog. Zdravstveno su obavezni svi da placaju. Dobit ispod egzistencijalnog minimuma od oko 9000€ godisnje se ne oporezuje.  

Posted
Just now, Paul Gompitz said:

Dobit ispod egzistencijalnog minimuma od oko 9000€ godisnje se ne oporezuje.  

Ali to nije pravedno i stvara nelojalnu konkurenciju. Koje su budale ti Nemci. :isuse:

Posted

Nadam se da sam u krivu ali tu je problem bojim se ovo :
Razgovaram sa prijateljem frilenserom i pitam ga oko ovog poreza i pitam ga:
--Dobro, mnogo je pola na koliko procenata bi ti "pristao"?
--Pa na nula, mene i 10% izbacuje iz konkurencije ako želim da zarađujem kao do sada...

Mislim da takvih ima mnogo...

.... Shiit has hit the fan!

Posted

Mislim da se ovde preplicu dve teme koje nisu nuzno povezane - ponasanje drzave Srbije u ovom konkretnom slucaju/moguca bolja resenja i generalni noskichizam. 

• +1 1
Posted
--Pa na nula, mene i 10% izbacuje iz konkurencije ako želim da zarađujem kao do sada...

pa ja se bojim da to ne moze tako bash nigde :unsure:

sent from bubamoto

• +1 1
Posted
36 minutes ago, Paul Gompitz said:

U obavezi si da placas, ali su neke grupe zanimanja pod nekim uslovima oslobodjene placanja penzionog. Zdravstveno su obavezni svi da placaju. Dobit ispod egzistencijalnog minimuma od oko 9000€ godisnje se ne oporezuje.  

To ima smisla, ne vidim zasto i kod nas ne bi moglo tako nesto da se izvede.

• +1 1
Posted
8 minutes ago, gospa buba said:

sent from bubamoto

Pa mozda bi moglo kod nas..ako je tacno ono sto mi je jedan ortak pricao..Da za iste pare rade on ili dva Kazahstanca ili tri Indijca..pa ti izduraj konkurenciju. 

Drzava moze..reeeeeecimo..da registruje sve one koji se bave time i zaradjuju mahom od preko, uvede im obavezno zdravstveno i penziono i nula ostatka poreza..ali zauzvrat ih obaveze da odredjenu svotu potrose na domace proizvode i usluge ili ono sto je made in Serbia. 

Dosta je lep i sladak cash koji stize od preko kod nas, bez upotrebe sirovina, samo cisto znanje. Ne treba seci tu granu na kojoj dobar deo nikada brzeg rasta bedepea na kontinentu pociva.

Posted (edited)
13 minutes ago, gospa buba said:

sent from bubamoto

29 minutes ago, Frank Pembleton said:

koga briga za takve likove. mozemo da rezonujemo i da bi svi rezonovali tako da im se plata ne isplacuje u neto iznosu, ali od toga ne zavisi poreska politika. 

enivej, citam neka strucna misljenja da postoji odbitak troskova kada se obracunava poreska osnova i da  postoji neoporezivi dio, kao sto je inace propisan kod konvencionalno zaposlenih. to je jedino i logicno. 

kod buducih inicijativa jos treba vidjeti kako prilagoditi zakone praksi u smislu povremenosti rada spram povezivanja staza, to je ogroman problem. nije moguce dobiti povracaj po penzionom doprinosu ako se odustane od uplata u fond. to je pljacka, a ne odnosi se samo na frilensere. privremenost posla i kratkotrajnost ugovora u frilensingu je novina u praksi, ali radno zakonodavstvo mora da uvazi postojanje tog modela i globalizaciju poslovanja.

Edited by morgana
  • +1 3
Posted

@morganaAko postoji neoporezivi deo, kako onda traze 50%? Valjda profit minus troskovi minus neoporezivi deo, pa na to 50%? 

(Izvini ako je pitanje glupo, ali nije mi bas najjasnije.)

Posted (edited)
14 minutes ago, Meazza said:

@morganaAko postoji neoporezivi deo, kako onda traze 50%? Valjda profit minus troskovi minus neoporezivi deo, pa na to 50%? 

(Izvini ako je pitanje glupo, ali nije mi bas najjasnije.)

nije pitanje uopste glupo, i ja o tome razmisljam od pocetka, da li je namet 50% na oporezivi dio a sve ovo medijska nesposobnost da nadje pravog sagovornika ili je zaista 50% na prihod, sto je skandal i ne lici na smislenu zakonsku odredbu

bas me zanima onaj fb lajv veceras sa strucnjakom za radno pravo

Edited by morgana
Posted

Ovi sto placaju PIO retroaktivno, sta dobijaju za te pare kad i sama kazes da se zbog prekida u uplati penzionog ponistava sve?

Posted
Just now, morgana said:

nije pitanje uopste glupo, i ja o tome razmisljam od pocetka, da li je namet 50% na oporezivi dio a sve ovo medijska nesposobnost da nadje pravog sagovornika ili je zaista 50%, sto je skandal i ne lici na smislenu zakonsku odredbu

ja sam nešto krajem uha slušala neku emisiju u kojoj se pričalo o tome.

rekla bih da se radi o procentu na oporezivi deo, dakle posle odbitka troškova. ne tvrdim, ali moj suprug (koji je detaljnije slušao) tvrdi da se porez računa na polovinu prihoda cca