Kundera Posted October 18, 2020 Author Posted October 18, 2020 (edited) 2 hours ago, brusli said: Naravno, ali zato oni koji ostanu ce se ponasati u skladu sa zakonom i placace poreze. Ili svi ili niko, nema povlascenih. Uzgred, mislim da vecina samo galami tako u medijima, velika vecina ce ostati ovde. Zbog npr troskova zivota u Zapadnim zemljama, jezika, nostalgije itd. Ali kosntatovali smo da frilenser nema bar jedno tipa 8 prava koja obican radnik ima, zar ne? Pa gde je tu onda jednakost? U zapadnim zemljama za ceo paket uzece ti izmedju 15 i 30 u zavisnosti od zemlje, ovde pedeset, a da ne pominjem kakva ce ti ovde biti penzija i zdravstvena nega, a kakva tamo. Edited October 18, 2020 by Kundera
laser lotus Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 U kojoj zemlji uzimaju 15-30% za porez + penziju + zdravstvo?
brusli Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 (edited) 44 minutes ago, mackenzie said: Jeste. Ovo je jedna od vecih gluposti koja se iznova i iznova provlaci po forumima. Evo ti vecina Africkih zemalja, tj sve one koje ne proizvode naftu i mozda JAR. Dajte ukljucite malo mozak, pre nego sto iskopirate komentare sa Bljuca. Edited October 19, 2020 by brusli
laser lotus Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 2 hours ago, Friend said: Imas link nekoliko postova iznad. Ovo? https://freelance.tax Ako podjemo od: 7 hours ago, Kundera said: U zapadnim zemljama za ceo paket uzece ti izmedju 15 i 30 u zavisnosti od zemlje na tom linku dobar dio zapadnih zemalja u startu uzima preko 30%. A kad se pogleda malo bolje ispostavi se da za Njemacku uopste ne racunaju penziono jer kao samozaposleni nisi u obavezi da ga placas. Za London ne spominju uopste zdravstveno za samozaposlene iako ga uredno obracunavaju za regularno zaposlenog. Mozda sam nesto propustio jer nemam vremena ni zelje da kopam kroz sve detalje ali da su porezi toliki svi bi tamo frilensovali sve u 16.
namenski Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 Al' se esnaf uzburkao jebote... Zezanje na stranu, ima jedno zaboravljeno i poprilicno prokazeno moguce resenje, delimicno u svakom slucaju: zadruge, ili ako neko vise voli - kooperacije. Posle 2000-te bilo je poprilicno galame oko promene postojeceg zakona o zadrugama, trebalo je da se donese novi, pravnici ce znati bolje, bilo je razloga zbog koji se s tim razvlacilo, ja sam izrazito povremen pa prema tome ne bas u toku. Ali, prednosti zadruga/kooperacija, one za koje znam skoro sigurno, su neprejebive, narocito u sukobu sa sistemom kakav god da je: zato ih ni jedna vlast, jos od 19. veka nije mirisala jer se lakse izlazi na kraj sa pojedincima nego sa organizacijama, pravnim licima koje se sastoje i od po nekoliko stotina zadrugara. Da ne bude zabune: ne govorim o zadrugama s pocetka 50-ih koje su izasle na los glas zato sto je ondasnja vlast iskoristila to ime da iza njega sakrije kolhoze. Govorim o zadrugama koje u Srbiji imaju dugu i nadasve pozitivnu tradiciju koja se proteze do u 19. vek. I o zapadnim itekako uspesnim kooperacijama koje i dandanas rade bez greske. U svakom slucaju mogucem resenju za usamljene jahace od IT-ijevaca do raznih Kaligula... Prednosti, za koje sigurno znam su, posle organizovanog nastupa, recimo: prevalivanje mase troskova pojedinaca, clanova, zadrugara, na zadrugu i samim tim manji iznosi koji se oporezuju kao njihov direktan prihod prema poreskim vlastima. Od, recimo, goriva, raznih nabavki, pa sve do placanja racuna u restoranima. U razvijenom sistemutm moguce bi cak bilo da zadrugar/kooperant vozi svoj auto nabavljen preko zadruge, registrovan na zadrugu, uz jedinu obavezu da - ako je to jos na snazi - ima uredan putni nalog. I da za vrednost auta ima umanjenu vrednost koju kao prihod prijavljuje poreskim vlastima, ovo samo primera radi, bas kao i zadruzna dakle firmina kreditna kartica koju koristi pojedini clan, a ciji mu se troskovi odbijaju od sopstvenog salda/racuna koji u zadruzi/kooperaciji ima. Nezahtevne, sa provizijom od 1 do max 3%, uz sposobnog pravnika/ekonomistu kao takozvanu strucnu sluzbu , bez kancelarije, sa podrskom IT-ijevaca uz koju bi razne evidencije i knjigovodstva bila onaj cuveni pickin dim, ovo bi mogao da bude i idealan takozvani startap za iole pametne momke. Naravno, sve zavisi od poverenja, pokusaja da se prevazidje inercija i otpor prema organizovanju bilo koje vrste, a koji se u Srbiji gaji vec 30-ak godina jer je, kako rekoh, vlastima lakse da se bakcu sa masom pojedinaca koji se snalaze svaki za sebe, nego sa organizovanom i po zakonu registrovanom organizacijom, pravnim subjektom (ako se to tako zove) koja svojim clanovima omogucava/pruza i pravnu pomoc. U perspektivi, moguce su najraznoraznije kombinacije, prostor za kreativnost je neogranicen: od kase uzajamne pomoci, kreditiranja, strucne saradnje, ustupanja poslova, zajednickog nastupa, ucesca na tenderima.... Prema stranom naruciocu/kupcu ne bi bilo razlike: cene se ne menjaju, jedina razlika je u tome sto bi on uslugu placao zadruzi/kooperaciji, a ne pojedincu. sto, verujem, ne bi trebalo da bude problem... Rekoh vec, ne znam kako stoji sa novim zakonom o zadrugama, da li je uopste donesen, ali i stari koji je u tom slucaju na snazi, pruza vise nego dovoljno mogucnosti da se organizovano suprotstavi....
SNARC Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 (edited) @namenski Ovo si napisao namerno kao provokaciju jer znas da je veca sansa da balzamovani Lenjin prdne nego da se Srbi 21. veka ujedine u nesto ili oko necega, bez obzira koliku potencijalnu korist imali od toga. Edited October 19, 2020 by SNARC
Kundera Posted October 19, 2020 Author Posted October 19, 2020 (edited) 1 hour ago, laser lotus said: Ovo? https://freelance.tax Ako podjemo od: na tom linku dobar dio zapadnih zemalja u startu uzima preko 30%. A kad se pogleda malo bolje ispostavi se da za Njemacku uopste ne racunaju penziono jer kao samozaposleni nisi u obavezi da ga placas. Za London ne spominju uopste zdravstveno za samozaposlene iako ga uredno obracunavaju za regularno zaposlenog. Mozda sam nesto propustio jer nemam vremena ni zelje da kopam kroz sve detalje ali da su porezi toliki svi bi tamo frilensovali sve u 16. https://www.calcxml.com/do/self-employment-tax-calculator?skn=#results Evo americki kalkulator, a evo na ovom forum zapadni frilenseri diskutuju istu problematiku. Videces koliko su takse neuporedivo manje nego ovde. https://www.offshorecorptalk.com/threads/best-low-tax-eu-country-for-freelancing.28084/ Edited October 19, 2020 by Kundera
Kundera Posted October 19, 2020 Author Posted October 19, 2020 (edited) I da, cuo sam da je vec stizalo iz poreske nekima da plate pola od svega sto su zaradili do februara 2015. Znaci, rabotanje izvrsitelja i junacke milicije u najavi. Edited October 19, 2020 by Kundera
laser lotus Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 Sa https://www.calcxml.com/do/self-employment-tax-calculator?skn=#results Quote Self employment taxes are comprised of two parts: Social Security and Medicare. Mislim da taj americki kalkulator ne ukljucuje zdravstveno. Quote Medicare is the federal health insurance program for: People who are 65 or older
namenski Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 19 minutes ago, SNARC said: @namenski Ovo si napisao namerno kao provokaciju jer znas da je veca sansa da balzamovani Lenjin prdne nego da se Srbi 21. veka ujedine u nesto ili oko necega, bez obzira koliku potencijalnu korist imali od toga. Jebe mi se da provociram bilo koga, nagledao sam se uspesnih kooperativa poprilicno, cak i ovde svojevremeno, pametnatm SLovenija je razbijala u vreme kada su u Srbiji ganjali privatnike i pakovali ih u par opstina poput Stare Pazove, Indjije... Ali, ne beri brigu, evo se diskusija u kojoj svako kalkulise za sebe - nastavlja. Dug je put iz dupeta u glavu, najduzi. Sreca sto udarac po dzepu zna da ga skrati i to poprilicno efikasno....
Kundera Posted October 19, 2020 Author Posted October 19, 2020 11 minutes ago, laser lotus said: Sa https://www.calcxml.com/do/self-employment-tax-calculator?skn=#results Mislim da taj americki kalkulator ne ukljucuje zdravstveno. Moguce, baci pogled sta pisu na onom forumu
gospa buba Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 [mention=9707]namenski[/mention] Ovo si napisao namerno kao provokaciju jer znas da je veca sansa da balzamovani Lenjin prdne nego da se Srbi 21. veka ujedine u nesto ili oko necega, bez obzira koliku potencijalnu korist imali od toga. [emoji38]ol:mada realno nije smesno.sent from bubamoto
namenski Posted October 19, 2020 Posted October 19, 2020 4 minutes ago, gospa buba said: mada realno nije smesno. Pa i nije, da znas: ali se eto, antivakseri i antimaskeri ovako ili onako okupe i daju javno na znanje sta imaju. Dok se ovde kalkulise, svako za sebe, % gore ili % dole, buduci da im/nam je svako organozovanje prodato kao izmisljotina mrskog komunjarstva i uvaljen im/nam je kao bajagi individualizam kao maska za besprimerni i do sada nevidjeni egoizam i nebrigu za druge. Sloboda jel' tako? Samo da je meni dobro....
Recommended Posts