Jump to content
IGNORED

Kartografija za amatere...


namenski

Recommended Posts

@Peter Fan svaka cast! 

Videh, i ovaj 'tvoj' Indiana link, na istoj strani daje link ka VGI u Beogradu: vredi se raspitati koja je i kakva organizaciona sema bila u pitanju, jer se, koliko vidim, ipak radi o dupliranju kapaciteta.

Pogledah i ja malo u medjuvremenu i zacudo nadjoh za  neverovati s obzirom na biografiju, zbornik radova SANU iz 2010. godine, posvecen Dragoslavu Petrovicu Gorskom, svrsenom vojnom akademcu Kraljevine Jugoslavije, partizanu i Narodnom heroju, generalu i nacelniku VGI do penzije...

Koji je posle rata uspeo da zavrsi i Geografski fakultet...

 

Procitao sam onaj CIA izvestaj iz 1952: sve na stranu, izvestaj k'o izvestaj, korektan koliko to spijunitm mogu da budu, ali me kod citanja te vrste dokumenata uvek fasciniralo to sto je neko morao - u nepreglednoj masi dokumenata da se bavi 'zacrnjivanjem', rucno i posto procita sve, od reci do reci...

Podsetilo me na Grcku tokom pukovnicke vladavine i Playboy na kioscima: u svakom primerku je rucno, crnim flomasterom, bilo premazano svako stidno mesto sto bi stari rekli, od bradavica pa na dole, mislim da negde imam sacuvan jedan primerak... 

 

Inace, kada smo kod kartografije, zao mi je sto Hrvati ne pustaju na net, digitalizuju - ili barem ja ne umem da nadjem - takozvani Napoleonov atlas istocne obale Jadrana, 1 kartografsko remek delo radjeno rukom i to coveka po imenu Beautemps-Beaupre, takoreci oca moderne kartografije, radjeno licno i za na ruke Napoleonu.

Imao sam prilike te karte vidim u Zagrebu, istorija im je neverovatna i zavrsila se 1979. kada ga je ondasnja drzava pazarila i to za poprilicne pare i u jakoj konkurenciji na jednoj londonskoj aukciji da bi se danas nalazio u zagrebackoj Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici.

beautemps3.jpg

 

beautemps2.jpg

 

Za neverovati je da je onako nesto uradio covek, rukom, obojio, ukratko napravio graficko i kartografsko, pa i likovno remek delo...

Karta ulaza u luku Sibenik je dimenzija skoro 2 x 2 metra, mogu samo da zamislim kako bi izgedala da se neko doseti i stampa reprodukcije, ostale da ne pominjem...

Jebiga...

Nit pas kosku glodje, nit je drugom daje...

Link to comment
21 hours ago, namenski said:

Procitao sam onaj CIA izvestaj iz 1952: sve na stranu, izvestaj k'o izvestaj, korektan koliko to spijunitm mogu da budu, ali me kod citanja te vrste dokumenata uvek fasciniralo to sto je neko morao - u nepreglednoj masi dokumenata da se bavi 'zacrnjivanjem', rucno i posto procita sve, od reci do reci...

Meni je slicna stvar pala na pamet: kako je taj hvatao zabiljeske dok je prolazio kroz te objekte, sretao ljude..

 

Gleda ovih crtanih karata, bas me zanima koliko se poklapaju sa ovim koje su snimljne iz vazduha? A nema spora da su fascinantne.

Link to comment
9 hours ago, Peter Fan said:

Gleda ovih crtanih karata, bas me zanima koliko se poklapaju sa ovim koje su snimljne iz vazduha? A nema spora da su fascinantne.

Bilo bi interesantno uporediti: pogledao sam malo, prisetio se, matorog Ptolomeja i njegove karte:

 claudius-ptolemy-the-world-resize.jpg

Sve dok Merkator nije poceo da uvodi red u kartografiju, a Infante Dom Henrique, o Navegador skontao da privredi treba pomoci da nadje sredstva, karte i instrumente pre svega, ne bi li se - sto bi se danas reklo - dokopala resursa.

Interesantno je da svako doba - tu mozda lezi i nada za nas, danas :D - nadje odgovor na problem koji ga pritiska: kada je Evropi tamo negde u 15. veku doslo doba da pocne da se siri, krene u svet, resen je problem upotrebljivih karata, pre svega za plovidbu.

Vojska je dosla na red tek posle.

A da je bilo lako - nije: imao sam prilike da bacim pogled u radne zabeleske starih pomorskih kapetana i covek ne moze da poveruje kada cita pojedinosti koje su ti ljudi belezili ne bi li sebi olaksali posao.

Kada se vrh brda tog i tog poklopi sa vrhom brda tog i tog, onda skreni na jug..., to je otprilike sustina, doduse i danas jos po malo zive grane navigacije - one takozvane terestricke.

Ali, ima nesto drugo, za nas kopnene zivotinje: koliko smo - ne mislim na popularna sranja o gubitku veza sa prirodom - izgubili uvid u sopstvenu okolinu i njen izgled.

Danas ces tesko da nadjes coveka koji bi cak i sa kartom ispred sebe, razne GPS-ove da ne pominjem, sebi umeo, mogao da predoci izgled terena, podrucja kojim se krece.

A koliko je sve to bilo blisko coveku iz ne tako davnog 19. veka pa i kasnije, koji je pesice ili na konju putovao izmedju dva mesta udaljena nekoliko stotina kilometara, koliko mu je ostajalo u svesti, pameti, svako uzvisenje, uzbrdica, raspored okolnih planinskih vrhova, gazovi preko reka, mesta za odmoriti, putovao nekoliko dana, danima...

I koliko su se pojmovi o rastojanjima, razdaljinama promenili...

Link to comment
  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...