harper lee Posted May 26, 2020 Posted May 26, 2020 28 minutes ago, dùda said: ma priča je fenomenalna, i baš udara. i to snažno i duboko sve aspekte je obuhvatila. kako samo piše o relativizaciji, to je da se smrzneš, jer, ko od nas nije tome sklon, svi to radimo, češće ili ređe, manje ili više, ali radimo volela bih da vidim ko može da je pročita a da se bar malo ne oseti kao govno Na tri i po jebene strane. To je kad covek (zena u ovom slucaju) ima jasnu ideju i sliku u glavi sta hoce. Gadjala Ameriku, pogodila mnogo vise od onog sto je gadjala.
Jean-Luc Picard Posted May 26, 2020 Posted May 26, 2020 Ja imam neko mišljenje da Omelas normalnog čoveka ne može ostaviti ravnodušnim, da normalan čovek mora imati reakciju kad priču pročita/čuje. Kada bi prikačeni instrumenti na neku osobu, nakon prvog čitanja ove priče, pokazivali ravnu liniju, bio bih ubeđen da je ta osoba psihopata. Isto tako sam ubeđen da su ljudi kojima se dopada "Čovek praznih šaka" u suštini levičari ....ali to je neka druga priča. Inače mi deluje, nakon svega što sam pročitao, da je Ursula bila prilično levo orjentisana iako se to možda ne vidi eksplicitno. 1
harper lee Posted May 26, 2020 Posted May 26, 2020 11 minutes ago, Jean-Luc Picard said: Ja imam neko mišljenje da Omelas normalnog čoveka ne može ostaviti ravnodušnim, da normalan čovek mora imati reakciju kad priču pročita/čuje. Kada bi prikačeni instrumenti na neku osobu, nakon prvog čitanja ove priče, pokazivali ravnu liniju, bio bih ubeđen da je ta osoba psihopata. Isto tako sam ubeđen da su ljudi kojima se dopada "Čovek praznih šaka" u suštini levičari ....ali to je neka druga priča. Inače mi deluje, nakon svega što sam pročitao, da je Ursula bila prilično levo orjentisana iako se to možda ne vidi eksplicitno. Sve tri stvari potpuno tacne, delim ubedjenja. Cak mislim da se kod nje to "levicarenje" i vidi dosta eksplicitno ali moram da priznam da mi to sada prolazi kroz glavu dok citam ovaj tvoj post, nikad nisam ranije gledao iz tog ugla. Rekao bih to po temama koje je birala i simpatijama za pojedine karaktere koje je izmisljala.
Skyhighatrist Posted May 26, 2020 Posted May 26, 2020 2019. BBC uradio divan docu "Worlds of Ursula K. Le Guin", ima ga po trafikama...
Arkadija Posted May 26, 2020 Posted May 26, 2020 29 minutes ago, Jean-Luc Picard said: Inače mi deluje, nakon svega što sam pročitao, da je Ursula bila prilično levo orjentisana iako se to možda ne vidi eksplicitno. Ja sam uvek bila ubeđena da je ona komunista, pogotovu posle čitanja kratke priče Veče pre revolucije (ili tako nekako). Čini mi se da ta priča logički prethodi Čoveku praznih šaka.
jms_uk Posted May 26, 2020 Posted May 26, 2020 5 hours ago, harper said: Pa, dobro, sad je i ja citam na engleskom. Vazno je da si je na kraju nasao, nama su za to sluzili ljudi kao Zivkovic i Briksi. Taj "Sirijus" je bio cudo, u onom malo formaticu nabijen do vrha kvalitetom za koji tada nismo ni znali koliki je. Za mene je taj casoipis bio i ostao jedna od najvecih legitimacija SFRJ. Uh, gde me podseti. Imao je moj tata svih 150-160 brojeva (pored gomile SF knjiga) i ja sam obozavao da ih citam, jos kao klinac. To je posle nestalo u nekim selidbama, ali sam u jednom trenutku nasao u elektronskoj verziji
djili Posted May 26, 2020 Posted May 26, 2020 Sirius ❤. Mada ja mislim da sam naučila da volim SF preko Politikinog Zabavnika.
James Marshall Posted May 26, 2020 Posted May 26, 2020 Meni drugar upravo poslao sređeno Sirijuse, Alefe i Polaris, sjetih se od koga da tražim nakon ove vaše priče Odoh da čitam
Anonymous Posted May 26, 2020 Posted May 26, 2020 Ima skoro sve u elektronskoj formi. Obnovio gradivo prošlog leta.
duda Posted June 13, 2020 Posted June 13, 2020 Uskoro idem na selo. Gledala da kupim neke Ursuline knjige. Slabo ima po knjižarama. Ima na kupindu ali sam se bogme iznenadila cenama. Ima li ovde raspoloženih za posuđivanje ? Ne podvlačim, ne pravim "uši" .
Sludge Factory Posted June 13, 2020 Posted June 13, 2020 (edited) Ima nekih novih izdanja Ursule, Kontrast je izdavao, ne verujem da se rasprodalo i da nema u knjizarama. Edited June 13, 2020 by Sludge Factory
Amos Posted June 13, 2020 Posted June 13, 2020 (edited) Dudo, ako ti ne smeta čitanje u digitalnom formatu, svrati do EBook topika - na poslednjoj strani je neko okačio Liber Civic google drive sa mnoštvom knjiga i mogu se zakleti da sam među njima video i Ursuline knjige. Upozorenje, kad kažem mnoštvo knjiga ima ih toliko da će ti trebati neko vreme da sve foldere prođeš temeljno. Edited June 13, 2020 by Mos 1
goofs Posted June 13, 2020 Posted June 13, 2020 Mislim da Legvinovu niko kod nas nije izdavao vec duze vreme. “Znak Sagite” ima neka stara izdanja koja preprodaju, i Zemljomorje je bilo pre 10ak godina u nekom “Familetu” recimo. Van toga baš mršavo. Ja sam jako dugo cekao da neko izda “Levu ruku tame”, na kraju se bacio na eBook što pomene Mos. 1
duda Posted June 13, 2020 Posted June 13, 2020 hvala, izglrda da će to biti jedino rešenje obzirom da knjiga nema po knjižarama, ovi na kupindou su se malo obezobrazili sa tim cenama
Amos Posted June 13, 2020 Posted June 13, 2020 Ja imam Solarisovo izdanje Leve ruke tame, neko prastaro izdanje “Svet se kaže šuma” i “Stara muzika i robinje” od Živkovićevog Polarisa. Ostale njene knjige mislim da nikad zapravo nisam video u srpskom prevodu jer bi bile već kupljene.
Recommended Posts