Jump to content
IGNORED

Ursula Legvin (LeGuin)

אַף אֶחָד

Recommended Posts

Posted

Ovo ne ide pod SF, topika o poeziji nema ili ne mogu da ga nadjem, pa evo citavog topika za moju heorinu.

Povod - pesme pisane u starosti koje su preveli na Pescaniku:

https://pescanik.net/u-devetoj-deceniji/

Posted

Konacno da ova gromada svetske literature dobije svoj topik. Jedna njena kratka prica od tri i po kucane strane naucila me je vise o ljudskosti, toleranciji i nesebicnosti od stotina i stotina knjiga i udzbenika o etici i humanizmu koje sam citao ili morao da citam. Zato sto sam zagrabio levom rukom u njenu tamu prestao sam da budem covek praznih saka.

Posted

Carica.

Svet se kaže Ursula.

Nemojte  Zemljomorje zapostaviti

Posted

“It is good to have an end to journey toward; but it is the journey that matters, in the end.”

Posted

Interesantno kako sam "otkrio" Ursulu: kad sam bio klinac i gutao Klarka i Asimova, ona se nekako provlacila kao "ozbiljna" i "teska" lektira. Kad se sada setim tog vremena (negde oko 5.-6. razreda os), zamisljao sam njene knjige kao nerazumljive, a nju kao nekog smrtno ozbiljnog namcora (ne pitajte zasto, nije postojao internet, da li sam negde procitao takav tekst o njoj, vise se ne secam uopste). Prosto sam se bojao njenih knjiga.

Onda sam u biblioteci pronasao Svet se kaze suma i ohrabrio se (tako mala knjiga ne moze biti strasna?), i ta mala knjiga, iako nije ni blizu svih njenih remek dela koja sam kasnije procitao, ostala mi je zauvek u secanju.

Posted

Meni je "Svet se kaže šuma" njeno top 3 delo. Uz "Levu ruku tame" i "Čovek praznih šaka".

Inače, imam isti sentiment kao Harper po pitanje pripovetke koju je naveo.

Posted
9 hours ago, harper said:

Jedna njena kratka prica od tri i po kucane strane naucila me je vise o ljudskosti, toleranciji i nesebicnosti od stotina i stotina knjiga i udzbenika o etici i humanizmu koje sam citao ili morao da citam. Zato sto sam zagrabio levom rukom u njenu tamu prestao sam da budem covek praznih saka.

Koja ja to?

Posted
7 minutes ago, I*m with the pilots said:

Koja ja to?

Prilično sam siguran da je u pitanju "Oni koji odlaze iz Omelasa".

Posted
11 hours ago, chandra said:

Ovo ne ide pod SF, topika o poeziji nema ili ne mogu da ga nadjem, pa evo citavog topika za moju heorinu.

Ima topik o poeziji, pinovan je. 

Posted
1 hour ago, Jean-Luc Picard said:

Prilično sam siguran da je u pitanju "Oni koji odlaze iz Omelasa".

sad pročitah, fenomenalno

kratko, ali sve rečeno

Posted

Zemljomorje zaista nikako ne treba zapostaviti. Jedna od retkih knjiga u zanru koja pruza sve vise zadovoljstva kako covek stari. Moji kompjuteri se svi zovu po likovima odatle - trenutni je Tehanu.

Svet se kaze suma je i meni bila jedna od prvih. Ali bas prva, mislim da je bilo Capljino oko. Mali roman koji je ostao na margini njenog opusa, a zapravo sjajno ispricana prica i naslikana atmosfera.

Covek praznih saka - uvek mu se vracam.

Oni sto dolaze iz Omelasa - strasna, uzasna prica, parabola sveta u kojem zivimo. Cesto pomislim na ono dete.

Kako se zove prica o empati koji stize na planetu prekrivenu sumom i ludi od osecanja prisustva, iako nema nigde nikoga? Ideja bliska Solarisu.

Posted

Prostranija od carstava i sporija. Isto genijalna pripovetka.

Posted

By the way, dugo je Zoran Zivkovic imao ekskluzivna prava za shj (mozda jos uvek ima), pa je to i razlog sto je prestalo s njenim prevodjenjem i objavljivanjem kad je on to prestao da radi. Pritom je on prava shvatao prilicno ozbiljno pa je valjda i jedan broj Zabavnika povlacen iz stampe jer je bila Ursulina prica unutra.

Ursula je pisala i knjige za decu. Tom Mouse je jedna od najlepsih slikovnica koju je moja cera obozavala.

Posted
Just now, Jean-Luc Picard said:

Prostranija od carstava i sporija. Isto genijalna pripovetka.

Taaa! Kako sam mogao da zaboravim taj predivni naslov! Idem sad odmah da nadjem knjigu!

Posted (edited)
4 minutes ago, chandra said:

Taaa! Kako sam mogao da zaboravim taj predivni naslov! Idem sad odmah da nadjem knjigu!

U okiru zbirke "Hainske priče". Ja se ne sećam negde da sam je viđao solo. U stvari jesam, u nekoj Živkovićevoj monografiji posvećenoj velikanima SF, gde je išla biografija + jedna pripovetka.

Edit: Savremenici budućnosti,

Edited by Jean-Luc Picard