Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted (edited)
Bili 37 (ona) i 38 (on) godina stari.

Edited by vememah
  • Tužno 3
Posted

Pressemitteilung der STIKO zur Aktualisierung der COVID-19-Impfempfehlung für Schwangere und Stillende (10.9.2021)

After detailed consultation and evaluation of the available evidence, the STIKO is now in favor of COVID-19 vaccination of previously unvaccinated or incompletely vaccinated pregnant women from the 2nd trimester of pregnancy and of unvaccinated or incompletely vaccinated breastfeeding women with two doses of an mRNA vaccine the end.

Nemci preporucuju mrnk vakcine trudnicama i dojiljama

Posted (edited)

Odlukom vlade u Sloveniji od srede [15.9] PCT (preboleli, vakcinisani, testirani) uslov odnosno potvrda postaje obavezna za skoro sve zaposlene i korisnike javnih usluga, a zaštitne maske moraće da nose svi u zatvorenim prostorima, kao i na otvorenom ako se ne može osigurati potrebna distanca.

Bez PCT potvrde neće moći da se uđe ni u sredstva javnog prevoza od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola. Izuzetak od PCT uslova važi i za manje trgovine hranom i osnovnim potrepštinama, dok će za ulazak u velike trgovačke [centre] potvrda biti obavezna.

https://www.slobodnaevropa.org/a/slovenija-korona-covid/31457867.html

Uslov se odnosi i na sve korisnike [javnih] usluga, samo što će oni morati da plate testiranje iz svog džepa.

blic.rs/vesti/svet/od-srede-stroga-primena-pct-uslova-u-sloveniji/bmxyfyv

Edited by vememah
  • +1 2
Posted

Samo što je problem što je definicija prebolelog 180 dana, a i vakcinisanog 270 otprilike. Tako da sve je ovo užas sve zajedno.

Posted

nije uzas vec jedini nacin da se izborimo sa ovom posasti - vakcina i ozbiljne mere dok se ne vakcinisu svi koji mogu.

• +1 6
Posted
8 minutes ago, precog said:

nije uzas vec jedini nacin da se izborimo sa ovom posasti - vakcina i ozbiljne mere dok se ne vakcinisu svi koji mogu.

Neće se nikad vakcinisati svi koji mogu, ovo će trajati zauvek. Mi razumniji ćemo se vakcinisati svake godine do kraja života, a povremeno ćemo se i razboleti sa blažim simptomima i to je to. Pomirimo se s tim.

• +1 1
Posted
On 13.9.2021. at 10:05, precog said:

Deluje kao moguce da je Delta poslednja optimalna varijanta virusa. Da ce posle nje ici sve stabilnije i stabilnije varijante. Verovatno se previse nadam, ali pisao sam i pre par meseci da je predugo nijedna nova varijanta nije smenila.

Posted

Pa ona prva varijanta je trajala duze od delte. Tek ju je britanski soj zamjenio u septembru (prvo u UK).

Posted
36 minutes ago, Mos said:

Deluje kao moguce da je Delta poslednja optimalna varijanta virusa. Da ce posle nje ici sve stabilnije i stabilnije varijante. Verovatno se previse nadam, ali pisao sam i pre par meseci da je predugo nijedna nova varijanta nije smenila.

nadajmo se.

citao sam misljenja ozbiljnih ljudi da je polovicna vakcinacija koju prati otvaranje, dok je epidemija u punom jeku, idealna podloga za javljanje mutacija koje ce da izbegnu imunitet stvoren vakcinom.

• +1 3
Posted
1 hour ago, Партибрејкер said:

Neće se nikad vakcinisati svi koji mogu, ovo će trajati zauvek. Mi razumniji ćemo se vakcinisati svake godine do kraja života, a povremeno ćemo se i razboleti sa blažim simptomima i to je to. Pomirimo se s tim.

naravno, na kraju ce ipak da se stisa, pod uslovom da ne mutira u neke gore oblike (da izbegava imunitet stvoren bolescu ili vakcinama). kad bi bili pametni mogli bismo da ranije zavrsimo sa akutnom fazom pandemije vakcinama i merama relativno brzo (pod uslovom da se resi pristup vakcinama svim zemljama). 

• +1 2
Posted
On 13.9.2021. at 11:24, precog said:

Nemci preporucuju mrnk vakcine trudnicama i dojiljama

Ovo nije novo, STIKO je jos krajem juna ili pocetkom jula poceo preporucivati? A za dojilje je maltene od starta bilo preporuke? Ili sam ja pomesala stvari uz moju doktorku ginekologa.

//Ja bas pre neki dan rekla komsinici (koja nije za bockanje) kako smo sada oboje vakcinisani, ona se bukvalno sokirala, sa sve otvorenim ustima. Vec sam bila preumorna i na rezervnim baterijama pa sam samo kao nonsalantno rekla da sam cekala sve vreme vakcinu, rezultate studija i da se sad osecam bolje, onda su nas decaci presekli dernjavom i nismo se vise vratile na tu temu. Ostavila sam joj da obradi informaciju kada se popne u stan :D

Posted

Jako interesantan tekst sa Wired.com na temu veličine čestica koje prenose respiratorne infekcije, naročito deo o prelistavanju starih knjiga u potrazi za izvorom ustoličene granice od 5 mikrona, kao i kraj teksta prenet dole:

The 60-Year-Old Scientific Screwup That Helped Covid Kill

...

On Friday, April 30, the WHO quietly updated a page on its website. In a section on how the coronavirus gets transmitted, the text now states that the virus can spread via aerosols as well as larger droplets. As Zeynep Tufekci noted in The New York Times, perhaps the biggest news of the pandemic passed with no news conference, no big declaration. If you weren’t paying attention, it was easy to miss.

But Marr was paying attention. She couldn’t help but note the timing. She, Li, and two other aerosol scientists had just published an editorial in The BMJ, a top medical journal, entitled “Covid-19 Has Redefined Airborne Transmission.” For once, she hadn’t had to beg; the journal’s editors came to her. And her team had finally posted their paper on the origins of the 5-micron error to a public preprint server. 

In early May, the CDC made similar changes to its Covid-19 guidance, now placing the inhalation of aerosols at the top of its list of how the disease spreads. Again though, no news conference, no press release. But Marr, of course, noticed. That evening, she got in her car to pick up her daughter from gymnastics. She was alone with her thoughts for the first time all day. As she waited at a red light, she suddenly burst into tears. Not sobbing, but unable to stop the hot stream of tears pouring down her face. Tears of exhaustion, and relief, but also triumph. Finally, she thought, they’re getting it right, because of what we’ve done.

The light turned. She wiped the tears away. Someday it would all sink in, but not today. Now, there were kids to pick up and dinner to eat. Something approaching normal life awaited.

Share & Enjoy

• +1 1
Posted

Interesantno je to kako se nesto kao cinjenica slepo prenosi decenijama :)