Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted (edited)

Tako se to radi, ali treba imati petlju.

Edited by vememah
  • +1 6
  • -1 1
Posted

Bilo bi interesantno videti razloge tolikog broja prijava. Pitanje je da li snazan stav predsednik salje poruku da ju vakcina sigurna ili je gubljenje nekih pogodnosti jace od antivax raspolozenja onih manje-vise neopredeljenih.

Posted
4 minutes ago, Lezilebovich said:

Bilo bi interesantno videti razloge tolikog broja prijava. Pitanje je da li snazan stav predsednik salje poruku da ju vakcina sigurna ili je gubljenje nekih pogodnosti jace od antivax raspolozenja onih manje-vise neopredeljenih.

a sta mislis :D 

koliko je to porazavajuce

Posted

solidan model za nametanje vakcinacije barem onima koji nisu hard core ravnozemljaši: ok, ne moraš da se vakcinišeš, ali onda bukvalno ništa nećeš moći da radiš.

• +1 2
  • -1 1
Posted
1 hour ago, cedo said:

a sta mislis :D 

koliko je to porazavajuce

lepse zvuci od srpskih 3000 dinara :D

Posted

Nemački RKI ubacio praćenje broja hospitalizovanih, težine bolesti i godina a podatak će da upoređuje sa brojem zaraženih odnosno "da broj zaraženih osoba i 7-dnevni presek zaraženih na 100 000 koji su do sada važili za uvođenje mera više neće biti jedino merilo"

• +1 2
Posted
3 minutes ago, Zlurad said:

Nemački RKI ubacio praćenje broja hospitalizovanih, težine bolesti i godina a podatak će da upoređuje sa brojem zaraženih odnosno "da broj zaraženih osoba i 7-dnevni presek zaraženih na 100 000 koji su do sada važili za uvođenje mera više neće biti jedino merilo"

ima smisla, iskljucivo 7-dnevni presek (“Inzidenz”) je imao smisla dok nije bilo/bilo malo vakcinicanih. 

Posted

Pre neki dan sam gledao incidente za Berlin. Centralne opštine gde se uglavnom partija su bile na oko 7, sve ostale ispod 4. Prosek je tad bio 5.9 (manje više). Najviše zaraženih u grupi od 25-29 godina (13 incident), ovih par dana se popelo i na 30-35 godina, ne drastično ali se popelo. I svakim danom sve više napredujemo. I to sa obaveznim brzim testom i maskom ako se partija na otvorenom. Čudna struktura ljudi kad sam išao da me nabodu prošle nedelje: od 100 ljudi koji su bili oko mene nas 50 mučenika koji ne spadaju u prio grupu, 20 80+ godina, 20 omladinaca koji se nisu naboli Jonhsonom da bi brže uzeli digitalni pasoš, 10 under 18. Teši me što idem u ekonomskog giganta ovih dana i što ću verovatno da budem jedini koji će anksiozno da nosi masku i tihuje ispred laptopa kao i do sada.

Posted (edited)
15 minutes ago, Zlurad said:

Teši me što idem u ekonomskog giganta ovih dana i što ću verovatno da budem jedini koji će anksiozno da nosi masku i tihuje ispred laptopa kao i do sada.

Bio sam u ekonomskom gigantu prošle nedelje, šta da ti kažem. Spakuj lepo više FFP2. Na aerodromu u Frankfurtu sam kupio neke sitnice da jedem uz let, međutim na gejtu je bilo toliko Indijaca da sam u prvom mahu pomislio da sam na pogrešnom gejtu, u avionu masku nisam skidao - nisam hteo ni da jedem. Avion dupke pun (čak su poslali i onaj veći A321-200 mislim). Na graničnoj kontroli nisu ni PCR testove gledali lepo a u gigantu ko da nema rone itd.

Da budemo jasni, vakcinican sam i to (biontech), ali nisam hteo da rizikujem da prenesem babama i dedama koji su kinezovani.

Edited by Boycie
Posted

Naleteh malopre na tiktoku na neku gospodju, koja je epidemiolog (sry zbog gendera) i koja objašnjava situaciju u Izraelu, sa "50% vakcinisanih koji su zaraženi" koristeći termin koji se koristi u epidemilogiji a glasi " base rate bias"

Link ka tekstu https://yourlocalepidemiologist.substack.com/p/israel-50-of-infected-are-vaccinated

Samo mi je interesantno, ne mora sa znači da je tačno te možda [mention=10291]vememah[/mention] može disčupa nešto slično koristeći termin u navodnicima.

Posted

ja sam razumela da je 50% od zaraženih, vakcinisano 

Posted
ja sam razumela da je 50% od zaraženih, vakcinisano 
Zato sam i postavio da neko chekira jer mi je intersantna ova manje više jednostavna matematika. To je ono što ova gdja objašnjava, da je jezik bitan odnosno kako se prenosi i šta je u naslovu a šta u tekstu i statistici. Od 100 ljudi, 80 je vakcinisano, 20 nije. U prvoj grupi je zaraženo dvoje u drugoj dvoje što daje taman da je od 100% zaraženih 50% vakcinisanih ali ignoriše fakat da ostalih 78 iz prve grupe nije zaraženo.
Posted (edited)
28 minutes ago, Zlurad said:

Zato sam i postavio da neko chekira jer mi je intersantna ova manje više jednostavna matematika. To je ono što ova gdja objašnjava, da je jezik bitan odnosno kako se prenosi i šta je u naslovu a šta u tekstu i statistici. Od 100 ljudi, 80 je vakcinisano, 20 nije. U prvoj grupi je zaraženo dvoje u drugoj dvoje što daje taman da je od 100% zaraženih 50% vakcinisanih ali ignoriše fakat da ostalih 78 iz prve grupe nije zaraženo.

a jbg, ja sam to shvatila ko mile

zar je teško napraviti tu računicu ?

recimo ako je danas zaraženih 400 ? koliko je od tih 400 vakcinisano a koliko ne ?

ed

zar ovo nije jasno ?

Professor Levy said that “half of infected people were vaccinated”. 

ed 1

mislim jasno je da je manji procenta zaraženih među vakcinisanima, nego ovako na prvi pogled deluje malo gadno

Edited by dùda