Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted
5 hours ago, mustang said:

a jel i kod tebe voze sa maskama iako su sami u kolima i zatvoreni su im prozori?

Taj sam. Stavim masku kad izadjem iz kuće, skinem je kad se vratim. Lakše nego da stavljam/skidam svaki put kad izlazim/ulazim u auto.

2 hours ago, peralozac said:

Od loših vesti zadnjih dana ovo me najviše pogodilo. Dođu ti lično na vrata, samo treba da pljuneš u čašu da bi besplatno saznao da li nosiš virus od kog možeš da umreš ili praktično ubiješ nekoga ili oboje i odbiješ jer ti je milo da ga šukneš vladi pošto si u mogućnosti.  

Kakvo pljuvanje u čašu? Ovde ti nabiju štap u nozdrvu, duboko, obrnu dva kruga, ostave tako 30 sekundi, pa izvade. Onda još jednom u drugu nozdrvu. Suze radosnice ti same podju od sreće što si obavio gradjansku dužnost.

Posted
7 minutes ago, ObiW said:

Taj sam. Stavim masku kad izadjem iz kuće, skinem je kad se vratim. Lakše nego da stavljam/skidam svaki put kad izlazim/ulazim u auto.

pobogu pa nemoj covece nije zdravo. kada izdises, izbacujes ugljen-dioksid koji onda opet  udises. vise ces stete naneti plucima. skini u kolima i na ulici izbegavaj ljude. bar ti mozes

Posted

Za aktivne hospitalizovane nema tačnog podatka, ali kažu (i zvanični i nezvanični izvori) da ih je drastično manje nego u aprilu/maju. Zatvorene su valjda sve specijalne covid bolnice/odeljenja. Stari i svi za koje se proceni da su im manje šanse da prežive stavljanje na respirator se nisu stavljali na respiratore, ali mislim da to nije važilo za hospitalizaciju. Imam bliske ljude koji rade u bolnicama u dva različita regiona, njima je najveći broj slučajeva u bolnicama bio iznad 85 godina (kažu da je oko 70% koje su imali iznad 85 godina preživelo). A i moja komšinica od 91 godinu je bila hospitalizovana. 

Danska je otvorila granice za Švedjane koji žive u nekim regionima, onima u kojima je broj zaraženih na 100 000 stanovnika u poslednjih nekoliko nedelja ispod odredjenog broja. Region u kom živim je na toj listi, pošto sada imamo po par slučajeva dnevno, iako smo u aprilu imali najviše slučajeva na 100 000 stanovnika. 

Da, od početka su sve smrti, bolničke i van-bolničke, računate u covid statistiku. 
I kakvo je mišljenje[emoji769] jesu li izabrali "pravi put" ili se to ne dovodi u pitanje, prosto tako je kako je?

.... Shiit has hit the fan!

Posted
1 hour ago, ObiW said:

Kakvo pljuvanje u čašu? Ovde ti nabiju štap u nozdrvu, duboko, obrnu dva kruga, ostave tako 30 sekundi, pa izvade. Onda još jednom u drugu nozdrvu. Suze radosnice ti same podju od sreće što si obavio gradjansku dužnost.

Baš zbog tih neugodnosti ovde je (The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity Melbourne) razvijen test sa pljuvačkom. Nije skroz pouzdan (87%), ali je korisna zamena za "glavni" test u nekim slučajevima, posebno u ovoj od-vrata-do-vrata akciji koja je trenutno u toku gde se želi preko sto hiljada ljudi testirati za par dana.

Više o testu ovde.

12407818-3x2-xlarge.jpg?v=2

Posted
1 hour ago, mustang said:

pobogu pa nemoj covece nije zdravo. kada izdises, izbacujes ugljen-dioksid koji onda opet  udises. vise ces stete naneti plucima. skini u kolima i na ulici izbegavaj ljude. bar ti mozes

Imam lekara u užoj familiji koji je na prvoj liniji fronta, i samo tu osobu slušam šta da radim sa maskom, kada da je koristim i kako. Maske za jednokratnu upotrebu mi stoje u sobi u koju niko ne ulazi, osim kada se maske uzimaju. SVAKO skidanje maske za jednokratnu upotrebu i njeno odlaganje na bilo koju površinu može da dovede do kontaminacije. Zato je ne skidam pa ostavljam pa ponovo stavljam i tako u krug. Maske ide na lice pa sa lica pravo u djubre. Ako sam 2 sata napolju sa maskom, 10 minuta više ili manje (u kolima) ne pravi razliku.

Posted
2 minutes ago, peralozac said:

Baš zbog tih neugodnosti ovde je (The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity Melbourne) razvijen test sa pljuvačkom. Nije skroz pouzdan (87%), ali je korisna zamena za "glavni" test u nekim slučajevima, posebno u ovoj od-vrata-do-vrata akciji koja je trenutno u toku gde se želi preko sto hiljada ljudi testirati za par dana.

Više o testu ovde.

12407818-3x2-xlarge.jpg?v=2

Pa lepo, elegantno. Bujrum. Kod nas Esperanza  gura u nos dok ne počneš da skičiš. 

Posted
2 hours ago, mustang said:

svakako, zato je i toliko smrtnih slucajeva medju lekarima, izrokao ih je CO2. jadni lekare, zabraniti im da nose maske pod hitno.

• Haha 1
  • Hvala 3
Posted
2 hours ago, Frank Pembleton said:

I kakvo je mišljenjeemoji769.png jesu li izabrali "pravi put" ili se to ne dovodi u pitanje, prosto tako je kako je?

.... Shiit has hit the fan!

Pa znaš šta kažu o mišljenju i dupetu... A ovde bar svako može mišljenje da izrazi javno i dobije prostor za to, tako da ima raznih po medijima. Neki utisak je da su ljudi generalno ok s tim što nas nisu zatvarali, kao i što nisu zatvorili osnovne škole i vrtiće, jer da su deca takvi prenosnici kao što se misli, brojevi obolelih roditelja dece tog uzrasta, kao i radnika u školama, bi bili mnogo veći, a i da su zatvorili škole, zdravstveni sistem bi verovatno pukao, jer bi ogroman broj zdravstvenih radnika morao da ostane kod kuće da čuva decu. 

Ono u čemu se svi slažu je da su starački domovi morali bolje da se zaštite, u njih su virus unosili radnici bez simptoma (i bez adekvatne obuke za korišćenje zaštitne opreme), a posle je bilo teško da se zaustavi i došlo je do katastrofe. Preko toga ne sme da se predje i za to će neko odgovarati. Trebalo bi da je situacija pod kontrolom sada.

I dalje su na snazi iste mere kao i ranije, zabrana okupljanja više od 50 ljudi, u restoranima i kafićima su jasno obeležena mesta na kojima može da se sedi, preporuka je da i dalje rade od kuće svi koji to mogu (kod mene na poslu svi rade od kuće bar do kraja avgusta, a posle ide nova procena situacije), svako ko ima simptome ostaje kod kuće do nestanka simptoma ili do negativnog testa, bolovanje bez potrebe za lekarskom potvrdom je i dalje 3 nedelje (pre virusa je bilo 8 dana), preporuka je i da se testiraju svi koji planiraju da putuju unutar Švedske, itd. 

Posted
5 hours ago, ObiW said:

Podržavam i slažem se. Ja nemam auto ali na ulici stalno nosim. Inače bi trebalo da sam nonstop na oprezu i svaki čas stavljam, skidam. I slažem se sa tim što je Kuomo rekao, da je nošenje maske znak poštovanja. Al zamišljam da u normalnim gradovima koji nisu naseljeni kao prokleta košnica može biti ok da ne nosiš nonstop masku. 

Posted

Koliko se činilo da je ex-Yu region relativno dobro prošao u "prvom peaku", po svemu sudeći će se to sve nadoknaditi u drugom. Hrvati danas izjednačili dnevni rekord sa početka aprila po broju obolelih, u BiH neprekidno 150+ novih, Makedonija je konstantno katastrofa, sve više i u Crnoj Gori, čak se i Slovenija aktivirala. O Srbiji i ne treba posebno pričati. 

Jbt, ko bi pre par meseci rekao da će jul izgledati ovako. :mellow:

Posted (edited)
1 hour ago, Halvard said:

Hrvati danas izjednačili dnevni rekord sa početka aprila po broju obolelih

Trude se svojski da nas stignu.

Dva tjedna nakon korona debakla s tenisom, u Zadru je počeo veliki košarkaški turnir

Pridržavaju li se gledatelji mjera socijalne distance?

Ne baš. Zadrani su ludi za košarkom i jako im nedostaje gledanje tog sporta uživo. Iako smo napravili sve da ne tribinama bude razmak među gledateljima, oni su u velikom broju došli na utakmice. 

https://www.index.hr/sport/clanak/u-zadru-je-u-jeku-korone-poceo-veliki-kosarkaski-turnir-pricali-smo-s-organizatorom/2195178.aspx

Edited by vememah
Posted

izgleda da  u 21. veku ljudski mozak ima kapacitet da pamti dva tjedna unazad i 1-2 tjedna unapred. posle toga se dolazi do ivice sveta i ne moze se predvideti sta ce se dalje desiti.

• +1 3
Posted

Ja mislim da Hrvatska trenutno ima najveci priliv turista na svetu. Cenim da ce jedno 5 miliona nemaca da ide na primorje. Pola mojih prijatelja vec zapalilo, nije ni cudo sto broj raste

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk