Jump to content

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Featured Replies

Dva meseca full karantin? Nema trika da se to sprovede, moraju da nadju neki filter, kao sto je setnja subotom pola sata oko zgrade i blize okoline. Cak i zatvorenici imaju setnju po krugu 1h

• Replies 16.6k
  • Views 1.9m
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• @vememah jedan od heroja pandemije.

• Samo da se pohvalim da je ovo moj tim radio 

• dok sve zemlje ne uvedu obaveznu vakcinaciju i dok raspodela vakcina ne bude takva da bogati pomognu siromasnima, nece da se bitnije promeni situacija.   ono što antivakseri i ljudi koji nem

Posted Images

On 28. 3. 2020. at 18:49, Redoran said:

Jbg mislim da nije slučajno to što su samo čajnezi uspešno sproveli takvu meru. "Ja, pa ja" je na zapadnoj hemisferi očigledno previše ukorenjeno da bi sebi dopustilo predah od par meseci. Mehanizmi prinude postoje ali je sva prilika da bi umesto poštovanja sveopšteg karantina izazvali momentalnu apokalipsu po Mad Max modelu. Zato gledamo ovu "hoće kaki - neće kaki" strategiju, ponavljanje istovetnih grešaka i gubljenje dragocenog vremena na istovetan način od jednog žarišta do drugog. Biće zlo i naopako.

Juzna Koreja i Japan su isto svetli primeri

On 28. 3. 2020. at 19:01, Tsai said:

Juzna Koreja i Japan su isto svetli primeri

sabornost?

nisam ja rekao da moras da sedis u x kvadrata dva meseca ... verovatno ima nacina da ljudi ne moraju da sede u stanu dva meseca neprekidno, treba se organizovati na lokalu

drzava je ta koja treba to da odluci i sprovede

firma koja ne moze dva meseca da isplati minimalac ne treba da postoji

drzava koja ne moze dva meseca da pokrije druge rashode zaposlenom ne treba da postoji

ljudi koji ne mogu, zarad opsteg dobra da budu disciplinovani ... pa jbg, necu da kazem da ne treba da postoje, ima nas svakakvih, ali ima i za to leka

edit: ovo odgovor na @Milosh76

Edited by cedo

On 28. 3. 2020. at 14:48, Lancia said:

Teras me da citam sranje jos jednom --->La edición que ha salido en pleno estado de alarma y con más de 4.000 expedientes de regulación temporal de empleo, recoge el incremento del 2% incluido en la Ley de Presupuestos de la Comunidad Autónoma de Canarias que entró en vigor el 1 de enero de este año

Znaci retroaktivno, a ostatak teksta jeste skandalozan, pa da je povecanje i 0,00001% a u isto vreme iskljuceno zdravstvo i policija.

Pa da, odluka je usvojena krajem januara, i vazi od pocetka kalendarske godine, dakle - retroaktivno. Ocigledno je lozacki plasirana.

Funcionarios ukljucuju sve i svasta sto je polozilo "oposiciones" od policije i doktora, raznih socijalnih sluzbi, to administracije i politicara.

Sto su kanarske vlasti to tek sad sprovele me uopste ne cudi. Uvek je tako - imas odluku iz Madrida i onda ide kaskadno na dole sa zakasnjenjem. Ovo je vrv odradjeno po nekom automatizmu.

U svakom slucaju, samo povecanje od 2% je najmanji problem, mnogo manji od neefikasnog i preglomaznog jezgra administracije.

On 28. 3. 2020. at 19:04, cedo said:

firma koja ne moze dva meseca da isplati minimalac ne treba da postoji

drzava koja ne moze dva meseca da pokrije druge rashode zaposlenom ne treba da postoji

Sve stoji. Ali sta kada dodjemo u tu situaciju? Firma ce mozda i prestati da postoji, ali sta drzava? Prestace da postoji? Cemu ovo frljanje utopistickim frazama?

Problemi ocigledno postoje zbog situacije i gomila ljudi je ni kriva ni duzna pogodjena tim problemom, tu pre svega mislim na zaposlene i njihove porodice u firmama koje ne bi trebalo da postoje. Ko ih jebe, sto nisu birali poslodavca? Sta je za te ljude opste dobro?

Edited by JozoMujica

to neka kaže bilo kojoj maloj uslužnoj firmi

uh

Edited by rođeni

On 28. 3. 2020. at 18:59, Milosh76 said:

Dva meseca full karantin? Nema trika da se to sprovede, moraju da nadju neki filter, kao sto je setnja subotom pola sata oko zgrade i blize okoline. Cak i zatvorenici imaju setnju po krugu 1h

Ovo je jebeno razmazeno. Mislim, odakle ti ideja da svoju situaciju poredis sa zatvorom? Sedis kod kuce, igras igrice, radis posao, zabavljas decu, krkas, drkas, spavas, i ne mzoes da izdrzis da ne izadjes iz kuce!?!

Opinion tekst onog tipa epidemiologa, Osterholma što je gostovao kod Rogana, pre nedelju-dve

https://www.nytimes.com/2020/03/27/opinion/coronavirus-trump-testing-shortages.html?action=click&module=Opinion&pgtype=Homepage

Ubacio ga i u spojler, ako nekom ne bude hteo da otvori zbog paywalla

Reveal hidden contents

On 28. 3. 2020. at 19:11, JozoMujica said:

Sve stoji. Ali sta kada dodjemo u tu situaciju? Firma ce mozda i prestati da postoji, ali sta drzava? Prestace da postoji? Cemu ovo frljanje utopistickim frazama?

Problemi ocigledno postoje zbog situacije i gomila ljudi je ni kriva ni duzna pogodjena tim problemom, tu pre svega mislim na zaposlene i njihove porodice u firmama koje ne bi trebalo da postoje. Ko ih jebe, sto nisu birali poslodavca? Sta je za te ljude opste dobro?

On 28. 3. 2020. at 19:13, rođeni said:

to neka kaže bilo kojoj maloj uslužnoj firmi

uh

prilicno sam siguran da ce se sve to desiti sa ocu-kaki, necu-kaki strategijom

dva meseca solidarnosti nije mnogo

znaš li šta si napisao?

kakva strategija, kakva sad solidarnost?

On 28. 3. 2020. at 18:13, Ravanelli said:

gde si predlagao? poslao sms vučiću? izneo na vladu?

Ja napisem a vec neko prenese gde treba. To su dobre ideje, korisne za za sve a narocito najugrozenije.

U Srbiji puno ljudi zivi od prvog do prvog, nema ustedjevine.

On 28. 3. 2020. at 18:06, Shaq said:

-realno stanje je da se teski slucajevi koji zavrse na respiratoru u 54% slucajeva zavrsavaju smrtnim ishodom, dok teski slucejevi sa intezivnom negom se zavrsavaju sa smrtnoscu od 46%

Nije ovo baš najjasnije. Indikacija za intubaciju je nemogućnost samostalnog disanja.

Čovek na respiratoru sa cevkom u grlu zahteva intenzivnu negu. Da nema toga smrtnost bi bila 100 a ne 54%.

Težak slučaj bez respiratora može svašta da bude i od svačega da umre a da se ne gura cevka, od terminalne faze nekog tumora do proste činjenice da respiratora nema.

On 28. 3. 2020. at 19:14, chandra said:

Ovo je jebeno razmazeno. Mislim, odakle ti ideja da svoju situaciju poredis sa zatvorom? Sedis kod kuce, igras igrice, radis posao, zabavljas decu, krkas, drkas, spavas, i ne mzoes da izdrzis da ne izadjes iz kuce!?!

O, da... dok jednorozi promiču proplankom ispred zamka.

89354030_1062427687471870_76317771927031

On 28. 3. 2020. at 19:14, chandra said:

Ljudi su po definiciji razmazeni i nedisciplinovani.

Licno ne izlazim iz kuce, osim na svaka 2 ili 3 dana do Merkatora ili Maksija i jednom sam otisao u pekaru u toku nedelje. Vikendom prosetam pola sata oko zgrade i 2 puta se odvezem kolima na drug kraj grada u prazan stan. Prilicno sam disciplinovan sto se tice distanciranja i vodjenja racuna koliko se "mesam" sa drugima.

Osim zene koja je insulinski dijabeticar, nemam bukvalno drugih kontakata duzih od 5 minuta.  Jednom sam otisao na posao u poslednje 2 nedelje na 3h jer sam morao nesto "hitno" da odradim, sto nije moglo od kuce preko racunara. Cak ni tada nije bilo ljudi oko mene

Ne poredim svoju situaciju, nego nasu zajednicku situaciju, ljudi pucaju, treba im filter. Do danas je to bila setnja psa, sutra ce opet izmileti do 15h jer je napolju sunce i lepo vreme.

Podrzavam da se izadje, ali ne i da se stvaraju grupe i tako potencijalno siri zaraza.