Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted

Može li neko sa zapada™ da mi objasni ovu fascinaciju vežbanjem?
Svaki treći tvit/post je kuknjava kako je ljudima onemogućeno vežbanje/biciklanje/trčanje.
Plus u onom nizu tvitova iznad se vidi da u Italiji još uvek mnogo toga radi, od fabrika do banaka. Kakvo je.to vanredno stanje onda?

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Posted
Može li neko sa zapada™ da mi objasni ovu fascinaciju vežbanjem?
Svaki treći tvit/post je kuknjava kako je ljudima onemogućeno vežbanje/biciklanje/trčanje.
Plus u onom nizu tvitova iznad se vidi da u Italiji još uvek mnogo toga radi, od fabrika do banaka. Kakvo je.to vanredno stanje onda?

Na mom limitiranom iskustvu iz Slovenije, Ljubljane konkretno... tamo svi nešto vežbaju, biciklaju, rade na sebi. U 8 izlazim iz hotela a ljudi dolaze u teretanu u okviru istog da odrade pre posla...
A ovo za Italiju, lepo kaže čovek... prijavljujete ljude policiji koji trče a firme vam rade. Pa gde je veća šansa da se zaraziš, u firmi sa drugim ljudima il kad sam trčiš?

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Posted

Karantin u Francuskoj.

Zanima koleginica, muž joj ima virus, testirali ga, laslje baš jako, ona najverovatnije isto ali je nisu testirali. Imaju malo djete. 

Poslije dva dana komšija se žalio da im djete pravi buku :isuse:

Odlučili su da odu na korziku gdje njegovi imaju kuću (roditelji su doktori), uzeli avion (sa maskama) i otišli tamo. 

Ovo neće nikada proći.  

Posted
8 minutes ago, arheolog1981 said:

Na mom limitiranom iskustvu iz Slovenije, Ljubljane konkretno... tamo svi nešto vežbaju, biciklaju, rade na sebi. U 8 izlazim iz hotela a ljudi dolaze u teretanu u okviru istog da odrade pre posla...
A ovo za Italiju, lepo kaže čovek... prijavljujete ljude policiji koji trče a firme vam rade. Pa gde je veća šansa da se zaraziš, u firmi sa drugim ljudima il kad sam trčiš?

Rade firme koje su neophodne za funkciinisanje sistema. Valjda nije isti prioritet kao ovi sto ce da crknu ako ne dzoginguju 10 dana.

Posted

Dobar je Andrea, ima mnogo loših strana u (svakom) karantinu. Baš zato je to extremna mera... Nešto od industrije mora da radi jer proizvodnja osnovnih stvari je neophodna ali je tu uvek sumnja ko određuje šta je kada osnovna proizvodnja. Banke su (bile) otvorene jer stariji ljudi (koji naravno imaju prednost u kretanju jer svi moraju da ih poštuju, i izbegavaju) nemaju internet banking, ne veruju u Atm, moraju da popričaju sa službenikom o njihovoj ušteđevini itd. Evo sad je kao nova mera da se zatvaraju salteri na 15 dana. O zabrani fiskulturnih aktivnosti neću da se nerviram jer je to delikatno pitanje, izađe jedan, drugi pa se priključi treći i odu kod četvrtog na gajbu na ručak npr. izadju posle par sati i rastče se a policija im ne može ništa... sad su kao ograničili (u nekim pokrajinama) da se trkači ne mogu udaljavati više od 200m od rezidencije. Biciklisti su svugde gledani popreko jer "ako se povrediš ko će da te primi u bolnicu"...

i tako

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

Posted

Ok video

Nego sećate se da je pre nekoliko nedelja išlo istrazivanje koje je pokazalo da su izolovana dva podtipa virusa blagi/umeren i ovaj teži. Ovaj drugi je u početku bio prisutan i do 70% u Vuhanu kasnije je preovladao blaži tip. 
Ne znam kako se to uklapa u evropsku situaciju, da li je moguće da je u IT taj jači a u DE slabiji podtip?

Posted
Karantin u Francuskoj.
Zanima koleginica, muž joj ima virus, testirali ga, laslje baš jako, ona najverovatnije isto ali je nisu testirali. Imaju malo djete. 
Poslije dva dana komšija se žalio da im djete pravi buku :isuse:
Odlučili su da odu na korziku gdje njegovi imaju kuću (roditelji su doktori), uzeli avion (sa maskama) i otišli tamo. 

Ovo neće nikada proći.  
Pa ako ne prođe onda ćemo morati da živimo s tim. Neće biti moguće držati ljude u karantinu godinama bez mogućnosti da rade i izdržavaju porodice. Evo ti primer Srbije, koliko porodica živi od plate do plate, bez dinara ušteđevine? Al ja sam optimista, verujem pre svega u nauku da otkriju lek ili vakcinu. U zdrav razum čoveka kao pojedinca verujem manje nego Vučiću... to da ćemo nešto uraditi da se ovakve stvari ne ponove, piši propalo.

Posted
3 minutes ago, Spirit said:

Ok video

Nego sećate se da je pre nekoliko nedelja išlo istrazivanje koje je pokazalo da su izolovana dva podtipa virusa blagi/umeren i ovaj teži. Ovaj drugi je u početku bio prisutan i do 70% u Vuhanu kasnije je preovladao blaži tip. 
Ne znam kako se to uklapa u evropsku situaciju, da li je moguće da je u IT taj jači a u DE slabiji podtip?

Ovde vec dosta virologa naglasava da ipak nesto nije u redu sa statistikama bez obzira na nedovoljan broj testiranih. Ukratko, pribojavaju se da je virus mutirao u Lombardiji.

Posted

Upravo to sam i pomislio, da je dalje mutirao i sad postao još opasniji. 

Posted (edited)
52 minutes ago, steins said:

Može li neko sa zapada da mi objasni ovu fascinaciju vežbanjem?

Lekari teraju.

I škola.

I ministarstvo zdravlja i sporta.

Kažu da su sedeći posao i nedostatak kretanja podjednako štetni kao pušenje.

Već decenijama tvrde da redovne šetnje, džoging, vežbe (po savetu lekara, u skladu sa starošću i zdravstenim stanjem) smanjuju verovatnoću kardiovaskularnih i mnogih drugih zdravstvenih problema - što je naravno ogromna ušteda za zdravstvene fondove.

A sport je nešto čime se skoro svi amaterski bave, možda 80 posto svih mojih kolega i koleginica. Ovaj igra odbojku, onaj fudbal u sali,  koleginica spraši 200 km trkačkim biciklom svakog vikenda.

Tako naučili od malih nogu.

Ja sam uvek bio najgori, misili su da nešto samnom nije u redu jer se ne bavim sportom. (U međuvremenu sam i ja pokleknuo i počeo sa trčanjem. Što je najgore, zavoleo sam to trčanje i krivo mi je ako zbog neke oluje ili kijameta moram da preskočim turu).

Edited by Yossarian
Posted
2 hours ago, Time Crisis said:

Ja sam krajem januara/početkom februara imao (valjda) običan grip, nekih 10-ak dana sam skoro prestao da jedem i izgubio možda 5-6 kila jer sam imao utisak da žvaćem slan papir šta god da sam jeo.

meni se desilo dva puta, jednom mesec i po dana, drugi put nesto krace. meni je tada sve bilo umereno gorko, a slatko mi je bilo najodvratnije, gorko i grozno. jela sam uglavnom slane stapice ili nesto neutralno, baren krpompir i slicno. prvi put sam se  bila i prilicno zabrinula jer mi je lekar reako da se ponekad desi da se culo nikad i ne povrati.

sad citam neke clanke o bar godinu dana ovoga... uh. 

Posted
5 minutes ago, Yossarian said:

Lekari teraju.

I škola.

I ministarstvo zdravlja i sporta.

Kažu da su sedeći posao i nedostatak kretanja podjednako štetni kao pušenje.

Već decenijama tvrde da redovne šetnje, džoging, vežbe (po savetu lekara, u skladu sa starošću i zdravstenim stanjem) smanjuju verovatnoću kardiovaskularnih i mnogih drugih zdravstvenih problema - što je naravno ogromna ušteda za zdravstvene fondove.

A sport je nešto čime se skoro svi amaterski bave, možda 80 posto svih mojih kolega i koleginica. Ovaj igra odbojku, onaj fudbal u sali,  koleginica spraši 200 km trkačkim biciklom svakog vikenda.

Tako naučili od malih nogu.

Ja sam uvek bio najgori, misili su da nešto samnom nije u redu jer se ne bavim sportom. (U međuvremenu sam i ja pokleknuo i počeo sa trčanjem. Što je najgore, zavoleo sam to trčanje i krivo mi je ako zbog neke oluje ili kijameta moram da preskočim turu).

neko mi je pricao da je u nl plivanje skolski predmet.

Posted

4 minutes ago, BWA said:

U Madjarskoj isto. 

Sva deca nauce da plivaju najkasnije do 3. razreda.

Posted (edited)
11 minutes ago, BWA said:

Da, imaš zvanične plivačke diplome A, B, C,  D.

"A" je obavezna za svu decu. Ispit obuhvata i plivanje u odeći, sa cipelicama, plutanje, gnjuranje i provlačenje kroz rupu usred verikalno postavljene cirade.

Tako je kada si ispod nivoa mora i reka, a sve išpartano kanalima. Deca na svakom koraku mogu da upadnu u vodu.

Da se vratimo na temu, i u ovo doba virusa se ljudima savetuje da se bave trčanjem, šetnjom itd, pod uslovom da je napolju, pojedinačno, de ne prilaze jedni drugima.

Sportove u grupi ili društvu treba izbegavati.

Ortak iz Belgije mi javlja da svaki dan šiba uz stepenic i niz stepenice (u njegovom gradiću je lock down).

Edited by Yossarian
interpunkcija
Posted

Ne razumem ovu histeriju protiv onih koji se bave sportom.

Sta ce se to desiti ako izadju iz kuce, trce sami i vrate se u kucu? Da li su opasni za sebe? Za druge? 

Tim ljudima je neophodna fizicka aktivnost da bi nekako odrzali svoje fizicko i mentalno zdravlje.