garmonbozia Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 Da li su u Italiji zatvorili radnje koje se bave prodajom hrane i potrepština za kućne ljubimce?
mlatko Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 Da li su u Italiji zatvorili radnje koje se bave prodajom hrane i potrepština za kućne ljubimce?Ne, bar im je dozvoljeno da radeInviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk
goofs Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 7 minutes ago, zgembo said: Mislim da će moći da se ode do najbliže apoteke i prodavnice, tako je valjda i u Italiji. Bilo sta preko ovoga bi bio ili ozbiljan logisticki zalogaj ili potpuni fuckup. Sta ljudi da jedu za to vreme? S druge strane, ja sam imao utisak da je takav karantin u Italiji poprilicno cvrst, medjutim izgleda da nije, da su ljudi i dalje bleja fazon.
Ros Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 u 12:30 najavljena konferencija markusa södera u vezi novih mera u bavarskoj. znaci, sledi zabrana kretanja
ToniAdams Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 7 minutes ago, Ros said: u 12:30 najavljena konferencija markusa södera u vezi novih mera u bavarskoj. znaci, sledi zabrana kretanja hvala nebesima
mlatko Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 Bilo sta preko ovoga bi bio ili ozbiljan logisticki zalogaj ili potpuni fuckup. Sta ljudi da jedu za to vreme? S druge strane, ja sam imao utisak da je takav karantin u Italiji poprilicno cvrst, medjutim izgleda da nije, da su ljudi i dalje bleja fazon.Čvrst je jer policija i carabinieri mogu da te zaustave i traže formular gde piše gde ideš, gde živis, broj telefona tvoj i tvoje destinacije itd. ako se nešto ne slaže dobiješ kući pismo sa krivičnom prijavom da si kršio državnu uredbu. 200€ kazne, ili više ako oćeš da se sudiš sa državom da ti ne upišu to na krivični dosje. Formular navodno nije obavezan ako ideš u najbliži supermarket štagod ali moraš da budeš spreman i sposoban da ih ubediš u to...Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk
goofs Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 (edited) 13 minutes ago, mlatko said: Čvrst je jer policija i carabinieri mogu da te zaustave i traže formular gde piše gde ideš, gde živis, broj telefona tvoj i tvoje destinacije itd. ako se nešto ne slaže dobiješ kući pismo sa krivičnom prijavom da si kršio državnu uredbu. 200€ kazne, ili više ako oćeš da se sudiš sa državom da ti ne upišu to na krivični dosje. Formular navodno nije obavezan ako ideš u najbliži supermarket štagod ali moraš da budeš spreman i sposoban da ih ubediš u to... Pa meni se i cinilo da je tako nesto, ali ovde je neko kacio linkove na kojima pise da su Zabari u nekim gradovima i dalje bleja i da setaju slobodno po Milanu. Mozda je dezinformacija, ili dosta stariji clanak onda. Edited March 20, 2020 by goofs
Ravanelli Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 52 minutes ago, Frank Pembleton said: E da pitam, možda neko zna, mada sa ovim našim nikad ne znaš... Ako uvedu 24h zabranu kretanja, kako će ljudi koji imaju potrebu da odu do apoteke, npr. da uzmu mesečne terapije? ja pre 2 dana išao u jerković i nosio lekove u starački dom sve što je trebalo dali mi bez recepta (rivotril i još par nekih problematičnih) samo sam rekao da je za starački dom, dali mi bez provere
cedo Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 13 hours ago, ZerrorR said: Khan academy racuna broj zarazenih putem broja umrlih... Interesantan metod, koji nije tacan. Ne znas procenat smrtnosti, a on je jedan od 3 faktora. Ono sto je mnogo interesantnije u videu jeste sto prikazuje da registrovani nosioci virusa su samo statistika necega sto se desilo pre desetak dana ((kako su kinezi utvrdili) Napisah jos pre nego sto je italja uvela lockdown da ce posle lockdowna samo napraviti popis, i to u slucaju da ga odrade kao kinezi. Nije to nesto sto je tesko za pojmiti, ali sam prilicno ubedjen da mnogo ljudi to ne shvata i da veliki deo onih koji se lezerno ponasaju (osim sto ima budala koje kazu da ih bas briga za koronu) to rade zbog lazne sigurnosti jer u njihovom gradu nema registrovanih slucajeva. Naravno, tu je i odgovornost nadleznih sto na vreme ne preduzimaju mere.
vememah Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 (edited) 5 hours ago, Krošek said: to se slaze sa onim nemackim studijama koje je pominjao osterholm i koje smo linkovali Da imamo i to ovde pošto je informacija dosta bitna za samozaštitu. Dakle, ta studija pokazuje da su oboleli najzarazniji dok nemaju nikakve simptome i kad tek počnu da ih pokazuju, tj. u prvoj nedelji. Quote People infected with the SARS-CoV-2 virus, which causes the disease, may test positive for the virus both before and after they have symptoms. But a new study of nine people who contracted the virus in Germany suggests that people are mainly contagious before they have symptoms and in the first week of the disease. Infectious viruses were isolated from about 17 percent of nose and throat swabs and more than 83 percent of phlegm samples during that first week, researchers report March 8 in a study posted at medRxiv.org. Patients produced thousands to millions of viruses in their noses and throats, about 1,000 times as much virus as produced in SARS patients, Clemens Wendtner, director of infectious disease and tropical medicine at Munich Clinic Schwabing, a teaching hospital, and his colleagues found. That heavy load of viruses may help explain why the new coronavirus is so infectious. https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-most-contagious-before-during-first-week-symptoms Edited March 20, 2020 by vememah
NevenMan Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 1 hour ago, Redoran said: Turska nastavlja dnevno dupliranje, sinoć sa 191 na 359. Četiri smrtna slučaja. Kao što G&S reče, ovim tempom ćemo sledećeg petka biti na 20 hiljada a to se i dalje odnosi na ljude sa simptomima jer prevashodno njih testiraju. Ministar zdravlja kaže da su centri za testiranje sada otvoreni u svim velikim gradovima i da je od sledeće nedelje cilj da se testira najmanje 10 hiljada ljudi na dan. U međuvremenu smo poslali pola miliona testova u SAD a izgleda da je i Italija uradila istu stvar. Lud, zbunjen, zaražen. Bolnice se pripremaju za udar. Vrlo je moguće da ćemo da popasemo neku kolektivnu izolaciju u narednih dan ili dva. Sta bi sa Turskim genom? 🤦🏻
ToniAdams Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 bio sad do radnje i glupa stoka se ne skuplja samo unutra nego i ispred, pun kurac ljudi se sunca i cavrlja. ne nekom lokalnom trgu otvorili pijacu, i isti fazon. ni jednu masku nisam video. odlucio da odlozim pazar za docnije, dobra je i riba kad nema mjesa.
Gojko & Stojko Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 2 hours ago, Indy said: Da očekujemo veće cifre uskoro... Da li su ovi idiJoti čuli za Italiju? Svakako očekujemo veće cifre, samo se nadamo da prirast nije 25% ili veći, što manje to bolje. Od onoga što sam video danas na TV, svi se čude kako su tom kruzeru uopšte dozvolili da pristane. Ja se njih plašim još otkako su objavili za Diamond Princess, svakog dana je tu novi kruzer, a još jedan tamo negde kod Garden Island gde su vojni brodovi. Mislio sam da ih bolje proveravaju. Kažu da su neki testirani dok je brod jš bio na NZ, i da su svi ti tada testirani bili negativni. Videćemo kako će ovo da ide, na Diamond Princess koji je stajao ukotvljen u Japanu je bilo oko 700 zaraženih. Richo je nekad bio Labor, ali je poslednjih godina otišao udesno i ubraja se u ortake ScoMoa. Što se tiče slike sa Bondaja, danas je ovde bilo 35+ stepeni, uopšte nisam iznenađen. Veđina tih ljudi na Bondaju su mladi turisti iz Evrope, prvenstveno Britanci, i lokalni Brazilci. Gledao sam na državnoj TV (ABC) večeras Džeremija Fernandeza (onaj zgodan Malezijac sa razdeljkom između zuba) kako šeta kroz prazan Pitt St Mall, moja firma je na Martin Place i kad idem na posao tu je uvek gužva, kao i ispred Opere gde idem na trčanje (bina od prošle nedelje je kompletno uklonjena) gde je takođe obišao, nema ama baš nikoga a uvek ima jako puno sveta, uglavnom stariji turisti. 2 hours ago, renne said: Vidim australci i dalje igraju fudbal Košarkaško finale plej ofa je počelo prošle srede u Sidneju pred punim tribinama, anstavljeno je u petak u Pertu i u nedelju u Sidneju pred praznom dvoranom (zabranjeno za publiku), a onda su poslednje dve (ili jedna) utakmice otkazane. AFL sezona je počela juče na praznim stadionima (zabranjeno za publiku), batrgaju se zbog apra ali neće dugo. 2 hours ago, Hobbit slayer said: Coogee pre par sati... Ovo već ne prelazi ScoMove mere koje je propisao za zatvoren prostor - 4 kvadratna metra po osobi. Naravno i na Kudžiju ima puno mladih iz Evrope, doduše u manjem procentu nego na Bondaju. 1 hour ago, Redoran said: Turska nastavlja dnevno dupliranje, sinoć sa 191 na 359. Četiri smrtna slučaja. Kao što G&S reče, ovim tempom ćemo sledećeg petka biti na 20 hiljada a to se i dalje odnosi na ljude sa simptomima jer prevashodno njih testiraju. Ministar zdravlja kaže da su centri za testiranje sada otvoreni u svim velikim gradovima i da je od sledeće nedelje cilj da se testira najmanje 10 hiljada ljudi na dan. U međuvremenu smo poslali pola miliona testova u SAD a izgleda da je i Italija uradila istu stvar. Lud, zbunjen, zaražen. Bolnice se pripremaju za udar. Vrlo je moguće da ćemo da popasemo neku kolektivnu izolaciju u narednih dan ili dva. Ja se nadam da će i tu struka da preuzima stvar u svoje ruke i da će da bude veća transparentnost, kad može u Americi i u Srbiji valjda može i tamo. Nisi pisao ovde ranije ili ja nikad nisam video -- koliko Turci idu u džamije i kolika je gužva? Pošto izgleda da je u Iranu uzrok brzog širenja zaraze bio neki verski skup, a već sampominjao onaj iz Malezije za koji se plašim da će strašno da podigne broj zaraženih u Indoneziji i Maleziji. Ovde je snabdevanje jutros bilo osetno bolje, izgleda da dozvola kamionima da dolaze u supermarkete tokom celog dana daje rezultate, onaj sat za penzionere od 7 do 8 ujutro lepo funkcioniše. Generalno se apeluje na narod da bude razuman, sve deluje transparentno i ozbiljno, odlaganje otplata kredita, podela keša ljudima sa manjim primanjima, itd. Nadam se da je svima očigledno da je tvrdnja o tome da virus ne uspeva na toplom vremenu tlapnja, u Kvinslendu je uvek toplo a i ovde je danas bilo 35+ a porast je i dalje na 25% dnevno. Škole i dalje rade (kao i u Singapuru), sve više ljudi se buni i ne šalje decu u školu (kažu oko četvrtine), ali ako ne uvedu neki dečji boravak za decu zdravstvenih radnika ne vidim da će obustava nastave dobro da funkcioniše. Doduše, prvo tromesečje se završava za Uskrs (za tri nedelje), pa se tu škole svakako zatvaraju na dve nedelje. Jedan dobar link sa australijskom statistikom, nije vladina agencija nego zainteresovani građani - pokupe podatke sa sajtova država i onda ih lepo prikažu na jednom mestu. SaE
Ros Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 3 minutes ago, ToniAdams said: bio sad do radnje i glupa stoka se ne skuplja samo unutra nego i ispred, pun kurac ljudi se sunca i cavrlja. ne nekom lokalnom trgu otvorili pijacu, i isti fazon. ni jednu masku nisam video. odlucio da odlozim pazar za docnije, dobra je i riba kad nema mjesa. isto i kod mene u edeki. doduse, drzi se rastojanje i uspeo sam da kupim jedno pakovanje toalet papire. maksimalno daju 1 pakovanje toalet papira, 1 kuhinjskog papira, 1kg secera, 1kg brasna.... mogu misliti kakve sve flashbackovi imaju sugradjani stariji od 80
ToniAdams Posted March 20, 2020 Posted March 20, 2020 jao meni najzalije ovih klinaca na kasama. da li je moguce da su Edeka, Rewe i ostali takva bagra da im se jebe da im obezbede po masku?
Recommended Posts