Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted

Dobar video.. treba pogledati da ljudi skontaju zasto je samoizolacija bitna itd

Karikiram sad.. ali.. jbt.. ispade da ako imas jak imuni sistem, on ce reagovati jace i bukvalno krenuti u samoubilacku misiju :S

Nemoguće, onda bi mladi pretežno umirali i ležali po bolnicama, a ne stari.
Posted

Italija prestigla Kinu.

dans preskacemo 10k mrtvih

:ph34r::ph34r:

Posted

To je onaj ekspert™ što je govorio o manjim žarištima u Srbiji?!

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Posted
31 minutes ago, Jumanji said:

Radovanović je dodao da prema kineskom iskustvu, odojčad i deca do devet godina ne umiru od koronavirusa, dok je u populaciji do 40 godina smrtnost oko 0,2 odsto, odnosno umire jedan od 500 bolesnika. Za građane koji imaju 80 godina, taj broj se penje na oko 15 odsto.

Posted (edited)
4 hours ago, Sludge Factory said:

Kako hladnoca deluje na koronu? Najavljuje se mraz za neki dan. 

Mala je verovatnoća da hladnoća smeta virusima. Hladnoća smeta toplokrvnim vrstama.

Pitanje je da li je virus uopšte živo biće... Oko toga se biolozi svađaju.

Ovaj virus je, zapravo,  najprostija štangla ribonukleinske kiseline u gromuljici masti, koja ume samo jedno da radi - a to je da se, kada se nađe sa kompatibilnom RNK i DNK u ćeliji domaćina, duplira i duplira dok se ne iscrpe resursi te ćelije.

Toj štangli RNK ne treba ni vazduh ni toplota dok čeka novog domaćina. Baš naprotiv, toplota će pre da im škodi.

Hladnoća može samo da čuva i konzervira te viruse. Stavi ih na minus 200 stepeni i ništa im ne fali.

A toplota?

E, toplota i vrućina mogu da im naškode. 

Na toploti rastu oscilacije molekula, pa usled prejakih oscilacija mogu da popucaju međuatomske veze u RNK , a možda se raspadnu i molekuli masti, koja je jedina stvar koja drži sve to na okupu.  Ako se to desi, to je to, visrus je uništen.

Takođe, fotoni svetlosti mogu da, uz malo sreće, pokidaju neku međuatomsku vezu. I u tom slučaju je virus uništen. Verovatnoća raste sa energijom fotona.  Kada ožari ultrljubičasto zračenje, virusima će biti malo teže da opstanu na svetlu. ( biće im teže, ali će opstati).

Zato se nadam da će na leto stopa zaraze opasti (ali neće spasti na nulu, jer se zaraza širi i u državama na južnoj polulopti, u kojima je sada leto).

Svejedno, i takvo opadanje će nam dati malo oduška.

PS Nisam biolog. Ako sam negde nešto pogrešno napisao, neka me ovdašnji stručnjaci slobodno demantuju.

Edited by Yossarian
Posted
6 hours ago, Lancia said:

Afectados por comunidades

Ah, ne citam pazljivo, jos nisam popio kafu - izvinjavam se (ne znam to za opstine)

Thanks anyway. Ja ocekujem da ce za vikend ili pocetkom sledece nedelje ovde (Kanari) naglo da skoci, ali za sada smo kolko-tolko ok. Kao da je danas paznja malo popustila. Islo se do LIDL-a, tamo relativno dosta ljudi.

Posted

kaze mi drugar koji zivi u Nemackoj da su valjda provalili da im je smrtnost mala jer se valjda tamo svi vakcinisu protiv sezonskog gripa

Posted
1 hour ago, steins said:

Šef kineske delegacije Crvenog krsta u Italiji, koja je došla da pomogne u savladavanju krize zbog koronavirusa, rekao je da se Italijani ne drže dovoljno mera izolacije i upozorio da je jedini način da se zaustavi širenje virusa zatvaranje celokupne ekonomske aktivnosti.

Sun Šuopeng, izvršni direktor Društva Crvenog krsta Kine, rekao je da je bio šokiran da vidi toliko građana Milana kako šetaju gradom, koriste javni saobraćaj, večeraju u hotelima i ne nose zaštitne maske.

Sun je upozorio da je Vuhan, epicentar pandemije, imao vrhunac broja zaraženih tek mesec dana posle strogo sprovedene izolacije.

On je ovo izjavio istog dana kada je Vuhan prvi put prijavio da nema novozaraženih

Ovo je vest od danas

Tip je očigledno dobro pripremljen od strane guvernera Lombardije šta da kaže, jer sad ovaj traži od Vlade da zatvore bukvalno sve, jer je on potpuno nesposoban tip da hendluje ovu situaciju, pa je kao buzdovan dopustio da ljudi koriste javni prevoz, ali u isto vreme recimo u gradu od 2 miliona ljudi, smanjio za 80% broj vozova u metrou, pa su ljudi koji se voze(jer gomila privatnika se inati i nije htela da zatvori firme i ostavi ljude da rade od kuće) natrpani kao sardine. Dakle, ili zatvoriš metro i kažeš nema vožnje metroom, ili povećaš broj vozova da bi što manje ljudi bilo u vozovima i držalo rastojanje.

Nije bio u stanju već mesec dana da nabavi maske, koje ljudi ne mogu da kupe i nabave nigde, pa ne mogu da ih nose. Likovi su napravili narudžbinu za 4 miliona maski, ali su nažalost tih par narudžbi poslali u firme koje ne postoje već 5 godina.

Pri tome, za pravljenje ove bolnice na sajmištu, kao vodju projekta zove bivšeg šefa Civilne zaštite Bertolasa, koji je osudjen za kradju državnih para posle zemljotresa.

Imaš i lokalnu policiju, koja umesto da ide i kontroliše po hotelima i kažnjava ljude koji tamo prave žurke, i kontrolišu da li se u firmama koje insistiraju da ostanu otvorene, primenjuju mere zaštite, ne zna se šta rade.

I sad da bi sve to pokrio, on traži da Vlada zatvori sve u celoj zemlji, čak i u onim regionima gde primenjuju sve mere, ponašaju se efikasno i imaju mali broj zaraženih i umrlih, tako da svi drugi sad ispaštaju zbog njega.

Posted
kaze mi drugar koji zivi u Nemackoj da su valjda provalili da im je smrtnost mala jer se valjda tamo svi vakcinisu protiv sezonskog gripa
Ovo je vrlo interesantna hipoteza.
Pokušavao sam da nadjem nešto o toj relaciji ali nisam uspeo

Posted

valjda je tamo 98 posto njih se vakcinise sto se tice starijih ljudi

Posted (edited)
5 minutes ago, svajcika said:

Ajde molim te ubuduce kad cujes takav info da pitas druga za izvor, pa ga sa informacijom delis da bi mogli da sudimo o istinitosti. Ovako bez toga u moru ovih informacija i kontrainformacija ima vrednost previdjanja baba vange...

Edited by Spooky
Posted
22 hours ago, chandra said:

de si, yoss! bas smo te pominjali pre neki dan prisecajuci se stare garde. nadam se da si ok.

meni se cini da je kod nizozemaca uvek malo relaksiran ili spartanski odnos prema zdravlju. imao sam cimera tamo, zeleni slinci cele zime, uvlaci, guta, rasipa na sve strane, ali ne ide kod doktora jer - nije bolestan. bolest je rak ili nesto sto te ubije, a ovo nema veze. i sad vidim da je u nekim grupama na fb mojih holandjana do juce preovladavalo, fuck the corona, niko mi ne moze uskratiti da..., pa neka opsutenost.

Ej, hvala na lepim rečima! OK sam, nadam se i svi vi,

Što se tiče holandskog spartanstva... malo preteruješ, ali si blizu istine.

Za ovih tridesetak godina u NL, mislim da sam dva puta dobio recept za antibiotike.

Sve ostale prehlade, gripe, stomačne tegobe itd, su me doktori i doktorke naterali da izguram sam, bez medikacije,

Opet, neke meni bliske osobe su se našle u ozbiljnoj zdravstvenoj krizi i dobile su vrhunsku negu - momentalno i bez ikakvog čekanja.