Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted
Just now, morgana said:

kon jutrod na n1 kaze da sada apsolutno preporucuje nosenje maski u zatvorenom prostoru sa puno ljudi - na poslu, u marketu i sl, dok se, uz postovanje distance od 2 m od sagovornika, u setnju moze i bez maske u ovoj fazi.

tako sam nekako sebi postavila stvari i intuitivno.

Ja gledam da sam na 2m i od slycajnog prolaznika

Posted (edited)

...

Edited by mackenzie
Posted
7 minutes ago, iDemo said:
Je l' se zna koji procenat onih sto su dospeli na respirator pretekne a koji capne™? Odokativno je ok. 

evo ti za ameriku. mislim da se icu (intenzivna) moze izjednaciti sa respiratorom ali nisam siguran. 

FIGURE 2. Coronavirus disease 2019 (COVID-19) hospitalizations,* intensive care unit (ICU) admissions, and deaths,§ by age group — United States, February 12– March 16, 2020

The figure is a bar chart showing the number of coronavirus disease 2019 (COVID-19) hospitalizations, intensive care unit admissions, and deaths, by age group, in the United States during February 12– March 16, 2020.

Posted
2 minutes ago, Krošek said:

evo ti za ameriku. mislim da se icu (intenzivna) moze izjednaciti sa respiratorom ali nisam siguran. 

Ne može, nije isto. Makar ne bi trebalo. 

Posted

dobro ajd makar je neki pokazatelj po starosnim grupama kako stoje stvari kad se dodje do bolnice

Posted

Znaci - nije svaki koji je u ICU bio na respiratoru? 

ili - da li je neko na respiratoru a nije (istovremeno) u ICU? To komplikuje™ sliku... 

Hvala u svakom slucaju.

Posted
5 minutes ago, Krošek said:

Ne može da se izjednači, jer imaš intenzivnu i subintenzivnu negu, a ništa od toga ne mora da uključuje asistiranu ventilaciju. Uključuje uglavnom kod onih koje su stavili u farmakološku komu.

Posted

shvatam, moze biti i jedno i drugo sa i bez respiratora...

Posted (edited)
4 hours ago, lo zingaro said:

Kako ovde kazu, upravo je suprotno. Deca prolaze dobro jer jos nemaju imunitarni sistem. Princip korone je da na nju imunitarni sistem reaguje pogresno i prejako kompromitujuci pre svega pluca. 

Onda ispada da osamdesetogodisnjaci jebu kevu koliko dobar imunitet gaje, narocito oni sa hronicnim bolestima :isuse:  @lo zingaro čeloklep nije za tebe no za teoriju

koliko sam čitao po imunolozima i infektolozima, fora je u proteinu za koji se vezuje virus i prikačinje na pluća, kod dece taj protein još nije stigao da se ispolji/razvije. A takodje kazu doktori da i mnogi osamdesetogodišnjak nije razvio taj protein, pa je zato dobro prošao, samo sa lakšim simptomima. Ima ovaj virus suviše ćoškova da bi se gledao dvodimenzionalno.

Edited by Caligula
Posted

Kakogod, izvesno je da kad prodje pandemija to ne znaci da je iskorenjen ( do vakcine,ko zna kad)

Mene to najvise plasi, nema ono 'opasnost je prosla 13.6.2020.sad cemo se izljybimo s roditeljima" jer ce vrv biti jos talasa sto bi znacilo ako nece da rizikuju roditelji i hronicari u izolaciji do vakcine!?

Posted
44 minutes ago, keitel said:

Ne vrijedi, ja sam se pomirio da ćemo do kraja ove situacije svaki dan dobijati kontradiktorne informacije kada je nošenje maski u pitanju.

Evo još jednom:

Virus je dimenzija otprilike 0,130 mikron metara.

Maska FFP3, filtrira 0,030 mikron metara. I ima efekta.

Sve ispod nema efekta(FFP2, N95, one hiruške). Te druge ispod imaju koristi samo za ljude koji su već zaraženi da "skrate" domet aerosola.

Posted
4 minutes ago, InvisibleLight said:

Kakogod, izvesno je da kad prodje pandemija to ne znaci da je iskorenjen ( do vakcine,ko zna kad)

Mene to najvise plasi, nema ono 'opasnost je prosla 13.6.2020.sad cemo se izljybimo s roditeljima" jer ce vrv biti jos talasa sto bi znacilo ako nece da rizikuju roditelji i hronicari u izolaciji do vakcine!?

Tacno tako.

Posted
8 minutes ago, InvisibleLight said:

Neće naravno biti iskorenjen. I vratiće se tokom zime u sezoni gripa. Ali, biće značajno oslabljen i biće u grupi sezonskih patogena.

Posted

To se zaista ne zna (da ce biti oslabljen)

Posted

bice oslabljen zbog herd immunity-ja