Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted

Hrvatska probila stotku i potvrdila prvog umrlog, i to kod kuće.

Premijer Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da je 102 ljudi potvrđeno zaraženo u Hrvatskoj.

Od postojećih bolesnika većina ima blage simptome, a dvije osobe imaju srednje teške simptome.

U izolaciji je 12.519 građana, 760 kontakata se intenzivno prati, a 79 osoba je u karanteni, izvijestio je ranije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

https://www.poslovni.hr/hrvatska/premijer-otkrio-nove-brojke-u-hrvatskoj-102-zarazenih-od-koronavirusa-4220013

"STIGAO je nalaz muškarca koji je umro u Istri te je on pozitivan", potvrdio je šef HZJZ-a za HRT.

Preminuli je poznati istarski ugostitelj i vlasnik konobe Astarea, Anton Nino Kernjus.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/potvrdjeno-muskarac-koji-je-umro-u-istri-imao-je-koronavirus/2166637.aspx

Sin preminulog iz Istre teško optužuje: ‘sumnjao sam da tata ima koronu, dva dana nitko nije došao’

https://www.telegram.hr/zivot/sin-preminulog-iz-istre-tesko-optuzuje-sumnjao-sam-da-tata-ima-koronu-dva-dana-nitko-nije-dosao/

Posted (edited)

Česi uveli obavezno pokrivanje maskama ili šalovima u javnosti.

The Czech government approved a ban on going out without a face mask. The measure is valid as of this midnight. 

The Czech government has approved a ban on going out anywhere in public while not wearing a surgical mask or covering one’s nose and mouth with a scarf, as reported by Blesk.cz.

The measure is due to come into effect from midnight on Wednesday. There is a fine of up to 20,000 Kc for violations.

https://www.praguemorning.cz/face-masks-now-mandatory-in-all-prague-shops-and-offices/

20.000 kruna = 724 evra

Edited by vememah
Posted

Nadam se da Česi makar imaju gde da ih nabave, za razliku od nas.

Posted

Broj zarazenih u Spaniji skocio za 25% u poslednjih 24 sata - 17147 (767 preminulih)

Posted

Cak glasaju za zabranu burki, cas kaznjavaju ko ide bez burke. Ko ce to vise sve pohvatati. :D

Posted
3 hours ago, Indy said:

Video sam... sve više liči na Musolinija.

Izgleda da sam danas preuranio sa dobrim vestima pre nego što se Kvinslend prijavio - kod njih 50 novih slučajeva (od 94 na 144), pa sve ukupno za AUS opet 25%.

Nego nije mi jasno kako je Voldemort/Musolini (Daton) ozdravio za 5 ili 6 dana od objave da je bolestan - ne kažu da li su mu davali onaj lek za HIV ili hlorokin sulfat za koje je onaj doktor Dejvid Paterson iz Brizbejna prijavljivao da su efikasni ...

SaE

Posted
Just now, Lancia said:

Broj zarazenih u Spaniji skocio za 25% u poslednjih 24 sata - 17147 (767 preminulih)

Jel ima negde detaljna raspodela po opstinama? Ili bilo sta detaljnije od regiona?

Posted (edited)

ETaXlsWXkAAGW7T?format=jpg&name=900x900

Računica:

yb0rBL6.png

Delite ovo neodgovornima.

Edited by vememah
Posted (edited)
9 minutes ago, chandra said:

Jel ima negde detaljna raspodela po opstinama? Ili bilo sta detaljnije od regiona?

Afectados por comunidades

Ah, ne citam pazljivo, jos nisam popio kafu - izvinjavam se (ne znam to za opstine)

Edited by Lancia
Posted

Ne vrijedi, ja sam se pomirio da ćemo do kraja ove situacije svaki dan dobijati kontradiktorne informacije kada je nošenje maski u pitanju.

Posted (edited)
2 minutes ago, keitel said:

Ne vrijedi, ja sam se pomirio da ćemo do kraja ove situacije svaki dan dobijati kontradiktorne informacije kada je nošenje maski u pitanju.

Hajde stavi prst na čelo i razmisli - ne iz ličnog aspekta nego iz aspekta ubrzavanja epidemije - da li maske usporavaju ili ne. Ako u izvesnoj meri štite pacijenta s otvorenom ranom od hirurga, logično je da će štititi nezaražene od zaraženih koji nose masku. A ima gomila ljudi koja šeta ulicama, a zaražena je i nije svesna toga ili je pak potpuno neodgovorna.

Edited by vememah
Posted (edited)
5 minutes ago, vememah said:

Hajde stavi prst na čelo i razmisli - ne iz ličnog aspekta nego iz aspekta ubrzavanja epidemije - da li maske usporavaju ili ne. Ako u izvesnoj meri štite pacijenta s otvorenom ranom od hirurga, logično je da će štititi nezaražene od zaraženih koji nose masku. A ima gomila ljudi koja šeta ulicama, a zaražena je i nije svesna toga ili je pak potpuno neodgovorna.

Logično je da usporavaju ali u kojoj mjeri? Da li pričamo o procentima ili promilima? Koja je granica rizika koju treba da preduzmem da bih nabavio maske za sebe i porodicu u dovoljnim količinama? 

Sve smo ovo već prošli x puta i nema konsenzus oko ovoga, samo se vrtimo u krug.

Edited by keitel
Posted
Je l' se zna koji procenat onih sto su dospeli na respirator pretekne a koji capne™? Odokativno je ok. 

Posted (edited)

dr kon jutros na n1 kaze da sada apsolutno preporucuje nosenje maski u zatvorenom prostoru sa puno ljudi - na poslu, u marketu i sl, dok se, uz postovanje distance od 2 m od sagovornika, u setnju moze i bez maske u ovoj fazi.

tako sam nekako sebi postavila stvari i intuitivno.

Edited by morgana
Posted
2 hours ago, Tresko said:

Da, to je njihovo glavno delovanje. I ja ih uzimam kad fasujem neki grip pa mi oteknu sluznice nosa, pa ne može da se diše, oni su efikasniji od raznih rinasina i drugih raspršivača.:D

i ja se kljukam antihistaminicima i nazalnim sprejevima, inace bih bila covecica slonica. sta rekoste, jel to valja ili ne?

(citam dijagonalno, pisem hiljaditi mail danas oko organizacije jebene nastave. ovo vec nije ni boldrikovski plan ministarstva prosvete, vec nesto kao boldrik nakon povrede frontalnog reznja)