Tresko Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 4 hours ago, Spooky said: Stručnjaci kaću baš i ne https://www.wsj.com/articles/should-you-clean-your-phone-to-combat-coronavirus-definitely-maybe-11584018237 Ljudi malo brkaju sve ono što su učili generalno o sredstvima higijene i zaštiti od bakterija, pa primenjuju na ovaj virus, ali to baš nema smisla... Virusi su izvan organizma inertni, ne kreću se (na svoj pogon), ne razmnoćavaju se, samo polako umiru... Znači iako je telefon pogodan za razvoj bakterija jer je mahom na toplom, u dzepu i sl, na njemu ce se naci samo oni virusi sa vase ruke, ako kihnete na njega i sl, ali zbog teksture mnogo manje nego na vasim rukama... Isto je sa dezinfekcijom - nema puno smisla panično prati ruke na svakih 10 minuta dok ste kući... Niti često prati podove, zidove stanova (pričam o kućama, ne o javnim prostorima). Mislim cela ta priča o indirektnom prenosu je preuvelicana - ne verujem da je vise od 1% infekcija na taj nacin (u smislu da je primalac infekcije bio u prostoriji nakon odlaska davalaca)... Često se pominje da je u najvećem slučaju bio značajan kontakt - u smislu preko 15 minuta i sl.. Da, virus može puno da preživi satima, ali u principu mora da unesemo mnogo virusa da bi se zarazili, jer virus treba da nadje put do ciljane ćelije pre nego zaluta, ili ga ubije imuni sistem... E, ajde malo da ako može da se batali ovo pisanije tipa: virus je težak i pada jer se ne zna o čemu se priča i uglavnom se naklapa. Stručnjaci u wall street journal-u.
cedo Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 Just now, Caligula said: Moja neka™ prognoza: kinezi su uradili neopisiv broj testova. Kod njih je uspelo. Nisam siguran koliko su Italijani, Spanci i Francuzi npr. (o SAD da ne govorim) pedantni sa trekingom i biljezenjem zarazenih i njihovih kontakata. Jer to je bilo kljucno u kineskoj metodi, precizno targetiranje + karantin. ne verujem da je ovo bio deo kineske metode ... barem ne toliko kao kod singapura, pa da bude istaknuto
Tresko Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 2 minutes ago, cedo said: na osnovu cega tvrde da ce brojevi poceti da padaju, ako ne odrzavaju karantin ? Niko nije ni odredio karantin, tako da nema šta da se održava. Odredjeno je da skoro svi ostanu kući, dakle ograničilo se kretanje gradjanima, koji izlaze samo po prekoj potrebi. Što je ipak, i pored nesavesnih koji se šetaju okolo umanjilo kretanje i boravak napolju ogromne većine populacije. I dajte da se malo koriste na pravi način izrazi karantin, izolacija i ostalo. Ovako se samo pravi zabuna i cirkus.
Have_Fun Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 U supermarketu ovde nije strasno. Nema puno ljudi. Pre uzimanja korpi stoje strcaljke one, da ljudi plaknu ruke, a i na kasi. Mesa ima, piva ima, vocki i povrcki ima, mleka ima, kefira ima, mada majke im ga, i kad je normalno stanje svi otimaju jedan sto volEm pa se uvek iznerviram kad nemam bar 2 u steku. Ne mogu svaki cas da izlazim po kefir -.- Jbg, za t.papir ne znam, to imam Nema bas nekog izbora konzervisane hrane.. rio mare tnjevine nema, i slabo ima pirinca i tako toga sto moze da stoji X godina (ipak se nadam da ce ovo proci za par meseci, da ne moramo da bezimo u bunkere i nosimo konzerve). Generalno, nije strasno uopste i ne ceka se na kasi po celu vecnost jer nema guzve.
Have_Fun Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 jebote, svaki dan kao loto da cekam i nadam se da ce Italijanima pasti br na ispod 3000 dnevno i svaki put psujem kad vidim da nije.. opet 3500, opet 350.. znam da su ocekivali ovih dana da bude najgora situacija, ali sve se nadam, sad ce pasti, sad ce pasti... jebiga :/
Have_Fun Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 1 minute ago, dùda said: @Have_Fun gde si ti to u supermaketu ? U Krakovu
cedo Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 ima li itko info/stranu/stagod, koliko talijani testiraju na dnevnoj bazi ?
Spooky Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 11 minutes ago, Tresko said: E, ajde malo da ako može da se batali ovo pisanije tipa: virus je težak i pada jer se ne zna o čemu se priča i uglavnom se naklapa. Stručnjaci u wall street journal-u. Pa WSJ novinari su baš imali predubeđenje da treba čistiti telefon, i onda kontaktovali nekoliko stručnjaka na raznim funkcijama koji su rekli ne. Virusi prosto nisu isto što i bakterije, koje se mogu razmnožavati i izvan organizma, pa čak ponekad u hrani, vodi i slično, pa je prosto suludo da ljudi koji žive sami treba da dezinfikuju svoj stan, lični telefon, laptop i sl...
Lo Zingaro Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 1 minute ago, cedo said: ima li itko info/stranu/stagod, koliko talijani testiraju na dnevnoj bazi ? Pa rekoh vec, testiraju samo ove koji su vec pozitivni u bolnici.
cedo Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 Just now, lo zingaro said: Pa rekoh vec, testiraju samo ove koji su vec pozitivni u bolnici. ok, ali, da li ima negde brojeva nesto kao link ovde
Lo Zingaro Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 U soku sam totalnom. Ovo mi je komsija, vidjam ga skoro svaki dan. Ozdravio od korone, panika u komsiluku. https://www.gazzettadiparma.it/parma/2020/03/17/news/stefano_ce_l_ha_fatta_e_guarito_non_dovete_mollare_mai_abbattersi_-2949187/
Have_Fun Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 6 minutes ago, Have_Fun said: jebote, svaki dan kao loto da cekam i nadam se da ce Italijanima pasti br na ispod 3000 dnevno i svaki put psujem kad vidim da nije.. opet 3500, opet 350.. znam da su ocekivali ovih dana da bude najgora situacija, ali sve se nadam, sad ce pasti, sad ce pasti... jebiga :/ a onda vidim SPA, GER... jos da izadje FRA... potrajace ovo :/
steins Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 Ja očekujem pad u italiji od sutra Послато са Mi 9T помоћу Тапатока
TdEII Posted March 17, 2020 Posted March 17, 2020 Čisto da ima i neki reper kako ide bolest za većinu zaraženih. Ženu zarazio muž koji je doneo "poklon" iz Tirola (skijanje), leči se kod kuće, karantin. Groznica traži enormne količine vode, a kašalj je nešto gori od uobičajenog za grip. Ne morate da znate jezik, pogledajte, dovoljno je. Nije duže od minut i po, i sorry na reklamama na početku Klara-Maria
Recommended Posts