Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted

Dešavanja u Srbiji sada imaju zasebnu temu pa vas molimo da radi lakše preglednosti ova tema ostane za druge zemlje i opšte vesti o virusu.

Izvinjavamo se ako su neki postovi izgubljeni, mnogo premeštanja je odrađeno večeras.

Posted
3 hours ago, vladavsnarod said:

Trenutno sam u jugoistocnoj Africi i ima tek ponekoliko registrovanih slucajeva, ili nijednog. Niko pametan ne veruje u te brojke, znajuci obrt ljudi ovde, a i kakve su navike stanovnistva.

U dilemi sam da li da cekam shitstorm ovde ili da se vracam u Srbiju? 

Na tvom mestu ja bih trazio put kuci. Ne znam u kojoj si drzavi, ali cisto ako izbije vece sranje i ako ti nedobog zatreba medicinska pomoc, radije bih to jurio u Srbiji nego u prosecnoj africkoj drzavi, iako smo i mi tezak falus.

Posted
25 minutes ago, Apollo Creed said:

Da budemo potpuno realni,cela Evropa (a i šire) je reagovala katastrofalno i svi od reda prekasno.

Ako se izuzmu psihotični nasupi i nebulozne izjave-ovi naši su na "nivou" ponašanja kolega im po svetu.

A imamo primer i daleko gorih,užasnijih reakcija po Evropi,Italija i Španija pre svih.

Pa ja ne bih zvao spanske mere daleko gorim od srpskih. Zakasnela je reakcija, ali nivo kretanje ljudi, sto lokalnih, sto turista u Spaniji je redovima velicine veci nego u Srbiji. Ovde imas 59 civilnih aerodroma, naspram dva u Srbiji, 82 miliona turista godisnje, u proseku preko 2 miliona stranaca u zemlji u svakom trenutku. desetine kruzera u spanskim lukama. Da, trebalo je zatvoriti aerodrome, ali realno je to mnogo lakse reci nego uraditi. I pored svega toga, po broju stanovnika u Spaniji imas "samo" 10x vise zarazenih (sto je oko nedelju dana delaya) u odnosu na Srbiju.

Posted
4 minutes ago, chandra said:

Pa ja ne bih zvao spanske mere daleko gorim od srpskih. Zakasnela je reakcija, ali nivo kretanje ljudi, sto lokalnih, sto turista u Spaniji je redovima velicine veci nego u Srbiji. Ovde imas 59 civilnih aerodroma, naspram dva u Srbiji, 82 miliona turista godisnje, u proseku preko 2 miliona stranaca u zemlji u svakom trenutku. desetine kruzera u spanskim lukama. Da, trebalo je zatvoriti aerodrome, ali realno je to mnogo lakse reci nego uraditi. I pored svega toga, po broju stanovnika u Spaniji imas "samo" 10x vise zarazenih (sto je oko nedelju dana delaya) u odnosu na Srbiju.

Ne znam kako je kod tebe, ovde bilo nesto ljudi jutros na plazi, od popodneva zive duse nema, kakva Costa Calma, cista Costa Coma. imas utisak da si Last man on Earth.

Posted
41 minutes ago, iDemo said:

avionima ili vozom

Avioni. Mislim prekjuče.

Posted
26 minutes ago, Lancia said:

Ne znam kako je kod tebe, ovde bilo nesto ljudi jutros na plazi, od popodneva zive duse nema, kakva Costa Calma, cista Costa Coma. imas utisak da si Last man on Earth.

I ovde je mrtvo. Videcemo sutra kako ce biti. Moja zena radi u apoteci, tako da cemo imati izaslanika u spoljnom svetu.

Meni se cini da ce do kraja nedelje broj slucajeva opasno da naraste na ostrvima, broj studenata koji se vratio kuci iz Madrida je verovatno najmanje nekoliko stotina, verovatno i hiljada. Sad kad krene muac, muac, mi niño, mi niña, najebali smo ko zuti (pun intended).

Posted

UK: “As many as 80% of the population are expected to be infected with Covid-19 in the next 12 months, and up to 15% (7.9 million people) may require hospitalization” a secret Public Health England (PHE) briefing for senior NHS officials, seen by the Guardian, reveals [source]

- “A year is entirely plausible. But that figure isn’t well appreciated or understood [...] I think it will dip in the summer, towards the end of June, and come back in November, in the way that usual seasonal flu does. I think it will be around forever, but become less severe over time, as immunity builds up,” commented Paul Hunter, an expert in epidemiology  [source]

ovo će da trajeeee :mellow:

Posted (edited)

Pada mi na pamet (hmmmmmmmm) da bi bilo jako dobro kada bi se mogla izvršiti tipizacija ljudi koji su relativno lako i bez posledica podneli virus, odnosno šta je ona glavno što ih karaktriše (mislim na genetiku prvenstveno), tj šta je crvena nit među njima koja ih povezuje.

Kada bi to bilo moguće, onda bi taj ljudski korpus mogao biti ciljano zaražen u kontrolisanim uslovima, uz minimalne žrtve, te bi se na taj način omogućilo da društvo nastavi da funkcioniše bez ogronog ruiniranja koje nas na žalost očekuje.

Da ne budem pogrešno shvaćen, ja bih recimo iz prve prihvatio da ga preližim kada bih znao da postoji velika verovatnoća da steknem imunitet a da to ne ostavi posledice. Naravno, uz svesnost da nešto nekog trena može poći po zlu.

PS

Mislim na ljude koji ovo odboluju (najveći procenat) a kojima nije potrebna hospitalizacija.

Edited by Dankan Ajdaho
Posted
34 minutes ago, Dankan Ajdaho said:

Pada mi na pamet (hmmmmmmmm) da bi bilo jako dobro kada bi se mogla izvršiti tipizacija ljudi koji su relativno lako i bez posledica podneli virus, odnosno šta je ona glavno što ih karaktriše (mislim na genetiku prvenstveno), tj šta je crvena nit među njima koja ih povezuje.

Kada bi to bilo moguće, onda bi taj ljudski korpus mogao biti ciljano zaražen u kontrolisanim uslovima, uz minimalne žrtve, te bi se na taj način omogućilo da društvo nastavi da funkcioniše bez ogronog ruiniranja koje nas na žalost očekuje.

Da ne budem pogrešno shvaćen, ja bih recimo iz prve prihvatio da ga preližim kada bih znao da postoji velika verovatnoća da steknem imunitet a da to ne ostavi posledice. Naravno, uz svesnost da nešto nekog trena može poći po zlu.

PS

Mislim na ljude koji ovo odboluju (najveći procenat) a kojima nije potrebna hospitalizacija.

samo sto to u ovom trenutku ne moze niko da zna, neka pretpostavka bi moglo da se da tek za par meseci na osnovu slucajeva iz kine, samo do tada evropu ce proci prvi talas, il ce on biti pri kraju..

Posted

U vezi sa brojem testiranih u odnosu na broj potvrđenih slučajeva, lokalno (NSW, Novi Južni Vels) ministartsvo zdravlja objavljuje podatke na svom sajtu, poslednji su za juče (nedelja, 15.3) ovde. Sve ukupno više od 22 hiljade testova do sada, za 134 ukupno potvrđenih, pri čemu je oko 2000 još uvek u obradi. Od 134 potvrđena slučaja, 60 je doputovalo zaraženo iz inostranstva, 38 su se zarazili od njih, 23 još uvek pod istragom a za 13 se još ne zna. Na stranici iza ima lista sa izveštajima za prethodne dane, može da se vidi porast broja testova. Predsednica lokalne vlade (za razliku od mamlaza koji je predsednik vlade Australije) vrlo pristojno vlada situacijom (kao i za vreme  požara, a kao i njen parnjak predsednik vlade Viktorije u obe krizne situacije), ovde ima današnji intervju gde kaže da će sa porastom broja slučajeva neminovno doći do smanjenja pokrivenosti testovima.

SaE

Posted
58 minutes ago, Gojko & Stojko said:

U vezi sa brojem testiranih u odnosu na broj potvrđenih slučajeva, lokalno (NSW, Novi Južni Vels) ministartsvo zdravlja objavljuje podatke na svom sajtu, poslednji su za juče (nedelja, 15.3) ovde. Sve ukupno više od 22 hiljade testova do sada, za 134 ukupno potvrđenih, pri čemu je oko 2000 još uvek u obradi. Od 134 potvrđena slučaja, 60 je doputovalo zaraženo iz inostranstva, 38 su se zarazili od njih, 23 još uvek pod istragom a za 13 se još ne zna. Na stranici iza ima lista sa izveštajima za prethodne dane, može da se vidi porast broja testova. Predsednica lokalne vlade (za razliku od mamlaza koji je predsednik vlade Australije) vrlo pristojno vlada situacijom (kao i za vreme  požara, a kao i njen parnjak predsednik vlade Viktorije u obe krizne situacije), ovde ima današnji intervju gde kaže da će sa porastom broja slučajeva neminovno doći do smanjenja pokrivenosti testovima.

SaE

Hvala. 

Najbolje ono 

"This is a health issue, primarily. It shouldn't be a law and order issue." #quote NSW Premier Gladys Berejiklian

Posted

Mislim da prisustvujemo raspadu sveta kakvog smo poznavali. Svet previše napada pojedinca, društvo će postati zatvorenije.

Sent from fav toy

Posted

Ako je mogo švabo onomad da nam napravi raketni program, misli se Tramp, mogo bi i ovu vakcinu da nam proda, wink wink, nudge nudge...

Posted
5 minutes ago, Skyhighatrist said:

Ako je mogo švabo onomad da nam napravi raketni program, misli se Tramp, mogo bi i ovu vakcinu da nam proda, wink wink, nudge nudge...

Ne zna Trampara™ kako tacno glasi stara narodna... 

"Our Their Germans are better than our their Germans"...