Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted
4 minutes ago, Boza_zvani_Pub said:

Ako se uloze svi naucni i finansijski svetski resursi u vakcinu i umesto za 18 meseci dobijemo za 6, i za mesec dana povakcinisemo sve...? :)

Nije tu problem resursa, no sigurnosti. Moraš jednostavno da odradiš drugu i treću fazu kliničkih ispitivanja kako treba inače rizikuješ da učiniš više zla no dobra jer neproverenom vakcinom možeš da zaraziš ljude.

Posted
2 minutes ago, dig_chohano said:

Nije tu problem resursa, no sigurnosti. Moraš jednostavno da odradiš drugu i treću fazu kliničkih ispitivanja kako treba inače rizikuješ da učiniš više zla no dobra jer neproverenom vakcinom možeš da zaraziš ljude.

Za koliko su napravili vakcinu za svinjski grip onomad? Čisto sumnjam da je prošla kroz sve faze kliničkog testiranja.

Posted
13 minutes ago, borris_ said:

Inače, prica se da u francuskoj spremaju policijski cas od 18h najdalje od srijede. Vojska će izaći na ulice. Slično kao u Italiji. 

Portoriko uveo curfew.

The US territory of Puerto Rico has implemented an island-wide curfew to try to prevent the virus spreading.

"We must take forceful measures like those being taken in other countries," Governor Wanda Vázquez Garced said in a Spanish-language address on Sunday. 

There are exemptions from the curfew for people who have authorisation to work.

The curfew, which begins today, is in force from 21:00 to 05:00 (01:00 to 09:00 GMT) and will last until 30 March. Businesses, except pharmacies and health services, grocery stores, banks and gas stations are also expected to partially close, local media report.

Puerto Rico has three confirmed Covid-19 cases.

Posted
23 minutes ago, mlatko said:

jmogli su veoma malo... virusologija se (na žalost) n(ij)e vodi(la) kao egzaktna nauka.

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

ako sam ja mogao ubediti cerku da ne kupimo karte za koncert my chemical romance (to je bilo u januaru) za 4. Juli sa objasnjenjem da ima opasan virus u kini, koji ce se verovatno prosiriti po svetu (razlog je bio sto van italije ne vracaju pare ako ne mozes da dodjes), i pitanje je da li cemo moci da odemo, onda su i virusolozi mogli mnogo bolje da upozore na opasnost koja nadolazi

Posted
3 minutes ago, mlatko said:

Nisam siguran koliko je agresivno testiranje "produktivno" tj. korisno ali u slučaju Italije bilo je primenjivo... gledajući trenutnu situaciju.

Jer neko primenjuje osim J.Koreje?

Koliko znam, Tajvan. A nije korisno u smislu da suzbija širenje, ali je korisno da se dobiju korisni poidaci koji onda mogu da se koriste za praćenje vektora infekcije, suzbijanje i lečenje onih kojima je neophodno (R0, CFR, procenti kritičnih)...

Posted
2 hours ago, gospa buba said:

nego nashi, dajete li male kliconoshe oloshke sutra ushkolu?

Moji su jedno vrtićko, drugo kućno ali od sutra su obojica kućni klošari.

Ja sam zapravo najrizičniji faktor jer zujim, idem u nabavke itd ali autom, ne prevozom, i kao nosim masku.

Posted
3 hours ago, Lancia said:

Spanija 7753 obolelih, 517 izlecenih, 288 preminulih

uf...

šta znači na španskom estado de alarma?

Posted
Just now, slepa živana said:

uf...

šta znači na španskom estado de alarma?

vanredno stanje.

Posted

Za minut od uvodjenja vanrednog stanja stigao mi je info o otkazanom letu. Very nice

Posted
2 minutes ago, maheem said:

Za minut od uvodjenja vanrednog stanja stigao mi je info o otkazanom letu. Very nice

A gde si ti? Van?

Posted
Just now, Ras said:

A gde si ti? Van?

Poslednji dan na poslu pred godišnji u DK

Posted

Video sam negde post, ali nisam bio siguran jesi li krenuo. Jbg...

Posted
1 minute ago, maheem said:

Poslednji dan na poslu pred godišnji u DK

bedak, jbt.

Posted

Uh... imaš neku alternativu? Madjarska?

• Redoran pinned this topic
Posted
1 minute ago, mlatko said:

Uh... imaš neku alternativu? Madjarska?

Valjda će neke informacije da isplivaju sutra-prekosutra, do tada ne vredi da se nerviram.