Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted
Just now, mlatko said:

jeste, još je rano reći ali i ovi što će sutra-prekosutra biti dijagnostifikovani su zaraženi ranije... (pre-pre...preključe)mogli su veoma malo... 

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

Ma glavni problem je što se ne testira agresivno. Bez toga nemaš predstavu koliki je zaista spread virusa.

Posted

Nemačka zatvara sutra granicu sa Francuskom, Švajcarskom i Austrijom. Video sam i sa Beneluksom, ali ne mogu da nađem potvrdu...

Posted
6 minutes ago, dig_chohano said:

Prerano, al ako gledaš ostale sojeve koronavirusa (nije prvi koji je preskočio sa životinja na ljude), nema trajnog imuniteta. Naš best case scenario je vakcina za 12-18 meseci. Plus reinfekcije obično imaju blaži oblik no prvi susret sa novim antigenom.

uh ... svet ce otici u kurac za godinu dana samo iz straha od virusa

ustvari, jos jedno pitanje, ako znas/pretpostavljas

predrag kon je pricao o talasu od 4-6 nedelja

da li to znaci da ce ovo da traje toliko, pa ce se vratiti na jesen/zimu? opet intenzivno ( koji bi bili razlozi za ovu varijantu ... temperatura?)

ili ce sada trajati sve dok ima prenosilaca (mislim da ako gledamo ponasanje kine, ovo je varijanta), tj do pronalaska vakcine

Posted
2 minutes ago, Ayatollah said:

Nemačka zatvara sutra granicu sa Francuskom, Švajcarskom i Austrijom. Video sam i sa Beneluksom, ali ne mogu da nađem potvrdu...

Ni ja, al bio bi red. Nismo ni mi šugavi u Beneluxu, dosta ignorisanja.

Posted

Kopenhagen -- Danska vlada, udruženje poslodavaca i savez sindikata postigli su danas dogovor.

Tim dogovorom država preuzima obavezu subvencionisanja tri četvrtine mesečne plate zaposlenih u privatnom sektoru dok se poslodavci obavezuju da neće otpuštati radnike zbog poslovnih gubitaka uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Dogovor važi za period od 9. marta do 9. juna ove godine.

Posted

Ma glavni problem je što se ne testira agresivno. Bez toga nemaš predstavu koliki je zaista spread virusa.
Pa to... Samo konstatuješ...
Šta znače brojevi kad testiraš samo određene grupe...

... Shiit has hit the fan...

Posted (edited)

Otac presao u Rusiju kamionom za 2 sata,zato iz Poljske cekao 2 dana na prelazak,jos se uhodavaju na novi rezim.Inace calu vlasnik firme javio da ce od sledece ture imati znacajno vecu platu dok traje ovakvo stanje u zemljama u kojima vozi,samo da obeca da ce voziti.:ph34r:

Edited by Bogotac
Posted
1 minute ago, cedo said:

ustvari, jos jedno pitanje, ako znas/pretpostavljas

predrag kon je pricao o talasu od 4-6 nedelja

da li to znaci da ce ovo da traje toliko, pa ce se vratiti na jesen/zimu? opet intenzivno ( koji bi bili razlozi za ovu varijantu ... temperatura?)

ili ce sada trajati sve dok ima prenosilaca (mislim da ako gledamo ponasanje kine, ovo je varijanta), tj do pronalaska vakcine

Niko ne zna. U najboljem slučaju sad svi prave educated guesses. Nekoliko vrlo ozbiljnih (i medjusobno nepovezanih) referentnih ustanova priča o 10-14 nedelja do peaka u prvom talasu sa ovom fazom odlaganja. Opet, ako se uvedu drakonske mere kao u Hubei provinciji, to može i kraće da traje. Sa druge strane, dosta nepoverenja postoji u kineske brojke u zadnjih opar nedelja.

Long story short, držmo gaće i nadajmo se najboljem a spremajmo se za zlo jer niko sa sigurnošću ne zna.

Posted
8 minutes ago, dig_chohano said:

Trenutno sam u jugoistocnoj Africi i ima tek ponekoliko registrovanih slucajeva, ili nijednog. Niko pametan ne veruje u te brojke, znajuci obrt ljudi ovde, a i kakve su navike stanovnistva.

U dilemi sam da li da cekam shitstorm ovde ili da se vracam u Srbiju? 

Posted (edited)

Inače, prica se da u francuskoj spremaju policijski cas od 18h najdalje od srijede. Vojska će izaći na ulice. Slično kao u Italiji. 

Edited by borris_
Posted
Just now, dig_chohano said:

Niko ne zna. U najboljem slučaju sad svi prave educated guesses. Nekoliko vrlo ozbiljnih (i medjusobno nepovezanih) referentnih ustanova priča o 10-14 nedelja do peaka u prvom talasu sa ovom fazom odlaganja. Opet, ako se uvedu drakonske mere kao u Hubei provinciji, to može i kraće da traje. Sa druge strane, dosta nepoverenja postoji u kineske brojke u zadnjih opar nedelja.

Long story short, držmo gaće i nadajmo se najboljem a spremajmo se za zlo jer niko sa sigurnošću ne zna.

da si ziv i zdrav ... i cuvaj se :)

Posted (edited)
10 minutes ago, Frank Pembleton said:

Pa to... Samo konstatuješ...
Šta znače brojevi kad testiraš samo određene grupe...

... Shiit has hit the fan...

Znace oko relativnih poredjenja izmedju zemalja ako se uzme da svi testiraju po koliko toliko slicnim kriterijumima.

Ako se uloze svi naucni i finansijski svetski resursi u vakcinu i umesto za 18 meseci dobijemo za 6, i za mesec dana povakcinisemo sve...? :)

Edited by Boza_zvani_Pub
Posted

Nisam siguran koliko je agresivno testiranje "produktivno" tj. korisno ali u slučaju Italije bilo je primenjivo... gledajući trenutnu situaciju.

Jer neko primenjuje osim J.Koreje?

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk