Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted

u holandiji redovi za travu :violin:

ne mogu da okačim sliku, stalno mi projavljuje da je prevelika 

Posted
Just now, dig_chohano said:

Za ovo prvo, postoje rane studije da na garderobi a posebno čvrstim površinama virus opstaje par sati.

Drugo, Srbi ipak nisu nebeski narod no isto što i svi ostali ljudi. A ovo i traje dovoljno i na žalost ima dovoljno registrovanih slučajeva da bi se mogla izvesti predvidljiva statistička krivulja. Critical care je neophodan u desetak posto slučajeva. Broj obolelih pa 10%, lako predvideti. Jedino što broj obolelih niko ne zna jer se retko gde agresivno testira.

to nije moguce proceniti. ubedjen sam da uopste ne beleze lakse slucajeve

italija, ako se pogleda danas ima 7.3 smrtnost u odnosu na broj registrovanih ... to je jednostavno prestrasno, taman da vise ne regisrtuju niti jedan slucaj i da ne umre nitko

Posted
4 minutes ago, dùda said:

u holandiji redovi za travu :violin:

ne mogu da okačim sliku, stalno mi projavljuje da je prevelika 

Ja sam se opako zajebao, mrzelo me u Roterdam da idem prošli vikend da zanovim zalihe...

Posted
Onda je pogresno izlaziti uopste i ocekivati da rastojanje odradi posao
ajmo panika... oboli se pa se ozdravi. ko ne ozdravi pričaće
Da imaju čime da brišu guzice kad potroše sav onaj toalet papir što su uštekali.
[emoji38] Pozdravile te Nada i Vera
Au jbt..brojke u Italiji su bas zajebane..3.6k novooblolelih,  370 preminulih za 24h
379 ozdravilo...

Mislim da nisam bio dovoljno precizan, izvini. Ne treba pre tebe zaraženi da pipne korpu, dovoljno je da se nakažlje u okolini i da se aerosol na nju spusti. Ili na pakovanje špageta, bank card terminnal, šipku u busu... I onda tebi na ruku-prst kojim ćeš da diraš sluznice. Dovoljno. 
Nešto što praktikujem kad se vraćam kući osim duplog pranja ruku (pre skladištenja namirnica i menjanja odeće i posle) je i PRANJE LICA i blago ispiranje kose, ušiju... (ne nosim maske, kape ni rukavice, dobro samo u supermarketima kod voća i povrća gde su obavezne rukavice).

neko je spomenuo već i da se odeću koja se nosi napolju ne nosi u kući, što je i higijenski.

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

Posted
2 minutes ago, dig_chohano said:

Za ovo prvo, postoje rane studije da na garderobi a posebno čvrstim površinama virus opstaje par sati.

Drugo, Srbi ipak nisu nebeski narod no isto što i svi ostali ljudi. A ovo i traje dovoljno i na žalost ima dovoljno registrovanih slučajeva da bi se mogla izvesti predvidljiva statistička krivulja. Critical care je neophodan u desetak posto slučajeva. Broj obolelih pa 10%, lako predvideti. Jedino što broj obolelih niko ne zna jer se retko gde agresivno testira.

Da, sve to zvuči logično, ali peincipi virusologije ipak ne zavise strogo od matematičkih predviđanja. Kod nas je trenutna situacija 46 registrovanih, 1 na respiratoru. Naravno ne zbog lavovskih gena. Jbg, britanska vlada procenjuje, kao najgori scenario, 100.000 mrtvih. Jel ti to zvuči realno? 

Posted (edited)
22 minutes ago, dig_chohano said:

Nečim gde oko 750k ljudi worldwide računa na mene i moje timove da će neko da se pobrine za  njih ako se razbole dok su na expat zadatku daleko od kuće. Po prirodi sam robot, ne da ne paničim, nego nema naznake emocije kad je kriza. Od utorka sam se previše nepredvidjenog zla nagledao na 4 kontinenta. Sa sve kliničkim podacima (ili rupama u ustim) koji objašnjavaju kako. Mladih ljudi kojima treba air ambulance sa najozbiljnijom mogućom opremom da ih prebaci negde gde imaju šansu da prežive. 

Hvala. Sve vise mi ovo deluje kao da nema bas nekog iole dobrog resenja. U gard, da prodje i ko prezivi. Najstrasnije su mi te najave da ima neki 2. i 3. talas koji su jos gori i sl

Edited by Boza_zvani_Pub
Posted
1 minute ago, Host said:

Koji su ishodi u slucaju da nema slobodnog respiratora za pacijenta kome je potreban? Smrt, produzena bolest, trajne posledice...? Moze li pacijent samostalno da prezivi neko vreme ili mu je neprestano potreban respirator?

Ako nema pasivne pomoći disanju (kanule u nosu sa kiseonikom), produžena bolest sa pogoršanjem verovatnim. Ako je neophodna aktivna mehanička ventilacija (respirator), znači da pacijent ne može adekvatno da diše sam od sebe. Onda ti je jeasno koji je jedini ishod ako nema respiratora.

Posted

to nije moguce proceniti. ubedjen sam da uopste ne beleze lakse slucajeve

italija, ako se pogleda danas ima 7.3 smrtnost u odnosu na broj registrovanih ... to je jednostavno prestrasno, taman da vise ne regisrtuju niti jedan slucaj i da ne umre nitko

Dosta bre sa tim procentima smtnosti, i italijanski virusolozi kažu da će 60-70% populacije biti zaraženo... mnoogi sa blažim simptimima sličnim prehladi, naravno da se ne beleže blaži slučajevi niti se testiraju a često i ne zna za njih. Otkud znamo da taj procenat zaraze nije već dostignut?

Posted
3 minutes ago, mlatko said:

Dosta bre sa tim procentima smtnosti, i italijanski virusolozi kažu da će 60-70% populacije biti zaraženo... mnoogi sa blažim simptimima sličnim prehladi, naravno da se ne beleže blaži slučajevi niti se testiraju a često i ne zna za njih. Otkud znamo da taj procenat zaraze nije već dostignut?

Pa znamo. Da je "procenat" dostignut, ne bi i dalje imali ovako drastične dnevne skokove (i pored, ponavljam, ograničenog opsega testiranja novoobolelih)

Posted (edited)
2 minutes ago, mlatko said:

dosta bre sa tim procentima smtnosti, i italijanski virusolozi kažu da će 60-70% populacije biti zaraženo... mnoogi sa blažim simptimima sličnim prehladi. Otkud znamo da taj procenat nije već dostignut?

italijanski virusolozi su moglli uticati na vladu da pripremi zemlju za ovo sto joj se desava dok je bilo vreme

stvar je da mi nemamo nikakvu ideju koliko je virus opasan ... samo imamo namestanje i lazi

objavljuju samo ono sto moraju

vidi danas aerodrome po americi, puni su

@dig_chohano da li se zna/pretpostavlja da ce se virus ponasati kao grip, tj vracati ili je kao zarazna bolest, kada je prelezis nema vise ?

Edited by cedo
Posted

Italija za danas ~3500 / ~360

Aktivnih slucajeva sad imaju duplo vise nego Kina

uh...

Posted
Just now, Have_Fun said:

Italija za danas ~3500 / ~360

Aktivnih slucajeva sad imaju duplo vise nego Kina

uh...

nije to ... italija ce za 4-5 dana da prestigne kinu po broju umrlih, na duplo manjem broju registrovanih ... jbt

Posted
3 minutes ago, cedo said:

italijanski virusolozi su moglli uticati na vladu da pripremi zemlju za ovo sto joj se desava dok je bilo vreme

stvar je da mi nemamo nikakvu ideju koliko je virus opasan ... samo imamo namestanje i lazi

objavljuju samo ono sto moraju

vidi danas aerodrome po americi, puni su

@dig_chohano da li se zna/pretpostavlja da ce se virus ponasati kao grip, tj vracati ili je kao zarazna bolest, kada je prelezis nema vise ?

Prerano, al ako gledaš ostale sojeve koronavirusa (nije prvi koji je preskočio sa životinja na ljude), nema trajnog imuniteta. Naš best case scenario je vakcina za 12-18 meseci. Plus reinfekcije obično imaju blaži oblik no prvi susret sa novim antigenom.

Posted

Pa znamo. Da je "procenat" dostignut, ne bi i dalje imali ovako drastične dnevne skokove (i pored, ponavljam, ograničenog opsega testiranja novoobolelih)
jeste, još je rano reći ali i ovi što će sutra-prekosutra biti dijagnostifikovani su zaraženi ranije... (pre-pre...preključe)

mogli su veoma malo... virusologija se (na žalost) n(ij)e vodi(la) kao egzaktna nauka.

Posted
20 minutes ago, mlatko said:

ajmo panika... oboli se pa se ozdravi. ko ne ozdravi pričaćeemoji38.png Pozdravile te Nada i Vera379 ozdravilo...Nešto što praktikujem kad se vraćam kući osim duplog pranja ruku (pre skladištenja namirnica i menjanja odeće i posle) je i PRANJE LICA i blago ispiranje kose, ušiju... (ne nosim maske, kape ni rukavice, dobro samo u supermarketima kod voća i povrća gde su obavezne rukavice).

neko je spomenuo već i da se odeću koja se nosi napolju ne nosi u kući, što je i higijenski.

ja danas kada sam se vratila iz neke nabavke, sve iznela na terasu, eno još uvek tamo stoje kese, namerila da ih držim tamo do sutra :dry: