InvisibleLight Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 1 minute ago, dig_chohano said: Mislim da nisam bio dovoljno precizan, izvini. Ne treba pre tebe zaraženi da pipne korpu, dovoljno je da se nakažlje u okolini i da se aerosol na nju spusti. Ili na pakovanje špageta, bank card terminnal, šipku u busu... I onda tebi na ruku-prst kojim ćeš da diraš sluznice. Dovoljno. Pa ok, to smo i znali al ja sam mislila da je i to kapljicno Sad mi jasna razlika U sustini opet zavisi od tebe da ne pipas lice nekad i ne ides u guzvu
duda Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 2 minutes ago, dig_chohano said: Mislim da nisam bio dovoljno precizan, izvini. Ne treba pre tebe zaraženi da pipne korpu, dovoljno je da se nakažlje u okolini i da se aerosol na nju spusti. Ili na pakovanje špageta, bank card terminnal, šipku u busu... I onda tebi na ruku-prst kojim ćeš da diraš sluznice. Dovoljno. ma dobro nebitno nego mene brine ovo bude zaraženi u nekom stanu recimo i izađe i uđem ja u taj stan posle pola sata i ne diram ništa, ili ako diram, ne diram lice, uredno operem ruke posle (ili nosim rukavice pa i posle bacim, štagod) hoću reći, sve uradim kako treba i opet nisam sigurna ? neko je već pre pitao čini mi se nešto slično
cedo Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 Just now, dùda said: ma dobro nebitno nego mene brine ovo bude zaraženi u nekom stanu recimo i izađe i uđem ja u taj stan posle pola sata i ne diram ništa, ili ako diram, ne diram lice, uredno operem ruke posle (ili nosim rukavice pa i posle bacim, štagod) hoću reći, sve uradim kako treba i opet nisam sigurna ? neko je već pre pitao čini mi se nešto slično ako u stanu ne radi klima verovatno ne ako radi, verovatno da pretpostavljam
Anonymous Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 Problem dodirivanja lica uopšte nije naivan. Svi to mahinalno rade, jako teško se ta navika izbacuje.
Anonymous Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 17 minutes ago, Boza_zvani_Pub said: @dig_chohano Pa ovaj u videu sto kaze da se prenosi disanjem (ocigledano “aerosolno”) kaze da se ne prenosi kad se trljaju oci. Prenosi se, na svim upozorenjima to stoji od prvog dana.
Ravanelli Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 2 minutes ago, Anonymous said: Problem dodirivanja lica uopšte nije naivan. Svi to mahinalno rade, jako teško se ta navika izbacuje. 3-2,000 puta na dan kaze nauka!
mraki Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 12 minutes ago, dig_chohano said: Mislim da nisam bio dovoljno precizan, izvini. Ne treba pre tebe zaraženi da pipne korpu, dovoljno je da se nakažlje u okolini i da se aerosol na nju spusti. Ili na pakovanje špageta, bank card terminnal, šipku u busu... I onda tebi na ruku-prst kojim ćeš da diraš sluznice. Dovoljno. Ako je zaista ovako, ja ne vidim način a da 90% stanovništva ne dodje u dodir sa virusom vrlo brzo...
InvisibleLight Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 Deluje da je kljucni razlog njegove visoke zaraznosti velika postojanost u vazduhu i predmetima tj van tela. Visestruko duze zivi nego grip. Bilo bi dobro znati tacno koliko dugo na cemu
dig_chohano Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 15 minutes ago, Boza_zvani_Pub said: @dig_chohano Pa ovaj u videu sto kaze da se prenosi disanjem (ocigledano “aerosolno”) kaze da se ne prenosi kad se trljaju oci. Kako imas uvid u te konkretne skucajeve iz razlicitih gradova? Cime se bavis ako nije tajna? Nečim gde oko 750k ljudi worldwide računa na mene i moje timove da će neko da se pobrine za njih ako se razbole dok su na expat zadatku daleko od kuće. Po prirodi sam robot, ne da ne paničim, nego nema naznake emocije kad je kriza. Od utorka sam se previše nepredvidjenog zla nagledao na 4 kontinenta. Sa sve kliničkim podacima (ili rupama u ustim) koji objašnjavaju kako. Mladih ljudi kojima treba air ambulance sa najozbiljnijom mogućom opremom da ih prebaci negde gde imaju šansu da prežive.
fandorin Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 27 minutes ago, dig_chohano said: U principu da. Smanjuje šansu ali je ne uklanja. Uzmi istu korpu koju je pre 20 minuta koristio neko zaražen i protrljaj oči. Dovoljno. Ali, kako znaš koliko ovaj konkretan virus opstaje u spoljnoj sredini? I ono od ranije, kako bilo ko može da predvidi koliko će obolelih u Srbiji zahtevati respirator?
cedo Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 kaceno je kolko opstaje, vise puta znam da sam i ja kacio
gone fishing Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 232 new cases and 14 new deaths in the United Kingdom. "Getting through this is going to be a national effort. Every single person in this country is going to be affected" said UK's Health Secretary Matt Hancock, adding that soon every Briton over the age of 70 will be asked to remain at home for up to 4 months and have groceries and vital medication delivered. Wartime-like measures will ask carmakers to produce medical equipment and turn hotels into hospitals [source] [source]
fandorin Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 Just now, cedo said: kaceno je kolko opstaje, vise puta znam da sam i ja kacio Aha, nisam znao, izvinjavam se.
dig_chohano Posted March 15, 2020 Posted March 15, 2020 3 minutes ago, fandorin said: Ali, kako znaš koliko ovaj konkretan virus opstaje u spoljnoj sredini? I ono od ranije, kako bilo ko može da predvidi koliko će obolelih u Srbiji zahtevati respirator? Za ovo prvo, postoje rane studije da na garderobi a posebno čvrstim površinama virus opstaje par sati. Drugo, Srbi ipak nisu nebeski narod no isto što i svi ostali ljudi. A ovo i traje dovoljno i na žalost ima dovoljno registrovanih slučajeva da bi se mogla izvesti predvidljiva statistička krivulja. Critical care je neophodan u desetak posto slučajeva. Broj obolelih pa 10%, lako predvideti. Jedino što broj obolelih niko ne zna jer se retko gde agresivno testira.
Recommended Posts