Redoran Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 4 minutes ago, James Marshall said: Uopšte ne pričam o tome, a imam rizičnih skupina u okruženju, pa valjda ih svako ima. Pričam o masovnoj histeriji. Oprez pojedinca apsolutno da, ali zazivanje nekih katastrofalnih scenarija po čitavo društvo, apsolutno ne. Masovnu histeriju je nemoguće izbeći. Ovo će mesecima biti svetska tema broj jedan a neprijatelj nije neki terorista ili diktator već nevidljivi zlotvor čijem porazu svako od nas treba da doprinese koliko može. Znači, niko nema luksuz da se zavali u fotelju sa kokicama. To je samo po sebi dovoljno da proizvede histeriju, da ne pričam o tzv. medijima i društvenim mrežama na koje smo svi nakačeni. Pre samo par nedelja sam pričao kako će u ovakvim situacijama više ljudi da postrada od pogrešnih odluka koje donesu usled anksioznosti ili lažnih vesti, nego od samog virusa/rata/prirodne katastrofe. Pri tome ovo sada nije ništa. Evo, lo zingaro opisuje situaciju u Bergamu. Samo zamisli nešto slično u Beogradu ili Novom Sadu, i kako će to delovati na naciju koja već odavno nema pojma šta je iluzija a šta stvarnost. Naravno da će čovečanstvo preživeti koronu. Radi se o tome što će posle korone malo toga biti isto. Nakon što prestane da ubija (mahom starije) ljude fizički, počeće da ubija (mahom mlađe) ljude finansijski. Njeni indirektni efekti će biti stravični, a možda se i povampiri na jesen. Opstaće čovečanstvo ali će njegov način života morati da se oporavlja jedno 10-15 godina. I taman kada se solidno obnovi i sećanja na ovo počnu da blede, krenuće neka nova mutacija iz Guangdonga ili Kerale.
Conspirator Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 Očekivano, nakon što su ponovo pustili Vulina kako čita saopštenje u studiju Pinka, povremeno ide obaveštenje da će Vučić najverovatnije sutra uvesti vanredno stanje na delu ili čitavoj teritoriji Srbije. RTS još uvek vrti samo ono Vulinovo, jer, jebiga, Pink mora ekskluzivno da saznaje.
steins Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 3 minutes ago, lo zingaro said: Glupo je da se pickate bez razloga ovde, nazalost ili na srecu treba samo 2/4 nedelje da se vidi ko je u pravu. krace nego SP u fudbalu Ali ne radi se uopšte ko je u pravu a ko nije. Poenta je negde u onom što se Maršal, na moju sramotu, odvažio prvi da ukaže - smanjite histeriju. Šta dokazuje katastrofa u Italiji? Da je virus opasniji od Ebole? Ili da je Italijane situacija zatekla sa prstom u guzici pošto im je bilo draže da uzmu kintu od turizma nego da se pripreme Ili makar da sagledaju primere zemalja koje su se već suočile sa pizdarijom i da nešto/bilo šta, primene od toga u praksi? Isto će se desiti i Špancima, i nama u Srbiji, ali ne zato što je virus super mega giga pretnja, nego zato što ne mrdamo guzicom da se pripremimo/zaštitimo, nego kljucamo u telefone i plašimo™ se, onako eruditski™.
אַף אֶחָד Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 6 minutes ago, James Marshall said: Uopšte ne pričam o tome, a imam rizičnih skupina u okruženju, pa valjda ih svako ima. Pričam o masovnoj histeriji. Oprez pojedinca apsolutno da, ali zazivanje nekih katastrofalnih scenarija po čitavo društvo, apsolutno ne. A tragedija će biti, nažalost, one su sastavni dio života. Pijani idiot ubije nečijeg djeda u saobraćaju npr. I život porodice bude svakako osakaćen. Mislim, i to je crna misao, povezivanje idiota sa smrću bliske osobe. A između toga ima dosta koraka a naše je da radimo na tome da se to ne desi, po preporukama ljudi koji znaju više od nas, da to spriječimo na svakom mogućem koraku. Pa ja ne bih ovo nazvao masovnom histerijom. Da parafraziram onog idiota, masovna histerija postoji pre svega na facebooku i po forumima. Ljudi oko mene su oprezni, zabrinuti za svoje bliznje jer, da, svako ih ima ugrozenih. Nisu to nikakve crne ili bele misli, vec jednostavno risk assessment. Ovaj virus se pokazao kao preagresivan i drugaciji, eto ni posle toliko meseci ne znamo sigurno da li asimptomaticni prenose, pa je normalno da postoji vise neizvesnosti i straha i da je teze predvideti i koliko ce trajati i kako ce se zavrsiti. Naravno da nas svaka informacija zanima i da nam idu na kurac idioti na vlasti koji se vode iskljucivo svojim licnim i politickim agendama. U krajnoj linini, sto kaze Stulic, "ljudi vole katastrofe, to ih zblizava". Preporuka da se peru ruke ocigledno nije delovala (jer ima morona koje jednostavno boli dupe), pa se uvode preterane mere koje ce i moronima objasniti ozbiljnost situacije.
Lancia Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 Jedina dobra stvar koja bi mogla da se desi je ta, da Evropa u buducnosti ima neke opsteprihvacene mehanizme kad su ovakve stvari u pitanju.
levi Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 16 minutes ago, Redoran said: pbp one sramotne presice je prebačen na Deponiju, samo da napomenem. možda si pod utiskom gomile komentara, pošto pbp-u ovde svakako nije mesto, ali Zlatiborove presice su iznenađujuće korektne od početka krize. odgovara smireno na sva pitanja, drži se teme, ne patkometriše sa novinarima i opozicijom. što je verovatno samo pokazatelj ozbiljnosti situacije
morgana Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 2 minutes ago, levi said: možda si pod utiskom gomile komentara, pošto pbp-u ovde svakako nije mesto, ali Zlatiborove presice su iznenađujuće korektne od početka krize. odgovara smireno na sva pitanja, drži se teme, ne patkometriše sa novinarima i opozicijom. što je verovatno samo pokazatelj ozbiljnosti situacije mozda su presice dramaturski ok ali sadrzajno nisu
Redoran Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 Ostavio sam sve što sadrži korisne informacije, prebačeni su postovi koji se krste i zgražavaju nad idiotima. Nema nikakvih problema sa tim postovima i OK je da se pišu, samo ih premeštamo na drugu temu da bi ova bila preglednija.
Lo Zingaro Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 8 minutes ago, SNARC said: Ceo dan mislim na onog momka koji je nulti pacijent u Italiji..kanda smo generacija. Kako li ce on da zivi sa ovim, bez obzira sto nikakva namera niti predumisljaj nije postojao. Nije on nulti pacijent, to se kasnije pokazalo, vec ih je gomila bilo zarazenih i ne samo u Tom mestu. I on se verovatno zarazio u bolnici. Njega su prvog testirali jer je imao kontakt s tipom koji je bio i Kini. Na kraju taj drugi tip nije bio pozitivan.
steins Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 2 minutes ago, chandra said: U krajnoj linini, sto kaze Stulic, "ljudi vole katastrofe, to ih zblizava". Iliti, You never let a serious crisis go to waste Ovo mora ozbiljno da se rešava - u ovakvim situacijama preporuke, ili što kaže Kon, smernice, ne vrše posao. Ovde mora da se komanduje i organizuje. Svetina je stoka jedna grdna, fakat. Ja evo treći dan ne mogu da se načudim tupavoj izjavi neke gaterbakterke iz Italije /valjda Milana/ koja je otprilike rekla - ne plaši me virus, nego manjak slobode. Pa jebote koliko moraš da budeš glup da ovako nešto izjaviš usred epidemije nepoznate bolesti? 2009. sam s nevericom čitao imbecilnu raspravu o tome da li treba h1n1 nazivati, "meksičkim gripom", iz nekakvog pijeteta prema meksikancima. ........ ...a sad smo još gluplji.
levi Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 Just now, morgana said: mozda su presice dramaturski ok ali sadrzajno nisu pa dobro, saopštava zvanične podatke, radi s tim što ima ali bar se ne ljuti na n1 kad postave pitanje, nego normalno razgovara. za sada
steins Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 6 minutes ago, lo zingaro said: Nije on nulti pacijent, to se kasnije pokazalo, vec ih je gomila bilo zarazenih i ne samo u Tom mestu. I on se verovatno zarazio u bolnici. Njega su prvog testirali jer je imao kontakt s tipom koji je bio i Kini. Na kraju taj drugi tip nije bio pozitivan. Ajd da mi nešto pomogneš, nisam siguran da sam dobro shvatio prevod, čitao sam da je 50-70% pacijenata hospitalizovano u Italiji. Jel to tačno?
Joe D Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 ostavite se toga da pricate ljudima da gledaju sa vedrije strane i da se opuste. pesimizam i pripremanje na najgori scenario imaju svoje prednosti, i neki ljudi jednostavno tako funkcionisu. kako bi se ovo drugacije zaustavilo da nije ljudi koji ce da ispanice?
Redoran Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 9 minutes ago, Lancia said: Jedina dobra stvar koja bi mogla da se desi je ta, da Evropa u buducnosti ima neke opsteprihvacene mehanizme kad su ovakve stvari u pitanju. Evropa ih već ima i slavno su prdnuli u čabar. Italija je tražila pomoć kroz EU mehanizam civilne zaštite koji je upravo stvoren za situacije u kojima se jedna od članica suočava sa katastrofom koja prevazilazi njene mogućnosti za odgovor. Dobili su qrc da izbiju oči, pomoć im šalju Kina i Kuba. Prva dobra stvar koja bi mogla da se desi je da ona stara narodna: "U se i u svoje kljuse" ponovo dobije na značaju pa zemlje izgrade sopstvene kapacitete i protokole koji će biti sposobni da makar donekle izađu na kraj sa ovakvim situacijama. Druga je ta da u zdravstvo ponovo počne da se ulaže umesto da mu se svake godine odseče po parče mesa.
Friend Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 22 minutes ago, Redoran said: Naravno da će čovečanstvo preživeti koronu. Radi se o tome što će posle korone malo toga biti isto. Nakon što prestane da ubija (mahom starije) ljude fizički, počeće da ubija (mahom mlađe) ljude finansijski. Njeni indirektni efekti će biti stravični, a možda se i povampiri na jesen. Opstaće čovečanstvo ali će njegov način života morati da se oporavlja jedno 10-15 godina. I taman kada se solidno obnovi i sećanja na ovo počnu da blede, krenuće neka nova mutacija iz Guangdonga ili Kerale. Ovo je interesantna tema, ako te ne mrzi mozes da izneses neke ideje o ovome. Moze ovde, a moze i na drugu temu.
Recommended Posts