Jump to content
IGNORED

Coronavirus Covid-19 - opšta tema

Skyhighatrist

Recommended Posts

Posted
33 minutes ago, Bogotac said:

Nema sanse da sakriju kad bude doslo do potpune ekspanzije virusa.Moje misljenje je da nemaju dovoljan broj testova,za respiratore vec muljaju,tako da testiraju koliko mogu,cenim da sada ne mogu ni da nabave testove ili nemaju uslova za vise testova istovremeno.

Mislim,zdravstvo je unisteno,pogledaj na sta lici infektivna,i dalje sam u soku posle onih slika.

Ако се рашири не може се сакрити. Пример данас у Бергаму где је најгоре, затворили гробља нема места. Не постижу ни да кремирају све у дану пошто је потребно 30 мин по ковчегу. Плус доста људи већ умрло у кући без да хитна стигне да покупи.

Posted

Rukavice su isto kontraproduktivne u većini slučajeva, tj. u svakodnevnom zivotu

Inviato dal mio Mi 9 Lite utilizzando Tapatalk

Posted
1 minute ago, arheolog1981 said:

ADVICE FOR YOUR MENTAL HEALTH FROM WHO

"Minimize watching, reading or listening to news that causes you to feel anxious or distressed; seek information only from trusted sources and mainly to take practical steps to prepare your plans and protect yourself and loved ones. Seek information updates at specific times during the day, once or twice. The sudden and near-constant stream of news reports about an outbreak can cause anyone to feel worried"

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Ja ovo podelih u ofisu prosle nedelje, bio je i neki PDF koji je isao uz tu vest.

Posted
Uopšte ne pričam o tome, a imam rizičnih skupina u okruženju, pa valjda ih svako ima. Pričam o masovnoj histeriji. Oprez pojedinca apsolutno da, ali zazivanje nekih katastrofalnih scenarija po čitavo društvo, apsolutno ne. A tragedija će biti, nažalost, one su sastavni dio života. Pijani idiot ubije nečijeg djeda u saobraćaju npr. I život porodice bude svakako osakaćen. 
Mislim, i to je crna misao, povezivanje idiota sa smrću bliske osobe. A između toga ima dosta koraka a naše je da radimo na tome da se to ne desi, po preporukama ljudi koji znaju više od nas, da to spriječimo na svakom mogućem koraku. 
Ne kontam na kakvu masovnu histeriju misliš kad većina ljudi ovo ne shvata ni blizu ozbiljno. Šta podrazumevaš pod histerijon, gomilanje namirnica? Karantin je ne za očekivati već moranje, u neku ruku je i to razumljivo. Van toga, imam osećaj kao da ljude zabole i kao da nemaju pojma šta se dešava i na šta sve ovo može da ispadne.

Sent from my EVR-L29 using Tapatalk

Posted
1 minute ago, arheolog1981 said:

ADVICE FOR YOUR MENTAL HEALTH FROM WHO

"Minimize watching, reading or listening to news that causes you to feel anxious or distressed; seek information only from trusted sources and mainly to take practical steps to prepare your plans and protect yourself and loved ones. Seek information updates at specific times during the day, once or twice. The sudden and near-constant stream of news reports about an outbreak can cause anyone to feel worried"

Doktori budale, šta oni znaju

Posted

Ja ovo podelih u ofisu prosle nedelje, bio je i neki PDF koji je isao uz tu vest.
Da, ima i pdf. Uhvatim sebe da čitam sve živo, glava mi kao da orkestar majmuna lupa u doboš. Izludećemo totalno

Posted
Just now, Mil@n said:

Ne kontam na kakvu masovnu histeriju misliš kad većina ljudi ovo ne shvata ni blizu ozbiljno. Šta podrazumevaš pod histerijon, gomilanje namirnica? Karantin je ne za očekivati već moranje, u neku ruku je i to razumljivo. Van toga, imam osećaj kao da ljude zabole i kao da nemaju pojma šta se dešava i na šta sve ovo može da ispadne.

Sent from my EVR-L29 using Tapatalk

Govorim medijski. Npr. svaki dnevnik ima po pola sata informacija o ovoj temi, te u ovoj državi umrlo toliko, te u Beču uveden policijski čas, u Poljskoj nestašice hrane, koja korist je od tih informacija kad su sve zemlje zatvorile granice? 

Posted
Just now, arheolog1981 said:

Da, ima i pdf. Uhvatim sebe da čitam sve živo, glava mi kao da orkestar majmuna lupa u doboš. Izludećemo totalno

:lolol:

+1

sutra uzimam slobodan dan

Posted
Just now, arheolog1981 said:

Na stranu što stres slabi imunitet, jebem ga, valjda je to aksiom

Posted
3 minutes ago, Dankan Ajdaho said:

Brate, pokušaj da uvažavaš argumente drugih ljudi (sa sve dokazima), pa će biti i manje tenizija.

Ajd ovako - COVID pratim od 12. januara, možda i koji dan pre, pošto su mi na njega skrenuli pažnju ljudi koji se profesionalno bave menadžmentom u kriznim situacijama. 

Po profesiji sam lekar, dakle neko ko manje više zna o čemu piše i šta čita. 

Zato se i ja, kao i dig, nerado javljam na ovakvim temama, pošto me uglavnom mozak zaboli. 

Ovde se non stop postuju blesave projekcije, i da ponovim - projekcije, odnosno čuveni worst-case scenario, koji svi mnogo vole jer se strah najbolje prodaje. 

Nije džabe WHO uveo potpuno novi izraz Infodemic, koji najbolje opisuje histeriju koja vlada. 

A pre neki dan je onaj mučeni etiopljanin, šef WHO, javno rekao da se niko ne priprema za ovaj virus, što je potpuno tačno - niko se ne priprema nego svi sede po internetu i plaše se. 

Neverovatna je diskrepnaca izmedju realnih priprema za epidemiju/pandemiju i količine medijskog prostora koji ista zaprema. 

Posledica toga je i ono što se danas dešava u Evropi, čiji se haj tek sredjeni sistem raspada po šavovima zbog nepripremljenosti iako je u pitanju  0,002% zaraženog stanovništva / u proseku/

Ponoviću ono što sam danas već napisao - najcitiranija analiza™  za vreme Ebole u Zapadnoj Africi je bio nekakav papir koji je predvidjao da će do kraja godine /nekih 6,7 meseci/ da ebolom bude zaraženo 15000000 ljudi i da će pola od toga da poumire. Realnost je bila drugačija.

I ovde je realnost drugačija, samo što se oko nje više niko ne cima. Bitnija je virtualnost™. Zato je valjda i najtraženiji artikal u radnjama guz papir. 

I jedan disklejmer - u ovo vreme je najlakše biti histerični fearmongerer pošto je to win win pozicija. Ja ne spadam u tu grupi. Opet nisam ni "udri brigu na veselje" ekipa. Situacija je ozbiljna, i mora se reagovati. Ali je histerija (da ne kažem hajp) preterana. T

Posted (edited)

Glupo je da se pickate bez razloga ovde, nazalost ili na srecu treba samo 2/4 nedelje da se vidi ko je u pravu.

krace nego SP u fudbalu 

Edited by lo zingaro
Posted

pa nazalost je lako videti ko je u pravu, na primeru italije. 

Posted

Ajd ovako - COVID pratim od 12. januara, možda i koji dan pre, pošto su mi na njega skrenuli pažnju ljudi koji se profesionalno bave menadžmentom u kriznim situacijama. 
Po profesiji sam lekar, dakle neko ko manje više zna o čemu piše i šta čita. 
Zato se i ja, kao i dig, nerado javljam na ovakvim temama, pošto me uglavnom mozak zaboli. 
Ovde se non stop postuju blesave projekcije, i da ponovim - projekcije, odnosno čuveni worst-case scenario, koji svi mnogo vole jer se strah najbolje prodaje. 
Nije džabe WHO uveo potpuno novi izraz Infodemic, koji najbolje opisuje histeriju koja vlada. 
A pre neki dan je onaj mučeni etiopljanin, šef WHO, javno rekao da se niko ne priprema za ovaj virus, što je potpuno tačno - niko se ne priprema nego svi sede po internetu i plaše se. 
Neverovatna je diskrepnaca izmedju realnih priprema za epidemiju/pandemiju i količine medijskog prostora koji ista zaprema. 
Posledica toga je i ono što se danas dešava u Evropi, čiji se haj tek sredjeni sistem raspada po šavovima zbog nepripremljenosti iako je u pitanju  0,002% zaraženog stanovništva / u proseku/
Ponoviću ono što sam danas već napisao - najcitiranija analiza[emoji769]  za vreme Ebole u Zapadnoj Africi je bio nekakav papir koji je predvidjao da će do kraja godine /nekih 6,7 meseci/ da ebolom bude zaraženo 15000000 ljudi i da će pola od toga da poumire. Realnost je bila drugačija.
I ovde je realnost drugačija, samo što se oko nje više niko ne cima. Bitnija je virtualnost[emoji769]. Zato je valjda i najtraženiji artikal u radnjama guz papir. 

I jedan disklejmer - u ovo vreme je najlakše biti histerični fearmongerer pošto je to win win pozicija. Ja ne spadam u tu grupi. Opet nisam ni "udri brigu na veselje" ekipa. Situacija je ozbiljna, i mora se reagovati. Ali je histerija (da ne kažem hajp) preterana. T

Plus milion. Ovo pinovati da stalno bude na vrhu.

Posted (edited)
6 minutes ago, lo zingaro said:

Glupo je da se pickate bez razloga ovde, nazalost ili na srecu treba samo 2/4 nedelje da se vidi ko je u pravu.

Ovde nema nikakve histerije, kako neki govore, neki su manje a neki vise zabrinuti, budale budu sklonjene.Pre pet minuta sam procitao da na grobjlima nema mesta, ja ne znam kako normaln covek treba na to da reaguje, znaci nema histerije, pickaranje je normalno, tenzija je jer cekamo vanredno stanje.Nadam se da cete se izvuci vise, samo cekamo da pocne da opada u Italiji, kao i da ne bude haoticno ovde jer nema ko da hendluje

Edited by villiem
Posted

Ceo dan mislim na onog momka koji je nulti pacijent u Italiji..kanda smo generacija. 

Kako li ce on da zivi sa ovim, bez obzira sto nikakva namera niti predumisljaj nije postojao.