Anduril Posted December 20, 2024 Posted December 20, 2024 8 hours ago, Luther said: A ima li taj neko ime pa da znamo s kim imamo posla. Prilično dobro pratim izlaganja istoričara na temu ww2 i tako nešto nisam primetio. Ovo je prosto strawman metod propagande sta ovi likovi na ovom topiku rade i potpuno je besmisleno traziti neke reference istoricara, podatke, i slicno. 1
apostata Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 On 20. 12. 2024. at 13:22, Luther said: E pa ja zaista nemam uvid u nastavne programe V.Britanije. Možda da nam citiraš neku nastavnu knjigu koja to pokazuje. (bio sam odsutan - izvinjavam se) Pa ako nemaš uvida odakle ti onda potreba da iznosiš neki stav o tome? Prvo nešto brate koliko-toliko istraži pa onda diskutuj. Eto još samo toliko da ti kažem - udžbenici VB (kada je rijeć o WWII) su još mila majka u udnosu na američke, a ovi su opet ništa prema francuskim, Francuski su katastrofa. Quote No sve i da je mišljenje ljudi tačno prikazano to nije revizionizam jer se mišljennja mase neprekidno menja. A šta utiče na to mjenjanje? Eno onaj francuski dijagram, šta je to moglo uticati na takvu promjenu? Kao što je poznato gro tih ljudi ne čita djela ‘ozbiljnih istoričara’, te šta iz toga možemo zaključiti, šta to najviše utiče na njihove stavove? Eto hajde logički!
apostata Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 On 20. 12. 2024. at 19:36, Anduril said: Ovo je prosto strawman metod propagande sta ovi likovi na ovom topiku rade i potpuno je besmisleno traziti neke reference istoricara, podatke, i slicno. Quote @namenski Da se kladimo u 10 evra da je tu negde, iza ugla, onaj Pakttm... I Anduril...
Luther Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 25 minutes ago, apostata said: (bio sam odsutan - izvinjavam se) Pa ako nemaš uvida odakle ti onda potreba da iznosiš neki stav o tome? Prvo nešto brate koliko-toliko istraži pa onda diskutuj. Eto još samo toliko da ti kažem - udžbenici VB (kada je rijeć o WWII) su još mila majka u udnosu na američke, a ovi su opet ništa prema francuskim, Francuski su katastrofa. A šta utiče na to mjenjanje? Eno onaj francuski dijagram, šta je to moglo uticati na takvu promjenu? Kao što je poznato gro tih ljudi ne čita djela ‘ozbiljnih istoričara’, te šta iz toga možemo zaključiti, šta to najviše utiče na njihove stavove? Eto hajde logički! Ma pusti moj uvid i stav, daj te udžbenike i nastavne programe koji potkrepljuju tvoju priču. Pošto si ti to dubinski istražio neće ti biti neki problem. Citiraj šta tamo piše pa da vidimo. U kom udžbeniku decidiranio piše da je npr. V.Britanija dala najveći doprinos pobedi nad Nemačkom u ww2? Udžbenik, strana, citat.
apostata Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 6 minutes ago, Luther said: U kom udžbeniku decidiranio piše da je npr. V.Britanija dala najveći doprinos pobedi nad Nemačkom u ww2? Udžbenik, strana, citat. A ti misliš da to otvoreno tamo tako piše? Ne, ne piše tako, nego ... uostalom hajd' ti prvo meni odgovori na ovo: Quote A šta utiče na to mjenjanje? Eno onaj francuski dijagram, šta je to moglo uticati na takvu promjenu? Kao što je poznato gro tih ljudi ne čita djela ‘ozbiljnih istoričara’, te šta iz toga možemo zaključiti, šta to najviše utiče na njihove stavove? Eto hajde logički! Pa ću ja onda vidjeti jesi li zaslužio da ti dam barem naslov nekog udžbenika.
Luther Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 2 minutes ago, apostata said: A ti misliš da to otvoreno tamo tako piše? Ne, ne piše tako, nego ... uostalom hajd' ti prvo meni odgovori na ovo: Pa ću ja onda vidjeti jesi li zaslužio da ti dam barem naslov nekog udžbenika. Nemam šta ja da ti odgovaram, a posebno je bezobrazno da nešto treba kod tebe da zaslužim jer mi ti nisi nikoji k.... uživotu. Ti nešto tvrdiš pa dokaži ili ispadaš lažov. Citiraj tekst udžbenika koji podržava tvoju tezu da se deca u VB uče kako je VB najzaslužnija za pobedu u ww2. A to kao, ne priča se ovoreno nego eto zaobilazno okači mačku o rep, ili na neko pogodnije mesto. To su samo tvoje nebulozne projekcije.
apostata Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 Kao što ni ti nisi meni, pa si svejedno opet koristio imperativni ton u prethodnom komentaru. Ono moje 'ako zaslužiš' samo je reakcija na to tvoje. Kao drugo - ja sam iznio svoj stav o tome zašto su oni dijagrami takvi kakvi jesu i postavio sam ti onda nekoliko pitanja: Quote A šta utiče na to mjenjanje? Eno onaj francuski dijagram, šta je to moglo uticati na takvu promjenu? Kao što je poznato gro tih ljudi ne čita djela ‘ozbiljnih istoričara’, te šta iz toga možemo zaključiti, šta to najviše utiče na njihove stavove? Eto hajde logički! Ja znam da si ti meni prvi postavio pitanje, ali u istom komentaru si ga obesmislio sa onim: Quote jer se mišljennja mase neprekidno menja. I očito je da ti znaš zašto se mijenja, odnosno drugim riječima ti i znaš odgovor na ona moja pitanja.., a kako ga i ne bi znao - on krajnje logičan. Ali eto nećeš da ga kažeš, jer bi time potvrdio ono što sam ja rekao. Tako da odgovori mi i odmah dobijaš naslov ne jednog nego dva udžbenika, koji su u slobodnom dostupu na netu.
namenski Posted December 23, 2024 Author Posted December 23, 2024 8 hours ago, apostata said: Tako da odgovori mi i odmah dobijaš naslov ne jednog nego dva udžbenika, koji su u slobodnom dostupu na netu. Dokle da ti pricam da se dzaba trudis: lik s kojim pokusavas da rastarabljujes WW2 nije ni jednom recju nasao za shodno da reaguje na andurilove revizionisticke nebuloze poput, random, presudnog znacaja saveznicke pomoci CCCP-u, Ukrajinaca koji su oslobodili Ausvic jer se front zvao ukrajinski, itd, itd..., ali se sad, eto, nasao pozvanim da skoci u odbranu мејнстрима koji cinjenice ne dovodi u pitanje, ali mase... Мејнстрима koji, BTW, napomenu, дисклајмер o vodecoj ulozi CCCP sve vise seli u fusnotu da bi dalje, kako vreme odmice, nastavio da мејнстримује oko glavnih tacaka na koje se sve cesce i sve uspesnije svodi WW2: - da se radilo o sukobu 2 totalitarizma... - sukobu u kome je silovano 2, a mozda i sva 3 miliona Nemica... - u kome je Drezden zlocinacki razoren... - u kome se zavrsni Berlin svodi na herojske napore Wenck-a da probije i odrzi koridor kojim ce se iz Berlina izvuci sto vise vojsketm i civila spasenih od hordi... - predvodjenim pijanim Zukovom... Pakt , Spaniju, stanje u svetu uoci WW2, Minhen - koji je, ups, bio samo taktika - da ne pominjem...
Mel Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 Ja sam zahvalna Nemcima i Englezima sto su nas u WWII odbranili od Staljina. Ovo je trebalo da zvuci ironicno, ali I'm afraid izgubio se taj efekat, Casni vermaht.
namenski Posted December 25, 2024 Author Posted December 25, 2024 Tek da se nadje: Slovenija je zakonom zabranila veličanje nacizma i fašizma, a među bivsim i sadasnjim državama i organizacijama te grupama na koje se zakon odnosi je i ustaška Nezavisna Država Hrvatska. U postojeći Zakon o javnom redu i miru ubačen je aneks kojim se zabranjuje korišćenje simbola tih grupa - zastava, oznaka, pesama ili odežde - kao i ponašanje koje korištenjem tih simbola uznemirava druge. Kazne za to su od 500 do 1000 eura. Zakon reguliše odnos prema fašističkoj/nacističkoj ideologiji i navodi države koje su delovale sa Nemačkom i Italijom, ali i donosi listu kolaboracionističkih organizacija, grupa, itd.. Ovime Slovenija prvi put reguliše fašističku i nacističku ideologiju i simbole i navodi države koje su djelovale s nacističkom Njemačkom, donoseći listu njihovih kolaboracionističkih grupa-organizacija. Quote To su organizacije ili skupine koje su na području sadašnje Republike Slovenije u vrijeme 2. svjetskog rata djelovale s okupatorskom nacističkom Njemačkom (Treći rajh), Kraljevinom Italijom, Kraljevinom Mađarskom te Nezavisnom Državom Hrvatskom... Taksativno ih nabrajaju: Dobrovoljna protukomunistička milicija (Seoske straže i Legija smrti), Slovensko domobranstvo, Gorenjska samozaštita, Slovenski narodni sigurnosni zbor i Jugoslovenska vojska u otadžbini (četnici). Potom navode vermane (vermanšaft, paravojne vojne jedinice čija je zadatak bio "duševno, duhovno i politički voditi ljude i pripremati ih da budu svesni građani Reicha i članovi nemačke nacionalne zajednice) i raztrgance (poznate i kao protibande, paravojne skupine za gerilsku borbu koje je organizirao Gestapo, op. a.). Dalje na listi su Crna ruka, mađarska Stranka strelastog križa, Koruški narodni savez, Štajerski domovinski savez, Srpski dobrovoljački korpus te na kraju ustaše. U predlogu zakona uz pojam ustaše, stajao je i sljedeći tekst: Hrvatska revolucionarna organizaciju (UHRO) ili ustaše, Hrvatski revolucionarni pokret (UHRP i Hrvatske oružane snage (HOS) Neovisne države Hrvatske (Hrvatsko domobranstvo, Ustaška vojnica, Hrvatski legionari, oružnici), da bi u finalnom obliku ostalo samo – ustaše... Aneks kaže Quote ...ko javnom mestu nosi, veša, izlaže, uzvikuje, izvodi, deli, objavi ili na drugi način koristi pozdrave, himne ili pesme, zastave, uniforme, znakove ili druge simbole, slike i audiovizualni materijali tipične za nacizam, fašizam i njihove saradnike iz vremena Drugog svetskog rata i takvim ponašanjem bilo koga uznemirava ili ugrožava, kazni će se novčanom kaznom od 500 do 1000 eura... Zakon su predložili poslanički klubovi Svoboda, SD i Levica... Predlog je prihvaćen s 48 glasova za i šest protiv, svi iz Nsi (Nova Slovenija - deohršćani). Poslanici SDS-a Janeza Janše nisu prisustvovali glasanju. Iako se tražilo da se u zakon uvede i zabrana veličanja komunizma, predlog nije prošao. 2 2
namenski Posted yesterday at 00:23 Author Posted yesterday at 00:23 Ovo je jesenas bila udarna srpskatm/RTS strucna emisija posvecena okrugloj godisnjici oslobodjenja okupacije Beograda... Naterase me iz duga vremena da pogledam na YT... Struka, pa jos mlada u punom zamahu, na trenutke mi se ucinilo da je anduril uredjivao: nije - Bazdulj je, uz obaveznog Dimitrijevica... To vise nije ni lukavo, narativ je i to za pokolenja: - Sovjeti (pre)brzo napreduju tog leta '44, zavaljujuci mehanizaciji koju su dobili od Amerikanaca... - Tito je - iskljucivo on, pa ide skroz on ovo, on ono, on Cercila zajeb'o... - partizani su - to se konstatuje bez greske - u prvom pokusaju prodora u Srbiju dobili batine od SDK, SDS, JVuO, ali - udruzenih, sto naravno dokazuje da se zna koja vojska je bila boljatm, obaska sto su zbog toga morali da cekaju Sovjete... Ostatak emisije je naricanje nad sudbinom Nemaca, opisivanje poduhvata grupe Stettner i njenih napora da se dokopa Beograda/Srema, sa skoro iskljucivo opisima na kamare streljanja zarobljenih Nemaca: McLean, ciji se dojmovi o partizanima ne uzimaju za ozbiljno, ovde postaje izvor #1, a cinjenica da cak i '44. godine nije bilo bas mnogo, ako ikako, osim, pa i to retko na Istocnom frontu slucajeva da neka nemacka jedinica dobije naredjenje da napusti svo tesko naoruzanje i vozila i da se spasava po malim grupama, kako se ko snadje, preskace se jer su - utata i ipak - neki delovi uspeli da se dokopaju Save... - ocevidaca - komada 2: jedna gospodja, dama, ocigledno iz visih gradjanskih krugova koja je sa porodicom u podrumu docekala Rusetm i cijem ocu koji je govorio ruski crvenoarmejac koji je prvi usao u podrum i kome se otac zahvaljuje recima hvala sto ste nas spasli, odgovara vas je bog spasao... Jer pravoslavlje... I drugi, koji je negde okoAutokomande cuo kako ruskitm oficir u poverenju prica vojnicima, a to culi i prisutni gradjani: mi cemo ovako do Lisabona... I, nije problem u zaobilazenju cinjenica, namernom ili nenamernom: problem je u intonaciji... Obaska preskakanje detaljatm poput recimo cinjenice da je Beograd vojno - za Nemce naravno - izgubio iole bitan znacaj onog trenutka kada su jos u avgustu partizanitm u saradnji sa zapadnosaveznickom podrskom iz vazduha odjebali Nemce koji idu iz zGrcke presecajuci juznu Srbiju, podvuceno zutim ulaskom Crvene armije u Nis i kada su odjebani Nemci morali da se krenu stazama i bogazama ka CG, Bosni - inace 1 vojna epopejatm koja opravdano zasluzuje (straho)postovanje... Obaska preskakanje detalja poput sporazuma da se Rusitm odmah po okoncanju vojnih operacija na teritoriji Jugoslavije - kupe iz Jugoslavije, ideja koja ni u snu nije smela da padne na pamet ni jednoj od istocnoevropskih zemalja koje danas masu svojim otporom svima... Osim Nemcima i Rusimatm... I - jos toliko toga: vise slikanja Nedica i njegovihtm nego nasihtm, vise u partizanima te rane jeseni '44. pripadnika JVuO koje je proglas kralja Petra iz avgusta oterao u partizane, nego - partizana... Ali zasto, cemu moderno ponovno citanje istorije i dovodjenje u pitanje poduhvata ucitelja Зарића... Pa zato sto su neki Nemci, posle rata, izrazili sumnju u to i izjavili da miniranje mosta nije uspelo zbog toga sto su mozda eksplozije u blizini mosta tokom borbi ostetile kablove... 1 1
Recommended Posts