Mel Posted October 24 Posted October 24 10 minutes ago, Engineer said: Niko ih nije pustio niz vodu. Bili su pozvani od strane dede ovog princa gore da se priključe (od saveznika priznatom) pokretu otpora koji je spasao 5x više savezničkih pilota/vojnika i nemcima predao 0 boraca "drugog antifašističkog pokreta" da bi ih ovi streljali Ne znam bas dal su cetnici koji su imali bilo koji cin verovali da bi preziveli taj prelazak na pravu stranu. A od ovih obicnih boraca bilo je i tih, ko je kako mogao ili se snasao.
Mel Posted October 24 Posted October 24 1 minute ago, namenski said: Vrlo, vrlo korektnotm Mislila sam a ocigledno je na vecinu tih koji su iz Pranjana evakuisani zivi i zdravi, pa i uz neke zrtve cetnika u toj akciji. A takvog korektnog postupanja koje ti opisujes prema nekim Crnogorcima 41 je bilo kazu prilicno sa partizanske strane.
namenski Posted October 24 Author Posted October 24 14 minutes ago, Mel said: Mislila sam a ocigledno je na vecinu tih koji su iz Pranjana evakuisani zivi i zdravi, pa i uz neke zrtve cetnika u toj akciji. A takvog korektnog postupanja koje ti opisujes prema nekim Crnogorcima 41 je bilo kazu prilicno sa partizanske strane. Prvo, ja ne opisujem, nego doslovno prepisujem zapisnik sa sudjenja ratnom zlocincu Војиславу Рајчићу nom de guerre Пожаревац, odrzanom 1982. godine na koje niko nije - ukljucujuci i strane posmatrace - imao ni jednu jedinu primedbu... Drugo: OK, znaci klanje ova 2 Engleza je pandan zlocinima partizana u Crnoj Gori 1941. godine?... Trece: Mel, brate, sestro, izvini, ali nema nacina da ti ovo drugacije kazem - ne seri, 'leba ti...
Diplomac Posted October 24 Posted October 24 Tzv "lijeva skretanja" na koju pojedini forumaši misle kada pričaju o CG 1941. godine, dešavaju se u zimu 1941 - 1942., kada četnici već otvoreno kolaboriraju sa Talijanima duž cele jadranske obale (tj. italijanska okupaciona zona), uveliko bacaju simpatizere NOVJ u zatvore, a njihovim familijama ne daju ni da idu u planinu da beru koprivu i zelje, nekmoli da im dele talijanske konzerve sa makaronima, koje velikodušno zadržavaju za sebe i svoje. Hercegovački i crnogorski partizanski pokret je u tom trenutku uglavnom razbijen, veći deo se pridružuje Vrhovnom štabu dok preostali borci na teror odgovaraju terorom. E sada, od sredine 80- tih kreće se sa zamenom teza., prvo kroz prozu Vuka Draškovića a potom i radove istoričara (poput Veselina Đuretića), pa "pasja groblja" postaju stratišta veća od Jasenovca, Gline i Prebilovaca, a Srpska reč je, mislim gotovo do gašenja, u svakom broju objavljivala spiskove sahranjenih
Tsai Posted October 25 Posted October 25 5 hours ago, namenski said: Prvo, ja ne opisujem, nego doslovno prepisujem zapisnik sa sudjenja ratnom zlocincu Војиславу Рајчићу nom de guerre Пожаревац, odrzanom 1982. godine na koje niko nije - ukljucujuci i strane posmatrace - imao ni jednu jedinu primedbu... gde se krio ovaj do osamdesetih? 1
Roger Sanchez Posted October 25 Posted October 25 (edited) Čekam sad neizbježnu treću fazu aksiomatskog Melizma, a ta je da su četnixi pušteni niz vodu, a ustaše pak svečano dočekane u NOP uz hrvatske nacionalističke pjesme i odma slane da preodgojno lome prutove na pognutim leđima nizvodnih četnixa Edited October 25 by Roger Sanchez 1
namenski Posted October 25 Author Posted October 25 15 hours ago, Tsai said: gde se krio ovaj do osamdesetih? Jebiga, uobicajena srpska/ex-Yu prigradska prica: u rodnoj Vrnjackoj banji, obliznjim Podunavcima tacnije. Ozenjen, dvoje dece, uredno podignute, zaposlen u jednom ondasnjem Preduzecu za puteve, zamalo penzija... Usunjao se u partizane krajem rata, dogurao do starijeg vodnika, prepoznat oko nekih 5-6 zrtava, osudjen na 20 godina, Mitrovica, pusten posle 10, posle toga normalan zivot, pravljenje kuce, kao sto rekoh zenidba, deca... Paotm, DB, povodom neprekidane istrage smrti/klanja sudije Saveljica iz Raznja - inace posebno gadan deo price - i jebiga... Krajem '70-ih... 49 dokazanih zrtava, veruje se da je stvarna cifra 100+... Nepismen... 2
namenski Posted October 25 Author Posted October 25 (edited) 20 hours ago, Diplomac said: Tzv "lijeva skretanja" na koju pojedini forumaši misle kada pričaju o CG 1941. godine, dešavaju se u zimu 1941 - 1942., kada četnici već otvoreno kolaboriraju sa Talijanima duž cele jadranske obale (tj. italijanska okupaciona zona), uveliko bacaju simpatizere NOVJ u zatvore, a njihovim familijama ne daju ni da idu u planinu da beru koprivu i zelje, nekmoli da im dele talijanske konzerve sa makaronima, koje velikodušno zadržavaju za sebe i svoje. Hercegovački i crnogorski partizanski pokret je u tom trenutku uglavnom razbijen, veći deo se pridružuje Vrhovnom štabu dok preostali borci na teror odgovaraju terorom. E sada, od sredine 80- tih kreće se sa zamenom teza., prvo kroz prozu Vuka Draškovića a potom i radove istoričara (poput Veselina Đuretića), pa "pasja groblja" postaju stratišta veća od Jasenovca, Gline i Prebilovaca, a Srpska reč je, mislim gotovo do gašenja, u svakom broju objavljivala spiskove sahranjenih +1 Ali - ovo sto kazes je bilo samo druga faza takozvanih levih skretanja, faze u razvoju NOB koju komunisticka istoriografija nije precutkivalatm - naprotiv... Cinjenica je da su se neki od komunista posle pocetnih uspeha aj da kazemo opstenarodnog ustanka u CG, poprilicno zanelitm i svesno pohrlili u sledecu fazu - by the book - Revolucije, dakle klasnu borbu. Da je kao posledica doslo do borbe protiv klasnog neprijatelja, dakle bogatijih seljaka, dela inteligencije, sa sve streljanjima koja, BTW, nikako nisu bila masovna, ali su od pokreta udaljila masetm sto je pokretu nanelo ogromnu stetu: CG i Hercegovina su u jednom periodu prakticno zbog toga ostale bez partizana koji su bili razbijeni/proterani... Istakli su se, izmedju ostalih, Sava Kovacevic, Petar Drapsin, Djilas... Reakcija vodstva Pokreta bila je brza: kazne i po neko streljanje, ali je povratak poverenja u Pokret potrajao... Tesko je danas proceniti/procenjivati sve konsekvence, tek cinjenica je da je sve to skupa doprinelo svojevrsnoj diferencijaciji i da je deo antikomunistickih elemenata nuzno morao da zavrsi sa i u cetnicima ali i kolaboraciji, ali da milosti ni sa jedne strane nije bilo - nije... Tek, posle Neretve, kada su se partizanitm vratili na te terene iz Krajine, uobicajena primedba CG cetnika koji su se izvukli sa Neretve gde su bili razbijeni i narodatm uopste, bila je da sa severa ne dolaze partizani nego neki proleteri... Prroleteri, naravno ne u komunjara smislu nego kao konstatacija promene: godinu pre toga utekle su i to jedva polurazbijene grupe/grupice, a vracale su se itekako organizovane i efikasne vojne jedinice, divizije cak, koje su se sa Nemcima i ustasama nosile na ravnoj nozi... Edit: obaska sto je bilo i desnih skretanja... Edited October 25 by namenski
Tsai Posted October 25 Posted October 25 1 hour ago, namenski said: Jebiga, uobicajena srpska/ex-Yu prigradska prica: u rodnoj Vrnjackoj banji, obliznjim Podunavcima tacnije. Ozenjen, dvoje dece, uredno podignute, zaposlen u jednom ondasnjem Preduzecu za puteve, zamalo penzija... Usunjao se u partizane krajem rata, dogurao do starijeg vodnika, prepoznat oko nekih 5-6 zrtava, osudjen na 20 godina, Mitrovica, pusten posle 10, posle toga normalan zivot, pravljenje kuce, kao sto rekoh zenidba, deca... Paotm, DB, povodom neprekidane istrage smrti/klanja sudije Saveljica iz Raznja - inace posebno gadan deo price - i jebiga... Krajem '70-ih... 49 dokazanih zrtava, veruje se da je stvarna cifra 100+... Nepismen... Wow. Nikad nisam cuo. Hvala ti
Hamlet Strašni Posted October 25 Posted October 25 (edited) 51 minutes ago, Tsai said: Wow. Nikad nisam cuo. Hvala ti Ima na skribdu knjiga o osudjenima na smrt. Jedna od glava je o njemu edit. Nije Scribd https://znaci.org/00001/304.htm Edited October 25 by Hamlet Strašni 1
vladavsnarod Posted October 26 Posted October 26 18 hours ago, namenski said: Usunjao se u partizane krajem rata, dogurao do starijeg vodnika, prepoznat oko nekih 5-6 zrtava, osudjen na 20 godina, Mitrovica, pusten posle 10, posle toga normalan zivot, pravljenje kuce, kao sto rekoh zenidba, deca... Nije baš "dogurao" nego je, ako se dobro sećam, imao čin partizanskog starijeg vodnika u torbi i prilikom nekog ispitivanja rekao je da je stariji vodnik, ali nije zašio čin. Pomilovan posle 12 godina. Radio kao nadničar, pa i u tom preduzeću, a na kraju kao prodavac stoke. Uhapšen na stočnoj pijaci u akciji Udbe, agent se predstavljao kao potencijalni kupac krave.
namenski Posted October 26 Author Posted October 26 10 hours ago, vladavsnarod said: Nije baš "dogurao" nego je, ako se dobro sećam, imao čin partizanskog starijeg vodnika u torbi i prilikom nekog ispitivanja rekao je da je stariji vodnik, ali nije zašio čin. Pomilovan posle 12 godina. Radio kao nadničar, pa i u tom preduzeću, a na kraju kao prodavac stoke. Uhapšen na stočnoj pijaci u akciji Udbe, agent se predstavljao kao potencijalni kupac krave. Verujem da si u pravu, obaska sto nisam ni znao da postoji i ovo knjiga koje su ljudi nabacili: postovao sam sa kolena , a crticu o poklanim Britancima i Rusima sam prepisao iz jednog svog starog posta, ostalo mi iz nekog kopanja po ondasnjoj stampi... BTW: poslednji cetnik, zamalo da kazem Japanac koliko se zna, prijavio se cini mi se 1971. u jednom selu u okolini Kruševca: zena ga je skrivala od rata... Po zanimanju fotograf: ispostavilo se da nije imao razloga da se krije... Jebiga... :( 1
namenski Posted October 26 Author Posted October 26 @vladavsnarod kada smo vec na tematicitm, 1 reportaza Vaska Ivanovica, Политика, 1973... On 11. 8. 2022. at 17:19, namenski said: RODOLJUBIVA CEŽNJA JEDNOG ŠPIJUNA Stanu su pozvali u opštinu. - Zaboga, čula sam, doći ću, idi ti svojim poslom. Kurir je tako i učinio, a Stana se lepo spremila. Biće da je neko umro, rekla je starica koja čítavo leto presedi ispred kuće. - Ili se Stani vrnuo domaćin? - Ili su otišli komunisti? Sekretar je hteo nešto da kaže Stani. Sekretar opštine, ali, ona ga je preduhitrila: - Sad možete da ga mrzite, a ni to nije ništa novo. - Ne budali, Stano! - Napunih šezdeset godina bez tvog saveta, pa ću nekako i odsad. - Ludo raslo, manito staralo! rekao je sekretar. Nije on bio ljut. Tako je mislio o Stani. I ne samo on. Ni ona o njima nije mislila ništa bolje. - Jesi li me zvao zbog njega? - Jesam. - Više vam ne može smetati, ostavite ga. - Ne može, rekao je sekretar, u policijskom i političkom smislu ne može. Ali, medicinski je štetna pojava. Stana je ćutala. Sto čutiš, Stano? - Volstinu, čekam da mi kažeš zašto si me zvao jutros od uranka. Rešeno je da ga sahraniš kao, recimo, čoveka. Sad je mrtav i to je dosta. Bilo bi bolje da se nije ni rodio, ali, kad je takav slučaj, da ga zakopas. Pozovi rođake, o trošku ne misli. I plakate možeš da objaviš. - Mogu da stavim krst na plakat?e - Možeš, koliko vrata. - Deca o tome ništa ne znaju. Vojine, duše mi očinel! - Setila si se kako se zovem. - Ali, bez krsta neču. - Da nije doneo otud onaj kukasti? - Vi ga pretresite. Imali ste kad da se izveštite. - To je njegova veština. Možeš da ideš. - Mogu li pozvati tužbalice i popa? - Zovi dok ti grlo ne zabrekne, celu bogosloviju ako hoćeš... Stano, pazi dobro da tužbalica ne kaže koju više. Još je poneko živ od onih koje je on vodio s deverima. - On je odavno... Greota je! - I moj je otac, Stana, odavno. I ne pamtim ga. A ja sve pamtim. I tebe pamtim, dok si bio ovoliki - Rasplakaćeš me jutros na zoru! - Neću, Vojine, znam ja svu trojicu. Stana je mislila na Vojinovog oca partizana, heroja koji je poginuo na Kupresu, njegovog brata a svoga muža o čijoj su sahrani maločas razgovarali i o Vojinu, svom deverčiću. - Ajd, sad, Stana, vuna ti pod noge. Stana je javila tužnu vest najbližima rođacima, - Ne mislite, rekla je, vlast ne brani. - Ni od njihove vlasti nisam baš mnogo zazirao, a bila je znamo kakva. 'Ajd da poslujemo - rekao je najstariji rođak, Plakate su objavile sahranu Vasa Perišina Ničića (tačni su samo inicijali i početno slovo imena njegova oca, a bog zna da li je i to trebalo), za sutra pre podne u deset časova. To neobično vreme izabrala je Stana da može da kaže kako je malo ljudi došlo na sahranu zato što su bili na poslu. Vaso je bio nemački špijun i policajac. Prvo italijanski, pa onda nemački i ne bilo kakav, dobio je nekakav njihov orden. Kad su sve pripreme obavljene, Stana je zadržala svoju sestru koja je došla sa sela: rano su legle, valjalo je da rano ustanu. Tako su i učinile. Ustale su rano, rano, zamračile prozore, upalile svetla i tada su ispod poda kuhinje iskopale ostatke Staninog muža, Vasa. Nekih dvadesetak godina Vaso se nije javljao otud kud je bio pobegao 1945. godine. Čulo se da živi bogato - držao je nekakvu kafanu, a onda je stigla poruka Stani da decu pošalje rođacima u Nikšić i Sarajevo. Stana je sedela i čekala. Jedne noći, pred zoru, neko je pokucao na prozor, ona nije ni pogledala ko je, otvorila je vrata. Vaso se vratio, Od granice do Crne Gore došao je peške. Imao je on novaca za voz, i za taksi je imao, ali, bojao se da će ga zaustaviti pre nego što stigne gde je naumio, a on je znao da je sve gotovo. - Ništa ne pitaj, ništa ne pričaj! - rekao je Stani posle 20 godina. - Sve je ispričano, rekla je Stana, bilo bi bolje da je toga bilo manje. - Ni komunisti te nisu naučili da manje mudruješ. - Imaju oni i pametnija posla. Da zovnem nekog doktora. Oni mladi te ne znaju. - Idi lezi, Stana. Proživeo je tako (noću u krevetu danju po tavanu) više nego što je mislio po drugi put se prevario Vaso Perišin tri meseca i dva dana. Umro je dvadesetak dana pre Staninog razgovora s Vojinom. Zakopala ga je ispod poda u kuhinji. - Bog da mu dušu prosti, rekao je zamišljeno jedan stari, dalji rodak Vasov. On bi njih držao na pazaru dok ih vrane ne raznesu. Stana je ponovo došla opštinu i pravo pred Voja. - Vojo, sine, hvala ti i gde čuo i gde ne čuo. Ljudski ste postupili. - Baš 'očeš da me rasplačeš. Druga je to priča. Kad se čulo za onu tvoju domaću radinost, smučio nam se život, to je sve. - Obraza ti, reci mi, jeste li znali da je doma? - Znali smo, ali mi mrtve ne izvodimo na sud. - Hvala ti još jednom, Vojine. - Da je kojim čudom prezdravio, ubili bismo ga kao psa. Toliko nas je zadužio. - Deca ništa nisu znala, Vojine, svega mi na svetu. Zapadnobalkanci jebiga... 1 1
Recommended Posts