Jump to content
IGNORED

Revizionizam, ili svakim danom sve vise napredujemo...

namenski

Recommended Posts

Posted
10 minutes ago, x500 said:

jugoslovenski partizani i Crvena armija.

Pa tak ose ucilo, bez ulazenja u to ko su bili jugoslovenski partizani i ko je bio u Crvenoj armiji. Posto sad nema ni SSSRa ni Jugoslavije, onda se poteglo pitanje a koje danasnje zastave treba da se pojave na obelezavanju.

Posted
16 minutes ago, Mel said:

Pa tak ose ucilo, bez ulazenja u to ko su bili jugoslovenski partizani i ko je bio u Crvenoj armiji. Posto sad nema ni SSSRa ni Jugoslavije, onda se poteglo pitanje a koje danasnje zastave treba da se pojave na obelezavanju.

Ne vidim kakav uticaj bi imalo prebrojavanje po nacijama u tim multietnickim vojskama. Da li je u beogradskoj operaciji bili 10, 20 ili 70% ukrajinaca, ipak se grupacija zvala 3. ukrajinski front, ne menja stvar to su bili vojnici Crvene armije. 

Sto se mene tice, samo 2 zastave su dovoljne - jugoslovenska, sa petokrakom nego sta, i sovjetska.

Posted
58 minutes ago, x500 said:

Za drzanje linija mogu da se koriste slabo opremljene i lose motivisane trupe. 

Za juris i borbe u gradu su potrebni junaci u pravom smislu te reci. Da imaju i srce, i muda i glavu. 

@aram

Давно је било , не сећам се свих детаља, чини ми се да је помињано да су црвеноармејци натерали Бугаре да се као камиказе возовима забију у немачке положаје (нешто као филму "Валтер брани Сарајево") током операције ослобађања Ниша. 

Posted
1 hour ago, x500 said:

@aram sto se tice Beograda, zna se tacno ko je bio i ko je oslobadjao - jugoslovenski partizani i Crvena armija.

jel ti stvarno misliš da ovo treba da mi objašnjavaš?

Posted (edited)
3 hours ago, aram said:

jel ti stvarno misliš da ovo treba da mi objašnjavaš?

Verovatno nepotrebno.

15 hours ago, aram said:

Kako da ti kažem, nisam baš potkovan u istoriji da bih znao tačno šta je istina a šta ne. A to ko je učestvovao u borbama za oslobađanje Beograda se moguće, šta moguće, sigurno danas koristi za nekakve političke ciljeve, ali ne menja činjenično stanje. O kome, ponavljam, ne znam mnogo. Ko zna široko mu polje da opovrgne šta god da je pisano.

Gornji citat je izvucen iz neke diskusije - ko su bili oslobodioci?

Edited by x500
Posted
55 minutes ago, x500 said:

Verovatno nepotrebno.

Gornji citat je izvucen iz neke diskusije - ko su bili oslobodioci?

iz diskusije u kojoj, navodno, neko tvrdi da su medju partizanima bili samo i jedino srbi. 

• Hvala 1
Posted
1 hour ago, aram said:

iz diskusije u kojoj, navodno, neko tvrdi da su medju partizanima bili samo i jedino srbi. 

Jel ste tu Crnogorci racunaju u Srbe ili ne?:fantom:

Posted
6 hours ago, Hamlet Strašni said:

Vikipedija kaže i Bugari. Bar engleska :-)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Belgrade_offensive

Doduše, ovo se odnosi na celi operaciju…

Samo se ti drzi Википедије... :D 

Engleska :isuse: koja je engleska koliko sam ja Englez, kaze, u odrednici Croatian Partisans:

The Croatian Partisans, officially the National Liberation Movement in Croatia (Croatian: Narodnooslobodilački pokret u Hrvatskoj; NOP)

Kao lideri navode se Andrija Hebrang i Vladimir Nazor... :D 

Ali se, sve u svemu, etnicko ciscenje NOB, partizanstine Zapadnobalkanaca, nastavlja iz sve snage, na svim stranama, kote se, bujaju svakom svoji partizani za i samo kad zatreba...

Trebace tako, jos par godina i - kaputt...

Zapadnobalkanci ce se definitivno usrati, kolektivno, na verovatno najznacajniji deo svoje istorije: BTW, na rang listi evopskih pokreta otpora vec uveliko vode poljska AK, slede Francuzi, Holandjani, Belgijanci, Italijani..., iako je samo u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, da po sumama i gorama ne pominjem, bilo vise Otpora nego u celoj zapadnoj Evropi zbirno...

Svako ce штрпнути malo, tek da se nadje i da se zamazu optuzbe za velicanje nekih drugih, drugacijih, a naprasno i ni malo slucajno sve popularnijih i sve etnickijihtm...

Sto se Bugaratm tice - stoji: formalno, i oni su bili ucesnici u operacijama na tlu Jugoslavije, sve dok, pocetkom '45. na pismeni zahtev Marsala Tita Tolbuhinu nisu promptno maknuti sa tetitorije Jugoslavije...

Postoje, doduse, secanja ocevidaca prolaska bugarske vojske, site, uhranjene i samo sto je postala prijateljska, bratska, kroz Beograd, na putu za Sremski front i dalje na sever, u Madjarsku, neposredno posle oslobodjenja Beograda...

I postoji zabelezena primedba jednog starog Beogradjanina, okicenog Karadjordjevom zvezdom, primedba omladini koja im je, u odusevljenju pobede klicala:

- Polako deco, ne znate vi s kim imate posla...

Bugaritm su malo-malo, bez obzira na takozvano drustveno uredjenje, potezali svoj veeeeeliki znacaj u borbi za konacno slamanje Nemacke u WW2: pocetko '70-ih su startovali sa kampanjom koja je slavila Dravsku epopeju, Дравска епопея :D  i film Зарево над Драва, u kome, naravno, mladi i lepi bugarski oficiri pokazuju kako se lome Nemci...

I danas povremeno seruckaju, povremeno, героите од Драва, taj rad, samo sto je onda imao ko da im podvikne i postavi ih na mesto...

Posted

Tu, nedavno, takozvani javni servis gradjana Srbije, poznat kao RTS, emitovao je seriju Halyard, posvecenu evakuaciji/spasavanju saveznickih, uglavnom americkih vazduhoplovaca, prezivelih clanova posada aviona obaranih iznad zemlje Srbije, a u odlasku/povratku sa bombardovanja ciljeva u Rumuniji, Bugarskoj, Madjarskoj...

Na prigodnim proslavama je, na primer, princ Aleksandar Karadjordjevic izmedju ostalog izjavio da je aerodrom sa kojeg su vazduhoplovci evakuisani:

....predstavljao prolaz – kapiju slobode, izlaz sa kog se sa teritorije pod nacističkom okupacijom odlazilo u slobodnu Evropu. Ova vrata su otvorenim držali hrabri vojnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, predvođeni svojim neustrašivim vođom, generalom Dragoljubom Dražom Mihailovićem... Istina o veličanstvenoj operaciji "Halyard" predugo je bila zabranjena da se otkrije, skrivana u mraku i zabranjena... Danas, neki ljudi i dalje pokušavaju da šire laži koje je pokrenula komunistička propaganda o srpskom narodu i hrabrim vojnicima vernim zakletvi datoj svom kralju i otadžbini...

Dok se izaslanik Predsednika Srbije, ministar za rad, socijalna i boracka pitanja u Vladi Srbije, Nemanja Starcevic,  na istoj proslavi nadovezao:

...Doprinos koji je dao srpski narod u Drugom svetskom ratu često je bio neopravdano zaobiđen i zaboravljen. Srbi su u ključnom istorijskom momentu spasavali savezničke avijatičare i time stvorili trajan zalog prijateljstva i poštovanja između Srbije i SAD...

Uspevsi da u svom govoru ni jednom jedinom recju ne pomene - partizane.

Pa cak ni to da su isti bili predvodjeni mrskom Komunistickom partijom Jugoslavije.

Ili barem Srbije...

A toliko toga je napisano, dokumentovano, nista tajno - osim onog cuvenog Trumanovog odlikovanja Djeneralu - sve crno na belo...

Na primer:

406.jpg

Zvanicna americka studija iz 1977. godine, ispisana od strane kontradmirala po imenu Thomas T. Matteson, imenu od znacaja u americkoj vojnoj istoriografiji...

Sa samo, onako BTW, nekim brojkama, zapazanjima i zakljuccima koji se doduse i bez Matteson-a namecu sami od sebe...

Pa kaze:

- da je Air Crew Rescue Unit (ACRU), osnovana za potrebe upravo balkanskog podrucja, evakuisala ukupno 5.700 američkih vazduhoplovaca, najviše iz Jugoslavije – preko 2.300. 

- od toga je između 343 i 432 njih, zavisno od procene, evakuisano s cetnicke teritorije, dok je preko 2.000 saveznickih vazduhoplovaca evakuisano s oslobodjene partizanske teritorije u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori...

Itd, itd...

Naravno, kao svaki dobar vojnik Matteson se uzdrzava od politickih zakljucaka, ali nikako ne moze, a da ne primeti da su cetnici su zloupotrebili neke vazduhoplovce, protiv njihove volje, da bi ih prikazali kao zastupnike cetničke stvari, i da su zbog toga vraceni vazduhoplovci pokazali generalno uzdrzan entuzijazam za svoje cetničke spasioce, slazuci se da je njihovo spasavanje velikim delom zasluga ACRU-a, a ne cetnicke lojalnosti ili posvecenosti saveznickoj stvari.

I, kao primisaotm, da je brzina kojom su vazduhoplovci pod cetnickom kontrolom izvlaceni delom i posledica straha nekih mudrih glavica u tada vec Pentagonu da je moguce da cetnickom vodjstvu padne na pamet da vazuhoplovce iskoristi kao - taoce.

Buduci da se sam Halyard dogadja posle takozvanog pustanja niz vodu JVuO i poziva kralja Petra cetnicima da prelaze na stranu partizana...

Politicki, najdalje sto u svojoj studiji ide:

Mihailovic's movement appealed exclusively to those individuals who regarded themselves as Serbs in favor of Serbian-dominated government. Quite the opposite was true regarding the Partisans, whose nationalist movement welcomed members from all ethnic backgrounds, including the Serbs. 

The highly-disciplined, centrally-directed organiza­tion of the CPY was successfully superimposed on the structure of the Army of National Liberation, thereby giving Tito absolute control over all military elements of the Partisan movement. Chetnik coordinatonr on the other hands was quite frequently non-existent and Mihailovic's influence over Chetnik units outside his immediate geographic location was tenuous at best. Partisan lead­ers were zealots completely dedicated to the revival of 
Yugoslavia on a new political base, while the Chetniks were, in many cases, led by a group of fratelnally organized officers who traded the confort of the Officer's Club for the security oh the hills...

Ne zaostaje, za one koje vise zanima, i takozvana popularn(ija) istoriografija:

William-M-Leary-Jugoslavija.jpg

Jebiga, sve i da hoce da se lazetm - ne moze, ne ide: oba autora barataju brojkama koje халијардовци i uopste ex-Yu istoricari izbegavaju k'o zmiju u dzepu:

- da je, samo u jednom danu, sa provizornog aerodroma u blizini Niksica, od strane britanskih, americkih i sovjetskih aviona evakuisano preko 1,000 (partizanskih) ranjenika i 100-ak saveznickih vazduhoplovaca i ostalog osoblja...

- da je u saveznickim bolnicama u Italiji i na Malti leceno oko 15,000 (partizanskih) ranjenika, od cega je oko polovina prebacena avionima, a ostatak morem...

- da je u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, bilo nekoliko Pranjanatm, sa kojih je izvuceno samo sa  područja Slovenije i Istre 303 americka i 389 britanskih pilota i ostalih članova posada, a samo do sredine 1944. u Italiju je evakuisano nešto više od hiljadu saveznickih vazduhoplovaca spasenih na teritoriji Hrvatske, Crne Gore i BiH...

- da su te operacije, bas kao i operacije dopremanja samo vazduhom cirka 15,000 tona raznog materijala, mogle da budu izvedene samo u koordinaciji sa organizovanom, centralizovano vodjenom vojnom organizacijom i da Jugoslovenitm nisu ni jednog jedinog trenutka dozvolili da se bilo kojom vrstom pomoci uslovljavaju njihove vojne operacije, a ni politika...

Itd, itd...

Ipak, da se pomene i 1 masina, junak:

Dc-3.jpg

• +1 1
  • Hvala 2
Posted
2 minutes ago, namenski said:

Tu, nedavno, takozvani javni servis gradjana Srbije, poznat kao RTS, emitovao je seriju Halyard, posvecenu evakuaciji/spasavanju saveznickih, uglavnom americkih vazduhoplovaca, prezivelih clanova posada aviona obaranih iznad zemlje Srbije, a u odlasku/povratku sa bombardovanja ciljeva u Rumuniji, Bugarskoj, Madjarskoj...

Na prigodnim proslavama je, na primer, princ Aleksandar Karadjordjevic izmedju ostalog izjavio da je aerodrom sa kojeg su vazduhoplovci evakuisani:

Dok se izaslanik Predsednika Srbije, ministar za rad, socijalna i boracka pitanja u Vladi Srbije, Nemanja Starcevic,  na istoj proslavi nadovezao:

Uspevsi da u svom govoru ni jednom jedinom recju ne pomene - partizane.

Pa cak ni to da su isti bili predvodjeni mrskom Komunistickom partijom Jugoslavije.

Ili barem Srbije...

A toliko toga je napisano, dokumentovano, nista tajno - osim onog cuvenog Trumanovog odlikovanja Djeneralu - sve crno na belo...

Na primer:

406.jpg

Zvanicna americka studija iz 1977. godine, ispisana od strane kontradmirala po imenu Thomas T. Matteson, imenu od znacaja u americkoj vojnoj istoriografiji...

Sa samo, onako BTW, nekim brojkama, zapazanjima i zakljuccima koji se doduse i bez Matteson-a namecu sami od sebe...

Pa kaze:

- da je Air Crew Rescue Unit (ACRU), osnovana za potrebe upravo balkanskog podrucja, evakuisala ukupno 5.700 američkih vazduhoplovaca, najviše iz Jugoslavije – preko 2.300. 

- od toga je između 343 i 432 njih, zavisno od procene, evakuisano s cetnicke teritorije, dok je preko 2.000 saveznickih vazduhoplovaca evakuisano s oslobodjene partizanske teritorije u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori...

Itd, itd...

Naravno, kao svaki dobar vojnik Matteson se uzdrzava od politickih zakljucaka, ali nikako ne moze, a da ne primeti da su cetnici su zloupotrebili neke vazduhoplovce, protiv njihove volje, da bi ih prikazali kao zastupnike cetničke stvari, i da su zbog toga vraceni vazduhoplovci pokazali generalno uzdrzan entuzijazam za svoje cetničke spasioce, slazuci se da je njihovo spasavanje velikim delom zasluga ACRU-a, a ne cetnicke lojalnosti ili posvecenosti saveznickoj stvari.

I, kao primisaotm, da je brzina kojom su vazduhoplovci pod cetnickom kontrolom izvlaceni delom i posledica straha nekih mudrih glavica u tada vec Pentagonu da je moguce da cetnickom vodjstvu padne na pamet da vazuhoplovce iskoristi kao - taoce.

Buduci da se sam Halyard dogadja posle takozvanog pustanja niz vodu JVuO i poziva kralja Petra cetnicima da prelaze na stranu partizana...

Politicki, najdalje sto u svojoj studiji ide:

Ne zaostaje, za one koje vise zanima, i takozvana popularn(ija) istoriografija:

William-M-Leary-Jugoslavija.jpg

Jebiga, sve i da hoce da se lazetm - ne moze, ne ide: oba autora barataju brojkama koje халијардовци i uopste ex-Yu istoricari izbegavaju k'o zmiju u dzepu:

- da je, samo u jednom danu, sa provizornog aerodroma u blizini Niksica, od strane britanskih, americkih i sovjetskih aviona evakuisano preko 1,000 (partizanskih) ranjenika i 100-ak saveznickih vazduhoplovaca i ostalog osoblja...

- da je u saveznickim bolnicama u Italiji i na Malti leceno oko 15,000 (partizanskih) ranjenika, od cega je oko polovina prebacena avionima, a ostatak morem...

- da je u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, bilo nekoliko Pranjanatm, sa kojih je izvuceno samo sa  područja Slovenije i Istre 303 americka i 389 britanskih pilota i ostalih članova posada, a samo do sredine 1944. u Italiju je evakuisano nešto više od hiljadu saveznickih vazduhoplovaca spasenih na teritoriji Hrvatske, Crne Gore i BiH...

- da su te operacije, bas kao i operacije dopremanja samo vazduhom cirka 15,000 tona raznog materijala, mogle da budu izvedene samo u koordinaciji sa organizovanom, centralizovano vodjenom vojnom organizacijom i da Jugoslovenitm nisu ni jednog jedinog trenutka dozvolili da se bilo kojom vrstom pomoci uslovljavaju njihove vojne operacije, a ni politika...

Itd, itd...

Ipak, da se pomene i 1 masina, junak:

Dc-3.jpg

Pa komunisti nisu pominjali Pranjane, a cetnici ne pominju komuniste. I tako...

A ovo

Nisu uradili, poneli su se vise nego korektno prema nekom ko ih je pustio niz vodu.

• Haha 1
Posted

Niko ih nije pustio niz vodu. Bili su pozvani od strane dede ovog princa gore da se priključe (od saveznika priznatom) pokretu otpora koji je spasao 5x više savezničkih pilota/vojnika i nemcima predao 0 boraca "drugog antifašističkog pokreta" da bi ih ovi streljali

Posted

Vrlo, vrlo korektnotm:

Ovi engleski piloti bil su mladi ljudi, ispod trideset godina. Na sebi su imali lepe, uredne uniforme, žute boje. Na glavama kape slične boje, u kratkim kožnim kaputima kao sadašnje vindjakne. Docnije, prilikom saslušavanja, ja sam video nekakve pločice na stolu ispred četničkog sudije Makse.

...

Neko je od četničkih komandanata naredio da im se skinu uniforme i daju seljačka odela, pa je tako i urađeno.
...

U to vreme preki sud je neprekidno zasedao u Sikolu. Da bi ovi engleski piloti mogli da budu saslušani, doveden je jedan četnik iz brigade Siniše Pazarca iz Homolja, koji je znao engleski, da bude tumač. Njima je u Sikolu održano suđenje. Osuđeni su na smrt. Pročitana im je smrtna presuda, ali zbog čega su osuđeni na smrt, nije mi poznato.
...

Ova dva engleska pilota ubio sam odmah blizu Sikole, iznad štaba na jednoj utrini. Prvo sam ubio manjeg, a zatim
većeg. Ova ubistva sam izvršio klanjem, kao i ranije. Meni su u tome pomagali Ljuba Koljač i Bosanac. Engleskog pilota nižeg rasta zaklao sam dok je bio u stojećem stavu. Držali su ga Ljuba i Bosanac. Kada su potom doveli onog višeg rasta, mi smo ga naterali da sedne i ja sam onda prišao otpozadi i prerezao sam mu grkljan. I jednom i drugom ruke su bile vezane pozadi. Znam da su oni neprekidno govorili: »ingliš, ingliš« i slično. Oni nisu odmah izdahnuli. Onaj viši rastom duže vreme se koprcao i trzao. Kada su izdahnuli, ja sam obrisao kamu i njihovi su leševi ostali na tom mestu. Po povratku u štab, raportirao sam Đoki kapetanu da sam izvršio zadatak. Hajduković mi je potom dao englesku bluzu manjeg engleskog pilota, koju sam nosio i u kojoj sam se slikao.
Na kraju dodajem da su od padobrana ovih engleskih pilota u Salašu šivene košulje za četnike. I ja sam dobio jednu košulju koja je sašivena od engleskog padobrana...

U vezi sa ubistvom ovih Engleza više nemam šta da izjavim.

Iz zapisnika sa sudjenja Vojislavu Rajcicu poznatom kao Pozarevac, neka 1981. godina...

Pa kaze dalje, ovog puta sovjetski ratni zarobljenici pobegli iz Borskog rudnika:

I šta su Rusi rekli kada su čuli presudu? Kako su reagovali?
— Psovali su.
— Psovali? Koga su psovali?
— Psovali su četnike, psovali su sve. Dražu Mihajlovica,
Mihajla... sve. Ne mogu ja sad da ponovim, taj njihov jezik ne mogu da ponovim.
— Dobro, dalje.
— I onda Sava Kaplar izveo jednoga iz štale i dao mi da ga vodim uz jedan potok, tu sam ga u tom potoku, pored
jedne reke, ubio, zaklao.
— Imaš li u vezi sa tim slučajem još nešto da kažeš?
— Ma imam, čekaj, gde sam drugog ubio. To sad ne mogu da...
— Dobro, jesi li i drugog ubio?
— Jesam, jesam. Ono što jes, jes...
— Jesi li znao njihova imena?
— Jedan se zvao Kosta, Kostja, Kosta, Kosta...
— Drugi? Aleksandar?
— Aleksandar. Tačno, Aleksandar...