Jump to content

La Liga sve sezone

Featured Replies

5 minutes ago, MeanM@ said:

Zasto? Ziv nisam da saznam

Zato što nije u duhu sporta. Penal u fudbalu je izuzetno drastična kazna, i često detalj koji odlučuje utakmice, ili čak prvenstva. Suditi ga protiv igrača koji nije mogao ništa da učini, tj.napucan je sa pola metra u ruku je izuzetno drastična kazna. Ne može se očekivati da odbrambeni igrači stalno drže ruke iza leđa.

Msm viđam ovakve stvari i da se sviraju, ništa dramatično (poslednje, penal za PSG protiv Arsenala još manji penal od ovog). Samo neki moj tok misli, ni sam više nisam siguran šta je ispravno.

• Replies 2.7k
  • Views 143.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Jean-Luc Picard
    Jean-Luc Picard

Nek jedna kontroverzna odluka ide protiv Real mamu im jebem Frankovsku smrdljivu. Najveća govna u sportu. Mrzim ih više nego Zvezdu u svim mogućim sportovima.  Dobro, preterujem, al ne mnogo.

Posted Images

Aj malo u duhu pravila, a ne slobodnih tumacenja.

Sta to odredjuje da l je bio preblizu ovaj sto sutira? Jel to 1m, 2m? :)

Edited by MeanM@

1 minute ago, MeanM@ said:

Ti si inzenjer i logika ti je jaca strana.

Ovo sto ovde tvrdis je samo posledica gledanja Zvezde/Partizana i opravdanja sa tih meceva za pucinu rajulolol

Bolji si od toga.

"Mi" sa PL teme, svi kazemo ok odluka dakle pokupite se D

Edited by radnik

2 minutes ago, Mindaugas Žukauskas said:

Zato što nije u duhu sporta. Penal u fudbalu je izuzetno drastična kazna, i često detalj koji odlučuje utakmice, ili čak prvenstva. Suditi ga protiv igrača koji nije mogao ništa da učini, tj.napucan je sa pola metra u ruku je izuzetno drastična kazna. Ne može se očekivati da odbrambeni igrači stalno drže ruke iza leđa.

Msm viđam ovakve stvari i da se sviraju, ništa dramatično (poslednje, penal za PSG protiv Arsenala još manji penal od ovog). Samo neki moj tok misli, ni sam više nisam siguran šta je ispravno.

Penal je ako pravila kazu da je penal, nije ako kazu da nije, sta je fer i u duhu sporta je nebitno. Nije fer ni da neki klubovi imaju roster od milijardu evra a neki od 50 miliona pa svejedno igraju jedni protiv drugih. Igraci veoma cesto za svaki slucaj ukrste sake iza ledja kod suteva i centarsuteva upravo zato da ne bi napravili penal tako sto ce ih pogoditi lopta. Namerno igranje rukom je posebna stvar i dodatno se sankcionise kartonom, zutim ili crvenim u zavisnosti od situacije. Kod dosudjivanja penala zbog igranja rukom namera ne igra ama bas nikakvu ulogu.

12 minutes ago, harper lee said:

Nije dovoljno da budu u prirodnom polozaju, taj prirodni polozaj mora da bude takav da ne povecava gabarit (popularnu senku) tela. Covek je bukvalno odbranio prazan gol odrucenom rukom i uopste nije bitno da li je rukom igrao namerno ili nije. U 95% slucajeva igraci ne igraju namerno rukom u sesnaestercu i gledaju da ne naprave namerne faulove jer znaju kakve su posledice ali se penali sviraju i kad igraca pogodi lopta u ruku. VAR je uradio svoj posao i oprao se, to sto sudija nije hteo da resi prvenstvo na stetu mocnog Reala svojom odlukom je samo njegova odgovornost. Penal nije uopste sporan i svirao bi ga protiv svakog drugog osim protiv Reala u El Klasiku.

Fudbaleri u odbrambenom položaju, ne mogu non stop držati ruke na ledjima. Kao što i pri skoku igrači moraju podići ruke i saviti ih u laktovima, pa će povremeno ti laktovi rezultirati crvenim kartonima. Danas je Nikolas Džekson tako dobio crveni, a juče npr. Mings iz Vile nije, iako nije bio u skoku i iako je umalo polomio vilicu igraču Bormuta.

Čuamenijeva leva ruka nije "odručena" pod uglom od 90 stepeni, nego je, opet ponavljam, u prirodnom položaju, uz telo.

Na kraju krajeva, ova odluka nije uticala na krajnji ishod meča.

5 minutes ago, MeanM@ said:

U Engleskoj se vodi računa o tome, ne znam za ostatak kontinenta:

Meanwhile, in the Premier League, referees are encouraged to take into account the proximity of the player to the ball when kicked and whether a bigger body silhouette could be considered natural given the player’s action at the time. In Uefa matches this leeway is not commonly given.

I čuo sam gomilu puta pundite kako spominju 'proximity' dok objašnjavaju neke situacije. Da li ima u pravilniku tačna metraža, nema. Da li sudije uzimaju u obzir kad odlučuju, da.

2 minutes ago, radnik said:

Ti si inzenjer i logika ti je jaca strana.

Ovo sto ovde tvrdis je samo posledica gledanja Zvezde/Partizana i opravdanja sa tih meceva za pucinu rajulolol

Bolji si od toga.

"Mi" sa PL teme, svi kazemo ok odluka dakle pokupite se D

Ma nisam ubedjen i dalje. :)

Ovo sto kaze Mindas moze biti donekle razumljivo i prihvatljivo, ali mi je i dalje problem to sto ta ruka direktno utice na ishod situacije. I to je deo igre, budi spretniji, jbg. Nije ga ovaj gadjao u ruku vec pucao volej u gol, ruka se tu nasla, jbg, zalim slucaj.

Logicki sam tumacio i ja pre nedelju dana Gordonovo prikucavanje, na nacin koji mozda odstupa od clana pravila, ali tu je problematika malo drugacija bila i ishod je determinisan onde bio cistom fizikom problema.

Sta znam, meni je ovo nesto sto previse menja ocekivani ishod, a kosi se sa pravilom. Doduse, mozda bi Kurtoa odbranio. I nije bitna namera ni malo, jer su za namernu igru rukom sankcije drasticnije.

Jos jednom, prihvatljiviji argument mi je ovo sto kaze Litvanac.

Al ok, slozimo se da se ne slazemo ovaj put. Idemo dalje, pimpleri dobili, ne zalim se :)

Edited by MeanM@

4 minutes ago, harper lee said:

Penal je ako pravila kazu da je penal, nije ako kazu da nije, sta je fer i u duhu sporta je nebitno. Nije fer ni da neki klubovi imaju roster od milijardu evra a neki od 50 miliona pa svejedno igraju jedni protiv drugih. Igraci veoma cesto za svaki slucaj ukrste sake iza ledja kod suteva i centarsuteva upravo zato da ne bi napravili penal tako sto ce ih pogoditi lopta. Namerno igranje rukom je posebna stvar i dodatno se sankcionise kartonom, zutim ili crvenim u zavisnosti od situacije. Kod dosudjivanja penala zbog igranja rukom namera ne igra ama bas nikakvu ulogu.

Ne spori niko da je svaka namerna ruka penal. Ovde je rasprava oko napucanih lopti. Nekad je igrač prosto lenj, drži ruku bespotrebno široko i zaslužuje da bude kažnjen, a nekad (kao danas) bi ga samo amputacija spasila od penala. Debata je (ne samo ovde) da treba razlikovati ta dva slučaja, i suditi ih drugačije. Što je nešto što je i bliže mom poimanju fudbala.

Edited by Mindaugas Žukauskas

3 minutes ago, John Coltrane said:

Fudbaleri u odbrambenom položaju, ne mogu non stop držati ruke na ledjima. Kao što i pri skoku igrači moraju podići ruke i saviti ih u laktovima, pa će povremeno ti laktovi rezultirati crvenim kartonima. Danas je Nikolas Džekson tako dobio crveni, a juče npr. Mings iz Vile nije, iako nije bio u skoku i iako je umalo polomio vilicu igraču Bormuta.

Čuamenijeva leva ruka nije "odručena" pod uglom od 90 stepeni, nego je, opet ponavljam, u prirodnom položaju, uz telo.

Na kraju krajeva, ova odluka nije uticala na krajnji ishod meča.

Niko nije ni rekao da mogu, zato postoje penali. U pravilima ne pise da ruka mora da bude odrucena 90% stepeni, dovoljno je da povecava "senku" tela a ovde je to cinila.

Poredjenja sa drugim situacijama u fudbalu nisu argument.

3 minutes ago, harper lee said:

U pravilima ne pise da ruka mora da bude odrucena 90% stepeni, dovoljno je da povecava "senku" tela a ovde je to cinila.

Celo pravilo glasi ovako btw:

It's an offence if a player:

• touches the ball with their hand/arm when it has made their body unnaturally bigger. A player is considered to have made their body unnaturally bigger when the position of their hand/arm is not a consequence of, or justifiable by, the player’s body movement for that specific situation. By having their hand/arm in such a position, the player takes a risk of their hand/arm being hit by the ball and being penalised

Tako da nije samo senka, gleda se i prirodni položaj ruke, što bi mi rekli.

1 minute ago, Mindaugas Žukauskas said:

Ne spori niko da je svaka namerna ruka penal. Ovde je rasprava oko napucanih lopti. Nekad je igrač prosto lenj, drži ruku bespotrebno široko i zaslužuje da bude kažnjen, a nekad (kao danas) bi ga samo amputacija spasila od penala. Debata je (ne samo ovde) da treba razlikovati ta dva slučaja, i suditi ih drugačije. Što je nešto je i bliže mom poimanju fudbala.

U tom slucaju mozemo da diskutujemo o svrsishodnosti pravila ali ne i o ovoj konkretnoj situaciji koja je sa stanovista pravila jasna i @MeanM@ je vec potvrdio. U kontaktnim sportovima mnoge situacije su pod firmom "e, jebi ga", nije da ih je igrac zeleo ali ga je situacija na terenu dovela u tu poziciju. Na primer, svaki golman koji ulece igracu u jedan na jedan situaciji zna unapred da to da li ce skriviti penal ili odbraniti zicer doslovno zavisi od toga da li ce on ili igrac kojem uklizava prvi dodirnuti loptu, delic sekunde pravi razliku. Ako prvi dodirne loptu moze posle toga da ga izuje i lansira na tribine, sto se obicno desava, i nikom nista. @John Coltrane je u prethodnom postu naveo nesto slicno, da kad se igrac odrazi na skok izmedju crvenog kartona i cistog starta ponekad ga deli sticaj okolnosti i polozaj igraca protivnickog tima u skoku.

Pravila u sportu izmedju ostalog postoje i radi direkcije igracima sta mogu a sta ne mogu da rade na terenu ali nije uvek sve pod njihovom kontrolom. Ne postoji takav set pravila koji ce biti savrsen zato sto postoji beskonacni skup mogucih situacija koje se ne mogu predvideti i sve se zavrsi onim cuvenim "slobodnim sudijskim uverenjem". Moje slobodno nesudijsko uverenje je da veceras sudija nije hteo da resi prvenstvo dosudjivanjem penala koji je mogao da izazove kontroverzu u javnosti ali da je iz ugla pravila morao da dosudi penal.

Takodje, primere iz Premijer lige ne bi trebalo koristiti jer su engleske sudije nadaleko poznate kao najgore sudije u univerzumu. A najgore su upravo zbog toga sto "preglumljuju" i previse se bave "duhom igre i tradicijom engelskog fudbala" umesto demonstriranjem i zastitom pravila. Sudije treba da posezu za overthinking-om samo u slucajevima kad pravila nisu dovoljno jasna.

^ ovo gore je sa sajta IFAB, gde je ovo I za international. Još jednom ponavljam da je pravilo mnogo kompleksnije od 'ruka odmaknuta od tela -> 100% penal'. A gore sam ga i citirao.

@harper lee

Edited by Mindaugas Žukauskas

10 minutes ago, Mindaugas Žukauskas said:

Celo pravilo glasi ovako btw:

It's an offence if a player:

• touches the ball with their hand/arm when it has made their body unnaturally bigger. A player is considered to have made their body unnaturally bigger when the position of their hand/arm is not a consequence of, or justifiable by, the player’s body movement for that specific situation. By having their hand/arm in such a position, the player takes a risk of their hand/arm being hit by the ball and being penalised

Tako da nije samo senka, gleda se i prirodni položaj ruke, što bi mi rekli.

Misli se na torzo. Ruka ako nije slomljena i ako ne postoji namera da se posegne za loptom je uvek u prirodnom polozaju jer su ruke zakacene za ramena i prate inerciju pokreta celog tela. Nema niceg neprirodnog u polozaju Cuamenijeve ruke ali ona jeste cinila torzo vecim jer je bila odvojena od tela u visini lakta gde ga je lopta pogodila. Secam se da smo vodili raspravu o tome pre nekoliko godina na nekoj Zvezdinoj domacoj utakmici (mislim protiv Smedereva) kad je igraca Zvezde pogodila na gol liniji u identicnom polozaju kao sto je ovaj danas. I tada je bio penal ali ga sudija nije svirao jer... Zvezda.

2 minutes ago, harper lee said:

Secam se da smo vodili raspravu o tome pre nekoliko godina na nekoj Zvezdinoj domacoj utakmici (mislim protiv Smedereva) kad je igraca Zvezde pogodila na gol liniji u identicnom polozaju kao sto je ovaj danas. I tada je bio penal ali ga sudija nije svirao jer... Zvezda.

Odlican primer, mene mrzelo da ga pominjem.

Ocigledno razlicito vidimo stvari. Meni to bila ispravna odluka, a ne navijam za Zvezdu. (ovo zvuci kao ono- nisam clan strankeD)

Jeste Smederevo.

Danas je Frenki De Jong odigrao jednim delom ruke koji je sudija smatrao dozovoljenim, a iz te akcije je Barsa dala gol.

Da je VAR vratio, ne bi bila pogrešna odluka da su poništili gol.