Eleniko Posted October 18 Posted October 18 3 minutes ago, Filozof manijak said: Nije glupo, pričamo o zloupotrebi. Sad pomeraš stative ae bre liče, ja pomeram stative a ti porediš surogat materinstvo sa prodajom organa
Svemir Zeka Posted October 18 Posted October 18 Ranije nisam bila određena u odnosu na ovo pitanje, što sam starija shvata 1. da se nerođeno dete može voleti kao svoje 2. i ono što je poznata stvar, a to su intrauterini uticaji na bebu. Posledice koje trudnoća ostavlja na telo majke. Posledice u vidu vezivanja za bebu tokom trudnoće. To bi ginekolozi trebalo da znaju. 1
Filozof manijak Posted October 18 Posted October 18 netačno, poredim zloupotrebe dve stvari, i pitam se da li ih treba zabraniti zato što se zloupotrebljavaju.
Eleniko Posted October 18 Posted October 18 što se tiče surogatstva - ukoliko je konsenzualno na bona fide bazi, bez plaćanja, stvar je dosta jednostavnija. ne pravim problem ako se u to ne uključuje brutalna zloupotreba neravnopravnosti i siromaštva. 3
Tihajeza Posted October 18 Posted October 18 52 minutes ago, Eleniko said: pa, sem ograničenja u godinama nijedan drugi uslov nije nešto što se ne može zadovoljiti. ne znam da li je i dalje da se može biti usvojitelj do 45. Može ako je razlika u godinama između deteta i makar jednog usvojitelja 40 godina. Dakle žena od npr.48 može usvojiti desetogodišnje dete. 1
Svemir Zeka Posted October 18 Posted October 18 2 minutes ago, Tihajeza said: Može ako je razlika u godinama između deteta i makar jednog usvojitelja 40 godina. Dakle žena od npr.48 može usvojiti desetogodišnje dete. Mislim da je 45, kako je morgana rekla. Mada nisam sigurna, evo moja jedna prijateljica je sad s 53 rekla da više ne može. Ali mislim da ni tu nije čista situacija, jer joj je muž dosta mlađi od nje.
Eleniko Posted October 18 Posted October 18 očigledno je to menjano, znam iz ličnog iskustva da je tamo negde oko 2005. uslov bio da usvojitelji nisu stariji od 45. ovo sa razlikom u odnosu na dete ima više rezona mada verujem da ne pravi razliku u praksi. 1
Tihajeza Posted October 18 Posted October 18 Evo izguglah: Zakon propisuje i da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18, niti veća od 45 godina. Znači razlika se gleda. 2
Snow Posted October 18 Posted October 18 (edited) 40 minutes ago, Filozof manijak said: netačno, poredim zloupotrebe dve stvari, i pitam se da li ih treba zabraniti zato što se zloupotrebljavaju. Nikad nigde nije bilo legalno trgovati organima, dok je surogat-industrija legalizovana trgovina organima, da je na besplatnoj osnovi ne bi se vodili ovi razgovori. Zašto nije ok kupovati koštanu srž preko oglasa, ili zašto tinejdžerke nisu mogle da organizuju javnu licitaciju za neželjenu novorođenčad, pa ko da više? Kako se to razlikuje od trgovine bebama i iznajmljivanja materica? Što se rodbinskih odnosa tiče, ja sam na poziciji da je majka žena koja rodi dete, bez obzira na to čija je jajna ćelija. Ako sestre, tetke i majke žele da rađaju decu svojih bliskih mogla bi da se legalizuje donacija jajnih ćelija članicama porodice i neka svoje dalje porodične odnose regulišu bez mešanja države i bez legalizovanja surogat-industrije A opet sa druge strane sam i protiv zbog patrijarhalnih odnosa u porodicama gde žene mogu biti primorane da rađaju decu i kad ne žele, tako da ni rodbinski odnosi nisu garancija da je na dobrovoljnoj osnovi. Međutim mi svi znamo je glavni cilj legalizacija komercijalne surogat-industrije i da su argumenti o rođakama samo put ka tome. Da se to legalizuje samo za majke, tetke i sestre koje i mogu imati lične interese da njihovi potomci imaju svoje potomke, sledeći korak u argumentaciji bi bio kako to nije fer prema onima koji nemaju mlade žene u familiji i kako bi trebalo da svi budu jednaki pred zakonom. I opa, eto nama legalizovane trgovine ženama. Edited October 18 by Snow 2 1
Filozof manijak Posted October 18 Posted October 18 (edited) NIkad nije bilo legalno - ali se trgovina organima dešava. Da li zbog toga treba ukinuti transplataciju organa? Zanima me tvoje mišljenje. U čemu je problem ako žena svojevoljno bez prisile želi da iznajmi svoju matericu za tuđi embrion? Ja sam na poziciji da je dete onoga čiji genetski materijal nosi. Ne može da donacija jajnih ćelija potpuno zameni surogat majčinstvo, ako žena koja želi dete nema funkcionalnu matericu. Mi ne znamo koji je glavni cilj legalizacije surogat majčinstva, to samo spekulišeš. Da li znamo šta je glavni cilj zabrane surogat majčinstva u Italiji? 29 minutes ago, Snow said: I opa, eto nama legalizovane trgovine ženama. Ovo je samo tvoj trip. Sve se to može detaljno urediti zakonima, da se spreče svi mogući tipovi zloupotrebe koje si gore lepo naveo, Postaviti vrlo stroge uslove pod kojima par može da uđe u proces surogat majčinstva, kao i vrlo stroge uslove za ženu koja je odlučila da bude inkubator za tuđe dete. Edited October 18 by Filozof manijak 1
Paul Gompitz Posted October 18 Posted October 18 4 minutes ago, Filozof manijak said: Da li znamo šta je glavni cilj zabrane surogat majčinstva u Italiji? Ciljam na populizam. Kao sto su se i kod nas javljale patriote da kritikuju uvoz jajnih celija i spermatozoida iz inostranstva, zbog navodne zabrinutosti za opstanak domace genetike. 1
Filozof manijak Posted October 18 Posted October 18 10 minutes ago, Eleniko said: filozofu realno fali 1 baba Hide contents Imam već, ali hvala na ponudi
Snow Posted October 18 Posted October 18 Ja pišem o zakonima, ti o kršenju zakona. Surogat-industrija ne treba biti legalizovana ni da se donese idealan zakon koji će biti poštovan u 100% slučajeva, kao što ne treba da postoji idealan zakon o prodaji dece kad dosade mami i tati. Svojevoljno iznajmljivanje materice postojji koliko i svojevoljna prostitucija, I na kraju ovde su u pitanju ideološke razlike, smatram da država mora da sprečava a ne da bude saučesnica u trgovini ženskim telom. Žena može da želi da iznajmi matericu, da se bavi prostitucijom, proda bubreg, muža ili dete, a šira zajednica mora da se bori protiv toga a ne da koristi njenu tešku situaciju i zarađuje na tome. 2
svashtabezneshto Posted October 18 Posted October 18 17 minutes ago, Filozof manijak said: NIkad nije bilo legalno - ali se trgovina organima dešava. Da li zbog toga treba ukinuti transplataciju organa? Zanima me tvoje mišljenje. U čemu je problem ako žena svojevoljno bez prisile želi da iznajmi svoju matericu za tuđi embrion? Ja sam na poziciji da je dete onoga čiji genetski materijal nosi. Ne može da donacija jajnih ćelija potpuno zameni surogat majčinstvo, ako žena koja želi dete nema funkcionalnu matericu. Mi ne znamo koji je glavni cilj legalizacije surogat majčinstva, to samo spekulišeš. Da li znamo šta je glavni cilj zabrane surogat majčinstva u Italiji? Ovo je samo tvoj trip. Sve se to može detaljno urediti zakonima, da se spreče svi mogući tipovi zloupotrebe koje si gore lepo naveo, Postaviti vrlo stroge uslove pod kojima par može da uđe u proces surogat majčinstva, kao i vrlo stroge uslove za ženu koja je odlučila da bude inkubator za tuđe dete. znamo, industrija koja generiše milijarde. postoje 2 tipa surogata, altruističko (sestre, majke, rođake, prijateljice) i komercijalno (nepoznate žene* koje za novčanu nadoknadu iznajmljuju svoje materice), protiv prvog nemam ništa i on je legalan u nekim zemljama evropske unije, drugi je eksploatacija siromašnih žena, a činjenica da takve klinike postoje samo u siromašnim korumpiranim državama (gruzija (zabranjeno za strance od januara ove godine), ukrajina, rusija, indija...) i u ameici, govori u prilog toj tezi. i italiji surogat nije bio dozvoljen, ali je ostavljao mogućnost kupovine dece u nekoj od zemalja gde je dozvoljen i njihovo priznavanje, od juče se to tretira kao kriminalno delo, s tim što žena može da slaže da je dete njeno i da se porodila negde napolju pa da joj dete priznaju, a gej par to neće moći. *da bi industrija bila efikasnija, za surogat majke se biraju žene koje su već rađale, znači pored emotivnih posledica koje trudnoća ostavlja na ženu kojoj posle porođaja uzimaju dete, i cela porodica koja je sa tom ženom prošla kroz trudnoću ostaje emotivno uzdrmana. a zabavno je kako se o surogatu priča ili iz ugla žena koje ne mogu da imaju decu, ili iz ugla gej parova, a nikad se ugao žene nosilje ne spominje, a priče su često jezive. gomila njih je isplivala, prvo tokom kovida, kad nije bilo moguće putovati (ne znam koliko je beba tad ostalo ničije, jer nameravani roditelji nisu mogli doći po njih) i posle početka ruske agresije na ukrajinu (neke klinike su zabranile ženama da izađu iz ukrajine, jer nisu imali spremnu alternativu, druge su organizovale prebacivanje u poljsku, ali bez porodica). na to su se nadovezale indijske priče, gde bukvalno postoje farme beba. i da citiram drugaricu: kad bogate engleskinje budu rađale za indijke ili poljakinje, prva ću dići ruku. 3 1
Recommended Posts