Jump to content
IGNORED

Surogat majčinstvo

morgana

Recommended Posts

Posted

postoji još jedna caka kod roditeljstva, a to je evoluciono uslovljena  želja da se ima sopstveno potomstvo, da se produže geni, i zato se parovi odlučuju na usvajanje tek kad se iscrpe sve ostale mogućnosti.

Ne ulazim u to koliko je to moralno ili etički.

Posted
4 minutes ago, Filozof manijak said:

problem je u uslovima i kriterijumima  koje parovi morau ispuniti da bi dobili pravo na usvajanje, a ne da li su sirotišta puna

pa, sem ograničenja u godinama nijedan drugi uslov nije nešto što se ne može zadovoljiti. ne znam da li je i dalje da se može biti usvojitelj do 45.

Posted

Usvajanje dece je danas jako teško zato što su teško siromaštvo, rana smrtnost svih bliskih rođaka i sramota rađanja van braka praktično iskorenjeni.

Koliko vi znate žena koje su bile primorane da rode neželjeno dete ili da skrivaju vanbračnu trudnoću i daju bebu na usvajanje kako ne bi uništile sestrama šanse za dobru udaju?

Deca u hraniteljskim porodicama najčešće imaju žive roditelje u nekoj teškoj situaciji i ne žele da se odreknu svoje dece. U nekim ranijim vremenima njima deca ne bi ni bila oduzimana, kao što se danas toleriše prosjačenje sa romskom decom.

Znate možda decu koja su nakon smrti majke ili oca ostala bez ikoga u rodbini ko bi ih odgajao?

Nedostatak dece za usvajanje na zapadu je pokazatelj da je društvo zdravo, kao što lakoća usvajanja romske dece pokazuje koliko je teška njihova materijalna situacija.

E sad ono što nije normalno je ideja da svakom ko ima nekih problema partija treba nekako da obezbedi neku ženu da im rodi.

To nikad nije bilo, ako si rođen kao treći sin mogao si da se pozdraviš sa idejom da ćeš ikada naći ženu koja će hteti da rodi tvoje dete i da biraš između mornarice i manastira.

Nije normalno da u 21. veku možeš da kupiš ženu da ti rodi, ako ne možeš da imaš decu iz bilo kog razloga bože moj, ni prvi ni poslednji.

• +1 2
Posted

naprotiv, savršeno je normalno u 21. veku

U 22. veku će verovatno biti normalno da se deca uzgajaju kao u Matrixu.

Posted

Znam slučaj od pre petnaestak godina kada je par iz Kanade, a poreklom odavde, hteo da usvoji dete iz Srbije. Procedura je bila toliko mukotrpna i dugačka da su na kraju odustali. Vrlo brzo posle toga uz mnogo kraću proceduru usvojili su bebu iz jugoistočne Azije. Dečko je sad tinejdžer.

Ne znam da li se od tada nešto promenilo kod nas.

Posted
5 minutes ago, Eleniko said:

pa, sem ograničenja u godinama nijedan drugi uslov nije nešto što se ne može zadovoljiti. ne znam da li je i dalje da se može biti usvojitelj do 45.

45 g razlike izmedju usvojitelja i djeteta

Posted (edited)

@vilozov amater

ne druže, nigde i nikada nije i neće biti normalno da se nečija beda i siromaštvo ovako zloupotrebljavaju kao u surogatstvu

Edited by Eleniko
Posted (edited)

gledaš stvari parcijalno.

evo primer, da li rođaka može da posluži kao surogat majka?

Zašto mora samo tržište i svođenje samo eksploataciju bede i siromaštva?

Edited by Filozof manijak
Posted

to tvoje je retko i parcijalno na globalnom novou, informisi se malo pre nego sto udjes u diskusiju. to sto se tako /ponavljam retko/ radilo po balkanskim provincijama da bi se odgovorilo na patrijarhalne presije su minorne cifre.

Posted

Evo jednog glupog pitanja: da li treba zabraniti transplantaciju organa zato što u Indiji siromasi prodaju svoje bubrege da bi preživeli?

• Hvala 1
Posted
3 minutes ago, Filozof manijak said:

gledaš stvari parcijalno.

evo primer, da li rođaka može da posluži kao surogat majka?

Zašto mora samo tržište i svođenje samo eksploataciju bede i siromaštva?

Zato što to čini verovatno 80% surogatstva.

Posted
Just now, Eleniko said:

to tvoje je retko i parcijalno na globalnom novou, informisi se malo pre nego sto udjes u diskusiju. to sto se tako /ponavljam retko/ radilo po balkanskim provincijama da bi se odgovorilo na patrijarhalne presije su minorne cifre.

Moje stanovište jeste da treba strogo urediti propisima i uslovima surogat majčinstvo, a ne ukinuti ga zbog zloupotrebe

• +1 4
  • Hvala 1
Posted
1 minute ago, Filozof manijak said:

Evo jednog glupog pitanja: da li treba zabraniti transplantaciju organa zato što u Indiji siromasi prodaju svoje bubrege da bi preživeli?

Svakako. A inicijativa prije svega treba poteci od dokonih forumasa koji nemaju problem sa bubrezima. Ni oni ni niko njima blizak.

• Haha 1
  • -1 1
Posted
6 minutes ago, Filozof manijak said:

pitanje ti ja svakako glupo. porediš operaciju prodaje bubraga iza koje ti ostaje ožiljak sa devetomesečnom trudnoćom nakon koje prodaješ svoje dete. 

3 minutes ago, Paul Gompitz said:

Svakako. A inicijativa prije svega treba poteci od dokonih forumasa koji nemaju problem sa bubrezima. Ni oni ni niko njima blizak.

ko bi rekao da smo završili ovako brzo u ad hominemu.... ppp jebiga.

nastavite bez mene, ovde je od pro-surogat jedinu relativno okej stvar napisala morgana iako je i njeno opravdanje surogatstva prihvaćenošću prostitucije jedno veliko babe i žabe. 5-10 minuta penisa u vagini i 270 dana trudnoće sa svim pratećim emocionalnim i hormonskim promenama se ne smeju staviti u istu rečenicu, nikada.

Posted
Just now, Eleniko said:

pitanje ti ja svakako glupo. porediš operaciju prodaje bubraga iza koje ti ostaje ožiljak sa devetomesečnom trudnoćom nakon koje prodaješ svoje dete. 

Nije glupo, pričamo o zloupotrebi.

Sad pomeraš stative