Jump to content
IGNORED

Surogat majčinstvo

morgana

Recommended Posts

Posted
4 minutes ago, đorđe geprat said:

ako se ne varam (praštajte ako grešim) spermići se ubacuju u surogat majku i ona rađa dete sa DNK donora. 

:laugh:

Please Help GIF by GIPHY Studios 2021

• +1 1
  • Haha 2
Posted

grešim li? nisam u materiji.

• +1 1
Posted (edited)

Tu nigde nema žene koja kešira 🤷

Edited by Svemir Zeka
Posted
1 hour ago, đorđe geprat said:

grešim li? nisam u materiji.

Surogat majka je svaka majka koja nosi dete i daje ga odmah po rođenju.

Jajna ćelija može biti njena, ali može biti u nju ubačena i  oplođena jajna ćelija žene koja je naručilac, ili jajna ćelija treće donatorke.

Tj. razlozi zbog kojih se ide na surogatstvo su različiti. Neke žene koje idu na dobijanje potomstva mogu da naprave zdravu jajnu ćeliju, ali ne mogu da iznesu trudnoću. Neke ne mogu ništa od toga. Sigurno postoji i neki (zanemarljivi)  procenat onih koje mogu i da rode, ali ne žele da prolaze trudnoću.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted

naučih nešto

• Vojvodo,serdare 1
Posted
On 18. 10. 2024. at 17:16, svashtabezneshto said:

neće 

naravno da će marija šerifović braniti svoj izbor, to nije nikakv argument.

btw, spc neće imati ništa protiv surogata, samo će tražiti da bude ograničeno na bogougodne strrejt parove, kao što nema ništa ni protiv doniranja organa

(i ne znam zašto lončar ponovo od crkve traži da se izjasni, mislim, koga boli kurac šta crkva o bilo čemu misli, a posebno ako se crkva već izjasnila i to pozitivno)

СПЦ подржава пресађивање органа

Пресађивање органа – да, e vivo, од жива човека, и ex cadavere, од покојника, трансплантација срца –  условно да, никако e vivo, само ex cadaverе, закључује свој текст о пресађивању органа владика бачки Иринеј.

https://www.politika.rs/scc/clanak/118053/Tema-nedelje/Transplantacija-organa/SPC-podrzava-presadivanje-organa 

evo crkve još jednom, sveže

SPC: Crkva odobrava transplantacije, niko od nadležnih nije ni zatražio stav

Srpska pravoslavna crkva (SPC) potvrdila je svoj stav o transplantaciji organa, naglašavajući da je odluka ispravna ako je donor dobrovoljno dao saglasnost

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je njen Sveti arhijerejski sabor još 2004. godine doneo stav kojim se saglašava sa transplantacijom organa, ukoliko je donator dobrovoljno zaveštao svoje organe i ukoliko je donatorova porodica posmrtno dala saglasnost.

SPC je tako odgovorila na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se već neko vreme čeka odgovor SPC o pitanju doniranja organa i da razgovori o tome s predstavnicima Crkve „maltene uopšte ne idu“.

„Sveti Arhijerejski Sabor afirmiše i transplantaciju organa živih osoba ukoliko se time ne ugrožava život davaoca (‘donora’)“, navodi se u saopštenju SPC.

„U doba narastajućih socijalnih razlika, a uz to imajući u vidu užasavajuća iskustva proteklih ratova, od kojih je jedna od najstrašnijih takozvana Žuta kuća u susednoj Albaniji, naša Crkva će uvek i bespogovorno naglašavati da je odluka o transplantaciji organa, bez obzira na to da li je ‘donor’ mrtav ili živ, pitanje kojim može da se bavi samo besprekorno moralno medicinsko osoblje, a ne ono moralno indiferentno ili, još gore, korumpirano“, dodaje se u saopštenju.

SPC navodi da je uvek imala, sada ima, i ubuduće će imati „otvoren i krajnje dobronameran stav po pitanju transplantacije organa“.

Patrijarh Profirije najmanje dva puta godišnje dobrovoljno daje krv

„Tako da nikom ne treba utisak da ona (Crkva) ‘treba’ ili ‘mora’ da se opredeli ili za stavove aktuelnih političkih struktura ili protiv njih. Ona ima stav, ne od juče, već, evo, dve hiljade godina“. piše u saopštenju.

Odbacili su navode ministra o pregovorima sa SPC, navodeći da niko od nadležnih u državi nije od Crkve ni zatražio zvaničan stav, a „kamoli da su o tome vođeni ‘teški pregovori’“.

„Insinuacija da ‘pregovori’ sa njom ‘teško idu’, mal’te ne nisu ni počeli, potpuno je bespredmetna“, dodaje se u saopštenju.

SPC je navela i da njen poglavar patrijarh Profirije najmanje dva puta godišnje dobrovoljno daje krv, kao i svi parohijski domovi u Beogradu, kao i da su pojedini srpski arhijereji zaveštali svoje organe, što nisu skrivali od javnosti.

„Naravno da su tako postupili i mnogi sveštenici koji o tome nisu govorili javno“, dodaje se u saopštenju.

https://vreme.com/vesti/spc-crkva-odobrava-transplantacije-niko-od-nadleznih-nije-ni-zatrazio-stav/

Posted (edited)
On 18. 10. 2024. at 22:51, Tihajeza said:

Surogat majka je svaka majka koja nosi dete i daje ga odmah po rođenju.

Jajna ćelija može biti njena, ali može biti u nju ubačena i  oplođena jajna ćelija žene koja je naručilac, ili jajna ćelija treće donatora.

Ja shvatam da je surogat majka samo oa  koja renta isključivo matericu na 9 meseci. I rađa dete ofkors.

Dakle, samo ona u čiju se matericu ubacuje već oplođena jajna ćelija koja sa njenom DNK veze nema.

Jer, ako ona daje i jajnu ćeliju, po meni je to već mnogo složenija priča.

Znam ljude koji imaju devojčicu (ima već 11) godina, koja je njihova 100%, tj i po ocu i po majci, ali ju je nosila Amerikanka. Tada su se odlučili za Ameriku jer je tamo i tada sve pravno bilo urađeno kako bog zapoveda.

Sve je platio deda, imućni arhitekta. Drugi deda i baba (majčini roditelji, tj roditelji žene koja nije mogla da iznese trudnoću a nije da nije pokušavala) su bili jako ljuti jer stvar nije "od Alaha" . Meni je bilo drago zbog ljudi koji su dobili dete koje su toliko želeli.

Deda arhitekta (inače naš prijatelj), je takođe musliman, ali je rekao svojim prijateljima da zadrže za sebe strah od Alaha. Potpuno ga podržavam u tome.

Edited by duda
  • +1 4
Posted
1 hour ago, duda said:

samo oa  koja renta isključivo matericu na 9 meseci. 

:sad:

• +1 1
Posted

1 hour ago, duda said:

Ja shvatam da je surogat majka samo oa  koja renta isključivo matericu na 9 meseci

Sad sam se setila fajta izmedju Eltona Dzona i Dolče & Gabane oko imanja dece preko surogata kad su ovi ispalili kako su to children of chemistry, uteruses for hire and semen from a catalogue 

• +1 1
Posted

materica i jeste samo za rentanje, to će biti nova normalnost, osim za žene koje imaju para. jbg, što se ostale nisu bolje udale

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
2 hours ago, Svemir Zeka said:

:sad:

ok, znala sam da će biti ovakvih reakcija jer sam se izrazila grubo

pomislila sam to već dok sam kuckala post, mada mi se nije dalo da pišem neke disklejmere, suština je takva kakva je

navela sam jedan primer koji znam

zeko, pratila sam šta si pisala na ovu temu i sve sam te razumela 

razumem bol razdvajanje o kojem si pisala.

ipak, treba se zapitati i koliki je bol žena (ograničavam se na žene, mada ne isključujem ni muškarce), kojima je oduzeto pravo ili mogućnost, štagod, na potomstvo, ako ga žele. neko ni ne želi, što je takođe legitimno 

a kad malo prokopamo pa saznamo ko sve (a ponekad i zašto, recimo, dete se rađa kao spas od zatvora, znam i za takav slučaj) ima decu, to onda malo menja perspektivu

mogla bih mnogo o tome, ali boli previše, pa ću se zaustaviti

Posted
On 18. 10. 2024. at 18:22, Snow said:

To jednostavno nije istina, sam muškarac može da kupi posebno i jajnu ćeliju od nepoznate žene i da naruči dete.

Kristijano Ronaldo je tako naručio par komada ,živo me zanima kako je prošao kroz selekciju majke odnosno jajca 

Nadam se da ako se kod nas omogući surogat majčinstvo neće ići ništa na račun nas poreskih obveznika ,taj koji kupi dete neka 

se istroši na preglede,lekove,epidurale ,negu....  Lončar da mu izda fiskalni isečak sa pečatom i garancijom 

• Haha 1