Jump to content
IGNORED

NBA 2018/19

theanswer

Recommended Posts

Posted
2 minutes ago, Ivo Petović said:

Odgledao sam ih koliko hoćeš. Npr. mislim da svaki napad Bos-Chi iz marta 1991.g. (dva produžetka) i dalje znam napamet (iako je prošlo 20 godina od poslednjeg gledanja). Čekam da vidim neku ozbilniju utakmicu nedeljom uveče, pa ćemo pričati.

odgledaj sada, random utkamice, pa onda mozemo da pricamo.

• Replies 7.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• theanswer

526

• pbg12345

523

• Amos

512

• 1n54jd3r

300

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ova statistika Denver Detroit je iz 1983.g. ako se ne varam. Nije to zlatno doba.

Nakon toga su došli Pistonsi i sa prosečnih 115-120 poena sveli utakmice na 100-105 (i pobeđivali). Onda su Pistonse nasledeili Knicksi koji su tuču preneli na još viši nivo, pa se davalo po 90, morala i trojka da se približava. Pa su onda uveli hend ček, pa korner trojke, pa onda sveeeee trojke i imamo ovo sada...Videćemo šta će biti sledeće.

Posted
29 minutes ago, Ivo Petović said:

Mislim da je važna stvar kad poredimo odbrane - kriterijum sudjenja. To je tek nebo i zemlja. Danas se štite napadači maksimalno.

Drugo, ako pričamo o plejofu to je možda ok, regularna sezona je realno smešna, smešnija nego pre 20 godina (pričamo o odbrani). Sinoć (a i prošle nedelje) - bukvalno jedan pas ili neko poluuručenje i voila..otvoren šut. To je sprdnja level max. A sve ima veze sa onim o čemu sam pričao o liniji manjeg otpora.

Pa da, dao si delimično odgovor na svoje pitanje sam. Pravila su drugačija, još je od ove sezone uvedeno striktno primenjivanje slobode kretanja igrača. A i napadači su talentovaniji i generalno ekipe imaju mnogo više boljih šutera. Uz to postavi mindset ekipe da dolazi do poena ili na samom obruču ili trojkom i to je sve što ti treba. Šta je generalno bilo gde postulat timske odbrane? Pomaganje. Ali kako uspešno da pomažeš ako svih 5 igrača šutira i pogađa trojke. A kako da ne pomažeš kad ima toliko talentovanih i freak igrača koji te bukvalno preskoče ko Janis kad napravi dvokorak sa trojke. Ja ne volim ovo ali je realnost i mislim, tj siguran sam da nije do zalaganja. 

Posted
Just now, Mil@n said:

Iskreno, ne sećam se, podseti me? Tabela čega?

pa za pocetak da se danas ne psotize 10-15 poena vise nego tada. to zlatno doba o kojem ti pricas, a to je doba jordana, tada se postizalo vise poena nego u psolednjih 5 godina. jedino je pocetak ove sezone iznad toga.

ono sto je jos bitnije, broj poena po utakmici ne govori mnogo o odbranama.

Posted (edited)
10 minutes ago, theanswer said:

Pa da, dao si delimično odgovor na svoje pitanje sam. Pravila su drugačija, još je od ove sezone uvedeno striktno primenjivanje slobode kretanja igrača. A i napadači su talentovaniji i generalno ekipe imaju mnogo više boljih šutera. Uz to postavi mindset ekipe da dolazi do poena ili na samom obruču ili trojkom i to je sve što ti treba. Šta je generalno bilo gde postulat timske odbrane? Pomaganje. Ali kako uspešno da pomažeš ako svih 5 igrača šutira i pogađa trojke. A kako da ne pomažeš kad ima toliko talentovanih i freak igrača koji te bukvalno preskoče ko Janis kad napravi dvokorak sa trojke. Ja ne volim ovo ali je realnost i mislim, tj siguran sam da nije do zalaganja. 

To je sve tačno, ali sinoć (a i prethodne nedelje GSW-Bruklin) više od 50% šutnutih trojki nije palo ni iz kakvog pomaganja, rotiranja, viška pasa i sl. Bukvalno je 60% trojki šutnuto tako što:

a) Midlton fintira šut, hoće da dribla, neće...neće, pah trojka

b) Brogdon - videti pod Midlton

c) Bledso prelazi polje napada - paf trojka

d) Konauhton (ili kako već) dobija pas i prangija sa 8 metara u dotrčavanju.

e) Bruk dobija loptu na 8 metara, igrač na njemu, ali predaleko...diže se starina i prangija

Sakramento slučajevi su bili još tri puta komičniji:

a) Šampert naskače iz dotrčavanja

b) Šampert naskače iz dotrčavanja

c) Foks prangija iz driblinga

d) Džekson prangija rendom po prijemu lopte, sam ili ne sam

i tako redom.

Nemam ja ništa protiv trojke kao oružja koje kažnjava loše odbrane, pomaganja i sl...ali ovo sinoć (i sučaj Bruklin) nema veze sa tim.

Tamo je Krabe palio trojku bukvalno čim primi loptu, pa makar sekire padale.  Rasel kao nešto dribla i pokušava prodor, kad vidi da ne može..paf trojčica bez savesti...i tako over and over again, praktično sa 0 ili 1 pasom.

Edited by Ivo Petović
Posted
12 minutes ago, Ivo Petović said:

Ova statistika Denver Detroit je iz 1983.g. ako se ne varam. Nije to zlatno doba.

Nakon toga su došli Pistonsi i sa prosečnih 115-120 poena sveli utakmice na 100-105 (i pobeđivali). Onda su Pistonse nasledeili Knicksi koji su tuču preneli na još viši nivo, pa se davalo po 90, morala i trojka da se približava. Pa su onda uveli hend ček, pa korner trojke, pa onda sveeeee trojke i imamo ovo sada...Videćemo šta će biti sledeće.

1983. se postizalo skoro pa najmanje poena u osamdesetim :D 

1019692313_Screenshot2018-11-05at13_56_40.thumb.png.86591038d3ae33eac087c91ffbc801ec.png

Posted
4 minutes ago, Ivo Petović said:

To je sve tačno, ali sinoć (a i prethodne nedelje GSW-Bruklin) više od 50% šutnutih trojki nije palo ni iz kakvog pomaganja, rotiranja, viška pasa i sl. Bukvalno je 60% trojki šutnuto tako što:

a) Midlton fintira šut, hoće da dribla, neće...neće, pah trojka

b) Brogdon - videti pod Midlton

c) Bledso prelazi polje napada - paf trojka

d) Konauhton (ili kako već) dobija pas i prangija sa 8 metara u dotrčavanju.

e) Bruk dobija loptu na 8 metara, igrač na njemu, ali predaleko...diže se starina i prangija

Sakramento slučajevi su bili još tri puta komičniji:

a) Šampert naskače iz dotrčavanja

b) Šampert naskače iz dotrčavanja

c) Foks prangija iz driblinga

d) Džekson prangija rendom po prijemu lopte, sam ili ne sam

i tako redom.

Nemam ja ništa protiv trojke kao oružja koje kažnjava loše odbrane, pomaganja i sl...ali ovo sinoć (i sučaj Bruklin) nema veze sa tim.

Tamo je Krabe palio trojku bukvalno čim primi loptu, pa makar sekire padale.  Rasel kao nešto dribla i pokušava prodor, kad vidi da ne može..paf trojčica bez savesti...i tako over and over again, praktično sa 0 ili 1 pasom.

Ma ok, ja sam sinoć isključio čim se Milvoki odlepio malo, ne mogu da gledam to i generalno izbegavam u poslednje vreme da gledam takve manifestacije tj loše ekipe koje igraju na taj način. Jedno je gledati GS kad tako igra drugo je gledati Bruklin. Sakramento je prijatno iznenadio jer sam očekivao da ću pogledati jednu ili maks dve njihove utakmice tj aj kenjam malo više zbog BiB ali generalno oni su takva ekipa da kada ne ubacuju i imaju lošu utakmicu to je onda baš loše i negledljivo, tako je bilo npr protiv Nju Orleansa, negledljivo. To je problem tako tih neizgrađenih timova koji moraju da igraju tako jer jedino tako mogu da pobeđuju. Ne možeš da igraš sporo ako ti je plej najbrži čovek u ligi (uz iša smita) kome je takva igra najveća prednost. Onda dođeš do toga da pošto je tim mlad i neizgrađen Foks nekad ne zna da stane, pa se zabije u četvoricu bez povratnog pasa ili jednostavno nadribla i šutne. Ako gubiš 20 razlike u desetom minutu utakmice onda su to stvari koje se dešavaju, igrao si košarku verovatno nekad pa znaš. Šampert nikad ne bi trebalo da uzima te šuteve al ono tim je neizgrađen nema lidera, može mu se jbg. Slažem se sa tobom da ovo nije idelan način da gledaš 82 utakmice u sezoni, ali isto tako se slažem i da su odbrane bolje tj da nije da nema zalaganja. 

Posted
1 hour ago, Venom said:

Nije ovo nista novo. Kosarka se menja i menjace se i dalje i tempo kojim se igra je mnogo blizi "zlatnom dobu" u kojem se postizao isti broj poena kao danas.

Da, ali su bitni i načini do kojih se stizalo do tih poena. Mislim da smo o ovome već jednom pričali, a sada je situacija izraženija nego tada - kada si poslednji put video udvajanje za šut sa 4-5 metara? Danas se igrač u napadu nađe sam na mid-range-u i tačno vidiš kako mu se slomio mozak što mora da šutne jer su čoškovi i reket pokriveni. Mislim da si napisao kako će se odbrana i napad vremenom adaptirati, ali sa ovakvim pravilima slaba je šansa.

59 minutes ago, theanswer said:

A i napadači su talentovaniji i generalno ekipe imaju mnogo više boljih šutera.  

Sad, da li su napadači talentovaniji - nisam pametan. Možda i jesu, ali sam ubeđen da je do pravila i trenda kome trenerski magovi još nisu našli rupe.

I samo da se ogradim, nemam ništa protiv trojke u meri po kojoj to ne podseća na silovanje sporta (baš kao iz Ivinog opisa) - po mom mišljenju najbolju i najlepšu košarku ikad igrao je San Antonio u poslednjoj šampionskoj sezoni, a čini mi se da su tada bili prvi po realizaciji za 3.

Posted (edited)

Gledam malo statistiku. Koliko pre 3 sezone, GSW je bio tim koji je šutirao najviše trojki (oko 32 po utakmici). Ove sezone, oni i dalje šutiraju 32 trojke po utakmici, ali su sada 12-ti tim po tome, dok su prošle sezone sa istim ciframa bili tek 16-ti. Naravno, Houston dominira, mada mu ove sezone opasno prete Bucksi.

To je ono što sam rekao, GSW je bacio žišku i sad su se svi primili i dobrano ih pretekli po količini šutiranja. Ali, ne mogu svi da budu GSW. Interesantno je i da je tim koji je 2016-17 imao skor 66-16 i arguably jedini mogao da ugrozi GSW (da nije bilo povrede najboljeg igrača u finalu zapada) bio tim koji je bio u bottom 5 po broju šutnutih trojki.

Edited by Ivo Petović
Posted
treba otvoriti sport za gerijatriju za ove "Nekad se igrala praaava kosarka" i "To kod Zeljka ne bi smelo" postove. 
+ tisuću
Posted

Neka zamišljena ekipa GSW + LBJ bi mlatila Jordanove Bullse, Birdove Celticse, Magicove Lakerse i Bad Boys Pistonse lagano sve sa 20-30 razlike, ne bi mogli da im prismrde.

Posted (edited)

Možda. Pod kojim pravilima?

Edited by zorglub
Posted

Pod kod kojim hoćeš, sadašnji košarkaši su mnogo polivalentniji i i lakše se adaptiraju nego oni od pre 20 i 30 godina.
Ključna stvar u današnjoj košarci je brzina koju mnogi mešaju sa brzopletošću. Ali ne samo brzina pokreta nego pre svega razmišljanja, danas neretko imaš svih pet igrača na parketu sa court vision-om.

Posted

Прво би добили такве батине од Пистонса да би напустили ту замишљену утакмицу. 

Posted
19 minutes ago, booyaka said:

Neka zamišljena ekipa GSW + LBJ bi mlatila Jordanove Bullse, Birdove Celticse, Magicove Lakerse i Bad Boys Pistonse lagano sve sa 20-30 razlike, ne bi mogli da im prismrde.

:laugh:

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...