Кристофер Лумумбо Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 (edited) 10 minutes ago, Ivo Petović said: Na osnovu čega nema poređenja? Neki podatak? tesko je porediti statisticki zato sto su se i pravila menjala, napad je isto dosta napredovao, ali dovoljno je da vidis kakav je trend u selekciji igraca danas, to nikako ne moze da se poredi. danas se ciljano draftuju hibridi koji mogu sve da preuzimaju. centri koji ne mogu da igraju odbranu bukvlano izumiru, vecini centara jedini posao u napadu je da postave blok i da rolaju ka kosu. odbrana je mnogo napredovala, ne samo u odnosu na taj period, promenila se i na period od pre 10 godina. pogledaj kako su izgledale najznacajnije utakmce porsle sezone, svi sve preuzimaju. kad smo vec kod odbrana, pogledajte kako su u evropi izgledale odbrane krajem osamedestih i pocetkom devedesetih, to je smesno u poredjenju sa onim sot se igra danas, nije ista liga uopste. Edited November 5, 2018 by Кристофер Лумумбо
Ivo Petović Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 Mislim da je važna stvar kad poredimo odbrane - kriterijum sudjenja. To je tek nebo i zemlja. Danas se štite napadači maksimalno. Drugo, ako pričamo o plejofu to je možda ok, regularna sezona je realno smešna, smešnija nego pre 20 godina (pričamo o odbrani). Sinoć (a i prošle nedelje) - bukvalno jedan pas ili neko poluuručenje i voila..otvoren šut. To je sprdnja level max. A sve ima veze sa onim o čemu sam pričao o liniji manjeg otpora.
Miljenko Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 Meni odbrana iz devedesetih deluje dosta bolje. Tada mi se cinilo da svi centri znaju/pokusavaju da je igraju, dok mi sada to ne izgleda ubedljivo. Plus je sada kriterijum sudjenja neverovatno mek, u odnosu na ono od pre dvadesetak godina. Tada si u ligi imao solidan broj centara koji su u ofanzivi bili nikakvi, ali su totalno gospodarili svojim reketom, pa su imali mesta u ekipi. Slazem se da je ovo masovno pucanje trojki glupost nevidjena; ne u smislu broja pokusaja, vec da svaka budala to pokusava.
MiddleClass Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 Meni ne smeta centar koji zna da ubode sa 8m vec neki tipa Noa koji ne zna sa 3m da pogodi tablu. Izgovori za te klovnove koji nemaju sut su "defanzivni igraci, dobri skakaci, likovi koji oderu koljena svaku tekmu"... e ti mediokriteti su unistili kosarku. Smrt Pefiju Markovicu i Branku Lazicu!
Кристофер Лумумбо Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 6 minutes ago, Ivo Petović said: Mislim da je važna stvar kad poredimo odbrane - kriterijum sudjenja. To je tek nebo i zemlja. Danas se štite napadači maksimalno. Drugo, ako pričamo o plejofu to je možda ok, regularna sezona je realno smešna, smešnija nego pre 20 godina (pričamo o odbrani). Sinoć (a i prošle nedelje) - bukvalno jedan pas ili neko poluuručenje i voila..otvoren šut. To je sprdnja level max. A sve ima veze sa onim o čemu sam pričao o liniji manjeg otpora. odgledaj 10 random utakmica regularne sezone iz 93. recimo, pa odlgedaj 10 random utakmice ove sezone i onda donesi zakljucak. milsim da bi se iznenadio.
bradilko Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 (edited) veći je problem neujednačen kvalitet. tipičan primer je sinoćna utakmica sac-mil. posle 15 minuta smor. pre je bio bolje raspoređen kvalitet i liga je imala par timova manje. prošle sezone samo zbog le brona skoro šetnja do finala istoka klivlenda a ove godine bez njega ništa. na zapadu je bilo pravo finale nba lige, hou- gsw. koliko se sećam krajem 80-ih i 90-ih je možda favoritima bio lak prvi krug plej ofa posle se već trebalo dobro oznojiti. pozdravljam i strožiji kriterijum suđenja i nadam se da je to bar delimično i uspeh sindikata košarkaša. problem je i tankovanje. pola lige se bori da više izgubi utakmica kao godinama fila. to im je bio taj proces (zato evo im simons i fulc koji vola ne mogu da pogode preko 4 metra) ne žudim za starom košarkom. danas se igra brže a opet se pojavi neki centar a la hakim, embid. sve u svemu smanjiti broj franšiza. Edited November 5, 2018 by bradilko
Venom Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 Nije ovo nista novo. Kosarka se menja i menjace se i dalje i tempo kojim se igra je mnogo blizi "zlatnom dobu" u kojem se postizao isti broj poena kao danas.
Mil@n Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 (edited) Prošli put kada smo pričali o ovome iskopao sam statistiku gde se danas daje tipa 10, 15 više poena po meču nego npr 90ih. Kada kažem danas mislim poslednjih godina. Tako da nije da nema razlike sa te strane. Trend manjeg broja poena počeo je da se menja posle 2000e, negde od 2005e ako se dobro sećam tabele a sve kulminira posledne 3 sezone. Edited November 5, 2018 by Mil@n
bradilko Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 pretpostavljam da taj denver nije iopšte igrao odbranu. danas će isti taj denver ući u plej of jer je najzad počeo da igra odbranu. gsw igra odbranu bolju nego ikad iko.
Joe D Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 6 minutes ago, Venom said: Nije ovo nista novo. Kosarka se menja i menjace se i dalje i tempo kojim se igra je mnogo blizi "zlatnom dobu" u kojem se postizao isti broj poena kao danas. Ovo je uz po jednu pogodjenu trojku sa obe strane ako statistika valja.
Ivo Petović Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 11 minutes ago, Кристофер Лумумбо said: odgledaj 10 random utakmica regularne sezone iz 93. recimo, pa odlgedaj 10 random utakmice ove sezone i onda donesi zakljucak. milsim da bi se iznenadio. Odgledao sam ih koliko hoćeš. Npr. mislim da svaki napad Bos-Chi iz marta 1991.g. (dva produžetka) i dalje znam napamet (iako je prošlo 20 godina od poslednjeg gledanja). Čekam da vidim neku ozbilniju utakmicu nedeljom uveče, pa ćemo pričati.
Venom Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 Pa naravno da nisu igrali odbranu, ali i to je bila kosarka koja se igrala. I to sto se igralo je bilo mnogo blize onom sto su igrali Lakersi i Celticsi u poredjenju sa Pistonsima ili Knicksima. https://www.basketball-reference.com/leagues/NBA_stats.html Od 109.2 '89 do dosta jezivih 91.2 samo deceniju kasnije. Najveca razlika danas je to sto su izracunali koja je vrednost trojke, ali onda je problem u uopste uvodjenju trojke, a ne sto se to koristi. Mnogi treneri su ionako oduvek bili protiv, npr. Popovich ili Bobby Knight.
Кристофер Лумумбо Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 4 minutes ago, Mil@n said: Prošli put kada smo pričali o ovome iskopao sam statistiku gde se danas daje tipa 10, 15 više poena po meču nego npr 90ih. Kada kažem danas mislim poslednjih godina. Tako da nije da nema razlike sa te strane. Trend manjeg broja poena počeo je da se menja posle 2000e, negde od 2005e ako se dobro sećam tabele. i ja sam ti okacio tabelu koja negira to o cemu si ti pisao.
Sleepy Floyd Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 26 minutes ago, Ivo Petović said: Mislim da je važna stvar kad poredimo odbrane - kriterijum sudjenja. To je tek nebo i zemlja. Danas se štite napadači maksimalno. Drugo, ako pričamo o plejofu to je možda ok, regularna sezona je realno smešna, smešnija nego pre 20 godina (pričamo o odbrani). Sinoć (a i prošle nedelje) - bukvalno jedan pas ili neko poluuručenje i voila..otvoren šut. To je sprdnja level max. A sve ima veze sa onim o čemu sam pričao o liniji manjeg otpora. Mislim da to vise ima veze sa time da su odbrane bile cvrsce (da ne kazem, vise se tuklo) ali sto se tice kvaliteta, sve je napredovalo, pa i to, u odnosu na 90e. Kao sto je neko primetio i na fudbalu, ceo svet polako ide u kurac a sport tu ne zaostaje. Tu je osnovni problem zapravo broj timova, odnosno, utakmica, koji umanjuje znacaj istih. Tu je kvalitet direktno suprotstavljen novcu i novac ce tu uvek da pobedi, dokle god bude bilo publike. Sve fudbalske lige sem Premiera bi trebalo da imaju 18 timova, NBA bi trebalo da ima 26-28 i 70-72 tekme, verovatno i manje. Umesto toga, Mundijal u fudbalu ce da ode na 48 timova, a evropsko je vec na 24 jer to, bar inicijalno, znaci vise para.
Mil@n Posted November 5, 2018 Posted November 5, 2018 1 minute ago, Кристофер Лумумбо said: i ja sam ti okacio tabelu koja negira to o cemu si ti pisao. Iskreno, ne sećam se, podseti me? Tabela čega?
Recommended Posts