March 10Mar 10 39 minutes ago, Mil@n said: Kakva je situacija sada dok nije leto na onim graničnim prelazima, ima li koga i kada? Nikako da urade trajni prelaz bednici, a pre više od četiri godine je staza završena. 30 minutes ago, ivy said: 23.24. i 25. maja je 3 dana otvorena granica a ima i neki muzicki festival u Temisvaru Znam sve, pratio sam i izgradnju staze skoro svakodnevno i vozio po njenim delovima dok je rađena. Imam dosta fotki iz tog perioda, pokačiću kad ih sortiram. Evo jedne odmah
March 11Mar 11 Idem za Uskrs u Rumuniju. Certvrtak na petak spavamo u Temisvaru, od petka do nedelje Sibiu i okolina. Ko ce docekati, jos mesec dana.
March 11Mar 11 Ja imam zelju da vidim ovo Manastir Voronet, ovde ga zovu Sistinska kapela na istoku i pod zastitom je UNESCO. https://siviaggia.it/idee-di-viaggio/voronet-romania-monastero/233982/ Edited March 11Mar 11 by Serena
March 12Mar 12 Kad smo kod Rumunije, samo da preporucim istocni grad Iasi, za koji nisam cuo dok mi izgnanici sa moldavske granice nismo zavrsili u njemu Grad je sudar komunizma i stare arhitekture. Ne znam sta je ova zgrada ali ima u sebi lokalni maksi. Inace Rumuni gospoda, ne samo da su cisti vec znaju i ovako da srede zelenilo ispred svojih blokova: Iasi je poznat po mostima Svete Petke. Bas se zadesilo da kad smo mi dolazili su izlagali iste za vernike. Kazu da je kolona bila dugacka kilometrima i da se cekalo dan i noc a mi smo videli i lokalnu TV koja je izvestavala ceo dan sa lokalnim gostima. Ovo je glavna crkva u Iasiju i ima lep mozak uradjen u njoj: A ovo je bio mozda najveci wtf momenat. Stara crkva sa freskom na kojoj se vidi kako Olympic Airways iz Grcke dolece sa mostima nekog sveca: Meni jedna od najlepsih crkvi koje sam video, pogledajte detaljnije, cela je izrezbarena: Tu je naravno i spomenploca borbi protivu zavojevaca: Ipak najveci utisak mi je ostavio dvorac lokalnog princa koji je vladao tim delom Rumunije. Deluje kao iz Diznijevog crtaca: Za kraj par zanimljivosti. U Rumuniji su bili tada izbori pa smo imali naseg kandidata koja je otprilike njihov antivax konzerva, popularno je zovu Mama Nacionale: I zadnja stvar: glavno jelo u Rumuniji je kacamak. Moze sam po sebi, punjen svim i svacim a moze i umesto leba uz sve:
Thursday at 20:322 days Stigli u Temisvar, za oko 3h voznje preko Vrsca i prelaza Vatin. Na prelazu...NIKOG NEMA.Srbin trazio saobracajnu i pasose, Rumunka na engleskom pitala gde idemo i trazila vozacku, saobracajnu i pasose.Bile dve patrole policije i dosta kamiona na putu.Sutra prvo Hunjidoara pa Sibinj.P.S. potrosnja goriva za 167km je 4.9 😁 turbo benzinac Edited Thursday at 20:432 days by Milosh76
Friday at 18:281 day Drugi dan... Kisa ceo put, na autoputu neki karambol, zastoj katastrofa. Na srecu oko sokolovo moje zene to primetilo u nasla je alternativu od Temisvara do Hunjedoare. 😁Otisli do zamka, malo prosetali, slikali... Fina pauza.Evre menjali u trznom centru u Temisvaru, kurs 4.9 lei za 1evro.Benzin oko 6.95 dizel 7.15lei, pa racunajte.Rumuni dobro govore engleski, za sada 😁Sutra i u nedelju plan prepodne Sigisoara i Turda, a popodne Sibiu. U ponedeljak je plan da se vratimo u Temisvar i tu ubijemo dan.@Ayatollah imas li neki predlog ili savet? Mozda Kluz uzmesto Turde ili vezano? Edited Friday at 18:311 day by Milosh76
Friday at 19:221 day 46 minutes ago, Milosh76 said:Drugi dan... Kisa ceo put, na autoputu neki karambol, zastoj katastrofa. Na srecu oko sokolovo moje zene to primetilo u nasla je alternativu od Temisvara do Hunjedoare. 😁Otisli do zamka, malo prosetali, slikali... Fina pauza.Evre menjali u trznom centru u Temisvaru, kurs 4.9 lei za 1evro.Benzin oko 6.95 dizel 7.15lei, pa racunajte.Rumuni dobro govore engleski, za sada 😁Sutra i u nedelju plan prepodne Sigisoara i Turda, a popodne Sibiu.U ponedeljak je plan da se vratimo u Temisvar i tu ubijemo dan.@Ayatollah imas li neki predlog ili savet? Mozda Kluz uzmesto Turde ili vezano?Nisam siguran da sam baš razumeo, deluje mi kao da vam je plan da i u subotu i u nedelju idete prepodne u Sigišoaru i Turdu, a popodne u Sibiu. Malo mi to zvuči nelogično, bolje da jedan dan idete u jedno, a drugi u drugo. U svakom slučaju, sva tri su mnogo za jedan dan, a nisu ni blizu međusobno, to morate podeliti u dva dana barem.Za Kluž ne znam ništa da ti kažem, nisam bio tamo nikada. Svakako ne bih preskočio da vidim Turdu ako sam već u blizini. Tu vam je i Alba Julija usput sa svojom tvrđavom, pa možete i tamo da odete. Sibiu i Sigišoara su pod obavezno.
Friday at 19:301 day 7 minutes ago, Ayatollah said:Za Kluž ne znam ništa da ti kažem, nisam bio tamo nikada. Jedna moja koleginica je bila par puta i kaze da je zanimljiv grad.U blizini ima i neki ogroman rudnik soli sto je otvoren za turiste.
Friday at 19:471 day 14 minutes ago, jms_uk said:Jedna moja koleginica je bila par puta i kaze da je zanimljiv grad.U blizini ima i neki ogroman rudnik soli sto je otvoren za turiste.Pa to je Turda, to i preporučujem @Milosh76 da ide da vidi. I ne samo njemu, zanimljivo je iskustvo piti piće u rudniku soli 100 metara ispod zemlje. Nešto najbliže što mogu da se primaknem odlasku u Moriju u vreme Durina Besmrtnog...EDIT: Da ne ostane samo na rečima: Edited Friday at 19:531 day by Ayatollah
Friday at 20:021 day 35 minutes ago, Ayatollah said:Nisam siguran da sam baš razumeo, deluje mi kao da vam je plan da i u subotu i u nedelju idete prepodne u Sigišoaru i TurduNisam se lepo izrazio. Subota Kluz+Turda, jer je na istu stranu, a popodne/predvece Sibiu.A u nedelju prepodne Sigisoara i Sibiu popopodne.U ponedeljak povratak u Temisvar, pa za BG da stignem do 19h, jer posle cu tesko naci parking zbog Derbija u Areni.Hvala obojici. Edited Friday at 20:031 day by Milosh76
Friday at 20:081 day 3 minutes ago, Milosh76 said:Nisam se lepo izrazio. Subota Kluz+Turda, jer je na istu stranu, a popodne/predvece Sibiu.A u nedelju Sigisoara i Sibiu popopodne.U ponedeljak povratak u Temisvar, pa za BG da stignem do 19h, jer posle cu tesko naci parking zbog Derbija u Areni.Hvala obojici.Ako spavaš u Sibiu, onda je izvodljivo. Ako spavaš negde drugde, onda može da bude napeto.EDIT: S tim da sam ja ovde subjektivan, jer je moj tajming uslovljen zdravstvenim stanjem moje dece, pa tako niti mogu da krenem pre 10, niti u 3 popodne mogu da budem bilo gde osim u kafani na ručku, jer u suprotnom slede autistični tantrumi. Edited Friday at 20:101 day by Ayatollah
Friday at 20:151 day Smestni smo u hotelu na 5 minuta hoda od starog grada u Sibiu.I moj dan izgleda slicno, oko 10 se krene, oko 15 rucak, posle setnja dok ne osetimo da ne osecamo noge pa povratak nazad u smestaj. Danas smo ubili 10.000 koraka, a pola dana sam vozio od Temisvara do Sibiua.
13 hours ago13 hr Dakle, Salina Turda. Ogroman rudnik soli, vredi posetiti.Slike je postavio @Ayatollah , potvrdjujem autenticnost 😁Elem, parking 5lei/h treba vise od 2h da se sve obidje.Ulaz vikendom je 85 lei. Temperatura je 10-12 stepeni, vlazno je, nije hladno.E, ono sto @Ayatollah nije rekao:lift prima 7 ljudi, red ogroman, a ima 13 spratova... Dakle mora preske.Da bi se doslo do vode tl je jos jedan sprat voznje liftom, a mislim bar 4-5 spratova. Tu je manji red, tj veci je red za camce.Ima mini golf, stoni tenis...Kafic sam nasao na povrsini, na starom ulazuOd starog ulaza do parkinga ima 3km (jos pregovaram da li cemo tako ili peske nazad kroz tunel)U svakom slucaju vredi obici