Jump to content
IGNORED

Srbija i Zapad u 20. i 21. veku

Sludge Factory

Recommended Posts

Posted

Vasilije Krestić mod on:

A šta ćemo sa Vatikanom, da li je on na Zapadu?

Posted

@slow

E to je vec pomalo drugojacija druga prica. Naravno da je na Zapadu, ali, posebno u XIX i XX veku, to je samo deo Zapada, i to veoma specifican. 

Posted
On 1/25/2018 at 6:03 PM, Anduril said:

Nije isto posto su sve te drzavice bile deo 1. Rajha 10 vekova sa manjom pauzom dok nisu postale deo 2. Rajha. Dakle, dok se proces u Evropi tokom 19. veka kretao kao ukrupnjavanju, Balkan se fragmentirao i otuda termin u engleskom govornom podrucju koji su znali sta je rajh ili Prusija a kako su uredjene ih nije zanimalo. Kod Nemaca se termin balkanizacija mnogo manje koristi a cesce je ovo:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kleinstaaterei

+1

Samo sto do tvog wikipedijskog mozga nikako da dopre sledece, ne uklapa se u idilu valjda: oni su se, narocito Nemci, pa i Italijani, da pomenem samo njih, укрупњавали, pa su posle toga krenuli da раситњавају tamo gde im se namestilo i gde im je trebalo.

I tako nekoliko puta u 20. veku.... :fantom: 

• 2 weeks later...
Posted
2 hours ago, radisa said:

Ma to imami u štampanom, pitao sam za memoare Spiridona Grujića... To je i štampano teško naći...

+1

Posted
2 hours ago, MancMellow said:

biblioteka :) 

Da, onaj jedna sačuvani primerak, što su sačuvali od lomače, možda mi daju da čitam :(

Mada je valjda fotokpirano kasnije, ali ne znam da li se i to može naći...

Posted
1 hour ago, radisa said:

Da, onaj jedna sačuvani primerak, što su sačuvali od lomače, možda mi daju da čitam :(

Mada je valjda fotokpirano kasnije, ali ne znam da li se i to može naći...

Videcu u NBS kad me put nanese