Jump to content

Lord Of the Rings

Featured Replies

Odgledao sam sinoć Rat Rohirima, pustili ga na HBO 2, a ima ga sada i na HBO MAX-u.

U principu, dosta je to mršavo. Da stavimo na stranu to što ja generalno nisam ljubitelj mange (mogu da pogledam tu i tamo, jednom u dve godine, a mogu da živim i bez), i što mislim da je manga verovatno najmanje kompatibilna forma da se prenese duh Tolkinovog sveta, ovaj film ima prilično ozbiljne probleme i sa dramaturgijom i sa scenarijom i sa lore-om, a ponajviše sa karakterizacijom likova.

Ceo film manje-više pretpostavlja da gledalac ima ozbiljno predznanje o događajima i kontekstu vezanim za Helma i Vulfa i/ili da gledaoce to i ne zanima, već samo priča o Heri, princezi i girlbossu izbrisanoj iz istorije zbog nekog nedokučivog razloga, iako Rohan ima jaku Shieldmaiden tradiciju, a druga Shieldmaidenka je praktično najbitniji sporedni lik. U naraciju se uleće vrlo naglo, bez ikakvog zapleta ili objašnjavanja prirode odnosa Rohana i Danlenda ili Helma i Freke, pa tako već u trećoj sceni gledamo Helma i Freku kako se šaketaju na sred Edorasa, kao da gledamo dva pijanca koja su se potukla na ulici, jer o njima dvojici i njihovom odnosu ne znamo skoro ništa. Za tim sledi neobjašnjiv Vulfov mentalni raspad zbog slučajne smrti oca u tuči (ovo je nekonzistentno sa lore-om, jer je Helm vrlo namerno ubio Freku, ako se sećam dobro, tj. udario ga je bez da ga je bilo briga da će ovaj preživeti) kao da nije u pitanju čovek koji je odrastao u Danlendu, i nekakvo trenutno progonstvo samo zbog te reakcije, iako je cela ta stvar bila u osnovi etnički motivisana, što se iz filma ne vidi. Nakon toga, scenaristi pokušavaju da ceo film održe sliku Vulfa kao nekakvog mentalno labilnog zlog masterminda, iako to niti je u skladu sa lore-om, niti je scenaristički dobro urađeno, pa je on više komičan karakter nego nekakav ozbiljan antagonista, i kao takav bi u pravom Tolkinovom svetu popio nož u leđa od Danlenđana posle tri dana (i opet nedostaje objašnjenje motiva Danlenđana da ratuju sa Rohanom uopšte). Sa druge strane mu je protivteža Wonder Woman Hera, koja je osim svoje henchmenke okružena uglavnom raznim slabićima i potpunim retardima, uključujući tu i oca joj (koji je oslikan kao prilično nekompetentan lik), pa ostaje utisak da bi bez nje ostali Rohirimi otprilike umrli od gladi koliko su sposobni.

Na sve ovo ide i već ranije istaknuta primedba da cela priča izgleda otprilike kao sukob dve bande oko teritorije za dilanje droge, jer ih ima po 30 sa obe strane, i što ceo Rohan odaje utisak da ima stanovnika i gustinu naseljenosti kao Tibet otprilike, te da tu nema nikakvih drugih ljudi ili feudalaca. Reference na druge događaje i karaktere (Gandalf, Saruman, Gondor, Mordor) su potpuno nepotrebne i ne služe ničemu, osim da ne zaboravimo da se ceo film događa u Srednjoj zemlji (iako je recimo u lore-u Frealaf uspeo da potisne Danlenđane tek kada je dobio vojnu pomoć iz Gondora, kome Duga zima nije tako naškodila kao Rohanu i severnijim oblastima), dok sa druge strane nemamo uopšte referencu na Dugu zimu koja je i obeležila celu priču. Ima tu još gluposti, geografija je sjebana na više mesta (idu na istočnu granicu Rohana pored koje se nalazi Izengard, Mumakili obilaze Rohan sa juga i jedan slučajno uđe u teritoriju, iako je na jugu Gondor, a granica ide vrhovima Belih planina, itd.). Sve ovo dovodi do potpuno bizarnog završetka filma, čiji epilog nema veze sa mozgom, a posebno deo vezan sa Heru.

Sve u svemu, vrlo tanko. Nije da sam imao nešto pametnije da radim juče, ali ovo neću gledati opet.

Edited by Ayatollah

• Replies 573
  • Views 44.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• OK, odgledao sam četiri epizode, i sada već imam neke potpunije utiske.   Pre svega, RoP je serija za decu, i to vrlo dobra dečija serija, šarena i zanimljiva, sa plitkim likovima prostih mo

• Weenie Pooh
    Weenie Pooh

Evo Bloomberg se raduje seriji kao četvrtoj vakcini:     Ne postoji dovoljan facepalm emotikon za ovaj nivo debilizma i nerazumevanja dela koje citiraš.

• *edited by mod
    *edited by mod

Posted Images

Nisi ljubitelj anime, manga je nešto drugo.

33 minutes ago, Amos said:

Nisi ljubitelj anime, manga je nešto drugo.

Eto, vidiš koliko znam o tome, da mešam osnovne pojmove. Razumeli ste svi šta sam hteo da kažem.

Ja sam prekjuče gledao prvi deo tipa 18i put sa 4K diska prvi put, uživao sam kao prvi... Bukvalno sam se zalepio za TV, meni je prvi deo verovatno omiljeni iz trilogije i ima toliko jebeno savršenih kadrova i scena, perfekcija.

Ne mogu da dočekam da nastavim.

PXL_20250504_193323025.jpg

Edited by Mil@n