Jump to content

Euroleague

Ko ce se najvise radovati u Beogradu? 69 members have voted

1. 1. Ko ce se najvise radovati u Beogradu?

• Fenerbahce
      29
    • CSKA
      6
    • Real Madrid
      8
    • Olympiacos
      10
    • Panathinaikos
      0
    • neko sesti
      16
  2. 2. Kako prolazi Crvena Zvezda?

• maj, Arena, final4
      8
    • poslednja stanica playoff
      2
    • borba za playoff ali kao i prosle sezone za malo
      17
    • samo statista, topovsko meso
      42

This poll is closed to new votes

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

Meni Bili deluje baš skroz kul i normalan tip, koji nema veliki ego. Pri tom šampion koji zna kako se osvaja.

• Replies 11.3k
  • Views 601.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

zajebana je ta turnirska priča na jednu tekmu ali su i bili i šaras razvalili sa postavkom a igrači isprodukovali sve u pedalj.

..sutra možda bude drugačije.

1 hour ago, Nikodije said:

Pa da, takvi su f4 uvek, recimo u četvrtfinalnom plej-ofu se igrala jako dobra košarka

Kljucna stavka koja bi da je srece bila igrana do kraja i dala mozda i 15-tak odlicnih utakmica posle 1/4 finala (max 2x5 u polufinalnim serijama i max 5 u finalnoj seriji) gde bi i klubovi koji igraju te utakmice imali dodatne sanse da lepo zarade od prodaje karata na utakmicama koje organizuju posto bi interesovanje publike bilo najvece moguce.

3 minutes ago, uini said:

zajebana je ta turnirska priča na jednu tekmu ali su i bili i šaras razvalili sa postavkom a igrači isprodukovali sve u pedalj.

Da, i ja mislim da su ovo juće bile trenerske pobede. Totalna kontrola svih 40 minuta.

4 minutes ago, Nikodije said:

Da, i ja mislim da su ovo juće bile trenerske pobede. Totalna kontrola svih 40 minuta.

Tacno tako, oba grcka tima su procitana kao bukvar. Vezenkov i Piters nisu imali jedan jedini otvoreni sut na celoj utakmici a Panatanaikos je sve vreme igrao kosarku koju je Fener hteo da igraju. Ne secam se kada sam poslednji put video da si u oba polufinala maltene od pocetka utakmice mogao da osetis da utakmica ide u jednom pravcu i to na stetu dva tima koji su se smatrali favoritima. Panata je bila u zaostatku od pocetka a Olimpijakos se drzao dok je nesto u odbrani igrao Papanikolau a Furnije pogadjao sa osam metara. Masterklas Sarunasa i Bilija.

2 minutes ago, harper lee said:

Tacno tako, oba grcka tima su procitana kao bukvar. Vezenkov i Piters nisu imali jedan jedini otvoreni sut na celoj utakmici a Panatanaikos je sve vreme igrao kosarku koju je Fener hteo da igraju. Ne secam se kada sam poslednji put video da si u oba polufinala maltene od pocetka utakmice mogao da osetis da utakmica ide u jednom pravcu i to na stetu dva tima koji su se smatrali favoritima. Panata je bila u zaostatku od pocetka a Olimpijakos se drzao dok je nesto u odbrani igrao Papanikolau a Furnije pogadjao sa osam metara. Masterklas Sarunasa i Bilija.

Baš se osetila nesigurnost kod Panate, Nan je promašivao ono što ubacuje zatvorenih očiju. Videlo se da su izbačeni iz komforne zone. Ne volim Šarasa ali cele sezone vodi tim perfektno.

2 hours ago, Nikodije said:

Ima u ovoj i ovakvoj evro košarci solidan treš potencijal i ta neka haotičnost koju si opisao i ludilo vlasnika, trenera, navijača, ima to neku svoju draž, ali da, previše košta i nije održivo. Ovo što su napravili od EL nije ni tradicionalni evropski model, nije ni NBA, neli čudan hibrid sa kojim ne znaju šta će i trajaće dok se ne pojavi neko ko zna šta će i kako da napravi pare.

Do pre dvadesetak godina ili nesto malo vise kosarka je u Evropi bila poluamaterski sport, nema tu nikakvog evropskog modela kojem se treba vracati. Mi smo bolecivi pa mastamo o starim dobrim vremenima jer smo prakticno osnovali modernu evropsku kosarku i decenijama opismenjavali drzave koje se danas smatraju powerhouse-ima evropske kosarke, poput Italije, Francuske, Turske, Nemacke i u velikoj meri Grcke. Osim nas, Spanaca i Litvanaca/Rusa koji su unapredili zastareli sovjetski model u Evropi ozbiljnu kosarku igraju drzave koje smo mi naucili sta je kosarka, ovi sto su pratili sovjetski model, poput Poljske i Cehoslovacke, su nestali sa kosarkaske mape.

Hocu da kazem da je kosarka krenula iz pozicije na kojoj su bili i jos uvek su sportovi poput rukometa, odbojke ili vaterpola, drugorazredni sport u kojem su se medalje delile unutar tih nekoliko drzava gde se kosarka ozbiljno igra. Tek vecim ulaskom NBA na globalno, samim tim i evropsko trziste stvari su pocele da se menjaju i kosarka je odskocila prema jos uvek neprikosnovenom fudbalu kao panevropski sport. Nije ta tranzicija toliko laka koliko mi zamisljamo i borba je da najveci evropski sponzori prihvate da je kosarka nesto u sta treba da se ulozi ozbiljan novac. Naravno da organizacija moze da bude bolja, da je Evroliga napravila more gresaka i da nikom jos uvek nije u potpunosti jasno u kom pravcu evropska kosarka dalje treba da se razvija ali dosta stvari se promenilo nabolje u poslednjih 20 godina kad je u pitanju popularizacija kosarke.

Ostaje taj problem da, za razliku od fudbala, Evropa nije centralni kosarkaski hub i da ce verovatno uvek biti drugi razred u odnosu na SAD, pre svega zbog superiornih finansija ali i maltene svega drugog. Kao sto u fudbalu Lige Petice usisavaju u sebe sav vrhunski kvalitet tako ce i NBA uzimati sve najbolje, a Evropa ce morati da nauci kako sa drugorazrednim igracima da napravi vrhunski proizvod koji ce biti atraktivan za gledaoce i sponzore. Fantazije o tome kako se treba okrenuti mladim igracima i "tradicionalnim kosarkaskim centrima" su samo fantazije i nista drugo, velike pare su samo u vrhunskom sportu.

21 minutes ago, Nikodije said:

Baš se osetila nesigurnost kod Panate, Nan je promašivao ono što ubacuje zatvorenih očiju. Videlo se da su izbačeni iz komforne zone. Ne volim Šarasa ali cele sezone vodi tim perfektno.

Da, isto vazi i za Olimpijakos. Celu utakmicu su terani na suteve koji im nisu forte iz pozicija na koje igraci nisu navikli. Vokapu, Gosu i MekKisiku su isli ispod bloka i terali ih na sut spolja, Milutinov i Fal su morali da gadjaju sa poludistance. Vezenkovu, Pitersu i Furnijeu su se uvlacili u dres nakon sto su na njima igrali deny odbranu daleko od kosa. Sve je iscitao Bili kao mator.

2 minutes ago, harper lee said:

Do pre dvadesetak godina ili nesto malo vise kosarka je u Evropi bila poluamaterski sport, nema tu nikakvog evropskog modela kojem se treba vracati. Mi smo bolecivi pa mastamo o starim dobrim vremenima jer smo prakticno osnovali modernu evropsku kosarku i decenijama opismenjavali drzave koje se danas smatraju powerhouse-ima evropske kosarke, poput Italije, Francuske, Turske, Nemacke i u velikoj meri Grcke. Osim nas, Spanaca i Litvanaca/Rusa koji su unapredili zastareli sovjetski model u Evropi ozbiljnu kosarku igraju drzave koje smo mi naucili sta je kosarka, ovi sto su pratili sovjetski model, poput Poljske i Cehoslovacke, su nestali sa kosarkaske mape.

Hocu da kazem da je kosarka krenula iz pozicije na kojoj su bili i jos uvek su sportovi poput rukometa, odbojke ili vaterpola, drugorazredni sport u kojem su se medalje delile unutar tih nekoliko drzava gde se kosarka ozbiljno igra. Tek vecim ulaskom NBA na globalno, samim tim i evropsko trziste stvari su pocele da se menjaju i kosarka je odskocila prema jos uvek neprikosnovenom fudbalu kao panevropski sport. Nije ta tranzicija toliko laka koliko mi zamisljamo i borba je da najveci evropski sponzori prihvate da je kosarka nesto u sta treba da se ulozi ozbiljan novac. Naravno da organizacija moze da bude bolja, da je Evroliga napravila more gresaka i da nikom jos uvek nije u potpunosti jasno u kom pravcu evropska kosarka dalje treba da se razvija ali dosta stvari se promenilo nabolje u poslednjih 20 godina kad je u pitanju popularizacija kosarke.

Ostaje taj problem da, za razliku od fudbala, Evropa nije centralni kosarkaski hub i da ce verovatno uvek biti drugi razred u odnosu na SAD, pre svega zbog superiornih finansija ali i maltene svega drugog. Kao sto u fudbalu Lige Petice usisavaju u sebe sav vrhunski kvalitet tako ce i NBA uzimati sve najbolje, a Evropa ce morati da nauci kako sa drugorazrednim igracima da napravi vrhunski proizvod koji ce biti atraktivan za gledaoce i sponzore. Fantazije o tome kako se treba okrenuti mladim igracima i "tradicionalnim kosarkaskim centrima" su samo fantazije i nista drugo, velike pare su samo u vrhunskom sportu.

Mislio sam na evropski model nekadašnjeg kupa šampiona, u koji se ulazilo isključivo rezultatom u domaćem šampionatu. Čak i fudbalska Liga šampiona je uprkos silnoj komercijalizaciji zadržala taj model poštovanja domaćih liga kao osnovnog nukleusa sporta, pa tako i šampion Moldavije teoretski može da bude prvak Evrope. U košarci to nije moguće. Imamo neku poluzatvorenu ligu, domaće lige su marginalizovane i ide se ka NBA modelu, ali nisam siguran da u Evropi to može da zaživi. Video si koliki su otpori bili ka stvaranja evropske Superlige, iako bi to možda bio logičan korak za te superbogate klubove.

50 minutes ago, Nikodije said:

pri cemu nisam merodavan za monako ali fener ovo cepa cele sezone.

1 minute ago, Nikodije said:

Mislio sam na evropski model nekadašnjeg kupa šampiona, u koji se ulazilo isključivo rezultatom u domaćem šampionatu. Čak i fudbalska Liga šampiona je uprkos silnoj komercijalizaciji zadržala taj model poštovanja domaćih liga kao osnovnog nukleusa sporta, pa tako i šampion Moldavije teoretski može da bude prvak Evrope. U košarci to nije moguće. Imamo neku poluzatvorenu ligu, domaće lige su marginalizovane i ide se ka NBA modelu, ali nisam siguran da u Evropi to može da zaživi. Video si koliki su otpori bili ka stvaranja evropske Superlige, iako bi to možda bio logičan korak za te superbogate klubove.

U svakom sportu vazi da treba da vezes konja gde ti gazda kaze. Ne uzima Evropa NBA model jer joj se tako svidja vec zato sto je to vodeci model u svetskoj kosarci koji upravlja i drugim sredinama. Ideja Evrolige je ocigledno da skoncentrise sav kvalitet i novac u onoliko na tom nivou odrzivih klubova koliko Evropa uopste ima da ponudi i da se onda ti klubovi razvijaju kao fransize. Moze to da nam se svidja ili ne ali je jedna od mogucnosti i to ne tako losa.

Fudbal je nesto sasvim drugo i ne moze se porediti ni sa jednim drugim sportom u Evropi. Odvojiti 18 klubova iz cele Evrope koji bi igrali Superligu u tom sportu je sustinski nemoguce, imas verovatno stotinak klubova koji bi u teoriji mogli da apliciraju za to mesto jer imaju tradiciju, navijacku bazu, novac i infrastrukturu. Superligu sa 18 klubova koji stalno igraju jedni sa drugima posle par godina vise niko ne bi gledao a i navijacima tih klubova bi brzo dosadilo. U kosarci je za pola od ovih 20 klubova koji su u igri za Evroligu pitanje koliko su odrzivi na duze staze.

Edited by harper lee

Pa kako da bude održiv klub koji godišnje troši 20+ miliona a realnih prihoda nema ni 10. To ti je danas evropska klupska košarka. Neko mora da pokloni pare klubovima da bi oni mogli da se takmiče na tom nekom zamišljenom nivou, i igrače tipa Davidovac plaćaju 700k. Dosta suludo. Ili neka nađu način kako da zarade pare ili neka se vrate u neke realnije okvire. Igraće Davidovac i za 200k ako se izduva taj veštački naduvani balon.

NBA liga ima univerzitetski i skolski sport kao temelj odakle dolaze igraci, za razliku od Evrope gde su to mladje kategorije klubova. Evropsku kosarku zbog toga nije moguce svesti na 20 - 30 profesionalnih klubova jer ce klubovi koji ostanu izvan tog kruga prestati da postoje, sto se vec polako dogadja i posledicno ce prestati da proizvode igrace za ovo sto ostane u Evroligi. Ostace im da prave ekipe od onoga sto nije proslo u NBA, sto takodje vec u solidnoj meri imamo. Negde oko polovine igraca u Evroligi su Amerikanci koji nisu dovoljno dobri za NBA.

Edited by Delija67