Weenie Pooh Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 (edited) 35 minutes ago, mrdja said: Drugim recima, da li je deliberate playing pokusaj sprecavanja lopte da dodje da igraca koji je u offsidu? Da on nije u nedozvoljenoj poziciji, ne bi bilo ni potrebe za intervencijom. Džabe, sad će opet da ti citira onu izuzetno upotrebljivu PGMOL definiciju po kojoj si loptom namerno igrao ako si imao nameru da odigraš loptom. (Izvučenu pravo iz plemenitog dupeta Kraljice Babe, naravno.) Sećate se koliko su pravila o "namernom" igranju rukom bila detaljno izdefinisana kako se ne bi vračalo šta je namera a šta ne? Handling the ball involves a deliberate act of a player making contact with the ball with his hand or arm. The referee must take the following into consideration: • the movement of the hand towards the ball (not the ball towards the hand) • the distance between the opponent and the ball (unexpected ball) • the position of the hand does not necessarily mean that there is an infringement • touching the ball with an object held in the hand (clothing, shinguard, etc.) counts as an infringement • hitting the ball with a thrown object (boot, shinguard, etc.) counts as an infringement” ... (Čak definišu razliku između deliberate i intentional, jer za jedno valjda ide žuti a za drugo crveni karton ) Stoga, činjenica da u slučaju ofsajda deliberate play nigde nisu pojasnili samo govori u prilog mojoj interpretaciji - govorili su o situaciji kad branič ima kakvu-takvu kontrolu nad loptom, nikako o situaciji u kojoj on pokušava da preseče pas ka igraču u ofsajd poziciji. Da su hteli ovo drugo, morali bi da definišu šta tačno znači deliberate, šta znači intentional, da sudijama daju kakve-takve guidelines na osnovu čega kojih će se to procenjivati. Ali nisu. Edited February 6, 2018 by Weenie Pooh
ArleKino Posted February 6, 2018 Author Posted February 6, 2018 Mali off: PGMOL je specifična priča koja neće na dobro izaći. Puno je čudnih stvari, od otpremnina od 50.000 funti u zamjenu za šutnju preko organizacije suđenja koja tjera sudije da po 5-6 puta sude jednom timu u toku sezone pa do neravnomjernog rasporeda sudija u korist ne-Londonđana™. Englezi imaju profesionalne sudije, ali nemaju nijednog sudiju na SP što je sramota. U tom kontekstu nije zgoreg spomenuti da je Keith Hackett bivša glava PGMOL-a i da je znao kritikovati postojeće rukovodstvo jer nema više staaaaaaarog PGMOL-a. Clattenburg je, pak, bio poster boy PGMOL-a koji, obasut arapskim parama, može da priča šta hoće. Onomad je najebao zbog Eda fucking Sheerana tako da je moguće da je ostalo zle krvi između njega i govneta Rileya (što uvijek podržavam).
radnik Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 (edited) Ja bih samo pitao zasto je uvedena ta "novina"? Sta se to desavalo, pa su hteli da sprece, ili unaprede? Svi se secamo nekad se mahao ofsajd cim lopta krene napred, pa je postalo cesto da igrac iz drugog plana utrci, a ovaj mase jer je neko kod auta bio najblizi golmanu. I svi smo videli da je to nepravedno. To su sasvim logicno promenili, kad primi loptu tad dizi zastavicu, ako utrci drugi igrac pusti igru. Jasna i pozitivna promena. Ali ovo mi je totalno nejasno? Sta unapredjuju, sta nagradjaju? Zbog cega? Ja napisah pre neki dan na prvi ruxinov post da ovo redefinise fudbal, bas u smislu ovog sto danas middle pomenu "otezavaju odbambenim ofsajd". Ako zazivi ovo tumacenje PGMOL , odbrana ce biti duboko u golmanovom krilu, sklanjace se ljudi prilikom pasova itd. sto mi nema mnogo smisla. Ubedjen sam ako bude cesto tj. ako se bar u 80% slicnih situacija isto bude sudilo kao Moss/Smart da ce za 1-2 sezone vratiti. Jednostavno ne vidim benefit, vec kontroverzu. Edited February 6, 2018 by radnik
John Coltrane Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 http://www.bbc.co.uk/programmes/p05x5hv8 After Munich: How They Rebuilt United
renne Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 54 minutes ago, Moća said: Javite kad zavrsite pricu o ofsajdu da dodjem opet. Smorili ste. +milion lep te jebo ne mogu da zamislim šta bi sve bilo na par-cz, ili da je unitedu ovako suđeno
Meazza Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 30 minutes ago, radnik said: Ja bih samo pitao zasto je uvedena ta "novina"? Sta se to desavalo, pa su hteli da sprece, ili unaprede? Svi se secamo nekad se mahao ofsajd cim lopta krene napred, pa je postalo cesto da igrac iz drugog plana utrci, a ovaj mase jer je neko kod auta bio najblizi golmanu. I svi smo videli da je to nepravedno. To su sasvim logicno promenili, kad primi loptu tad dizi zastavicu, ako utrci drugi igrac pusti igru. Jasna i pozitivna promena. Ali ovo mi je totalno nejasno? Sta unapredjuju, sta nagradjaju? Zbog cega? Ja napisah pre neki dan na prvi ruxinov post da ovo redefinise fudbal, bas u smislu ovog sto danas middle pomenu "otezavaju odbambenim ofsajd". Ako zazivi ovo tumacenje PGMOL , odbrana ce biti duboko u golmanovom krilu, sklanjace se ljudi prilikom pasova itd. sto mi nema mnogo smisla. Ubedjen sam ako bude cesto tj. ako se bar u 80% slicnih situacija isto bude sudilo kao Moss/Smart da ce za 1-2 sezone vratiti. Jednostavno ne vidim benefit, vec kontroverzu. Nastavljaju da cackaju jedno od fundamentalnih pravila koje mozda i najvise cini fudbal fudbalom i koje je opravdano decenijama fudbala kao najuspesnijeg planetarnog sporta. Hoce vise golova, vise desavanja, vise sadrzaja za one sa jeftinijim ulaznicama. Otprilike tako nekako.
Pokojni Ruxin Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 1 hour ago, mrdja said: a player is offside if he “makes an obvious action which clearly impacts on the ability of an opponent to play the ball - IFAB The season is about to start and I’ve not yet blogged about the new interpretation of offside rule. Here you have it. IFAB issued some additional guidance about Law 11 in a recent circular. The new interpretation of offside rule is basically a change in how to look at “interfering with an opponent”. IFAB wrote: “In addition to the situations already outlined in the Laws of the Game, a player in an offside position shall also be penalised if he: clearly attempts to play a ball which is close to him when this action impacts on an opponent OR makes an obvious action which clearly impacts on the ability of an opponent to play the ball The Premier League and PGMOL have made the figure below that might help you see the bigger picture. Helpful definitions Guidance definitions “Clearly attempts”: this wording is designed to prevent a player in an offside position who runs towards the ball from quite a long distance being penalised (unless he gets close to the ball) “Close”: is important so that a player in an offside position is not penalised when the ball goes clearly over his head or clearly in front of him “Impacts”: applies to an opponent’s ability (or potential) to play the ball and will include situations where an opponent’s movement to play the ball is delayed, hindered or prevented by the offside player As Mike Riley, PGMOL referee boss, summarizes it: “Previously when someone didn’t touch the ball but obviously impacted on another player, you couldn’t flag them,” he said in the Guardian. “The new guidance says if a player clearly attempts to play the ball, which is close to him and impacts on an opposing player, or if he makes an obvious action that impacts on an opposing player, that can now be penalised as offside. To je kompletno tumačenje. Kako ja čitam ovaj poslednji deo kejn nije uticao na lovrenovu sposobnost da odigra loptom. Prilično sam siguran da se tako i sudi u praksi, odavno.
MiddleClass Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 (edited) ^ Tako nekako. Edited February 6, 2018 by MiddleClass Za Meacu
Pokojni Ruxin Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 (edited) 1 hour ago, Weenie Pooh said: Stoga, činjenica da u slučaju ofsajda deliberate play nigde nisu pojasnili samo govori u prilog mojoj interpretaciji - govorili su o situaciji kad branič ima kakvu-takvu kontrolu nad loptom, nikako o situaciji u kojoj on pokušava da preseče pas ka igraču u ofsajd poziciji. Da su hteli ovo drugo, morali bi da definišu šta tačno znači deliberate, šta znači intentional, da sudijama daju kakve-takve guidelines na osnovu čega kojih će se to procenjivati. Ali nisu. Pomoćnici su kao guidelines dobijali dvd sa kolekcijom video klipova koji pojašnjavaju sve ovo, još kad je prvi put uvođeno, ali ne znam da li je taj materijal dostupan javnosti. Edited February 6, 2018 by Ruxin
Прслин Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 50 minutes ago, ArleKino said: Praslin dovodi Evru. Евра, Фонте, Колинс, Забалета... 138 година. Мислим да ћу се први пут у животу кладити када будемо играли против Ливерпула, на једно седам плус. Ово је пи-ар чупање из проблема у које нас је увалила она будала коментаром о играчима рођеним у Африци. Најлуђи клуб у Енглеској.
nssar Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 23 minutes ago, Ruxin said: The season is about to start and I’ve not yet blogged about the new interpretation of offside rule. Here you have it. IFAB issued some additional guidance about Law 11 in a recent circular. The new interpretation of offside rule is basically a change in how to look at “interfering with an opponent”. IFAB wrote: “In addition to the situations already outlined in the Laws of the Game, a player in an offside position shall also be penalised if he: clearly attempts to play a ball which is close to him when this action impacts on an opponent OR makes an obvious action which clearly impacts on the ability of an opponent to play the ball The Premier League and PGMOL have made the figure below that might help you see the bigger picture. Helpful definitions Guidance definitions “Clearly attempts”: this wording is designed to prevent a player in an offside position who runs towards the ball from quite a long distance being penalised (unless he gets close to the ball) “Close”: is important so that a player in an offside position is not penalised when the ball goes clearly over his head or clearly in front of him “Impacts”: applies to an opponent’s ability (or potential) to play the ball and will include situations where an opponent’s movement to play the ball is delayed, hindered or prevented by the offside player As Mike Riley, PGMOL referee boss, summarizes it: “Previously when someone didn’t touch the ball but obviously impacted on another player, you couldn’t flag them,” he said in the Guardian. “The new guidance says if a player clearly attempts to play the ball, which is close to him and impacts on an opposing player, or if he makes an obvious action that impacts on an opposing player, that can now be penalised as offside. To je kompletno tumačenje. Kako ja čitam ovaj poslednji deo kejn nije uticao na lovrenovu sposobnost da odigra loptom. Prilično sam siguran da se tako i sudi u praksi, odavno. Ovo je situacija kada lopte ide/dodje do drugog napadaca koji nije u ofsajdu, i opisuje kada igrac prelazi iz pasivnog u aktivni ofsajd. Inace nema razlike izmedju Lovrenovog pokusaja ili igraca u zivom zidu koga zakaci lopta (ili nekog ko pokusava da blokira pas). Svi oni (ukljucujuci i Lovrena) pokusavaju namerno da blokiraju/"ociste" ali ne uspevaju (svako iz svog razloga) i lopta dospeva do igraca prema kome je upucena i koji je u trenutku dodavanja u ofsajdu. Jer da je Lovren kojim slucajem skroz promasio loptu (a zamahnuo kao sto jeste sa namerom da ocisti) da li bi bio ofsajd ili ne? Ako bi bio onda nema rasprave, cista situacija i za ovo nespretno ciscenje. I u pokusaju blokade centarsuta i u zivom zidu odbrambeni igrac namerno pokusava da spreci dodavanje.
Meazza Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 Moram da priznam da sam ipak revidirao stav. Pravilo je toliko glupo da dopusta obe interpretacije. Sad kad razmislim, mislim da sam video i situacije gde u zivom zidu igraca pogadja lopta u glavu i dolazi do napadaca koji je bio u ofsajd poziciji i nije sviran ofsajd, jer kao "protivnik mu je dodao", a u stvari je nekontrolisano blokirao sut. (Ne mogu da se setim tacno u kojoj utakmici.)
Pokojni Ruxin Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 (edited) https://vimeo.com/106000002/recommended Procunjao sam najzad po vimetu™ i našao to. Kaže u opisu - UEFA & FIFA examples of deliberate play - NO OFFSIDE. Znači ovo sve po fufefi nisu ofsajdi, iako su neki pogrešno svirani. Jel smo sad završili sa uglovima i sranjima? Edited February 6, 2018 by Ruxin
Meazza Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 Ako je ovo stvarno official to dokazuje da si u pravu.
Recommended Posts