Jump to content
IGNORED

FK Crvena zvezda u sezoni 2017/ 2018

Dimitrije

Recommended Posts

Posted

Slazem se.

Vasicu,  Madjari su posle sredine 1950-ih poceli da padaju.  Zbog politickih prilika, Puskas je otisao u Real, Kocis i Cibor u Barcelonu,  (To je kao da su Vukas, Bobek i Mitic otisli iz Jugoslavije.)  Tako se raspao tim "Magicnih Madjara".  Imali su kasnije dobre igrace: Albert, Bene, Fazekas, braca Dunai, Varga, Sojmosi ali nikada vise tim kao Puskasev tim.  Zasto, nemam pojma.  Tim Magicnih Madjara je bio svetsko fudbalsko cudo koje u maloj zemlji kao Madjarska verovatno moze da postoji samo jedanput u istoriji.  Kao Partizan iz 1966. ili Zvezda iz 1991.

Ја нисам тај њихов тим из педесетих ни узимао у обзир, већ ове друге који су имали за сонову солидне играче које си помињао. Очекивао би човек више, од пар улога последњих статиста на СП из Европе.

• Replies 12.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Milosh76

970

• MiddleClass

923

• levi

915

• Apollo Creed

650

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

Uzmi u obzir, Vasicu, da je do 1978 plasirati se na SP znacilo biti medju najboljih 16, kao danas osmina finala. Madjari su 60-ih bili dva puta medju najboljih 8, a od 78 do 86 su igrali 3 uzastopna prvenstva. Nije to tako mali uspeh za tolicnu zemlju. Recimo Juga se 78 i 86 nije ni plasirala.

Edited by Meazza
Posted

Odavno nije Dimitrije drzo predavanje o tome kako je sve bilo bolje kad je on bio mlad, mada moram priznati da je ovo o akcentima u stara dobra vremena novost

+1

a kao sto je neko napisao, svaka cast na memoriji, rece covek neki dan da je 1970 bezao iz skole na fudbal, njemu su se onda slavne 50te i 60te sigurno urezale u secanje kao meni sp u meksiku ili cak ono u spaniji :fantom:

Uzmi u obzir, Vasicu, da je do 1978 plasirati se na SP znacilo biti medju najboljih 16, kao danas osmina finala. Madjari su 60-ih bili dva puta medju najboljih 8, a od 78 do 86 su igrali 3 uzastopna prvenstva. Nije to tako mali uspeh za tolicnu zemlju. Recimo Juga se 78 i 86 nije ni plasirala.

stoji
ali stoji i da se tad fudbal igrao u evropi i juznoj americi
dakle 3 ili 4 americke i tada mozda do 10, najvise 15 znacajnijih evropskih reprezentacija i to je to
u medjuvremenu je fudbal postao "globalniji", a i dobili smo gomilu novih drzava
Posted

+1

a kao sto je neko napisao, svaka cast na memoriji, rece covek neki dan da je 1970 bezao iz skole na fudbal, njemu su se onda slavne 50te i 60te sigurno urezale u secanje kao meni sp u meksiku ili cak ono u spaniji :fantom:

stoji
dakle 3 ili 4 americke i tada mozda do 10, najvise 15 znacajnijih evropskih reprezentacija i to je to
u medjuvremenu je fudbal postao "globalniji", a i dobili smo gomilu novih drzava

Tehnicki nisam bezao, jer sam dobio lekarsko opravdanje zbog navodne povrede na casu fiskulture.  Bio sam u 4. razredu gimnazije.  Jedini put kada sam pobegao (isto 4. razred gimnazije) bilo je Kar Cajs-Zvezda 1971. i to da gledam utakmicu na TV.  Pobegli smo nas cetvorica iz razreda i gledali utakmicu u stanu mog druga.  Taman utakmica pocela, kada otac mog druga (koji je isto tako pobegao sa posla da gleda utakmicu) ulazi u sobu.  Vidi nas i pocne da vice: "Bitange, pobegli ste sa casa, m'rs u skolu!"  Da sa nama nije bio njihov komsija, tadasnji fudbaler OFK-e, Bogdan Turudija, imali bismo da letimo iz stana.  Boca smiri caleta, a cale preusmeri svoju ljutnju na sudiju i Karl Cajsove igrace.  Posle u pluvremenu cale ode da spremi meze, a mi se do zemlje klanjamo Turudiji i nagovaramo ga da predje da igra za Zvezdu.

Posted (edited)

stoji

To sto imamo gomilu novih drzava je oslabilo te reprezentacije. Madjarskoj su bili konkurenti CCCP, Jugoslavija i Cehoslovacka, a jedino se Nemacka u medjuvremenu ujedinila. Dalje, evropske kvalifikacije nemaju veze sa juznoamerickim, azijskim i africkim. Da bi otisao na SP 1978 trebalo je da budes medju top 10 u Evropi jer ih je toliko davala UEFA. A nista ti nije bilo lakse da dobijes Grke, Skote, Bugare, Rumune, Svedjane, Poljake, Austrijance itd. nego danas, naprotiv. Sto se africkih timova tice, od 1990, na 7 svetskih prvenstava samo su tri puta uspeli da udju u cetvrtfinale, u polufinale nikad. Azijske da ne pominjemo, da nije bilo najneverovatnije kradje u fudbalu ikada 2002 nikad ne bi bili ni blizu u novijem periodu. Tako da bih rekao da i dalje traje juznoamericko-evropska dominacija, samo sto sad vidimo mnogo vise timova nego pre kako se takmice.

Edited by Meazza
Posted

pa ti si sam napisao trebalo je biti medju 16 najboljih

definitivno tu nisi mislio samo na evropske reprezentacije

nisam siguran koliko su novonastale drzave oslabile reprezentacije

da, na prvi pogled to bi trebalo biti tako

i iz perspektive nekoliko najjacih reprezentacija to mozda donekle i jeste tako, ali vec iz perspektive ove druge lige to definitivno nije tako

a uzgred neke novere perezentacije rezultatima nadmasuju bivse vece drzave ciji su bili deo

evo hrvatska npr, ne vidim po cemu su oni to slabiji od sfrj

Posted

Izgleda da ce rekonstrukciju terena da vrse pocetkom septembra.  Konacno.  Na zalost, revans protiv Krasnodara, Derbi i utakmica reprezentacije igrace se na oranici.

Posted (edited)

Da je pameti da pocnu odmah posle Derbija, a sa Moldavijom da se igra na JNA. Mi dobijemo nedelju dana pre normalan teren,a reprezentacija igra na pristojnom terenu

Edited by Milosh76
Posted (edited)

Tehnicki nisam bezao, jer sam dobio lekarsko opravdanje zbog navodne povrede na casu fiskulture.  Bio sam u 4. razredu gimnazije.  Jedini put kada sam pobegao (isto 4. razred gimnazije) bilo je Kar Cajs-Zvezda 1971. i to da gledam utakmicu na TV.  Pobegli smo nas cetvorica iz razreda i gledali utakmicu u stanu mog druga.  Taman utakmica pocela, kada otac mog druga (koji je isto tako pobegao sa posla da gleda utakmicu) ulazi u sobu.  Vidi nas i pocne da vice: "Bitange, pobegli ste sa casa, m'rs u skolu!"  Da sa nama nije bio njihov komsija, tadasnji fudbaler OFK-e, Bogdan Turudija, imali bismo da letimo iz stana.  Boca smiri caleta, a cale preusmeri svoju ljutnju na sudiju i Karl Cajsove igrace.  Posle u pluvremenu cale ode da spremi meze, a mi se do zemlje klanjamo Turudiji i nagovaramo ga da predje da igra za Zvezdu.

:D

Milsim da je OFK tih godina bio vrlo nezgodan za Zvezdu i Partizan, Dzajina Zvezda nije mogla godinama da dobije na Karaburmi.

+1

stoji

To uopste nije bilo to.

Pa, samo za SP 1978 Evropa je imala 20 ekipa gde je skoro svako mogao da pobedi svakog. To je danas nemoguce. Otpao Portugal, Danska sa Simonsenom, SSSR, Grci koji su pravili odlicnu ekipu, Belgijanci, Bugari sa Bonevom i Zeljaskovom, pa Tosakov Vels, mi i Rumuni sa Belenjijem, Djordjeskuom...sta reci o Englezima koji su ispali od zabara samo na gol razliku (verovatno nisu imali bolju ekipu od 1966. tada), pa Istocni Nemci koji su prethodno prvenstvo pobedili bracu u grupi i igrali medju 8 najboljih. Na prvenstvu u polufinalnim grupama Austrijanci sa Kranklom i Sahnerom pobede Nemce, Poljaci udju u 8, Skoti i grupi dobiju Holandiju....Secam se kvalifikacija u nasoj grupi za 1982, mi prvi, Danska rasturi kasnijeg prvaka i najavi veliku ekipu na prvenstvima 1984 (kad su nas demolirali 5:0) i 1986, a tada su bili samoi treci.

Nije sistem takmicenja pravljen u odnosu na kvalitet reprezentacija, nego su igrali bas najbolji, a ne kao danas, gde je pola utakmica na SP smaranje. O poslednjem EP da ne pricam.

Sem Hrvata, nema primera da je raspad zemalja doneo neki poseban kvalitet, stavise. Ceska, Slovacka, Rusija, Ukrajina....bile su daleko jace u zajednickim drzavama. A i Hrvati se previse uzdizu. :fantom:

Edited by Toni Sumaher
Posted

el se cuo neko s miloem, kako su mu ledja?

Posted (edited)

pa ti si sam napisao trebalo je biti medju 16 najboljih

definitivno tu nisi mislio samo na evropske reprezentacije

nisam siguran koliko su novonastale drzave oslabile reprezentacije

da, na prvi pogled to bi trebalo biti tako

i iz perspektive nekoliko najjacih reprezentacija to mozda donekle i jeste tako, ali vec iz perspektive ove druge lige to definitivno nije tako

a uzgred neke novere perezentacije rezultatima nadmasuju bivse vece drzave ciji su bili deo

evo hrvatska npr, ne vidim po cemu su oni to slabiji od sfrj

Pa nije poenta u tome da li su neke drzave posle raspada imale bolje rezultate vec u tome kakve bi rezultate imale da se nisu raspale. Ili radije: kakve bi rezultate imale ranije da nisu bile ujedinjene. U svakom slucaju ne vidim kako je manji uspeh biti medju deset najboljih u Evropi tada nego sada.

Ako pogledas 1978 - dve ekipe van Amerike i Evrope su igrale u najboljih 16. Na prethodnom SP isto toliko, 2010 su bile tri ekipe, 2006 isto dve. Reklo bi se da se odnos snaga uopste nije promenio, sto je i logicno jer nisu Evropljani i Amerikanci bas stojali u mestu dok su se razvijali Afrika i Azija.

Osim Madjara. :D

Edited by Meazza
Posted (edited)

:D

Milsim da je OFK tih godina bio vrlo nezgodan za Zvezdu i Partizan, Dzajina Zvezda nije mogla godinama da dobije na Karaburmi.

To uopste nije bilo to.

Pa, samo za SP 1978 Evropa je imala 20 ekipa gde je skoro svako mogao da pobedi svakog. To je danas nemoguce. Otpao Portugal, Danska sa Simonsenom, SSSR, Grci koji su pravili odlicnu ekipu, Belgijanci, Bugari sa Bonevom i Zeljaskovom, pa Tosakov Vels, mi i Rumuni sa Belenjijem, Djordjeskuom...sta reci o Englezima koji su ispali od zabara samo na gol razliku (verovatno nisu imali bolju ekipu od 1966. tada), pa Istocni Nemci koji su prethodno prvenstvo pobedili bracu u grupi i igrali medju 8 najboljih. Na prvenstvu u polufinalnim grupama Austrijanci sa Kranklom i Sahnerom pobede Nemce, Poljaci udju u 8, Skoti i grupi dobiju Holandiju....Secam se kvalifikacija u nasoj grupi za 1982, mi prvi, Danska rasturi kasnijeg prvaka i najavi veliku ekipu na prvenstvima 1984 (kad su nas demolirali 5:0) i 1986, a tada su bili samoi treci.

Nije sistem takmicenja pravljen u odnosu na kvalitet reprezentacija, nego su igrali bas najbolji, a ne kao danas, gde je pola utakmica na SP smaranje. O poslednjem EP da ne pricam.

Sem Hrvata, nema primera da je raspad zemalja doneo neki poseban kvalitet, stavise. Ceska, Slovacka, Rusija, Ukrajina....bile su daleko jace u zajednickim drzavama. A i Hrvati se previse uzdizu. :fantom:

Dobri su bili OFK-ovci.  Turudija je bio desno krilo.  Dobar dribler, brz ali imao je jedan nedostatak - los vid.  Pored njega tu su bili Petko, Stipe, Zec, Trta Lukic, Gugi, Sani, Djujic, Borota, ....  Sve odlicni igraci.  Kao i prethodna generacija sa Samardzicem, Skoblarom, Banovicem i Krivokucom.  Steta da su osvojili samo jedan trofej u periodu svog zlatnog doba; Kup Jugoslavije 1966. u cuvenoj utakmici protiv Dinama (6-2).  Secam se da sam isao na JNA da ih gledam.  Jedna od najboljih utakmica koje sam gledao.  Dinamo je tada bio jak (Lamza, Zambata, Cvek, Skoric, Gracanin), ali su nasi Plavi bili rapsodija.

Edited by Dimitrije
Posted (edited)

Dobri su bili OFK-ovci.  Turudija je bio desno krilo.  Dobar dribler, brz ali imao je jedan nedostatak - los vid.  Pored njega tu su bili Petko, Stipe, Zec, Trta Lukic, Gugi, Sani, Djujic, Borota, ....  Sve odlicni igraci.  Kao i prethodna generacija sa Samardzicem, Skoblarom, Banovicem i Krivokucom.  Steta da su osvojili samo jedan trofej u periodu svog zlatnog doba; Kup Jugoslavije 1966. u cuvenoj utakmici protiv Dinama (6-2).  Secam se da sam isao na JNA da ih gledam.  Jedna od najboljih utakmica koje sam gledao.  Dinamo je tada bio jak (Lamza, Zambata, Cvek, Skoric, Gracanin), ali su nasi Plavi bili rapsodija.

Stipe je Stepanovic? Mislim da je OFK solidno igrao i u Evropi pocetkom sedamdesetih. Djujica, Petka se secam i ja, a posebno Borote i Santraca, bez njih dvojice Partizan nikada ne bi uzeo titulu 1978. godine. Borota je to prvenstvo branio kao lud, mislim da je primio samo 17 golova u skoro nikad jacoj ligi.

O toj utakmici mi je pricao otac koji je takodje gledao,  bilo je mnogo ljudi, navijaca CZ i P koji su podrzali OFK.

Edited by Toni Sumaher
Posted

Stipe je Dragoslav Stepanovic.  To mu je bio nadimak dok je igrao u OFKi.  U Zvezdi su pokusali da ga zovu Stepa (da ih podseca na cuvenog vojvodu ali se nije zapatilo.)  Medjutim, njegova karijera u Zvezdi je bila daleko od one koju je imao u OFKi jer je u Zvezdu dosao sa nacetim kolenom i vise bio povredjen i rovit nego fit za igru.  Zbog toga su Zvezdasi imali obicaj da kazu: "Uvalili nam Stepu."  Posle su ga Nemci prekrstili u Stepi dok je tamo radio kao trener.

Posted (edited)

Stipe je Dragoslav Stepanovic.  To mu je bio nadimak dok je igrao u OFKi.  U Zvezdi su pokusali da ga zovu Stepa (da ih podseca na cuvenog vojvodu ali se nije zapatilo.)  Medjutim, njegova karijera u Zvezdi je bila daleko od one koju je imao u OFKi jer je u Zvezdu dosao sa nacetim kolenom i vise bio povredjen i rovit nego fit za igru.  Zbog toga su Zvezdasi imali obicaj da kazu: "Uvalili nam Stepu."  Posle su ga Nemci prekrstili u Stepi dok je tamo radio kao trener.

Secam ga se sa cuvenog videa kada je Zvezda zgazila Partizan 4:1, mozda je cak i dao neki gol tada ili namestio. Partizan prvak, a pored Zvezde dobije ga i Hajduk 6:1, mada je igracki Zvezdina pobeda bila jos ubedljivija. Mislim da je Stepanovic pricao da je sa Kunovcem posle utakmice isao negde, valjda je ovaj placao veceru, tako nesto... Posle je napravio finu trenersku karijeru, vodio je dobar tim Ajntrahta i umalo nije uzeo titulu. Umeo je da se proda™ Nemcima, posto se u manirima prilicno germanizovao™.

Inace u toj generaaciji OFK bilo je puno krajinskih Srba - Petkovic, Gugleta, Djujic, mozda jos neko...

Edited by Toni Sumaher
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...