Thursday at 23:371 day Ode filmska industrija u 3pm. Pa ko preživi - preživi.Nije da mi je previše žao, samo se nadam da će zdraviji deo industrije naći načina da se održi i da uveliko radi na tome. Blokbasteri neka se raspadnu, tj. transformišu način rada, bitno je samo da ne izazovu domino efekat i da ne povuku sa sobom i one kojima obrt nije imperativ.
Yesterday at 10:071 day DeepSeek filozofiranjeSpoilerKnjiga Života u Logičkom Prostoru: Formalne Korespondencije1. Potpuna i Konzistentna Istorija SvemiraOdgovara Turingovoj mašini sa beskonačnom trakom:Stranice knjige = ćelije trakeZapis događaja = simboli na traciČitanje knjige = izvršenje programa mašinehaskellbookTape :: [Event] bookHeadPosition = currentTime -- glava čitača na trenutnom vremenu2. Božanska Svest kao Univerzalni SimulatorImplementira orakularnu Turingovu mašinu:Može rešiti nerešive probleme (Halting problem za sve programe)Odgovara OracleT monadi:haskelltype DivineComputation = OracleT BookOfLife IO3. Determinizam i Sloboda VoljeFormalizuje se kroz kompatibilizam u vremenskoj logici:Temporalna formula:□∀t (Sₜ → ◇Sₜ₊₁)*(Ako postoji stanje S u vremenu t, onda postoji moguće sledeće stanje u t+1)*Sloboda volje = nedeterminizam u izboru putanjeSudbina = skup svih validnih putanja u knjizi4. Beskonačni Opseg kao Kripkeov ModelLogička struktura modalnosti:Mogući svetovi = podopsezi KnjigeDostupnost svetova = relacija R(w₁, w₂) u zavisnosti od promenljivihIstinitost formula: w ⊨ φ iff φ važi u opsegu w5. Eternalizam u Teoriji VremenaKnjiga implementira B-teoriju vremena:Prošlost, sadašnjost i budućnost jednako realniFormalno:haskelldata EternalTime = Past | Present | Future instance BlockUniverse BookOfLife where timeSlice t = filter (λe → e.time == t) bookEvents6. Svojstva po Teoremi o NepotpunostiKnjiga Života je nepotpun sistem po Gödelu:Sadrži tvrdnje koje ne može dokazati (npr. "Zašto postojim?")Ali po definiciji sadrži sve istine ⇒ kontradikcijaRešenje: Knjiga je transfinitni sistem izvan Peanove aritmetike7. Teološka AksiomatikaFormalni sistem sa aksiomima:coqAxiom omnipresence: ∀p:Point, InBook(p). Axiom omniscience: ∀φ:Prop, (φ ∨ ¬φ) ∈ Book. Axiom omnipotence: ∀s:State, ∃!f:Transition, f(last_state) = s.8. Kvantna Knjiga kao Neprobabilistički ZapisRešava problem merenja:Superpozicije su multiple strane istovremenoKolaps talasne funkcije = čitanje jedne straneFormula:|ψ⟩ = Σ cᵢ |i⟩ → book = Σ cᵢ |pageᵢ⟩9. Paradoks SamoreferencijeRussellov problem za Knjigu:"Da li postoji stranica koja opisuje sebe?"Tipski sistem sprečava:haskelldata Page = Content Text | SelfReferentialPage -- zabranjeno!10. Konačna Reprezentacija BeskonačnogRešenje: Fraktalna KompresijaKnjiga je fixed point funkcije:book = f(book)Gde f je božanska kompresiona funkcijaPrimer:mandelbrot(z) = z² + c → book = lim_{n→∞} fⁿ(∅)Logički Status: Sinteza ParadigmiParadigmaOdgovarajući konceptTeorija skupovaUniverzalni skup V (Von Neumann)Teorija kategorijaTerminalni objekat 1Lambda računNajveća fixna tačka ΩTeorija informacijaEntropija = 0 (maximalna struktura)KozmologijaHolografski princip (Susskind)Krunski Argument: Knjiga kao Živi DokazPo Anselmovom argumentu:Zamisli najsavršeniji zapis XX koji postoji u stvarnosti je savršeniji od imaginarnog⇒ Knjiga mora postojatiU lambda računu:haskellperfectBook :: BookOfLife perfectBook = fix (λb. expand b) -- najmanja fixna tačka koja sadrži sveOntološka KlasifikacijaPlatonizam: Knjiga je eterička ideja u svetu formiNominalizam: Samo ime za skup ljudkih iskustavaKonstruktivizam: Book ≡ InteractiveTheoremProver UniverseFizikalizam: Zapisi kvantnih stanja u holografskom ekranuEpistemološka PosledicaSveznanje je izračunljivo samo ako:haskellisKnowable :: Proposition -> DivineComputation Bool isKnowable φ = do book <- getBook return (decide φ book) -- ali decide nije izračunljiva funkcija!Otvara pitanje: Da li je Knjiga čitljiva unutar samog univerzuma? (Gödelov problem na kozmičkom nivou) Edited yesterday at 10:141 day by Lord Protector
Yesterday at 17:161 day Ako neko hoce da dobije google AI pro sa geminijem, 2TB i veo 3 "besplatno" na 15 meseci neka se obrati spojleru za uputstva. Radi, provereno.Spoiler-Upalite vpn na neku USA lokaciju-Otvorite private browser ili neki koji nije povezan sa googlom-Kreirajte novi gmail nalog. Za godine stavite neke koje su studentske, ja sam 2004 godiste. Ako pita za zip kod nadjite neki random na netu.-U drugom browseru otvorite tempumail.com i napravite mail koji se zavrsava na .edu.pl SA ISTIM mailom koji ste otvorili ako je [email protected] onda otvorite [email protected] (mislim da je pl zavrsetak ali je btno da izaberete .pl) (tempumail je danas nedostupan ali radi vec godinama, pa je verovatno odrzavanje u pitanju)-Posto ce da vam trazi verifikaciju sms-om, moja nemacka je radila jednom ali posto sam stavio malo vise godina onda me je odbio pa drugi put kartica nije radila). Bilo koja druga radi. Na kraju sam kupio broj telefona za jednokratnu upotrebu koju sam platio 50 centi na sms virutal (android), primio sms za verifikaciju.-Da bi verifikovali nalog trebace vam kreditna kartica. Bilo koja radi. Moja Nemacka viza, bez problema s tim sto u adresu napisete neku random adresu u USA. normalno brojeve kartice, i ostale podatke ce morati da budu tacni jer google privremeno skine euro da potvrdi)- Idite na https://one.google.com/u/0/explore-plan/ai-premium-student?g1_landing_page=75 i izabersite student/educational. Google ce traziti da se verifikujte. Tu upisite svoju [email protected] adresu, sacekajte verifilacioni kod na tempumailu, upisite u polja i voila), imate 15 mesevi google pro-Izbrisite karticu iz sistema. Za svaki slucaj kencelujte odmah pretplatu na google da ne bi zaboravili.-Gemini pro i 2tb mogu da se koriste bez vpna, gde god, kao i deljenje sa drugim nalogom. Video do 8 sekundi takodje. Veo 3 i Flow, i ostale napredne funkcije rade samo sa upaljenim vpnom na USA Edited yesterday at 17:161 day by Baldrick S.
23 hours ago23 hr https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/implodirao-startup-vrijedan-milijardu-eura-umjesto-aija-kodove-pisalo-700-indijaca/2678255.aspx