Tribun_Populi Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 (edited) "dvopartijski" sistem je mozda najgenijalniji deo americke demokratije. Ako se uzme da je cilj demokratije stabilnost i smenljivost vlasti ovaj sistem radi posao na mnogo nivoa. Da se i ja s tobom jednom složim. Sav onaj cirkus koji se ovde i sa evropskim partijama dešava van (veoma često one man show) partija, tamo se reši u okviru samih partija. I zato je i država stabilnija. Edited November 10, 2016 by Tribun_Populi
Prokleto Djubre Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 Berniju je i ovako malo falilo da nadjebe establišment iznutra. To je i ono gde se moje vidjenje jako razlikuje od mnogih koje citam ovih dana. Ja mislim da je njemu beskonacno mnogo falilo. Bukvalno da se ovaplotio Sveti Duh iznad Vasingtona i rekao "Zelim da Berni postane kandidat Demokrata", to nije moglo da se desi. Svi izvori moci u zemlji su se posvetili tome da on ne dodje u tu situaciju i naravno da onda nije ni dosao. U stvari, problem sa dvopartijskim sistemom je sto tehnicki on moze da se svede na jednopartijski. Dolazak do pozicije moci u stranci je upravo onakvo kakvo ljudi uvek spocitavaju komunistickim partijama i onda se desi upravo ono sto se desavalo i njima. Isplivavaju oni koji su profi u unutarpartijskim igrarijama, potpuno odvojeni od bilo kakvog problema onih koje kao predstavljaju. Ona Veserman Sulc i izgleda kao nekakvo bice iz mocvare, ko je nju birao da odluci predsednika USA? Birana je taman koliko Stipe Suvar za Centralni komitet. I jedan od tih sistema je nesloboda a drugi je svetionik demokratije, iako su u oba slucaja oni koji odlucuju o ljudima toliko daleko od njih da obicnom coveku uopste nije jasno kako su dosli u tu poziciju. Taj deo mi nije jasan, kako neko moze smatrati dvopartijski sistem za odlican a jednopartijski za uzasan kad daju prakticno iste rezultate.
Tribun_Populi Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 To je i ono gde se moje vidjenje jako razlikuje od mnogih koje citam ovih dana. Ja mislim da je njemu beskonacno mnogo falilo. Bukvalno da se ovaplotio Sveti Duh iznad Vasingtona i rekao "Zelim da Berni postane kandidat Demokrata", to nije moglo da se desi. Svi izvori moci u zemlji su se posvetili tome da on ne dodje u tu situaciju i naravno da onda nije ni dosao. U stvari, problem sa dvopartijskim sistemom je sto tehnicki on moze da se svede na jednopartijski. Dolazak do pozicije moci u stranci je upravo onakvo kakvo ljudi uvek spocitavaju komunistickim partijama i onda se desi upravo ono sto se desavalo i njima. Isplivavaju oni koji su profi u unutarpartijskim igrarijama, potpuno odvojeni od bilo kakvog problema onih koje kao predstavljaju. Ona Veserman Sulc i izgleda kao nekakvo bice iz mocvare, ko je nju birao da odluci predsednika USA? Birana je taman koliko Stipe Suvar za Centralni komitet. I jedan od tih sistema je nesloboda a drugi je svetionik demokratije, iako su u oba slucaja oni koji odlucuju o ljudima toliko daleko od njih da obicnom coveku uopste nije jasno kako su dosli u tu poziciju. Taj deo mi nije jasan, kako neko moze smatrati dvopartijski sistem za odlican a jednopartijski za uzasan kad daju prakticno iste rezultate. +1 On je po establišment opasniji od Trumpa x3.
Prospero Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 interesantan je i ovaj deo da su konvejica i ostatak trampovog štaba imali kezove do ušiju, jer su imali neke drugačije pollove. bilo bi interesantno čuti njihovu stranu sa čime su računali. jedna strategija, voter suppression, je očigledno bila veoma uspešna, pa su verovatno računali sa manjim turnoutom. ima malo ovde o tome: http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-27/inside-the-trump-bunker-with-12-days-to-go ne znam šta znači wu tang znak na voditeljovom stolu te pollove je organizovao zet kušner za interne potrebe, pitanje je da li ćemo ih ikad videti.
Ravanelli Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 (edited) sada sam pročitao i ceo tekst. ispada da im je zapravo dobar database koji su napravili sa RNC doneo pobedu. interesantne taktike targetiranja glasača biće još dobrog štiva na temu kako je tramp dobio izbore. Edited November 10, 2016 by Ravanelli
Meazza Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 (edited) . U stvari, problem sa dvopartijskim sistemom je sto tehnicki on moze da se svede na jednopartijski. Dolazak do pozicije moci u stranci je upravo onakvo kakvo ljudi uvek spocitavaju komunistickim partijama i onda se desi upravo ono sto se desavalo i njima. Isplivavaju oni koji su profi u unutarpartijskim igrarijama, potpuno odvojeni od bilo kakvog problema onih koje kao predstavljaju. Tvoje zapazanje je u velikoj meri tacno :) , ali primeti jednu sofisticiranu razliku: u dvopartijskim sistemima narod actually daje legitimitet onome ko ih vodi. Kapacitet za neku pobunu protiv sistema je drasticno, drasticno manji jer - "narod je ovako hteo". I ne samo da je hteo (!), nego je za razliku od jednopartijskih drzava imao i mogucnost da glasa za nekog drugog! (Ti sad mozda mislis da sam ja ironican, but I'm genuinely admiring the sheer brilliance of it.) Edited November 10, 2016 by IndridCold
Hamlet Strašni Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 Pa nemaju nikave veze i nisu im isti rezultati.
Prokleto Djubre Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 (edited) Pa nemaju nikave veze i nisu im isti rezultati. Sve na svetu ima veze i nista nije isto. Sad elaboriraj ako ti se prica posto ja ovako ne umem. edit: Posto ako je jedini put do drustvene moci usko definisan, onda meni nije jasno u cemu je razlika da li imaju jedne stepenice na gore ili dvoje potpuno iste i paralelne. Cenim da je ipak ovo sto Indrid govori - izbori su danas ono sto je Svevisnji bio nekad. Nacin da se obezbedi nekakav legitimitet kod mase. Edited November 10, 2016 by Prokleto Djubre
Hamlet Strašni Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 Bez želje da ulazim u neki fajt, mislim da je bilo kakvo elaboriranje razlika izmedju američkog sitema i sfrj sistema potpuno beskorisno. Imaju veze koliko abakus i ipad. Ukratko, taj koji se probije, mora da na kraju pobedi protivkanidata, plus ima slobodne medije, nezavisno sudstvo i na kraju krajeva slobodne gradanje. Kod jednopartijskog sistema toga nema. Pri tome ovaj sistem postoji vekovima a nijedan jednopartijski nije sastavio ni 8o godina. Sirenje ovakve diskusije je na nivou objasnjavanja da zemlja nije ravna ili da treba vakcinisati decu
Prospero Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 ^^ pod pretpostavkom da je suštinski isto da li postoji jedan ili dva niza stepenika, mogu da kažem da nije sve ni do suštine nego i do formalizma i reklamiranja istog. možda ljudi mirnije spavaju znajući (svikli su na to) da ima dva niza stepenika, ne ulazeći u suštinu (a i zašto bi?). možda im je bitno da imaju na pameti samo potencijale takvog poretka, ne propitujući kakav je raskorak između suštinskog stanja i fantaziranog potencijala.
Prokleto Djubre Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 @hamlet: Ja pricam da je Veserman Sulc jednako daleko od uticaja obicnog coveka kao i Stipe Suvar. Sad to sto ona ima svoje ogledalo u drugoj stranci je tom coveku prilicno nebitno u praksi. One vazne stvari se ne menjaju smenom te dve partije, barem nikad radikalno, tako da imamo milion pretpostavki koje su sveto pismo bez obzira na to koga izaberes. To je valjda svakome jasno nakon sto "Change" i "Hope" kandidat odlazi iz ofisa tako da se niko ni ne seca bilo cega sto je on promenio. I to malo sto se moze reci da je uradio (Obamacare) ce najverovatnije vec Tramp resetovati na fabricka podesavanja. Deo sa slobodnim medijima necu da komentarisem, meni je vera u slobodne medije nakon onoga sto se moglo videti na ovim izborima jednostavno komicna. Ne zelim ni da se prepirem oko toga uopste, uzmem da se covek sali kad kaze da su mediji slobodni jer mi je tako lakse. I na kraju - najveci sistem na svetu je jednopartijski i deluje cvrsce nego i jedan koga ja mogu da se setim. Stabilnost sistema je pozitivna samo ukoliko je ljudima u njemu dobro, inace je mana.
MancMellow Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 Deo sa slobodnim medijima necu da komentarisem, meni je vera u slobodne medije nakon onoga sto se moglo videti na ovim izborima jednostavno komicna. Ne zelim ni da se prepirem oko toga uopste, uzmem da se covek sali kad kaze da su mediji slobodni jer mi je tako lakse. Zavisi. U USofA tokom ovih izbora uglavnom ne, ali za vreme Brexit kampanje su bili prilično slobodni i šaroliki.
Prokleto Djubre Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 Zavisi. U USofA tokom ovih izbora uglavnom ne, ali za vreme Brexit kampanje su bili prilično slobodni i šaroliki. O Americi pricam, Evropljani i dalje imaju dovoljno razudjenu situaciju i nisu okrenuti samo na sebe onako kako Ameri jesu zbog svoje velicine i tradicije.
theanswer Posted November 10, 2016 Posted November 10, 2016 dow jones record high čak i kad se videlo da će tramp izgleda uzeti izbore analitičari kao stiv šmit koji je vodio mekejnovu kampanju su počeli doom and gloom priče iako su već 3523523 puta pogrešili tokom ovog ciklusa, nikad neće naučiti elem, jedine dve trke kompetitivne za senat su izgubili republikanci koji su se distancirali otvoreno protiv trampa. hek u nevadi i sada Keli Ajot u NH koja je izgubila za par stotina glasova od Megi Hasan koja je bila guverner. još jedan pickup su imale demokrate ali to u Ilinoju nije bila kompetitivna trka. jedna bitna pobeda za demokrate je u NC za guvernera gde je zamalo izgubio Mekrori. takođe Dejvid Djuk koji se kandidovao u Luizijani koja ima drugačiji sistem nego ostale države dobio je samo 3,4% glasova.
Recommended Posts