Jump to content
IGNORED

ABA Liga

adasevic

Recommended Posts

Posted
45 minutes ago, kralj said:

Ubr, nije suština samo u cifri prodatih karata, nego u košarkaškom ambijentu koji takmičenje generiše. Evo za koji dan imaćemo priliku da vidimo kako izgleda 3000 ljudi u Subotici i onda možemo da polemišemo da li igrači pre nastaju u takvim  Dudovim šumama ili polupraznom Draženu i Kreši.

Nikodije, zaboga, imaš tolike potkaste danas koji otvoreno govore o 'zdravoj' konkurenciji u SFRJ. Nikakve suštinske razlike tu nije bilo i sve se završavalo po partijskim direktivama - od štelovanja rezultata i transfera igrača do finansiranja.

najmladji igrac koji je deo spartakove rotacije je 2001 godiste

najmladji srpski igrac 2000

filip barna koji ima 25 godina i nije klinac, ali je u godinama kad se itekako moze napredovati, jedini suboticanin u ekipi, dete spartaka, proveo u klubu nekoliko sezona i njihov najbolji igrac prosle sezone je oteran u fmp

usput za nesto vise od 2 godine su promenili 40 igraca i 4,5 trenera

nema sta da vidimo, tako se zasigurno ne prave igrace

nema od koga

osim ako ne misle od 36godisnjeg gordica da prave igraca

ovo je prototip instant kluba, doduse posadjenog na relativno ok mesto u gradu od 100 000 stanovnika, sa kakavom takvom kosarkaskom tradicijom i podnosljivom halom (a ni takvih mesta nema mnogo u srbiji, eventualno jos kragujevac ispunjava i takve kriterijume)

takav klub posle 2 godine borbe za opstanak u nacionalnoj ligi puca, ali ne na nivo cibone, nego na nivo nestajanja/beton lige

i onda u subotici narednih xy godina nema nikakve kosarke

Posted

Praviće se igrači. Odlaziće u Megu sa 15 ili 16 barem za sada, ali to su ambijenti u kojima se ceo vikend priča o dolasku Partizana, traže se karte i planira dan oko utakmice. U takvimm ambijentima nastaju budući igrači. Jbt, jel ti beše za Borac navijaš? To donekle objašnjava što ovoliko krvariš za trenutno stanje na terenu.

Hala po Srbiji treba da ima više, ali ima ih dovoljno za jednu ligu od desetak klubova. Na projktima dve sam i sam radio (Zrenjanin i Kraljevo).

Posted
46 minutes ago, Nikodije said:

Prilike su drugačije jer na vlasti imamo to što imamo, a i privatizovano je sve ono što je nekad ulagalo u sport. E sad, ako je diktatorsko ludilo u tom ambijentu jedini način da imamo profi košarku, onda je bolja amaterizacija. Jer ovo je bolesno i nikakva medalja sa Olimpijade  niti igranje EL ne može da pokrije tu količinu bolesti.

Privatizovalo se, ali kao i danas i tada su sponzorski ugovori išli po direktivi, samo što se danas iz vrha stranke zove gazda kladionice ili lokalni kauboj, a onda se zvao sreški komesar. Čak se i motivi dobrim delom poklapaju, premda sad sigurno ima mnogo više nus-pojava tog finansiranja.

Ako već hoćemo da se otrgnemo Vučićevog uticaja, ajde da to uradimo prvo na uzorku Večitih, a ne na ovima što jedva prikrpe za Momirova i Daču Nikolića. Ja sam skroz za to.

Posted
2 hours ago, kralj said:

Praviće se igrači. Odlaziće u Megu sa 15 ili 16 barem za sada, ali to su ambijenti u kojima se ceo vikend priča o dolasku Partizana, traže se karte i planira dan oko utakmice. U takvimm ambijentima nastaju budući igrači. Jbt, jel ti beše za Borac navijaš? To donekle objašnjava što ovoliko krvariš za trenutno stanje na terenu.

Hala po Srbiji treba da ima više, ali ima ih dovoljno za jednu ligu od desetak klubova. Na projktima dve sam i sam radio (Zrenjanin i Kraljevo).

Sta sad to znaci? Sad ja tebi napisem ti bese za Zvezdu navijas, to donekle objasnjava zasto se boris za Vucicevu nacionalnu prciju. Ne vidim poentu toga.

Ako je poneta toga da zelim da Borac igra u najjacem mogucem takmicenju, da naravno. I nemam problem da to bude 12,14 ili 16 srpskih klubova, ali imam problem da to bude vuciceva nacionlna liga u kojoj nema takmicenja, nema nicega.

Oma samo vuciceve samovolje i ispunjavanja njegovih ludih zelja- Kako to ne vidis? Cega se to sns dohvatio, a da nije pretvorio u ogoljeni kriminal i propast?

2 hours ago, kralj said:

Privatizovalo se, ali kao i danas i tada su sponzorski ugovori išli po direktivi, samo što se danas iz vrha stranke zove gazda kladionice ili lokalni kauboj, a onda se zvao sreški komesar. Čak se i motivi dobrim delom poklapaju, premda sad sigurno ima mnogo više nus-pojava tog finansiranja.

Ako već hoćemo da se otrgnemo Vučićevog uticaja, ajde da to uradimo prvo na uzorku Večitih, a ne na ovima što jedva prikrpe za Momirova i Daču Nikolića. Ja sam skroz za to.

ovo sto pises je kao da pises "svi su isti "nisu naprednjaci nesto, ali i zuti su lopovi"

kao da opravdavas snsov kriminal i razaranje ovog drustva sa "bilo je toga oduvek"

to su prosto budalastine

Posted

Ja i ne tvrdim da bi buduća KSS nužno bila bolja od ABA, samo razmišljam naglas i nabrajam koje prednosti mi padaju na pamet. Za Borac sam ti napisao jer pokušavam da pronađem motiv tvoje isključivosti, a koji nije ovaj deklarativni koji bogoudno zvuči (pisao sam već, Vučić se kroz finansiranje i Blizance za sve pita i ima potpunu kontrolu nad ABA; predstavljanje ove lige kao kakve kontra Vučić užičke republike je ponižavajuće tupavo).

I tako mi pade na pamet da bi navijaču Borca možda mogla više da odgovara Aba jer, em treba baš da se pomučiš da ispadneš, a samim tim, neispadanjem klub je u značajno boljoj poziciji u odnosu na KLS klubove. Ne tvrdim da sam u pravu, ali iz nemoći sam uspeo eto toliko da budem kreativan, jer ovo sa Vučićem babarogom u ovoj podeli karata nema nikakvog smisla.

Posted
27 minutes ago, kralj said:

Ja i ne tvrdim da bi buduća KSS nužno bila bolja od ABA, samo razmišljam naglas i nabrajam koje prednosti mi padaju na pamet. Za Borac sam ti napisao jer pokušavam da pronađem motiv tvoje isključivosti, a koji nije ovaj deklarativni koji bogoudno zvuči (pisao sam već, Vučić se kroz finansiranje i Blizance za sve pita i ima potpunu kontrolu nad ABA; predstavljanje ove lige kao kakve kontra Vučić užičke republike je ponižavajuće tupavo).

I tako mi pade na pamet da bi navijaču Borca možda mogla više da odgovara Aba jer, em treba baš da se pomučiš da ispadneš, a samim tim, neispadanjem klub je u značajno boljoj poziciji u odnosu na KLS klubove. Ne tvrdim da sam u pravu, ali iz nemoći sam uspeo eto toliko da budem kreativan, jer ovo sa Vučićem babarogom u ovoj podeli karata nema nikakvog smisla.

ne, ne pita se vucic za sve u aba

tu su buducnost, cedevita olimpija, hrvatski klubovi na koje nema uticaj i ciji se interesi ne poklapaju sa njegovim

plus kad su u ligi ostali slovenacki, crnogorski, bih, makedonski klubovi

nemojmo da se pravimo blesavi i da tvrdimo da je to isti nivo uticaja kao kad bi imao ligu u kojoj bi sve klubove mogao da disciplinuje i u kojoj bi sve klubove osim mege finansirao sns direktno ili indirektno u velikoj meri

borac da bi ispao mora samo da bude najlosiji od srpskih timova, to ga izvesno (u slucaju da neki srpski klub bude u prva dva u aba2, a favoriti su, narocito sns vojvodina sa daleko najvecim budzetom tamo) vodi u baraz, gde je pitanje kakao bi prosao protiv kluba na sns sisi sa izvesno vecim budzetom

a protivnici medju srpskim klubovima su blizanci privilegovani klubovi van konkurencije sa 20 puta vecim budzetima od borca, filijala zvezde koja je em neregularno u ligi, em uvek do kraja polusezone moze iz zvezde povuci neograniceno igraca, sredstava cega kog i klub koji je vlasnistvo najmocnijeg kosarkaskog menadzera u evropi, koji opet ima maltene nepresusan bazen iz kog moze izvuci igrace po potrebi ako se klub nadje u problemu

od ove godine tu je i spartak, jos jedan sns miljenik koji kao debitant ima duplo veci budzet nego borac

zapravo, borcu je od svih aba klubova najteze opstati u ligi

a potpuno je besmislno tvrditi da je takva pozicija gde mora biti u top 5 srpskih klubova da bi izbegao baraz sa 7mim, laksa za opstanaka od eventualne gde bi bilo dovoljno biti van 10, ili 12 srpskih klubova da se ne ispadne iz zamisljene srpske lige

potrebna je obiljna doza malicioznosti povuci to kao toboznji motiv nekog ko je izneo niz argumenata zasto da aba, a ne nacionalna lga

Posted
8 hours ago, Ivo Petović said:

Mrzelo me da čitam baš sve što ste pisali, ali ako ukinu ABA ligu, košarci KK Vučićstan želim da joj medalja iz Pariza bude poslednja ikada, stoka ogavna radikalska. 

Jedini problem koji oni imaju sa ABA ligom je ono što ona simbolički predstavlja.

Samo da se osvrnem na ovo. Mislim da ozbiljno potcenjuješ radikalsku stoku. Nije njihov razlog za izlazak iz ABA-e to šta liga simbolički predstavlja,nego su razlozi mnogo lukrativnije prirode (moja 2 centa: igranje ABA-e im postaje ozbiljniji trošak/napor kad treba skupljati novce/koncentrisati se  za/na Evroligu). Kad god krene busanje i kuknjava o interesima srpske košarke, jasno mi je da je to samo mazanje očiju javnosti. 

Posted
25 minutes ago, pbg12345 said:

ne, ne pita se vucic za sve u aba

tu su buducnost, cedevita olimpija, hrvatski klubovi na koje nema uticaj i ciji se interesi ne poklapaju sa njegovim

plus kad su u ligi ostali slovenacki, crnogorski, bih, makedonski klubovi

nemojmo da se pravimo blesavi i da tvrdimo da je to isti nivo uticaja kao kad bi imao ligu u kojoj bi sve klubove mogao da disciplinuje i u kojoj bi sve klubove osim mege finansirao sns direktno ili indirektno u velikoj meri

borac da bi ispao mora samo da bude najlosiji od srpskih timova, to ga izvesno (u slucaju da neki srpski klub bude u prva dva u aba2, a favoriti su, narocito sns vojvodina sa daleko najvecim budzetom tamo) vodi u baraz, gde je pitanje kakao bi prosao protiv kluba na sns sisi sa izvesno vecim budzetom

a protivnici medju srpskim klubovima su blizanci privilegovani klubovi van konkurencije sa 20 puta vecim budzetima od borca, filijala zvezde koja je em neregularno u ligi, em uvek do kraja polusezone moze iz zvezde povuci neograniceno igraca, sredstava cega kog i klub koji je vlasnistvo najmocnijeg kosarkaskog menadzera u evropi, koji opet ima maltene nepresusan bazen iz kog moze izvuci igrace po potrebi ako se klub nadje u problemu

od ove godine tu je i spartak, jos jedan sns miljenik koji kao debitant ima duplo veci budzet nego borac

zapravo, borcu je od svih aba klubova najteze opstati u ligi

a potpuno je besmislno tvrditi da je takva pozicija gde mora biti u top 5 srpskih klubova da bi izbegao baraz sa 7mim, laksa za opstanaka od eventualne gde bi bilo dovoljno biti van 10, ili 12 srpskih klubova da se ne ispadne iz zamisljene srpske lige

potrebna je obiljna doza malicioznosti povuci to kao toboznji motiv nekog ko je izneo niz argumenata zasto da aba, a ne nacionalna lga

Ne poredim sa opstankom u imaginarnoj KSS gde veze nemam ni koliko bi klubova igralo, govorim da je igranjem ABA lige klub privilegovan, jer kao ABA ligaš sigurno može da računa da će sa istim budžetom da napravi bolji tim nego Vojvodina, Zlatibor, Vršac samo na konto igranja u ABA. Jel stvarno treba to da crtam? 

Borac je opstao u ABA kao poslednjeplasirani tim lige igrajući baraž sa Heliosom sa prednošću domaćeg terena, a naredne godine niko nije ni ispao. Iz Aba lige je teže bilo ispasti nego iz NBA svih ovih sezona, pa iako bi neki iole značajniji klub to uspeo, našao bi se mehanizam da ga se vrati. 

Oko Vučića me stvarno mrzi da objašnjavam. Opstanak lige bukvalno visi o njegova dva telefonska poziva (MTS i Admiral). Evo ako se desi da Bokan i Dodik uspeju da neku odluku donesu tako što će da preglasaju Večite, ja ću da ti se izvinim.

Posted

bas si gadan lik kad izgubis argumente

jebo te dodik

zavrsavam na ovu temu, besmisleno se vrteti u krug i ponavljati cinjenice, pogotovo kad sa druge strane moze da se cuje iskljucivo luka&kuzma tok misli

Posted

Koje bre argumente si pobio :D

Vidim ja da si emotivno mnogo više involviran i nema tu mnogo prostora za polemiku kad uzme da se vređa zbog sistema takmičenja u košarci.

• -1 1
Posted (edited)

Kari ima onaj tipičan iracionalni strah uspešnog i autoritarnog, a još uvek lucidnog starca - ovi posle mene će sve da raskuće. On je još uvek glavom u Bormiju i Winston Yuba ligi iz 2001. godine. Na to se nadovezuju kompleksi onog koji misli da voli, poznaje i razume košarku pa to spaja sa svojim vansportskim stremljenjima. Srpska košarka, najbolja na svet, domaća a jaka i nadasve odreda naprednjački predsednici i treneri klubova. 

Svi ostali, uključujući novog predsednika KSS, samo uspešno plivaju na tom talasu i gledaju da izvuku ličnu korist iz toga. Da zatreba, za dve godine bi bili štagod treba da budu. 

Zvezda i Partizan, čak i ovakvi nabudženi, mogu da izgube u Podgorici, Ljubljani, Zadru, Zagrebu. U Novom Sadu i Subotici sigurno neće gubiti.

Edited by Malvo
  • +1 3
  • Hvala 1
Posted
8 hours ago, pbg12345 said:

tri puta vece trziste sam cini mi se prvi put pomenu ja

u istom postu gde sam pomenuo i neke velike gradove

ne zbog profitabilnosti, vec cinjenice da je mnogo lakse, smislenije dugorocno imati klubove na odredjenom nivou u tim sredinama gde se gle cuda kosarka na najvisem ex yu nivou igra 40, 60 ili 80 godina nego u manjim gradovima gde se nikad ili gotovo nikad nije igrala na tom nivou

baza domacih igraca, trenera i sudija je takodje tri puta veca

ne znam, meni je bukvalno suludo da objasnjavam zasto

ovo je u sustini politicki projekat jednog coveka, kojim bi merio kurac sa komsilukom i evropom

Pa ok, taj argument da Cibona dugoročno ima veće šanse od Spartaka da bude recimo učesnik evropskih takmičenja već razumem. Veći grad, istorija. Samo što mene Cibona ne zanima kao takva nego samo kao protivnik srpskih klubova. Ako nekada budu imali šta da ponude imalo bi smisla opet ih uključiti u ligu. Do tada, a to može biti i nikad, treba napraviti ligu koja će da gura naše klubove sličnog nivoa napred.

Posted
9 hours ago, Nikodije said:

...ovde zapravo i ne postoji to da neko dobrovoljno bude sponzor zato što tu vidi neki interes ili prosto voli košarku. Ovde se sponzorstvo rešava tako što Vučić pozove Telekom i kladionice i naredi im da budu sponzori. Ali u normalnim uslovima veličina tržišta je bitna da bi neko svojom voljom odlučio da bude sponzor.

Hrvati su zato toliko i zaostali jer kod njih Plenković i Milanović ne teraju mafijaške firme da budu sponzori klubovima.

Ovo je naravno 100% tačno i zato priča o tržištu nema mnogo smisla. Svakako bih podržao predlog da se profesionalni klubovi skroz skonu sa državnog i paradržavnog finansiranja u kom slučaju bi priča o većem tržištu postala relevantna, ali to je skroz nerealno. Sve i da se slavina zavrne naši klubovi neće biti privatizovani nego će ih i dalje voditi ljudi delegirani od strane vlasti.

Posted (edited)
15 minutes ago, Heaviside said:

Ovo je naravno 100% tačno i zato priča o tržištu nema mnogo smisla. Svakako bih podržao predlog da se profesionalni klubovi skroz skonu sa državnog i paradržavnog finansiranja u kom slučaju bi priča o većem tržištu postala relevantna, ali to je skroz nerealno. Sve i da se slavina zavrne naši klubovi neće biti privatizovani nego će ih i dalje voditi ljudi delegirani od strane vlasti.

Pa eto, Hrvati su se skinuli sa paradržavnog, mafijaškog finansiranja, iako je i to kod njih nekad bilo tako. Ja želim da se nadam da će se i kod nas klubovi nekad finansirati bez reketiranja, koliko god nemoguće zvučalo.

Edited by Nikodije
  • +1 1