Jump to content
IGNORED

Grčka an ženeral

Musharaf

Recommended Posts

Posted

Za Kavalu, vija Bulgarija.

no fakin vej, ne zbog mrzenaca nego uopste. taj put od sofije do seresa je jedan od najgorih na planeti, ako se zanemari 100km autoputa. ima jos jedno 250km pakla sa teskim kamionima, sabanima u dzipovima i slicno. da hocu to da dozivim, letovao bih u crnoj gori i isao ibarskom.

Posted

no fakin vej, ne zbog mrzenaca nego uopste. taj put od sofije do seresa je jedan od najgorih na planeti, ako se zanemari 100km autoputa. ima jos jedno 250km pakla sa teskim kamionima, sabanima u dzipovima i slicno. da hocu to da dozivim, letovao bih u crnoj gori i isao ibarskom.

Ne znam, mozda si u pravu, ja sam se nekoliko puta dohvatio Kavale, Aleksandrupolisa i dalje bez problema, doduse van sezone, ali nisam siguran da pricamo o istoj ruti: zasto Seres?

Ja sam iz Blagoevgrada isao na Dramu, put je OK, a cini mi se da je i kilometraza tu negde.

Posted (edited)

Ne znam, mozda si u pravu, ja sam se nekoliko puta dohvatio Kavale, Aleksandrupolisa i dalje bez problema, doduse van sezone, ali nisam siguran da pricamo o istoj ruti: zasto Seres?

Ja sam iz Blagoevgrada isao na Dramu, put je OK, a cini mi se da je i kilometraza tu negde.

pa kroz dramu prodjes svejedno da li iz blagoevgrada ides na bansko i goce delcev ili na sandanski pa seres, ovo sto sam ja umislio ima 50km autoputa vise i generalno 20 km vise.... svejedno besmisleno. meni zent od voznje kroz bugarsku ako vozim da negde moram tacno da stignem, tamo sam imao sve moguce probleme sa murijom, pokusaj hapsenja, pokusaj rasrafrljivanja celog automobila u potrazi za heroinom, ludake na drumu, itd...

edit - ima ovde sve detaljno kome treba... https://nikana.gr/sr/?option=com_content&view=article&id=9249:automobilom-do-tasosa&c..

Edited by yolo
Posted

pa kroz dramu prodjes svejedno da li iz blagoevgrada ides na bansko i goce delcev ili na sandanski pa seres, ovo sto sam ja umislio ima 50km autoputa vise i generalno 20 km vise.... svejedno besmisleno. meni zent od voznje kroz bugarsku ako vozim da negde moram tacno da stignem, tamo sam imao sve moguce probleme sa murijom, pokusaj hapsenja, pokusaj rasrafrljivanja celog automobila u potrazi za heroinom, ludake na drumu, itd...

Seres pravac je optereceniji utoliko sto iz Bugarske vodi ka Solunu, kamioni, taj rad...

Trasa koju sam imao na umu je sporednijim putem, dakle pravo na Dramu, koliko se secam skrece se nesto posle Blagoevgrada, nista Seres, nista Sandanski...

Sto se Bugarske tice ja nisam imao neka posebno losa iskustva mada sam uvek gledao da je predjem u cugu, drzale me price slicne tvojoj od raznog naroda kome se taodje svasta desavalo.

Posle par iskustava sa guzvama na srpsko-makedonskoj i makedonsko-bugarskoj granici i nije mi tesko padalo, obaska sto - ako se malo osvrnes, po bugarskim vukojebinama ima sira, belog, kakvog u svetu nema, nista Dodoni... 

BTW, kad smo na temi, steta je sto je bitoljski pravac zapostavljen, nije naputan za one koji idu ka Solunu, Halkidikiju i dalje prema Turskoj, ali je Pelagonija vredna prolaska, Rosoman, Prilep, Bitola, silazi se u grcki deo Pelagonije, Florina, Edesa, moze da se izbije na Kastaniju i dalje na jug obalom, moze ka Jonskom moru preko Janjine ili posred Grcke kopnom...

Od Kozanija do Soluna je sada autoput, mozda ima smisla prespavati negde u Bitolju, Prilepu, pa cak i u Grckoj, Ptolemaida, Florina, ceo taj kraj, sve OK mesta sa jakom seljacko/poljoprivrednickom tradicijom, vredi ih videti uvece kad navale po lokalnim jedaonicama, jes da je 200 km duze, ali definitivno vredi ako su vec odredjena 2 dana/1 nocenje za put...

Cenim da ako se ide preko Kozanija ima cca 1000 km od Beograda, ali da je u tom slucaju dobra polovina autoputem.

Preko Edese je put takodje odlican, obaska sto je Edesa/Воден mesto za videti i probati.

Posted

trebalo bi da rezervisem trajekt* od igumenice do paxosa (i nazad :)), a uopste ne mogu da se snadjem na ovim grckim sajtovima. cini mi se da je drugacije bilo kada sam isto to gledao za krf pre 3 godine.

molim neku dobru dusu za pomoc.

*

ili barem da vidim koliko trajekata vozi za paxos na dan kada planiram da idem....

Posted

ima nekoliko trajekta, recimo sigurno 2, mozda vise nekim danima. znam da sam ja zaboravio da prebacim sat kada smo posle nocenja kod djevdjelije usli u grcku pa smo kasnili na taj neki u recimo 12. otisli smo 10-tak km od igumenice na kupanje i vratili se 2-3 sata kasnije na sledeci. naravno uvek zavisi kojim danom hvatas ali se ja ne secam da je taj ferry bio rasprodat, naprotiv.

evo sad sam pogledao

ima 2 trajekta dnevno, jedan u 10.30 drugi u 14.30 i to ti je sve.

https://www.gtp.gr/RoutesResults.asp?SchDay=20&SchMonth=7&SchYear=2015&CompanyID=0,2&SortType=1,2&AroundDate=1&Origin=EGR6TS10IGOIGO,3062,8&Destination=EGRIKE22PAXPAX,6191,8

Posted (edited)

krecem u subotu iz bg-a, spavanje kod gevgelije, sa posetom mrzencima (kad smo kod toga, znas li kad je poslednji trenutak da zabodem janjetinu?). u nedelju hvatam trajekt, mislim da cu pokusati ovaj prvi da uhvatim.

hvala za ovaj link, nikako nisam mogao da nadjem...

Edited by nenad
Posted

Ko je bio na Lefkadi nek preporuci neki dobar restoran u glavnom gradu Lefkasu.

Posted

gledaj gde je guzva i gde se prica uglavnom grcki

Posted (edited)

Kakva je situacija na ostrvima sto se tice cena, snabdevanja, kasnjenja aviona i sl?

Info koji ja imam od zene iz Drame udate za Grka, da je frka samo za podizanje kesa, a to em necu raditi em je info od pre 10 dana

Edited by Milosh76
Posted

na Lefkadi, u Agios Nikitasu, ima svega, prodavnice, restorani, sve. podizanje keša isto kul, isprobali danas. jedino nismo probali u restoranima da plaćamo karticom, ali i to ćemo možda narednih dana ako bude potrebe.

@moća

sutra idemo u Lefkas, mada mislim da ćemo da ponovimo jedan bar sa super hranom od prošlog puta kad smo bili. mnogo smo dobro jeli, doduše više su to meze jela nego jela-jela, a mislim da su čak i besplatna uz piće (sad tek ima smisla račun koji smo dobili). i atmosfera je bila dobra.

mislim da je to ovaj https://foursquare.com/v/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82/4e4ac7fcae6014a2fdd6aeef 

ili ovaj http://www.tripadvisor.rs/Restaurant_Review-g189460-d3519280-Reviews-Gogos_Gefsis-Lefkada_Ionian_Islands.html 

jednom smo jeli i u ovom, ali ne mogu da garantujem da li je bolji ili lošiji od drugih, osim što je pored grčke bilo i nešto bliskoistočne hrane na meniju

https://foursquare.com/v/burano/4e53fe5ad1641f4f818d8d5b

vidi ako neko ima bolje preporuke, prošvrljaj po foursquare-u ako ti nije mrzak ili idi na to gde su grci.

Posted

Hamburgerija Srpska kuća.

Jedini i najbolji giros koji sam probao Daltoni u marini.

Posted

Giros Dalton, negde uz marinu cini mi se.

Posted

Kakva je situacija na ostrvima sto se tice cena, snabdevanja, kasnjenja aviona i sl?

Info koji ja imam od zene iz Drame udate za Grka, da je frka samo za podizanje kesa, a to em necu raditi em je info od pre 10 dana

Sasvim normalno.

Prodavnice uredno snadbevene, koliko vidim goriva ima na svakoj pumpi, juče baš primetimo neke da dižu keš na pireus bankomatu... Cene iste kao i prošle godine, čini mi se.

Posted

potvrda i sa limnosa da sve perfektno funkcionise u greciji, nema razloga za brigu ili nedaj boze otkazivanje letovanja, ko je to uradio neka se predomisli. ima svega, para u bankomatu za strance, nista ne fali, sem malo vise turista. ne znam za vise turisticka mesta ali ovde je perfektno praznjikavo, uzasno je sve jeftino, mislim da su jos dodatno spustili cene u odnosu na ranije godine, mi placamo 30e za korektan bazican studio sa pogledom na more i 20m od plaze, frape za poneti je 1-1.20, musaka i druga jela u kafani 6e, litar vina u kafani 6e, kg ribe je 30-35, kg jastoga je 55, to je skoro duplo jeftinije od hrvatske npr. pisacu detaljno o limnosu kada se vratim ali ko trazi mir daleko od turistickih guzvi, kilometarske pescane plaze, spektakularno dobru hranu po selima, ogromantna preporuka. plus sto se lako stize kolima, od kavale 3.5 sata ferijem (16.5e po osobi, 51e auto). ko ne zna gde je limnos, severni egej, u centru trougla koji cine atos, samotraki i lezbos, otprilike. mediteran kao sto je nekada bio na grcki nacin.... mislim da grcka nikada nije bila bolja otkako idem u nju, poslednjih 10 godina.