December 4, 2024Dec 4 16 hours ago, Frank Pembleton said: Ajde da krenem da prikupljam savete... Za kraj avgusta-početak septembra mi se otvara kombina za letovanje na Rodosu. Svakako je hotel u pitanju takva je kombinacija to je "zakucano". Mene zanima da što više vidim na Rodosu. --Svakako neću ići kolima, kakva je situacija sa korišćenjem javnog prevoza, ili taksija svejedno... -- Šta sve valja obići po ostrvu? Ili se fokusirati na sam grad? -- Naravno i gastronomski saveti i preporuke su dobrodošli... Hvala unapred... termin odlican. na rodosu svasta ima. istocna obala je za kupanje i sa te strane su najbolje plaze, ali i par mesta koje treba obici. autobuski saobracaj je sasvim ok, ali ako bi iznajmio auto bilo bi ti bolje. lindos je odlicno povezan sa gradom, i par plaza na istocnoj obali. Schedule – Ktel Rodou grad rodos je must see, ali za obilazak ostrva bas i nije najpogodniji jer je na vrhu, i do svih atrakcija se moras tegliti. recimo, faliraki je tu mnogo pogodnije mesto za obilaske. plaza eli u gradu rodosu je oooook. bila bi fantasticna da se nalazi u ostruznici, ali na ostrvu gde su tsambika, entoni kvin, ladiko, haraki, stegna, agati, glistra, lindos,...onda je steta samo biti u gradu. dosta mesta na rodosu ne mozes obici bez auta ili vrlo komplikovano. monolitos na zapadnoj obali, prasonisi na samom jugu, taverna platanos u lahaniji na jugu, manastir (moni) tari, crkvu u asklipiji, dolina leptirova, sedam izvora. ovde ne mozes bez auta da gricnes malo jagnjetine, ove eto ti malo za pocetak, pa pitaj dalje. mozes da bacis pogled na fejsu moje albume sa rodosa 2015, 2018
December 5, 2024Dec 5 On 3. 12. 2024. at 17:16, Frank Pembleton said: Ajde da krenem da prikupljam savete... Za kraj avgusta-početak septembra mi se otvara kombina za letovanje na Rodosu. Svakako je hotel u pitanju takva je kombinacija to je "zakucano". Mene zanima da što više vidim na Rodosu. --Svakako neću ići kolima, kakva je situacija sa korišćenjem javnog prevoza, ili taksija svejedno... -- Šta sve valja obići po ostrvu? Ili se fokusirati na sam grad? -- Naravno i gastronomski saveti i preporuke su dobrodošli... Hvala unapred... Grad Rodos je jedan od lepsih gradica u Grckoj i sire. Ima svasta i da se vidi, posebno ako volis vitezove . Lindos je veoma simpatican i neobican i obavezno obici. Sto se tice mora, tamo je kupanjac vrhunski. Od pescane Cambike, preko kamenjara na Entoni Kvinu do St Pauls bay-a u Lindosu i jos mnogo mesta ne znam gde je bolje . Za nedostupna mesta (vredna obici), posebno na zapadnoj obali, razmotri lokalne ekskurzije (uglavnom su pune tih atraktivnih mesta). Faliraki mozes i da zaobices ako nisi smesten tamo (to je hotel do hotela pored lepe plaze bez ikakvog sarma). Hrana zavisi od ukusa. Ribe se neces najesti, ali su zato girosi i musake vrhunske. Lep je Rodos, za spoj kupanja i obilazaka idealan
December 5, 2024Dec 5 4 hours ago, Frank Pembleton said: Hvala... Kapiram da ne može sve odjednom... za 10-14 dana mozes skoro sve da vidis. mi smo uvek isli prvo negde na kupanje, pa oko podne kad zvezda upekne odlazili unutar ostrva da posetimo nesto. mozes, recimo, za pocetak da odes busom na ceo dan u lindos. imas dve sjajne plaze, i da prosetas po mestu, odes prvo na akropolj gore, pa onda kupanje i obilazak
January 30Jan 30 Ima li neko od kolega preporuku gdje se smjestiti na Kefaloniji? Ponuda je ogromna, porodica sa dvoje djece ispod 5 godina. Ne bih baš da moram stalno da koristim auto.
Thursday at 18:401 day Meni je Lasi uvek izbor. Ima lepe plaze, odlicni su im putevi pa je sve lako dostupno, ali mi volimo da vitlamo po ostrvu koje je bozanstveno btw. Sa decom mozda Skala...mada moj izbor bi ipak bio Lasi.
17 hours ago17 hr ko ide u grčku neka proba da booking.com i airbnb koristi samo da odabere smeštaj ali da ih ne koristi za rezervacije i plaćanje nego da nekako uspostavi direktan kontakt sa rentijerima, obično može na google da se nađepeder micotakis je prošlogodišnju boravišnu taksu od 1.5e na dan po smeštajnoj jedinici podigao na 8e, što već nije naivan izdatak - za 2 nedelje ispadne 132egrčka vlada ide ka ukidanju mogućnosti za ove platforme stalnim pritiskom i na goste i na rentijere.eto da znate na vreme, ovaj iznos nije nigde izlistan ili obračunat tokom online bukinga ali će vam sigurno tražiti da im to platite u cashu pre nego što odete. pored toga i za jedno i za drugo možete opušteno da se iscenjkate za 10-15% manju cenu jer toliko bude porez koji se plaća na legalne bukinge.
14 hours ago14 hr ako u booking obrazac upises iznos boravisne takse on se dodaje na obracun i pise koja je i kolika to stavka u racunu.sada, ako se ne varam, od iznajmljivaca uzimaju 15 odsto na ukupni iznos (najam+taksa) sto je oberbezobrazno.te platforme su dobre da te vide, i da vidis gde sta ima, a onda trazis direktno. uvek bude da ti isti ljudi imaju i svoje sajtove, fb, ig naloge...taman da se nesto plati tim gadovima. sa bookingom imam vrlo losa iskustva, daleko im lepa kuca.poz
13 hours ago13 hr Uh, zaboravila sam bitan detalj, u Lasiju se smestaj trazi od auto puta ka moru (ako niste sportski tip ili idete sa decom). Ima bas impresivnih strmeka.
13 hours ago13 hr 1 hour ago, le petit nicolas said: sa bookingom imam vrlo losa iskustva, daleko im lepa kuca.i ja isto, čak sam imao i jedno telefonsko napušavanje neke njihove službenice koja se odvažila da me zove iz berlina da me pita zašto nemam nijedan buking preko njih, a njihov AI sofver i prepakovao tekst tako da su me stavili u drugo selo, 5km od mog. a pre 2 nedelje su mi nešto sjebali sistem tako da su neki mađari zamalo bukirali kuću za 15e/noć. za sada je airbnb viša civilizacija za njih a da li će tako ostati, videćemo, za sada mi ne trebaju ali ostaće 2-3 nebukirana termina da se popune preko njih i ispuni kvota za ovu godinu.u grčkoj nema popunjavanja ničega u platformi, plaćanje ove takse je obaveza samog rentijera koju za njega najčešće obavlja njegov računovođa. poreski sistem grčke je takav da 95 posto ljudi moraju da imaju ličnog accountanta da bi izašli na kraj sa bolesno zaguljenom administracijom. u vezi ovoga, svakog meseca do 20. ste u obavezi da prijavite bukinge iz prethodnih 30 dana a da do kraja meseca platite tu jebenu taksu koju skupljate od gostiju u kešu. ma haos, idiotizam + ovo sada povećanje takse sa namerom sjebavanja platformi - to će grke samo da otera još više u biznis na crno a država će standardno da se fokusira na kazne i harač. mi na ostrvu inače nemamo uopšte poresko osoblje za to pa kada haračuju kafane i bič barove onda dolazi staf sa drugih ostrva, a ovo kako će rešiti, nemam pojma.
13 hours ago13 hr Kako tim potezom napadaju platforme, ako turista ima harač platiti kako god da je došao do smeštaja?
13 hours ago13 hr 11 minutes ago, Eleniko said:i ja isto, čak sam imao i jedno telefonsko napušavanje neke njihove službenice koja se odvažila da me zove iz berlina da me pita zašto nemam nijedan buking preko njih, a njihov AI sofver i prepakovao tekst tako da su me stavili u drugo selo, 5km od mog. a pre 2 nedelje su mi nešto sjebali sistem tako da su neki mađari zamalo bukirali kuću za 15e/noć. za sada je airbnb viša civilizacija za njih a da li će tako ostati, videćemo, za sada mi ne trebaju ali ostaće 2-3 nebukirana termina da se popune preko njih i ispuni kvota za ovu godinu.u grčkoj nema popunjavanja ničega u platformi, plaćanje ove takse je obaveza samog rentijera koju za njega najčešće obavlja njegov računovođa. poreski sistem grčke je takav da 95 posto ljudi moraju da imaju ličnog accountanta da bi izašli na kraj sa bolesno zaguljenom administracijom. u vezi ovoga, svakog meseca do 20. ste u obavezi da prijavite bukinge iz prethodnih 30 dana a da do kraja meseca platite tu jebenu taksu koju skupljate od gostiju u kešu. ma haos, idiotizam + ovo sada povećanje takse sa namerom sjebavanja platformi - to će grke samo da otera još više u biznis na crno a država će standardno da se fokusira na kazne i harač. mi na ostrvu inače nemamo uopšte poresko osoblje za to pa kada haračuju kafane i bič barove onda dolazi staf sa drugih ostrva, a ovo kako će rešiti, nemam pojma.meni su stavili slicicu palme sa zatalasanim morem na vrh oglasa pa se neki grdno uvredili sto im more nije ispod terase. isto bila preganjanja s nekim londonima.u pravu si, harac za taksu se obicno skuplja od gostiju, mada mogu i sami da ga plate u turist birou, u oba slucaja najduze 24 sata po ulasku u zemlju. ali se iznos vidi kao odvojen i imenovan na rezervaciji.airbnb je druga prica.@Pixisis tako sto poskupljuje: stvarna cena smestaja + bookingovih 15% + boravisna taksa.ako ides mimo njih platis cenu smestaja i ev. taksu.poz Edited 13 hours ago13 hr by le petit nicolas
13 hours ago13 hr tako što ako ne ideš preko platforme plaćaš 2 evra tu taksu a preko njih 8 evra. ako ti je apartman 80e, to za 10 dana ispadne još jedna noć koju ti uzme država.plus tih 15-20 posto za koje ti dizu cenu izdavanja što je stvarno previše. to koliko ti uzmu vidiš tek kad udješ u hosting mode.ukratko, bukirajte uvek direktno, zajebite i državu i platforme /airbnb imam najmanji problem, oni su ionako jeftiniji od bookinga/evo pripiska sa nikanom sa tasosaVisina tzv. ekološke takse (bivše boravišne takse) zavisi od smeštaja do smeštaja, u odnosu na njegovu kategorizaciju i kreće se od 2 do 15 evra/noć, po smeštajnoj jedinici. Boravišna taksa nije uključena u ukupnu cenu smeštaja i plaća se prilikom dolaska u smeštaj, direktno vlasnicima. Međutim, postoje i vlasnici koji su je uključili u ukupnu cenu smeštaja, naročito nakon ovogodišnjeg posklupljenja.Najveći broj smeštaja koje iznajmljuju naši turisti je apartmanski smeštaj (sobe za izdavanje, studiji, apartmani), čija ekološka taksa iznosi 2 evra/noć, po smeštajnoj jednici za sezonu 2025.