Ayatollah Posted August 25 Posted August 25 12 hours ago, Eleniko said: Pola sata ti bude duža vožnja kroz Vulgaristan, nije neka žrtva ako se manje čeka na Gradini i Promahonasu. Ja bi na tvom mestu poslednjih dana pred put pratio izlaznu kameru iz Srbije na Gradini i app Border Watcher mada su oni tanki sa prijavama sa Kulate/Promahonasa Border Watcher je mene spasao čekanja više od jednom, i izgleda da je ovo leto postao popularniji, pa ima više upisa. Ja upisujem svoje prelaske tamo, gde god da prelazim, pa bili to egzotični prelazi tipa Durankulak - Baba Veche, Neštin - Ilok ili Kaluđerovo - Naidas, ili klasika poput Batrovaca i Gradine. 2
Aleksija Posted August 25 Posted August 25 On 22. 8. 2024. at 13:13, Hamlet Strašni said: Da ne veruju da sam im dao uopšte. isto, na par mesta nam se desilo. i nama su ove godine u volosu suptilno saopstili da baksis moze preko kartice - doduse, tek kad su videli da trazimo sitne evre po novcaniku..
cedo Posted August 30 Posted August 30 (edited) tko misli narednih dana u volos neka preskoci gardijan slatkovodna riba stigla u more, a sve zbog poplava prosle godine i sada padanja vodostaja i grcka je nece valjda, pa su vlasti propustile (iako obecavale) postaviti, valjda mreze da sprece upravo ovo sto se desilo Edited August 30 by cedo
Yoyogi Posted August 30 Posted August 30 On 26. 8. 2024. at 2:34, Aleksija said: isto, na par mesta nam se desilo. i nama su ove godine u volosu suptilno saopstili da baksis moze preko kartice - doduse, tek kad su videli da trazimo sitne evre po novcaniku.. U Japanu, baksis je kao uvreda. Kao, evo ti malo para da naucis posao. Ko baksis ostavi, bude mu vracen cak i nalazenjem i jurenjem na ulici kada se restoran napusti. Baksis ne postoji. 1
Tsai Posted August 30 Posted August 30 17 minutes ago, Yoyogi said: U Japanu, baksis je kao uvreda. Kao, evo ti malo para da naucis posao. Ko baksis ostavi, bude mu vracen cak i nalazenjem i jurenjem na ulici kada se restoran napusti. Baksis ne postoji. i u maleziji isto tako
Yoyogi Posted August 30 Posted August 30 Sta hocu da kazem, nikome iz Srbije ne treba Thailand kao destinacija. Drzite se Grcke, Turske, Egipta i Tunisa. Em je blize i poznatije. 1
Eleniko Posted August 30 Posted August 30 i dalje dobro leto u grčkoj, ko razmišlja o odlasku neka ne okoliša danas 30C more 26C, lagani maestral, idealka jutros sam se posle svitanja prvi put pokrio tankom plahtom od kraja maja sa druge strane nikakva potreba za klimom, možda ventilator i to je sve nisam video prognozu, ni ne znam da grci rade dugoročno, za duže od 7 dana u nedelju će prsnuti neka kišica, dobra vest imali smo 2 sata pljuska početkom jula i to je poslednje ubi mi suša i vrelina paradajz, neverovatno je loše rodio još ga dokrajčila smrdibuba sad već bez problema puštam tj ne rasterujem komšijske kokoškice kad uđu paradajz, neka jedu to što ima kad već nije za mene suđeno mnogo mi je slatka ta mala porodica, mama kokoška i 4 male kokoškice koje radosno tumaraju po našem kompostu, tu gde bacamo kore od lubenice dinje i ostali otpad od povrća, ta i takva radost ne postoji u ljudskom rodu samo moram da pazim na njiih da se seljak bubi ne zaleti pošto ima istoriju klanja kokoškica, dosta se smirio mučenik ali zla žozi zalaje i izda komandu za napad sad će najlepše, na plažu za zalazak sunca pa onda u vodu dok ne padne mrak idemo u omiljenu lagunicu, ako ne bude posetilaca a sumnjam da će, nećemo kvasiti kupaće 1 1
Kosmos Srbija Posted October 14 Posted October 14 15. септембар - 5. октобар, било јако фино време, топло море, али без врућинчина, скоро никога нема на плажама , прелепа изолација од људи, тек понеко да му кажеш "Калимера" ... дивота.. а плаже као из филмова (на једној од њих снимани су и неки делови Мама миа филма) ... А што је најважније, крај сезоне омогућава финансијску подношљивост дугог боравка на мору. Највећи финансијски издатак је средити аутомобил да поднесе толику километражу без ризика. Наравно , ризик је увек да се понови "Данијел" , који ми је у септембру 2023. покварио скоро трећину летовања. 4
Aleksija Posted October 17 Posted October 17 On 14. 10. 2024. at 14:55, Kosmos Srbija said: 15. септембар - 5. октобар, било јако фино време, топло море, али без врућинчина, скоро никога нема на плажама , прелепа изолација од људи, тек понеко да му кажеш "Калимера" ... дивота.. а плаже као из филмова (на једној од њих снимани су и неки делови Мама миа филма) ... А што је најважније, крај сезоне омогућава финансијску подношљивост дугог боравка на мору. Највећи финансијски издатак је средити аутомобил да поднесе толику километражу без ризика. Наравно , ризик је увек да се понови "Данијел" , који ми је у септембру 2023. покварио скоро трећину летовања. divno zvuci. pilion ili neko ostrvo? mi smo rezervisali kalamatu za jul, samo da ne bude 50 stepeni, svasta sam isplanirala
Kosmos Srbija Posted October 17 Posted October 17 48 minutes ago, Aleksija said: pilion ili neko ostrvo? Пелион, али да, зову га и Пилион, тако да мислим да су оба назива исправна. 1
Eleniko Posted October 17 Posted October 17 Πήλιο tj Pílio Pelion se koristi u kontaktu sa strancima koji govore engleski, bez razloga. Isto kao Limnos - Lemnos. 1
vememah Posted October 18 Posted October 18 Teško da je bez razloga, pre će biti su ti nazivi ušli u engleski pre nego što su Grci etu (η) prekrstili u itu (tako sad u grčkom nije telefono već tilefono, iako je taj grčki prefiks u svim ostalim jezicima ostao "tele"). Isto kao što se Athens (EN)/Athen (DE)/Athènes (FR)/Atenas (ES)/Atene (IT) u većini evropskih jezika ne izgovara sa i, dok je savremeni Grci izgovaraju Atina.
Kosmos Srbija Posted October 18 Posted October 18 У том крају је запањујући број словенских топонима, укључујући ту и највећи град Волос (Волос / Велес, словенско божанство сточарења) , а неки топоними имају потпуно очигледна значења, Милина, Загора и слично.
Recommended Posts