Jump to content

Liberté, égalité, fraternité

Featured Replies

15 minutes ago, Klonfer said:

Postoje planovi i da se Periferik suzi za po 1 do 2 trake po smeru, što je sulud potez, ne znam dokle se s tim stiglo. Idalgo jako gura ecolo agendu, ako preuzme Dati na sledećim izborima verujem da će mnoge od ovih mera biti ukinute.

Haha, pa to bi bio pakao na zemlji. Périph ovakav kakav je odgovara potrebama staaarog Pariza sa mnogo manje automobila. Rachida ima iz inata da deli subvencije za SUV-ove ako uzme izbore D

24 minutes ago, Klonfer said:

Postoje planovi i da se Periferik suzi za po 1 do 2 trake po smeru, što je sulud potez, ne znam dokle se s tim stiglo. Idalgo jako gura ecolo agendu, ako preuzme Dati na sledećim izborima verujem da će mnoge od ovih mera biti ukinute.

Iako grad ima kontrolu nad periphom, strateške odluke se donose uz konsultacije sa Ile de France regijom. Znači nema šanse da tako glup potez prodje. Ne možeš smanjiti kapacitete u gradu i periferiku u isto vreme. Može samo povećati ovaj poslednji.

Edited by dragance
slovo

Pa to je u stvari i suština problema: izostanak koordinacije (a više čini mi se da su u pianju različiti prioriteti) između grada i regiona a koji je posledica zaglavljenosti u prevaziđenim administrativnim granicama iz 19. veka. Pa obično bude u gradu levica, u regionu desnica (sada Pekres). Mislim da ne postoji pandan u Evropi ovoj situaciji sa Parizom: grad ima efektivnu nadležnost nad jedva 20% ukupnog stanovništva urbane zone/aglomeracije. Taj majčin sin (u suštini predsednik, kao i obično u Francuskoj) koji bi izgurao formiranje jedne jedinstvene metropolske jedinice po uzoru na recimo Greater London, koja bi obuhvatila za početak bar Petite couronne, bi ostao upisan zlatnim slovima u istoriji Pariza.

Edited by Klonfer

14 minutes ago, Klonfer said:

Taj majčin sin (u suštini predsednik, kao i obično u Francuskoj) koji bi izgurao formiranje jedne jedinstvene metropolske jedinice po uzoru na recimo Greater London, koja bi obuhvatila za početak bar Petite couronne, bi ostao upisan zlatnim slovima u istoriji Pariza.

Postoje neke inicijative, tipa Grand Paris, koje u nekoj meri uticu da poboljsanje saobracajne infrastrukture Pariza i okoline. Tu se najvise istice projekat Grand Paris Express (mada, zajednicka saobracajna infrastruktura nije nova stvar: mreza pariskog metroa ide u predgradja jos od pre Drugog svetskog rata). Cinjenica da Pariz vec 150 ili vise godina nije menjao granice zvuci groteskno, ali razloga je vise. Pariska predgradja uglavnom vec dugo vremena imaju jak identitet, a i sva imaju status zasebnih gradova, pa ni njihovim elitama nije bas u interesu da postanu tek neki pariski arondisman. Ovakih mesta je puno, negde izmedju 25 i 30 gradova/predgradja se naslanja direktno na sam grad. A pitanje je da li i Parizanima odgovara neko ujedinjenje, ako nista zato sto je grad u proseku bogatiji od predgradja (mada su neka predgradja bogatija od najbogatijih cetvrti samog grada). Onda, tu je i neka mentalna distanca. Delom zato sto, iako su svetska metropola, Parizani su nekad malkice i provincijalni pa vole da isticu razlike izmedju pravog/staaaarog Pariza i predgradja, bas kao sto mnogi vole da se pohvale pariskim porodicnim poreklom (sto je meni wtf za grad takve velicine i istorije). Na kraju krajeva, i sam Périph pravi jednu poveliku i ruznjikavu fizicku barijeru izmedju samog grada i predgradja, koja opet pojacava tu mentalnu distancu.

Nek` ne diraju Rue Saint-Denis, sa ostalim sokacima po Parizu kako im volja.D

1 hour ago, Klonfer said:

jedne jedinstvene metropolske jedinice po uzoru na recimo Greater London

Uh, ne znaš koliko grešiš ovo oko Londona D

Skoro pa isto sranje.

5 hours ago, kronostime said:

Nek` ne diraju Rue Saint-Denis, sa ostalim sokacima po Parizu kako im volja.D

Nema tamo više ništa, preselilo se i to u cloud…

Vec imaju Ile de France sto mu otprilike i dodje sire podrucje Pariza

On 25. 3. 2025. at 14:42, Kampokei said:

Périph ovakav kakav je odgovara potrebama staaarog Pariza sa mnogo manje automobila.

Čekaj, pa bio je skoro grafik da Pariz ima 50% manje automobila nego pre 20 godina?

On 25. 3. 2025. at 22:42, Delija67 said:

Vec imaju Ile de France sto mu otprilike i dodje sire podrucje Pariza

28 minutes ago, zorglub said:

Čekaj, pa bio je skoro grafik da Pariz ima 50% manje automobila nego pre 20 godina?

Ile de France tesko da moze da bude neki ekvivalent prosirenju grada jer je naprosto prevelik (skoro kao Crna Gora) i dobrim delom sasvim ruralan. Neko medjuresenje bi bilo optimalno, ali ne deluje da ce to da se desi any time soon.

A broj automobila jeste pao, poprilicno, samo ne verujem da je bas toliko (pad za trecinu mi deluje realnije). I to su podaci za sam grad (2.2 miliona stanovnika), dok Périph mozda i vise koriste i predgradja gde broj automobila stagnira i skoro sigurno ih ima dosta vise nego 1973. kad je cesta otvorena (i zato sto je vise ljudi i zato sto lakse priuste kola).

On 25. 3. 2025. at 15:43, Kampokei said:

Onda, tu je i neka mentalna distanca. Delom zato sto, iako su svetska metropola, Parizani su nekad malkice i provincijalni pa vole da isticu razlike izmedju pravog/staaaarog Pariza i predgradja, bas kao sto mnogi vole da se pohvale pariskim porodicnim poreklom (sto je meni wtf za grad takve velicine i istorije). Na kraju krajeva, i sam Périph pravi jednu poveliku i ruznjikavu fizicku barijeru izmedju samog grada i predgradja, koja opet pojacava tu mentalnu distancu.

Dobro primećeno. Mislim da ne postoji ni u jednoj svetskoj metropoli pandan mentalnoj barijeri grada prema predgrađima kao što je slučaj u Parizu. Sam naziv Paris intra-muros dovoljno govori.

4 hours ago, Kampokei said:

A broj automobila jeste pao, poprilicno, samo ne verujem da je bas toliko (pad za trecinu mi deluje realnije). I to su podaci za sam grad (2.2 miliona stanovnika), dok Périph mozda i vise koriste i predgradja gde broj automobila stagnira i skoro sigurno ih ima dosta vise nego 1973. kad je cesta otvorena (i zato sto je vise ljudi i zato sto lakse priuste kola).

On 24. 4. 2023. at 16:13, borris_ said:

Kako se kretalo zagadjenje Pariza od 2007. Poboljsanje je povezano sa sve vecim brojem cistijih kola ali i sa smanjenjem automobila u samom gradu (49% od 2002.).

Broj umrlih od PM2.5 cestica se isto tako smanjio. 

Tu je bio taj grafik, ne znam odakle ga je @borris_ izvukao.