Jump to content
IGNORED

Preporuka za Književni Inception


Šumejker-Levi 9

Recommended Posts

Voleo bih da mi neko preporuči knjigu koja je specifična, a sama specifičnost se ogleda na više načina.

 

- Da je pisana od strane više autora (a svaki se oslanja na tekst prethodnog);

- Da je od istog autora, ali da se poziva na detalje iz prethodne knjige, ali da je priča potpuno nebitna (Glavni junak u novoj knjizi se poziva na savete iz stare knjige i postupa po tome npr.)

- Da u zavisnosti od načina čitanja (preskakanje strana, izbor priča, redostled reči...) može imati više različitih krajeva.

- I tako dalje

 

Hvala unapred :)

Link to comment

U neku ruku i "Q" Lutera Bliseta odnosno:

 

OVO JE ROMAN-PROJEKAT: koji pod zajedničkim imenom Luter Bliset potpisuju italijanski pisci Roberto Bui, Giovanni Cattabriga, Federico Guglielmi i Luca Di Meo. "Q" govori o verskim ratovima na prostoru Evrope u 16. veku, pomno prateći mene evangelističke reformacije, sukoba protestanata s kataločkom crkvom i anabaptističkim krilom. Seljački ustanak koji je zahvatio severnu Nemačku nije bio jedinstven. Agresivnu kampanju među najsiromašnijima predvodio je anabaptista Toman Mincer, čiji je život opisan upečatljivo, ali nije on glavni. Glavni junak Q menja obličja i imena: od radikala koji se bori uz Mincera, ratuje u krvavim bitkama tokom seljačke bune, učestvuje u opsadi Minstera i u bežaniji u Veneciju. Putem nacifranih pisama i dnevnika, roman prati tridesetogodišnji rad ovog agenta koji špijunira za kardinala Đovanija Pjetra Karafu. Posebno poglavlje predstavljaju ilustracije iz 16. Veka, uz britke komentare. Zanimljivo je i to da autori ističu da su roman započeli da pišu tokom NATO agresije na Jugoslaviju, te da on predstavlja alegorijsko tumačenje našeg globalističkog i konzumerskog doba.

 

U ČEMU JE TAJNA OVE KNJIGE? Roman "Q" obiluje istorijskim ličnostima, živim slikama i upečatljivim stilom i jezikom, što je naročit uspeh, jer je reč o romanu pisanom u osam ruku. Uspeh romana verovatno leži i u tome što se uobičajena slika verskih reformatora, proroka, propovednika i teologa beskompromisno ruši; oni se prikazuju kao o plaćenici, glumci, obućari, seljaci, bačvari, knjižari, prosjaci, secikese, kovači, tkači, krojači... što su, pre reformacije, i bili. Knjiga obiluje sočnim čak i blasfemičnim opisima i scenama iz života prostog sveta, jer: "Istina je da su ovakvi bili jahači Apokalipse: pekar prorok, pesnik svodnik i otpadnik bez imena, u večnom bekstvu. Četvrti je bio zaposednuta duša..."

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...