Weenie Pooh Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Položaj ruke je jedino bitan kao indikator namere, koju bi realno trebalo izbaciti iz pravila jer sudije nisu telepate.Takođe je indikator namere ono did the handball significantly influence the play, npr. ako branič trapavo štopuje loptu i odbije je na ruku a u blizini nema napadača, nema ni razloga da se bilo šta svira.Koscielny je držao ruku sasvim natprirodno i uticao na igru direktno da direktnije ne može biti, znači gol nije smeo da se prizna. Ali ni prvi ni poslednji put se dešava da sudija ne veruje svojim očima i pušta igru, zašto bi kvario predstavu i poništavao late winner. Link to comment
radisa Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Na stranu što je bio i ofsajd... Link to comment
radnik Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Izbaciti nameru mislis? Pa to jedino i treba gledati, mada mi se dopada i taj deo sto si naveo "did the handball significantly influence the play". Konkretan slucaj Arsenala, ja bih ruku i mogao zanemariti, klasicna nespretnost, ali sto radisa rece ofsajd je bio. Link to comment
Ivo Petović Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Pa nije ofsajd ako je sam sebe napucao. Btw, zar ga nije Ox napucao? Severnoengleski sektaši stop: https://www.youtube.com/watch?v=2Au1PwFx26A Link to comment
MiddleClass Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 (edited) Vala ako je rukom nenamjerno igrao na gol liniji svirao bih penal u 100/100 slucajeva. A sad nastavite... +1 na radisin post Edited October 4, 2016 by MiddleClass Link to comment
ArleKino Posted October 4, 2016 Author Share Posted October 4, 2016 (edited) Na stranu što je bio i ofsajd... Nije ofsajd, Kos je sam sebe napucao u ruku, a razlog za to je taj sto ga je engleski retard nabio u nogu. Edited October 4, 2016 by ArleKino Link to comment
kipo Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Kos je sam sebe napucao u ruku, a razlog za to je taj sto ga je engleski retard nabio u nogu. Uigrano na treninzima .. Link to comment
levi Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Položaj ruke je jedino bitan kao indikator namere, koju bi realno trebalo izbaciti iz pravila jer sudije nisu telepate. Takođe je indikator namere ono did the handball significantly influence the play, npr. ako branič trapavo štopuje loptu i odbije je na ruku a u blizini nema napadača, nema ni razloga da se bilo šta svira. Pa nema ni to veze sa namerom. Može sasvim nenamerno da ga pogodi u isturenu ruku i da značajno utiče na igru Link to comment
Weenie Pooh Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 (edited) Ma može, ali to da li je uticalo na igru stoji samo kao jedan od metoda za utvrđivanje namere. Kao, ako nije uticao na igru pretpostavlja se da je rukom odigrao slučajno i ne mora da se svira. Isto važi i za položaj ruke, ako nije uz telo to kao znači da si namerno zamahnuo baš prema lopti (što isto nema veze s mozgom, ne mogu svi da drže ruke u džepovima sve vreme). Mislim da ima još par tih propratnih kriterijuma koji svi navodno pomažu da se ustanovi neustanovljivo - da li je igrač namerno pokušao ručnu opstrukciju u nadi da ga niko neće primetiti. Dakle, pravila definišu jedan primarni kriterijum (nameru) a onda pošto njega niko ne može da dokaže, koriste nekoliko sekundarnih pomoćnih kriterijuma koji eto kao indirektno ukazuju na primarni. Jedino što to postiže je da daje sudiji još veću diskreciju: faktori #6 i #14 ukazuje da je namere možda bilo ali faktor #38 ukazuje da je možda i nije bilo, zato sam svirao kako sam ja hteo. Edited October 4, 2016 by Weenie Pooh Link to comment
porucnik vasic Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Значи Арсенал покаро. Само Арле ћути. Link to comment
copkillah Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Значи судија покаро. Само Арле ћути. Link to comment
radnik Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Dakle, pravila definišu jedan primarni kriterijum (nameru) a onda pošto njega niko ne može da dokaže Ja mislim da moze da se dokaze, u ogromnom broju primera. Suarez na SP npr. Henry je imao nameru samo je to u protivnickom prostoru, ali cisto kao ilustracija namere. Taj primarni kriterijum (namera) je tako logican i proistice iz same sustine fudbala, iz njegove definicije -> igras nogama. Posto fudbal igraju ljudi, a oni imaju i ruke, postavlja se pitanje sta ako nekog pogodi lopta u ruku? Efikasan i ubedljiv odgovor nam daju engleske sudije evo vec bar 2 sezone :) i nije slucajno sto su jedino oni imali 2 predstavnika na zavrsenom EP. Zamislimo situaciju da se svaki kontakt lopte i ruke u kaznenom sankcionise. Da li bi to bio fudbal ili neka druga igra? Pa sigurno neka druga igra, gde bi poenta bila doci do 16m i raspaliti loptu svom snagom u igraca u nadi da ga pogodi u ruku ili bi tehnicki nadareni fudbaleri laganim i preciznim sutom ciljali ruke iz blizine (kao onaj Francuz, Ksavijera onomad). A tek transferi, Liverpool za 200m doveo fenomenalnog iznudjaca penala, prosle sezone na svakih 12min i 15 sec izboren penal. Mancester zbog otpremnine Mou priustio nesto slabijeg, na svega 15m izbori penal. Sto se tice tih #1 ...#14 ... pojasnjene su neke stvari, da ne pravis recimo 'vertenjacu' rukama ili sama dinamika igre covek te dribla, cima levo desno, def. telom prati, ali ruka zbog zakona fizike ostaje par trenutaka odvojena i napuca te u ruku ... aha odvojena ruka, neprirodan polozaj. Ma daj ... nema veze teraj dalje i igraj fudbal.. P.S. nije odgovor na tvoj post, nego eto tako mi doslo zgodno :) Link to comment
Mil@n Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Eno imaš 5 postova iznad tabelu trošenja novca u poslednjih nekoliko godina, pa sam proceni da li je premnogo ako si u stanju da se izmetneš iz navijačkog biasa (pri čemu mislim da su to samo transferi bez plata, a jedan Pogba ili Runi zarađuju npr 2 x više od Ozila, Mhitarjan zarađuje više od Alexisa itd)...a za to vreme United čak nije ni konkurentan. Sad gledam, jbt Bastijan ima za 50% veću platu od Alexisa. Carevi Nikako da odgovorim.. Ne sporim uopšte da su pare upucane, bio je naravno i po koji promašaj, plata Runiju je svakako prevelika, za Mihtarijana će tek vreme pokazati. Poenta je u onome što sam rekao. Klub prolazi kroz jako težak period tranzicije gde su očekivanja enormna, i već se dva puta failovalo sa jednim lošim i jednim umobolnim trenerom. Imajući celokupnu situaciju u vidu, pojačanja nistu TOLIKO loša, niti su toliko bačene pare, kako si ti to predstavio ili barem kako sam ja to skontao.. A uopšte o trošenju šta reći sem da ko ima - troši, vrlo je jednostavno. I ne može svima da se isplati, samo jednom. Ipak je premijer liga liga sa najvećom konkurencijom gde jedan Lester osvaja titulu pored znamo koga. Sreća pa pare ne igraju fudbal. Чувај паре. немој да их бацаш ѕа џ. Imam nešto viška, možemo da se opkladimo ovako javno, pošto je već toliko očigledno da ih bacam.. Ne puno, neka sića. ;) Link to comment
Weenie Pooh Posted October 4, 2016 Share Posted October 4, 2016 Ja mislim da moze da se dokaze, u ogromnom broju primera. Suarez na SP npr. Henry je imao nameru samo je to u protivnickom prostoru, ali cisto kao ilustracija namere. Taj primarni kriterijum (namera) je tako logican i proistice iz same sustine fudbala, iz njegove definicije -> igras nogama. Posto fudbal igraju ljudi, a oni imaju i ruke, postavlja se pitanje sta ako nekog pogodi lopta u ruku? To Suarezovo, kad savršeno očigledno na gol liniji odbraniš šut, je manje od 1% slučajeva igranja rukom u svom šesnaestercu. Mnogo su češće situacije kad igrač ulazi u blok i širi ruke, ili skače da je skine glavom a skida je rukom Vidić/Dudić style. Tu bi sudija mogao samo da gleda u pasulj da li je prosto tako slučajno pogodila u ruku ili je on mlatarao u nadi da će nekako da je dokači (i posle tvrdi da je bilo slučajno). Upravo zato se i ne ulazi u nekakvo slobodno tumačenje namere, nego postoje kakvi-takvi pokušaji kriterijuma: ako ti nije bila uz telo, pretpostavićemo da si je namerno podigao a ti se posle žali upravi vodovoda ako te je stvarno slučajno pogodila. Dakle, ovo sad je najmanje loša varijanta. Drastično gora bi bila da igrač svaki put kaže "nisam namerno" a sudija ga pogleda u oči i pokuša da dokuči da li laže ili ne da bi odlučio da li je penal. To bi se dešavalo 20 puta po utakmici. Cena koja se ovako plaća su stvarno slučajna igranja rukom koja se ipak sviraju kao penal zbog "neprirodnog položaja". Na LFC-CIty pre par godina, Micah Richards uklizava nekom u šut i lopta ga iz neposredne blizine pogađa u podignutu ruku, nije mogao da je izbegne nikako - ipak penal jer je bila podignuta. Na AFC-LFC pre sto godina, neko zadribla na golaut liniji, Carragher sedne na dupe i osloni se rukama iza sebe, zakači loptu - ipak penal. Toga je ipak relativno malo u poređenju sa goreopisanim pokušajima telepatije. Link to comment
Deco Posted October 5, 2016 Share Posted October 5, 2016 Nikako da odgovorim.. Ne sporim uopšte da su pare upucane, bio je naravno i po koji promašaj, plata Runiju je svakako prevelika, za Mihtarijana će tek vreme pokazati. Poenta je u onome što sam rekao. Klub prolazi kroz jako težak period tranzicije gde su očekivanja enormna, i već se dva puta failovalo sa jednim lošim i jednim umobolnim trenerom. Imajući celokupnu situaciju u vidu, pojačanja nistu TOLIKO loša, niti su toliko bačene pare, kako si ti to predstavio ili barem kako sam ja to skontao.. A uopšte o trošenju šta reći sem da ko ima - troši, vrlo je jednostavno. I ne može svima da se isplati, samo jednom. Ipak je premijer liga liga sa najvećom konkurencijom gde jedan Lester osvaja titulu pored znamo koga. Sreća pa pare ne igraju fudbal. Imam nešto viška, možemo da se opkladimo ovako javno, pošto je već toliko očigledno da ih bacam.. Ne puno, neka sića. ;) Ja samo ne mogu da skontam šta je to Miktarijan toliko zabrljao, ako Murinjo ozbiljno misli da od Lingarda može da bude išta više od neke opcije za rotaciju i kup utakmice onda je realno stvarno zreo za neki drugi posao. Link to comment
Recommended Posts