Jump to content
IGNORED

Premier League 2016-17

ArleKino

Recommended Posts

• Replies 12.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Weenie Pooh

1030

• Jeremija

963

• Pokojni Ruxin

827

• MancMellow

803

Top Posters In This Topic

Posted Images

To što kaže za određeni broj faulova, kornera, itd. me je uvek fasciniralo kad komentatori pominju. Nikako nisam mogao da razumem šta im znači da "ovaj sudija pokazuje 4.75 žutih kartona po meču", kao da je sudijski posao igra za sebe, kao da oni svi imaju zacrtan broj kartona (ili kornera ili faulova ili čega god), i onda nezavisno od dešavanja na utakmici pokušavaju da dobace taj broj, pa valjda treba da mislimo da je bolji sudija čiji je prosečni skor bliži tom nekom zlatnom preseku ili nešto.

Već sad u trećem jebenom kolu je Višković krenuo da nam objašnjava koliko faulova po utakmici ove sezone svira ne znam koji sudija. Toliko je besmislen tip statistike da mislim da ga čak ni Taštin Osmeh, etalon za neslušljivost, ne ispaljuje često. Samo ga ovi EPL smarači poslednjih godina ne vade iz usta.

Zašto je besmisleno, broj faulova i kartona zavisi i od stila suđenja svakog sudije, ne samo od dešavanja na terenu

A na dovoljno velikom uzorku sve više zavisi od sudije, jer "dešavanja na terenu" teže nekom proseku

Stil suđenja bi bio validna statistika samo u slučaju da sve sudije tokom sezone sude svim timovima u svim kombinacijama, što je naravno nemoguće. Ovako se dešava da nekom sudiji zapadne Newcastle-Sunderland a nekom ne zapadne, i onda prvi sudija odjednom ima 10 pokazanih kartona više od drugog na osnovu čiste slučajnosti. Ali ne, mora da je to do njegovog stila, inače bi svi pokazali približno isti broj kartona pošto sve utakmice teku manje-više istim tokom <_<

(A od sudijskog učinka zavisi i na koje utakmice će ga dalje slati, što znači da nema automatskog nivelisanja na dovoljno velikom uzorku. Dovoljno veliki uzorak bi bile desetine hiljada mogućih kombinacija timova, home & away, koje bi sve sudije sudile jednak broj puta, što se naravno ne dešava.)

Suđenje prosto nije takmičenje, ne teži se tome da sudijski performansi budu izbalansirani i statistički uporedivi. Poređenje broja odluka između dvojice sudija bi bilo kao poređenje broja uspešnih dodavanja jednog igrača iz Primere i jednog iz J-League: nije isti rang takmičenja, nije isti broj utakmica, nisu isti protivnici, ništa nije isto. Zato se takva poređenja i ne prave.

(zajebava nešto ovaj editor)

Edited by Weenie Pooh

Ima ljudi koji kartone i kornere igraju jako. U mom kraju, znam dvojicu. Jedan je bio duduk za kompjutere, te me je petkom redovno zvao, da proverim ko sudi pojedine meceve iz Spanije, Engleske, Italije, Nemacke. Jedino kod Engleza, je bilo tesko naci neki sistem; u ostalim ligama, sudija prati neki svoj stil( znas recimo da ce Real-Barsa, po pravilu suditi neko lak na kartonima). 

Za kornere se setim Feia odmah. Zamisli da znas koliko ce ih biti (jedan, dva, gore dole), mozes se namlatiti od para i uzivo i pre meca.

Edited by Miljenko

Ima ljudi koji kartone i kornere igraju jako. U mom kraju, znam dvojicu. Jedan je bio duduk za kompjutere, te me je petkom redovno zvao, da proverim ko sudi pojedine meceve iz Spanije, Engleske, Italije, Nemacke. Jedino kod Engleza, je bilo tesko naci neki sistem; u ostalim ligama, sudija prati neki svoj stil( znas recimo da ce Real-Barsa, po pravilu suditi neko lak na kartonima). 

Za kornere se setim Feia odmah. Zamisli da znas koliko ce ih biti (jedan, dva, gore dole), mozes se namlatiti od para i uzivo i pre meca.

Jeste sad. A kako to mozes da znas?

Istrazujuci izvor jutros za ovu izjavu Halseya nigdje nisam nasao odakle ista potice. Znam da je na Twitteru rekao da je bio "usmjeren" da laze da nije vidio incident, a poslije da se radilo o utakmici Stoke-Blackburn.

Halsey je specifican sudija po tome sto nije potpisao sporazum sa PGMO o sutnji vezano za sudijske dane i tako se odrekao 50.000 funti otpremnine.

PGMO ima premalo sudija (nije rijetkost da sudija za isti Gameweek bude 4.sudija u subotu i prvi sudija u ponedjeljak) pa neki suci po 6 puta sude istom timu; ne postuje se ni teritorijalno izuzece do kraja pa Anthony Taylor, recimo, sudi utakmice Uniteda i Cityja protiv klubova iz Londona; sama organizacija je prilicno netransparentna (ukinuli web-site, sturo i rijetko se obracaju javnosti); menadzeri otvoreno govore o tome da su privatno razgovarali sa sudijama i Rileyem vezano za sudjenje na utakmicama (npr. Pulis je sam rekao da se zalio na Deana Rileyu i da poslije razgovora vise nije imao problema).

U Engleskoj vjerovatno nece doci do nekog Calciopolija, previse se para vrti da bi sebi priustili skandal koji bi to ugrozio.

Realno, Italijani su se zestoko sjebali s tim. Samo su sebi ruinirali reputaciju i unistili Serie A a da nisu resili problem (koji postoji otkad je fudbala i u svim zemljama).

Ali zato su ostali videli koje su posledice takvog skandala tako da slicnu sapunicu necemo gledati.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...