Guuundogan Posted November 4 Posted November 4 Snimati ovakve stvari je velika odgovornost, pretezak zadatak i uvek mi je neverovatno kako se lako i prebrzo neko uhvati toga. Milosevici i sta je jos bilo slicno ne znam... Sutra ce neko dete da prihvata iskrivljenu sliku ili losu glumu i scenario kao 100% tacnu informaciju. Sigurno nece da prelistava i izucava isecke iz novina i gleda sve emisije i intervjue da bi saznalo sta se tu u stvari dogadjalo i koja je tezina svega. Zato ovo ne treba snimati i uvek je sranje u najavi i ispadne sranje, uz duzno postovanje svima kojima se ovo svidja... 1
Have_Fun Posted November 4 Posted November 4 1 hour ago, kud u maglu Simoviću said: možda i najjača minijatura do sada Taj deo me je podsetio na situaciju kojoj sam prisustvovao uživo. Imao sam časove vožnje i ljudi koji su bili tada sa mnom nakon što su čuli vest na radiju imali su apsolutnu istu reakciju kao taj taksista. Ne znam da li je prošlo 2-3 dana kada smo se skupili za sledeći čas, a tada su totalno drugačije izgledali. Potonuli kao da im je život oduzet, tmurnog lica s tugom pričali o atentatu i kako je sad sve izgubljeno. Sećam se kako mi je takav zaokret bio neverovatan, kao da su to bili neki drugi ljudi.
garcia Posted November 4 Posted November 4 39 minutes ago, Guuundogan said: Sutra ce neko dete da prihvata iskrivljenu sliku ili losu glumu i scenario kao 100% tacnu informaciju hoće 100%. onaj taksista što slavi Đinđićevu smrt i njegova deca
vememah Posted November 4 Posted November 4 (edited) On 17.10.2024. at 13:14, Milosh76 said: Dugoočekivana domaća serija "Sablja" koja govori o ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića imaće premijeru u ponedeljak 4. novembra na Max striming platformi, kada u ponudu dolaze prve dve od ukupno osam jednočasovnih epizoda. „Sablja“ je nastala u produkciji RTS-a, This and That Productions-a i Agitprop-a. Serija koja je privukla ogromnu pažnju u čitavom regionu, osvojila nagrade u Kanu i Brnu, imala premijeru u Beogradu, Sarajevu i Leskovcu, stiže i od subote, 2. novembra, svakog vikenda na Prvom programu RTS-a u 20 časova. Edited November 4 by vememah 3
Zabalujev Posted November 4 Posted November 4 58 minutes ago, Have_Fun said: Sećam se kako mi je takav zaokret bio neverovatan, kao da su to bili neki drugi ljudi. Isti ljudi koji su mislili isto, samo su videli da se hapsi na sve strane, pa za svaki slučaj... 3
Guuundogan Posted November 4 Posted November 4 (edited) 1 hour ago, garcia said: hoće 100%. onaj taksista što slavi Đinđićevu smrt i njegova deca Nije bilo malo takvih, stavise... Secam se price svoje keve da se slavilo u autobusu gradskog prevoza u kome se u tom trenutku nasla... edit i zavrsavam: Za ovakve stvari je i dokumentarac klizav teren, ali je jedini format koji po mom misljenju ima logike. Zasto ikome treba igrana serija na ove i slicne teme je meni potpuno nejasno, a kao sto rekoh i kontraproduktivno je. Tog taksistu i njegovu decu nece opametiti Edited November 4 by Guuundogan 1
Have_Fun Posted November 4 Posted November 4 4 minutes ago, Zabalujev said: Isti ljudi koji su mislili isto, samo su videli da se hapsi na sve strane, pa za svaki slučaj... Mislim da su bili zatrovani demonizacijom Đinđića koja se tada širila.. pa da je trebalo vremena da uvide pravu sliku. Kao ova novinarka iz serije.
garcia Posted November 4 Posted November 4 4 minutes ago, Guuundogan said: Zasto ikome treba igrana serija na ove i slicne teme je meni potpuno nejasno, a kao sto rekoh i kontraproduktivno je. pa treba ljudima koji su je radili. mislim kakvo je to pitanje? pitate li kome treba neka slika, skulptura ili pesma? treba autoru prvenstveno. jer nije mogao/hteo drugačije
ZokiAsov Posted November 4 Posted November 4 Mozda su mogli da nadju nekog lika da vise podseca na spasojevica, ovaj bi bio idealan za ulogu skoleta debelog u nekoj seriji o arkanu. Djindjic previse miran i potuljen u prvoj epizodi, verovatno je namera bila da prikazu zabrinutost i dozu straha oko svega sto se desava, mozda je i bio takav tih zadnjih dana. Inace nije... 1
Halvard Posted November 4 Posted November 4 Taksisti radikali na stranu, ali ja i dalje ne mogu da pređem preko "građanske javnosti" koja nije propuštala priliku da se posere po Đinđiću i kad je bilo povoda i kad nije. I kuso i repato je neprekidno šiljilo patku na njemu, da ne pominjem i neke ljude koji inače nisu onako baš skandalozno glupi; e da bi svi odreda okrenuli ploču i udarili u kuknjavu istog momenta kad je ubijen. Previše mi je mučno i dalje, ne mogu da gledam. 8 1
Papovac Posted November 4 Posted November 4 serija, za sada, odicna. ovaj seti oktobar bas kenja. cudo da nije pronasao i textove na pescaniku i pokojnoj devedesdvojci iz tog perioda.
utilitarist Posted November 4 Posted November 4 nervira svođenje đinđića na atentat. sns radikali da mogu pričali bi o njemu samo kroz ugao dizanja spomenika, porodica je imala lep kraj pa bi bilo lepo i kad bi se ovde na kraju u inat pomenulo nešto od nabrojanog. Spoiler 2000. godine zemlja je bila u potpunoj međunarodnoj izolaciji. Od 2001. do 2003, posle povratka u UN, obnovljeno članstvo u svim značajnim međunarodnim organizacijama, uključujući i međunarodne finansijske institucije (MMF, Svetska banka). Početkom aprila 2003, u vanrednom stanju, SRJ primljena i u Savet Evrope, što je bila potvrda reformi izvedenih u vreme Vlade Zorana Đinđića. Prosečna plata, sa 35 evra u 2000, porasla do 164 evra u februaru 2003. godine. Isplaćene sve zaostale penzije, dečji dodaci i naknade za materijalno obezbeđenje porodice. Na dan preuzimanja dužnosti premijera, penzije zemljoradnicima su kasnile 36 meseci, dečji dodaci 24 meseca, a materijalno obezbeđenje porodice 26 meseci. „Klasične“ penzije su kasnile više od 2 meseca. Inflacija sa zatečenih 113% u 2000. oborena na 8% do 2003. godine. Otpisano 70% kamata građanima na dugove za struju. Za nekoliko meseci su potpuno ukinute restrikcije. 2000. je Srbija živela u polumraku. Na donatorskoj konferenciji za SRJ prikupljeno 1,28 milijardi dolara (jun 2001). Srpski budžet 2000. godine imao je samo 65 milijardi dinara. Posle reformi, budžet za 2003. godinu iznosio je već 261,5 milijardi dinara. Privredni rast u 2001. 5,6%, u 2002. godini 3,9%. Odmah po preuzimanju Vlade smenjen Radomir Marković, bivši načelnik Resora Državne bezbednosti. Lišen slobode Slobodan Milošević. Uhapšeni Dragoljub Milanović (gen. dir. RTS), Radomir Marković (bivši šef DB), Branko Đurić (bivši šef beogradske policije), Milan Radonjić (šef beogradskog DB). Obnovljeno oko 800 km puteva. Smanjene zbirne stope socijalnih doprinosa sa 105% na 71,8%. Stopa poreza na dobit smanjena sa 20% na 14%. Stopa poreza na dohodak na prihode od samostalne delatnosti snižena na 14%. Ukinut zloglasni Zakon o informisanju iz 1998. godine, kojim je bivši režim kažnjavao nezavisne medije. Isplaćeno 11,5 miliona dinara simboličke odštete medijima. Vlada imenovala novi UO RTS (mart 2001). Za predsednika izabran režiser Dejan Mijač, za generalnog direktora RTS Aleksandar Crkvenjakov. Bojana Lekić postala glavni urednik (oktobar 2001). Ukinut represivni Zakon u univerzitetu. Imenovani novi dekani i rektori na univerzitetima u Srbiji uz saglasnost naučno-nastavnih veća. Usvojen Zakon o vraćanju dela nadležnosti Autonomnoj pokrajini Vojvodini oduzetih tokom Miloševićeve vlasti. 2001. godine školska godina je, posle 10 godina, počela bez obustave nastave, uvedene su verska nastava i građansko vaspitanje. Plate prosvetnim radnicima povećane su sa 30€ (2000) na 205€ (2002). Drastično povećane plate u pravosuđu. Prosečna plata u januaru 2001. bila je 170€. Na kraju 2002. iznosila je 600€. Počele velike reforme školstva i pravosuđa. Dodeljeno prvih 1.000 stipendija za mlade talente iz cele zemlje. Prvi susret jednog srpskog premijera i američkog predsednika (Zoran Đinđić - Džordž Buš, novembar 2001). MMF odobrio trogodišnji stand-by aranžman u iznosu od 829 miliona dolara (ključan za otpis duga prema Pariskom klubu poverilaca). Pariski klub otpisao Jugoslaviji 66% duga, što predstavlja najveći otpis duga jednoj zemlji u poslednjih 50 godina (novembar 2001). Potpisan Ugovor o prvoj tranši pomoći EU (150,8 miliona €) u 2001. godini. Evropska komisija dala 34,4 miliona € pomoći Srbiji (2001). Tokom 2001. potpuno eliminisano crno tržište naftnih derivata. Tokom 90-ih gorivo u Srbiji se prodavalo na ulici. Uređeno i normalizovano tržište cigareta i zaustavljen masovni šverc iz 90-ih. Ukinute sve izvozne kvote, koje su bile izvor korupcije tokom 90-ih. Konsolidovani EPS i NIS. 2001. godine rast poljoprivredne proizvodnje iznosio 25%. Otvoreni prvi hipermarketi (Merkator i Veropulos). Nastavljena izgradnja Hrama Svetog Save, posle višedecenijske pauze. Postavljeno 49 zvona, a novembra 2002. godine organizovana donatorska večera na kojoj je prikupljeno 82 miliona dinara za završetak hrama. Ukinuta smrtna kazna, a za najteža krivična dela uvedena kazna od 40 godina. Počelo vraćanje „stare devizne štednje“. Nakon ulaska združenih snaga bezbednosti vraćen suverenitet nad teritorijom Kopnene zone bezbednosti i stabilizovane opštine (Bujanovac, Preševo, Medveđa). Broj terorističkih napada pre ove operacije prosečno je mesečno iznosio 136. Do kraja 2002. godine situacija je potpuno smirena. Formirane Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala i Žandarmerija. Donet zakon o borbi protiv organizovanog kriminala. 6
bags Posted November 4 Posted November 4 Ja znam nekolicinu ljidi koji su bez pardona rekli da bi se to sve isto desilo i sa bilo kim drugim na celu drzave.
Kampokei Posted November 4 Posted November 4 Zanimljivi su mi vasi postovi o radovanju nakon ubistva. Ja sam tada ziveo u Srbiji i odlicno se secam tog dana. Cak sam se i uvece vozio taksijem, ali nisam nista slicno video ni cuo (doduse siri centar Beograda je u pitanju, pa jel...). Kazem ovo jer je meni je scena sa taksistom bila malo preterana, ali, eto vidis, izgleda da ipak nije. 4
Recommended Posts