Jump to content
IGNORED

Foss


bigvlada

Recommended Posts

Nisam znao gde da strpam vest, a pošto ionako nemamo temu o foss-u (free open source software) možemo da počnemo sa ovim. 

 

Naime, pre nekoliko dana je objavljen ReactOS 0.4, to je poslednja alfa verzija, sledeća puna verzija, 0.5 će imati status bete. Ako se niste sreli sa ovim do sada, u pitanju je pokušaj da se napravi open source verzija Windows-a NT. Instalacija je teška nepunih 100MB, konačno dolazi sa podrškom za mreže, usb, zvuk i ntfs. Novina u odnosu na standardan Windows je menadžer aplikacija, stvar normalna u Linuks svetu. 

 

USER-CENTRIC IMPROVEMENTS
  • ext2 read/write and NTFS read support
  • New explorer shell and theme support
  • SerialATA support
  • Sound support
  • USB support
  • VirtualBox and VirtualPC support
  • Wireless networking
DEVELOPER-CENTRIC IMPROVEMENTS
  • CMake support for GCC and MSVC compilation
  • Compilation times significantly improved
  • GDB remote debugging interface for kernel debugging
  • WinDBG support

https://www.reactos.org/project-news/reactos-040-released

 

Možete biti mirni, Panzer general forever radi bez problema.  -_-

Link to comment

Package manager? I daj jos neku o tome kako sve ovo funkcionise? MS radi na tome, podrzava ili kako? Vec toliko dugo nemam dodira s Winom da mi je ovo bukvalno prvi glas, kad se kaze React pomislim na odlicni Fejsbukov front end frejmvork :D

Link to comment

Da, imaš u njemu npr. Sumatru pdf reader, open i libre office, net framework 2.0, itd... Izgleda i ponaša se kao win 98 (explorer, control panel itd...). Reaktori dosta koda doniraju wine-u a i dosta koda uzimaju od tog projekta. Ukratko, žele da napišu od nule ceo win 2000 plus directx. Nemaju veze sa MS-om, sve se obavlja kroz clean room reverse engineering. Imali su jedan problem sa bivšim developerom koji ih je optužio da su ukrali deo koda ali od toga nije bilo ništa a i to je bilo pre deset godina.

 

Možeš da pokušaš da instaliraš bilo šta od win softvera. Ja sam probao i Photoshop CS2 koji su i oni pomenuli na sajtu i staru Operu 12.17. Glavni problem je što jako malo ljudi radi na ovome a linuks zajednica ih posmatra kao Albižansku jeres. Čudo jedno kako deo open source komune krene da peni i maše rukama kada neko pravi ne-linuks slobodni os.  

 

Skini iso i probaj u vm, par gigabajta možeš da odvojiš za zezanje. :)

Link to comment

Razumem ja donekle zajednicu, imas proizvod koji onaj koji ga je napravio ne zeli da cackas i sad treba da se ulaze trud da to napravis. Ne kontam odakle izvlace entuzijazam ti ljudi, ali nek cepaju jbg, bolje nego da sede na ladan beton.

Hvala za informacije, ne bih imao pojma da ovo postoji.

Link to comment

Hm... to mi je uvek bio jedan od uzaludnijih projekata, kome treba beta verzija Win 98 ili Win 2000? :)

 

Industriji koja ne bi da menja kompletnu skalameriju koja radi na nekom prepotopskom softveru. Bio je pre dvadesetak godina članak u Svetu Kompjutera o tome kako su napravili softver i drajver za bušač kartica. Složene kartice su se posle toga ubacivale u mastodonta od mašine koja pravi tepihe. 

 

Gledaj to i sa druge strane, zamisli win 10 bez 35GB đubreta koji su u njega natrpali (od čega nešto ne možeš da obrišeš/deaktiviraš/deinstaliraš ni partizanskim metodama), spyware-a telemetrije, ali sa GUI-em kakav se tebi sviđa. Drajvere i dodatni softver poput NET Framework-a možeš normalno da koristiš. 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...