namenski Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Pa evo, kupite meni stan, istrpite i to, što da ne. Neće propasti, zaposliće se građevinci, radiće betonjerke a nameštaj ću kupovati samo kod domaćih. Nema negativnih posledica, a šta je 1 stan za široka srpska pleća. Ja pristajem da ti kupim stan, ali samo pod jednim uslovom: da krenes sa proizvodnjom onih revolucionarnih srafova. Ali da krenes izistinski, sve po redu i propisu. ne moras da ih prodas, neka idu u magacin. Onog momenta kad pocnes proizvodnju - tu sam, svecano se obavezujem. Detalji na PM -_- Daj da zajednicki zaposlimo te gradjevince, betonjerke, namestajdzije...
Prospero Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Naravno da ima i medijskih lupetanja i nostalgije. Ali, zar zaista mislis da je tvoj stav jedini merodavan, objektivan i da - u krajnjoj liniji - predstavlja realnu sliku ondasnjeg stanja? Da Zar ne mislis da bi trebalo da pokusas da budes barem malo manje - iskljuciv? Ne DOS elite su u tom za tebe zlatnom periodu prokockale i to nepovratno najvecu sansu koja je Srbija imala. Tako je. Da smo odabrali drugačiji model imali bi 10% godišnjeg rasta, ne bi uzeli ni dinar ni spoljnog ni javnog duga a krizu od 2008. ne bi ni osetili. Drugim rečima - živeli bi konačno kako Srbi zaslužuju da žive! I to iz razloga sto - optereceni politikom i politikanstvom - o ekonomiji pojma nisu imali sto se i moglo ocekivati od ljudi koji u privredi nisu proveli ni jedan jedini dan. Umesto da budu neopterećene politikom, jer politika nije bitna, što bi rekao Katić, treba nam nepolitična država koja brine o razvoju! Jebe mi se za Koreju: pokazao sam je i pomenuo samo da tebi pokazem kako i koliko drzava pomaze sopstvenu industriju, suvim parama. Pa ne mislis valjda da bilo koga ovde treba ubedjivati da nema mesta poredjenjima Koreja - Srbija, osim u po nekom hronoloskom uporedjivanju, narocito uzimajuci u obzir takozvane svetske tokove i desavanja.... U istom periodu je Jugoslavija takođe obilato pomagala svoju privredu, a rezultati su dupe i oko. Neko se nakači na američko tržište po preferencijalnim osnovama jer je bitan, pa to i iskoristi, a neko se takođe na razne načine kačio na američko tržište pa je izduvao (Jugoslavija). Pa cime da se drzava bavi: potrosnjom??? Jadna država, ne daju joj da se razmaše, neće da joj pruže ni priliku. :( I kad ih izskolujes i i pobrines se za njihovo zdravlje, sta ce onda da rade? U bankama, brzoj hrani, kockarnicama, prodavnicama mobilnih telefona? A privredu/proizvodnju i rizike skopcane s tim ces da prepustis stihiji, pojedincima. Moze, skolovao si ih i lecio, socijalno obezbedio, samo ne znam dokle ces moci to da radis ako odnekud ne namaknes pare. Naravno, stihiji i pojedincima. Neću valjda Katiću.
Dark Wader Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Ovaj.. nisu vam Zastava automobili najsretniji primer, pošto je proizvodnja automobila na ovolicnom tržištu uvek više politička nego ekonomska.. Nego sada je u toku nenamerno razmontiravanje recimo--- namenske industrije... gasi se kovačnica (!?) i FRA je u stečaju(?!), ne mogu preživeti bugarske tržišne vlasnike... a glede potpune nekonkurentnosti.... siguran sam da po Africi svi voze lambordžini traktore i katepilar..
Prospero Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Ja pristajem da ti kupim stan, ali samo pod jednim uslovom: da krenes sa proizvodnjom onih revolucionarnih srafova. Ali da krenes izistinski, sve po redu i propisu. ne moras da ih prodas, neka idu u magacin. Onog momenta kad pocnes proizvodnju - tu sam, svecano se obavezujem. Detalji na PM -_- Daj da zajednicki zaposlimo te gradjevince, betonjerke, namestajdzije... Neću stan od tebe, ne treba nam stihijnost i pojedinačnost nego država, dakle stan od države kao deo razvoja građevinske industrije, i to pod uslovima koji su povoljniji nego da idem u banku, ako može bez hipoteke i administrativne zabrane na platu.
namenski Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Ovaj.. nisu vam Zastava automobili najsretniji primer, pošto je proizvodnja automobila na ovolicnom tržištu uvek više politička nego ekonomska.. Nego sada je u toku nenamerno razmontiravanje recimo--- namenske industrije... gasi se kovačnica (!?) i FRA je u stečaju(?!), ne mogu preživeti bugarske tržišne vlasnike... a glede potpune nekonkurentnosti.... siguran sam da po Africi svi voze lambordžini traktore i katepilar.. To je tema za poseban topik: tehnoloski, Srbija je do pre neku godinu imala da po Africi ponudi toliko toga proizvedenog na tehnoloskom nivou koji je ekstremno primeren Africi. Na brzinu i primera radi: 'klasican' FAP kamion, NOV, bio je kudikamo prihvatljivija alternativa za Afriku, nego model koji joj je nametnut i koji od Afrike cini groblje krseva koji tamo stizu iz 5 ruke, posto se izredjaju sva trzista, od visokorazvijenih do onih koja to pokupe polovno i akaju dalje. Isto vazi i za traktore. Masine koje su jednostavne, nesofisticirane, jeftine, cije je odrzavanje moguce u supi i pomocu neobucene ili vrlo malo obucene radne snage, proizvedene tehnologijama koje Srbija ima i koje je savladala. Ovo samo kao rimer, naravno. Neću stan od tebe, ne treba nam stihijnost i pojedinačnost nego država, dakle stan od države kao deo razvoja građevinske industrije, i to pod uslovima koji su povoljniji nego da idem u banku, ako može bez hipoteke i administrativne zabrane na platu. Moze bez hipoteke i zabrane na platu, ne moras da ides u banku.... A one Da i Ne odgovore bolje izbrisi dok je vremena, ne brukaj se
namenski Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Glupi Afrikanci neće nove srpske kamione Sta ti znas o kamionima?
Prospero Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Ne znam ništa, ali izgleda da ne znaju ni Afrikanci :(
Dark Wader Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Glupi Afrikanci neće nove srpske kamione Pa, ovaj.. hoće, ali im onda kažu da se fabrike u restrukturiranju... Mislim hće i kalaš. ali će uskoro kad nazovu da čuju tu-tuuu..
namenski Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Ne znam ništa, ali izgleda da ne znaju ni Afrikanci :( Pa zasto se onda petljas?
Prospero Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 (edited) ^^ Pa koliko im decenija treba da čuju za FAP, gde su narudžbine do sada? @Namenski Ma samo kažem da su Afrikanci glupi što kupuju neke polovne MANove i Renoe a ne nove FAPove, što si se odmah uzmuvao. Edited March 15, 2016 by Prospero
namenski Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Pa, ovaj.. hoće, ali im onda kažu da se fabrike u restrukturiranju... Mislim hće i kalaš. ali će uskoro kad nazovu da čuju tu-tuuu.. Nema problema, onda im ponudis uslugutm sa sve nosiocima kalasa, to je vec isprobano, kadrova ima. Skolovala drzava(Prospero)
Prospero Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Tako se i Južna Koreja ponudila Amerima u Vijetnamu pa vidiš koliko su para dobili za nagradu da se igraju chaebolima. Primenimo isti metod, angažujmo Made in Serbia nosače kalaša, šta fali.
namenski Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 ^^ Pa koliko im decenija treba da čuju za FAP, gde su narudžbine do sada? @Namenski Ma samo kažem da su Afrikanci glupi što kupuju neke polovne MANove i Renoe a ne nove FAPove, što si se odmah uzmuvao. Ja se uvek, ama bas uvek, uzmuvam kad se ti upustis u tehniku i ekonomiju. Elektronika i uopste polovni MAN-ovi i ostali su izuzetno povoljna trgovina za Afriku ali i za ove koji im ih prodaju: opste je poznato da u Africi postoji visak kadrova sposobnih da odrzavaju polovne MAN-ove, a jos opste poznatije da krseve treba nekom uvaliti, Srbija i Istocna Evropa su vec malo zasicene zahvaljucuji pametnoj potrosnjitm koju si ti ovde uzdizao u nebesa. A prica, samo primera radi, o kamionima ili traktorima, nije nimalo nategnuta: zahvaljujuci svojevremenom pristupu tim trzistima to se moglo. Nije stvar samo u pravljenju, to se savladalo, stvar je i u politici drzave koja je to mogla da prepozna kao priliku i da poradi malo na tome, pogura. Covek pomenu i naoruzanje - i tu se moglo, polako i natenane.
Prospero Posted March 15, 2016 Posted March 15, 2016 Šta će država da prepoznaje prilike, kad si ti već prepoznao? Što nisi upoznao Afrikance sa FAPom?
Recommended Posts